Focal Dimension hangprojektor teszt

Amikor a dizájn összebarátkozott a hangminőséggel...

2014. november 13., csütörtök, 07:05

Focal Dimension audio hifi hangfal házimozi hangprojektor soundbar mélyláda Focal hangfal Focal hangrendszer Focal soundbar hangrendszer teszt soundbar teszt hangprojektor teszt hangfal teszt

Külsőre egy kései sci-fi film díszletének tűnik, modern formáihoz igényes anyagok társulnak, kezelése pofonegyszerű, de a legfontosabb, hogy meglepően jól szól. Minél jobban megismertük, annál több extrával találkoztunk. Ez a Focal Dimension, lényegében az egyik legjobb hangprojektor, amit eddig kipróbáltunk.

Hangprojektor ? a komolyodó kategória

A manapság gyártott televíziók rossz hangminősége nem új probléma, évek óta ritkaságszámba mennek a tisztességes hangszórókészlettel felszerelt képmegjelenítők, vagy éppen csillagászati összegbe kerülnek. Ha kényelmes megoldáshoz folyamodnánk, választhatunk a saját tévénk gyártójának kínálatából is kiegészítő hangrendszert, azonban ezek minősége többnyire hagy némi kívánnivalót maga után, a testesebb párbeszédhangokon és dübörgő mélyeken kívül nem mindig kapjuk meg azt, amiről a filmélménynek szólnia kéne. Egyből más a helyzet, ha valamelyik kiforrott, nagy múltú hangfalgyártó kínálatába ássuk bele magunkat, ilyenkor talán túlzás nélkül állítható, hogy új dimenziók nyílnak meg. Talán éppen ez ihlette a Focal termékmenedzsereit is, mikor mai cikkünkben taglalt szüleményüket Dimension névre keresztelték. Kicsit továbbgondolva a hangprojektorok világát, megjegyezzük, hogy ez a kategória is rengeteget fejlődött az elmúlt években. Bizonyos cégek ráébredtek, hogy a megfelelő DSP és hangszórókészlet alkalmazásával tiszta hangélményt érhetnek el, sokszor olyan testes hanggal, ami szükségtelenné teszi, klasszikus fadobozos hangfalak elhelyezését. Mára a soundbar egyáltalán nem degradáló fogalom, sokkal inkább alternatíva azok számára, akik nem hifisták, de sokat tévéznek, törődnek a nappali stílusával, és tudják (vagy legalábbis tudni szeretnék), milyen a jó hangzás. Még egy dolog, ami miatt számunkra mindig is szimpatikus marad a hangprojektor: ha ilyen megoldás mellett dönt a felhasználó, kénytelen a televízió közelébe, és egyúttal a kép középvonalába helyezni a készüléket. Ezzel akarva-akaratlanul is a moziélmény felé tesz egy jókora lépést. Ha úgy vesszük, egy felturbózott centersugárzó birtokosaivá válhatunk, anélkül hogy megtörnénk a szoba hangulatát.

Focal Dimension soundbar

Rejtett erők

Ha egy hangfalba tíz centis papír hangszórót építenek, az önmagában nem kiemelkedő tulajdonság, ha viszont öt darab ilyen membrán üzemel, egyetlen feltűnően keskeny és egyetlen darabból álló alumínium dobozban, 450 wattnyi erősítéssel megtámogatva, nos, arra már sokan felkapják a fejüket.

Focal Dimension soundbar belső felépítés

Viszonylag kis helyre, egy 6,5 cm mély dobozba bepréselni ekkora teljesítményt nem kis feladat, emellett a szolgáltatások sem elhanyagolhatók. Például, adott a HDMI, ARC (Audio Return Channel) támogatása. Ha rendelkezünk ARC-kompatibilis televízióval, akkor ugyanazon a HDMI kábelen keresztül, amelyen jön a lejátszónk képe a televízió felé, a tévéműsor hangja is megszólal a soundbaron, nincs szükség külön kábelezésre. Ezen felül a TV távvezérlőjével igazithatjuk a képet és állíthatjuk a Dimension a hangerejét is, ha pedig kikapcsoljuk a hangrendszert, a tévé hangszórói automatikusan működésbe lépnek. Későbbiekben sokak számára hasznos lehet az aktív mélyláda kimenet, melyre gyakorlatilag bármilyen házimozi mélynyomó ráköthető ? ami viszont érdekesebb, hogy a termék hátoldalán passzív mélysugárzó kimenet is található.

Focal Dimension soundbar csatlakozói

A Focal tervezett egy moduláris mélyládát kifejezetten ehhez a rendszerhez, Dimension SUB néven. Utóbbi lapos fekvésű, ugyanolyan magas, mint tesztalanyunk, így gyakorlatilag egymáshoz illeszthetjük a két dobozt, és a hangprojektor hangállvánnyá avanzsálódik. A SUB belsejében 2 db ellipszis alakú, egymással ellentétes irányban mozgó hangszóró található, masszív felépítésének köszönhetően akár 50 colos lapos tévéket is elbír. Az egyetlen dolog, amibe beleköthetnénk, hogy a SUB teteje fényesre polírozott felületű, ami nem annyira harmonizál a hangprojektor szálcsiszolt fekete alumínium burkolatával, és persze törődést igényel. Tesztünk során a Dimensiont kipróbáltuk önmagában, a gyártó által javasolt Dimension SUB-bal párosítva, valamint egy vezeték nélküli mélyládával (Focal Sub Air) is.

Focal Dimension soundbar és Sub

Beüzemelés

A Focal Dimension kivitelébe nehéz belekötni, csak ott használtak rajta műanyagot, ahol nagyon muszáj volt: kétoldalt, ahol a reflextölcsérek is rejtőznek, mert itt található a kezelőfelület. Szintén a hátlapon találjuk a termék komplett beállítási kezelőszerveit, amiért kiemelt dicséret jár. A Focal tervezői úgy döntöttek, hogy megkímélnek minket, felhasználókat a menürendszerben való bolyongástól, helyette sokkal egyszerűbb konfigurációs folyamatot találtak ki. A Dimension hátsó oldalán található négy aprócska, háromfokozatú kapcsoló. Még tömör magyarázat is került a gombok mellé, amit minimális angoltudással könnyen megfejthetünk. Ki kell választani a szobánkhoz és az installációhoz megfelelő beállításokat, például a hangprojektor figyelembe veszi, ha falra szerelve (jár hozzá a fali konzol is) vagy mélysugárzó nélkül, netalán üres, csupasz falú helyiségben használjuk, de még a hallgatói távolság is beállítható. Négy lépéssel letudhattuk a komplett kalibrációt, és közben még gondolkozni sem kellett. A jobboldali műanyag panel felső sarkában fehér ki/bekapcsoló jel világít folyamatosan, lágy fényerővel. Ha megérintjük, rövid pulzálásba kezd, és kb. 3 mp elteltével alatta még vagy féltucatnyi ikon felizzik.

Focal Dimension soundbar kijelzője

A Dimension kezelőszervei érintésre érzékenyek, és csak akkor láttatják magukat, ha valamin éppen állítunk, vagy elhúzzuk előtte a kezünket, hiszen beépített mozgásérzékelője van. Ha megy a film, néhány pillanat elteltével megint elsötétül a panel. A termékhez jár egy kisméretű, teljesen hétköznapi műanyag távvezérlő, amit az ARC-nek köszönhetően nem kell feltétlenül használnunk. Rendelkezésre áll egy ún. éjszakai mód, egyedül ennek a hatékonysága megkérdőjelezhető, ugyanis bármennyire hallgatóztunk, az előlapon égő NIGHT felirattól nem történt változás sem dinamika kompresszióban, sem a mélyhangok erősségében. Ettől eltekintve a basszusokat lehet utánállítani, ami különösen a Dimension SUB mélyládával lesz hasznos.

Focal Dimension soundbar

Hangminőség

Tesztalanyunkat átlagos akusztikájú (általunk csak ?hendikep? szobaként emlegetett), kb 18 m? alapterületű helyiségben hallgattuk a legtöbbet, de egy alkalommal kipróbáltuk kétszer ekkora szobában, és kiállításokon is találkoztunk vele nem egyszer. A lényeg, hogy nyugodt szívvel be lehet üzemelni akár 40-50 m? alapterületű, amerikai konyhás, nyitott terű nappalikba is. Szerencsére a Focal nem ma kezdett hangrendszereket gyártani, és szakmai tapasztalatuk nagyon erős bélyeget nyomott a Dimension-re.

A termék frissen bekapcsolva néhány percig kissé szárazan és hűvösen szólt, annak ellenére, hogy D osztályú erősítővel vértezték fel, furcsa módon itt is érezhetően testesebb és melegebb hangot kaptunk ez első tizenöt perc után. A Dimension teljesítménye különösen azok számára lesz döbbenetes, akik korábban csak a televízió hangszóróit hallgatták. Rengeteg új tónus, részlet, árnyalat és dinamika érkezett már egy tévéműsorból is, de ami fontosabb, hogy jó minőségű, nagyfelbontású filmeknél is kamatoztathatjuk a hangprojektor adottságait. Kapunk tisztaságot, mégpedig elegánsan adagolt, kimért részleteket, nem a sokszor untató harsány, lomha puffogást, hanem igazi európai stílusú, csilingelő és kimért karaktert.

Focal Dimension soundbar

A Dimension belsejében lévő 5 db hangszóró, a hagyományos házimozi rendszerekhez hasonlóan egy center, két front és két háttérsugárzó csatornára oszlik fel. Utóbbiak szerepét nem szabad összetéveszteni a hagyományos surround hangfalakéval, jelen esetben mindössze a szemből érkező hangszínpad mélyítését és szétterítését hivatottak megnövelni, a gyárilag kódolt Dolby és DTS csatornák felhasználásával. Tehát a térhatás nem reprodukálja a hagyományos értelemben vett többcsatornás hangrendszerek élményét, de ettől még ne csüggedjünk, hiszen a hangszínpad így is rendkívül nyílt, és egyéb jellemzők által így is kárpótolva leszünk. Először is, a párbeszédhangok tagoltsága és testessége a 6,5 cm-es mélységhez és az alumínium készülékházhoz képest zseniálisan jó. A centersugárzó teljesen elkülönített kamrába került, ennek pozitív hatásait füllel is érzékelhettük, mivel a két oldalon keltett hanginformáció nem okozott torzulást a dialógusokban. A legtöbb jól kevert filmnél azonnal hallhatjuk, ha a szereplők kültérben vagy beltérben tartózkodnak. Ennél még érdekesebb volt hallani pl. a Her c. film jeleneteit, mint mikor a főhős éjszaka, az ágyban fekve beszélgetett az operációs rendszerrel. Ahogy Joaquin Phoenix motyogott, és közben arccal a párnájába fordult, rengeteg apróság változott a hangban, és lendületesebb szekvenciákban, akciódús filmekben (pl. Amerika Kapitány) sem éreztük, hogy a hangsugárzók elnyomnák egymást. Érvényesül a zene, kristálytisztán érteni, amit a szereplők mondanak, és átjön a hanganyag lendületessége már kis hangerőn is. Előbb említettük, hogy a Dimension nem fog a hátunk mögé kúszó effektusokat generálni (mint ahogy vetélytársai sem), ettől eltekintve képes volt tényleg a vártnál messzebb lévő, távolabbi pozícióból előcsalni a hangokat. A zenék és környezeti zajok áthatóan és stabilan jelentek meg, ami kétségkívül segített jobban átélni a film eseményeit. Ha oldalirányban jut még 2-3 méter szabad helyünk, készüljünk fel rá, hogy sokszor a médiabútortól teljesen félreeső helyről, a velünk szemben lévő fal síkjából is fogunk hallani dörrenő, csattanó rezgéseket a film atmoszférájából, mindezt úgy, hogy semmilyen ?rásegítő? 3D hang funkciót nem kellett aktiváltunk. Ha megfelelően állítottuk be, akkor a Dimension gond nélkül képes úgy szólni, ahogy egy kiforrott, minőségi centersugárzónak és két kis állványos hangfalnak illene megszólalnia, csakhogy itt többet kapunk. A jobb- és baloldali információ kiszélesedett, a zenei betétekhez és dinamikus részletekhez ügyesen illeszkedtek a film hátterében zajló események.

Focal Dimension soundbar

Végszó

A Focal Dimension az egyik legjobb képességű hangprojektor, amit eddig kipróbáltunk. A két opcionális mélysugárzó közül mi finomhangolási lehetőségei miatt inkább a Sub Air-t javasoljuk, a Dimension SUB főleg 30 négyzetméter fölötti szobákban tudja megmutatni ereje legjavát. Nem olcsó darab, de tudását figyelembe véve nem is túl drága, érdekes alternatíva a klasszikus házimozi rendszerek mellett. Akik sokat tévéznek és filmeznek, de nem szeretnének a házimozi erősítő, kábelezés és hangdobozok elhelyezésével bajlódni, azoknak feltétlenül érdemes megismerkedni a Dimension hangprojektorral.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.