FiiO E18 Kunlun mobil USB DAC teszt

Több legyet egy csapásra

2015. július 27., hétfő, 15:20

FiiO audio hifi DAC DA konverter FiiO DAC FiiO E18 mobil DAC FiiO erősítő fejhallgató erősítő DAC teszt USB DAC teszt FiiO DAC teszt fejhallgató erősítő teszt FiiO fejhallgató erősítő teszt

A teljességre törekvésnek nemcsak pénzügyi, de néha fizikai korlátai is vannak. Emiatt ezen az egyébként remeknek tűnő készüléken kávét főzni sajnos nem lehet, de mikro USB csatlakozó azért elfért rajta kettő is, így hangkártyaként például kiválóan működik. Ez a DAC leginkább Android operációs rendszerhez használható annak, ami valójában: külső hangkártyának, egyben egy praktikus telefon kiegészítőnek, amely mellesleg még power bank is.

Sőt! De menjünk szépen sorjában!

FiiO E18 Kunlun USB DAC és fejhallgató erősítőFiiO E18 Kunlun USB DAC és fejhallgató erősítőFiiO E18 Kunlun USB DAC és fejhallgató erősítőFiiO E18 Kunlun USB DAC és fejhallgató erősítőFiiO E18 Kunlun USB DAC és fejhallgató erősítőFiiO E18 Kunlun USB DAC és fejhallgató erősítő HTC telefonnalFiiO E18 Kunlun USB DAC és fejhallgató erősítő iPoddalFiiO E18 Kunlun USB DAC és fejhallgató erősítő hardware

Kezdjük a legelején. USB-s és nem kávéfőző. Akkor? Az E18 tehát egy Androidos eszközökhöz optimalizált, de számítógéphez is egyszerűen használható DAC+AMP, amely ? Android vérvonala ellenére kis kerülővel, az Apple kamera adapterével ? még iPhone-nal is hajlandó működni.

Kézbe véve az átlagos okostelefon méretű és súlyú készüléket, a kijelző teljes hiánya az egyik legfeltűnőbb dolog. A hátlapján a felirat, mely a bekeretezett, nagybetűs KUNLUN név alatt található, azonnal egyértelművé teszi a szitut: ?Android Phone USB DAC&AMP?. És persze Made in China. A parányi reset lyukon és a feliratokon kívül itt semmi más nincs.

FiiO E18 Kunlun USB DAC és fejhallgató erősítő

Miután megnyugodtunk, hogy nem hamis, valódi, minőségi kínai termékről beszélünk, hiszen a fém készülékház és a masszív, merev fémkeret nem gyakori ebben a mobilos műfajban, nos, akkor érdemes jobb felé megfordítani a gépet. A vékony oldalélen három gomb, az előre és hátra léptetés, valamint a lejátszás/szünet gombjai esnek kézre. Az előlap pedig alul négy LED-ből, valamint két, igencsak minőségi kis tolókapcsolóból áll, amelyek a készülék felső, a testénél kissé keskenyebb részén, a felső él felől hozzáférhető, mindkét oldalra kilógó kapcsolós potenciométer mellett helyezkednek el. A felső élen két aranyozott 3,5 mm-es Jack aljzat, az alsó élen pedig két mikro USB aljzat, egy újabb 3,5-ös Jack és egy háromállású tolókapcsoló található.

FiiO E18 Kunlun USB DAC és fejhallgató erősítő

Kissé szétszórtak a kezelőszervek, azonban annál logikusabb és izgalmasabb funkciók sora vár arra, hogy felfedezzük, mire is jó ez a kissé ódivatú MP3 lejátszónak álcázott szerkezet. A Kunlun egyszerre fejhallgató erősítő, Android telefonhoz és számítógéphez USB-s DAC és külső hangkártya, továbbá úti telefonfeltöltő akkumulátor egyben. Ezt a három funkciót pedig az alsó kapcsolóval tudjuk kiválasztani. A kapcsoló melletti két mikro USB aljzat közül az egyik az áramot fogadja, itt lehet bármilyen mikro USB-s töltővel táplálni a belső akkumulátorát, amely 3500 mAh kapacitású li-polimer. A másik egy USB host vagy bemenet, ezen keresztül lép be a digitális jelfolyam a készülékbe, hogy aztán S/P-DIF formátumban, az ugyancsak itt található digitális koaxiális kijáraton, és persze a fejhallgató kimeneten is megjelenjen. A készülék tetején pedig a fejhallgató kimenet mellett egy analóg be/kimeneti Jack aljzat található.

FiiO E18 Kunlun USB DAC és fejhallgató erősítő HTC telefonnal

Bekapcsolni a felső élbe süllyesztett ALPS potival lehet, a diszkrét kattanás után halk kettyenés jelzi, hogy a belsejében behúzott egy relé. Igényes megoldás, az biztos. Telefontöltőként használva ilyenkor semmi más kezelőszervnek nincs jelentősége, az adatkommunikációra rendszeresített mikro USB-n megjelenik a belső akkumulátor feszültsége, és az ide csatlakoztatott telefon töltődni kezd.

FiiO E18 Kunlun USB DAC és fejhallgató erősítő

Egy akkumulátoros külső töltőért önmagában nem fizetne senki több tízezer forintot, de a valódi móka akkor kezdődik, amikor az alsó kapcsolót másik állásba toljuk és újra ki-be kapcsoljuk a Kunlunt. Ekkor vagy a készülékhez adott pár centis OTG mikro-mikro kábelt dugjuk a telefon aljzatába (ilyenkor az Android a 4-estől felfelé azonnal külső hangkártyaként felismeri, és ide adja ki digitálisan a jelet), vagy ? a harmadik kapcsolóállásban ? az ugyancsak tartozék USB?mikro USB kábellel hangkártyát csinálunk belőle laptopunkhoz. Ugyancsak itt lehet az iPhone tulajdonosoknak a szinte kötelezően beszerzendő USB-s kamera adapter segítségével működésre bírni digitális jelúton a Kunlun-t. (A kollégák kipróbálták és tényleg működik. A kávét viszont ezzel sem főzte le.) Végül ott a tetején az analóg ki/bejárat: ha nincs digitális jel a bemenetén, akkor itt analógban erősíti a fejhallgató számára a bejövő jelet, ha van digitális jel, akkor itt lép ki az analóg sztereó zene a készülékből mondjuk az asztali rendszer irányába.

Bonyolultnak hangzik az egész, de inkább jónak hangzik a zene, amit előállít a telefonból. Amellett, hogy a fejhallgatót a Kunlun hajtja és ezzel a telefon saját akkuját kíméli, a legfőbb nyereségünk a hangminőség drasztikus megugrása. Még az olyan, igényesebb Wolfson DAC chippel ellátott telefonnál is, mint a Galaxy 3, vagy éppen a Note 4, jól azonosítható a különbség még vakteszten is, hogy mikor melyik kijáraton lóg a füles. A telefonon át egy kisebb impedanciájú fül- vagy fejhallgató ? mondjuk egy Sennheiser CX3 ? hozza a maga képességeit és kompromisszumait, addig a Kunlun ezek határait jóval messzebbre tolja ki. Ha pedig egy magas impedanciájú, teljesítmény-igényesebb, nagyobb füles kerül a kimenetére (akár egy átalakítóval egy 6,3 mm-es Jack dugós otthoni high end darab) akkor pedig nincs verseny a ?vele/nélküle? kérdésben.

FiiO E18 Kunlun USB DAC és fejhallgató erősítő hardware

Kis szerencsével aztán az ember rátalálhat olyan fülesre, amely ideális párost képes alkotni ezzel a szerkezettel, ekkor hosszabb és lelkes együttélés következik a Kunlunnal. Ebbe még az sem zavar bele, hogy bár adtak hozzá két befőttesgumi-szerű izét a csomagjában, hogy a klasszikus Sokol-laposelem kombó mintájára, valahogy összetartsuk a két gépet. Szóval kissé macerás egyben tartani a telefonnal úgy, hogy mindkét szerkezetet használni is lehessen, ráadásul az együttes tömeg így már a fél kilóhoz is közelíthet, de egye fene, a hangminőségért áldozni kell.

Elsősorban egy jobb fülesre. Az egyszerű, párezer forintért kapható fejhallgatók csak azt mutatják meg a FiiO-ba dugva, hogy lehetne zenélni is az eddigi kínlódás helyett és a telefon lehet akár használható front-end is egyben. Mi az alaposan ? szerencsére ? aláárazott Sennheiser MOMENTUM In-Ear füldugóban találtuk meg a Kunlun remek párját. A három darab tízezresbe sem kerülő hangkeltő, szabályosan szárnyakat kapott az erősítőtől és a kis impedanciája, valamint a kiegyensúlyozott, de kellően testes basszusa okán szükségtelenné tette a Kunlun tetején, a potenciométer melletti kapcsolók használatát. Sem az erősítési tényező növelésére, sem az erőteljes basszus-kiemelésre nem volt szükség.

Bár a Kunlun nem egy igazi high end produktum, azonban nemcsak hogy figyelemre méltó az 50 ezer forint alatti fejhallgató erősítő kategóriában, hanem a FiiO terméksorában kétség kívül a csúcson helyezkedik el. Ezt a tényt a hosszabb, akár több órás zenehallgatás során ismerjük fel. A zene nem fáraszt, mert nem ványadt a hangkép. A hangszereknek teste és súlya lett, a dinamika elindult a komolyabb asztali rendszerek irányába és pont emiatt nem szívesen kapkodjuk ki a fülünkből lépten-nyomon a zenélő dugókat. Bár a hangképe kissé attraktív irányba hajlamos színezni az egész zenei történést, még mindig ez a helyesebb út, mint az olcsóbb füles - sovány telefon kombó. Nem állítjuk, hogy ez a ? Sennheiser fülessel együtt közel nyolcvanezerbe kerülő ? mobil hifi kifejezetten olcsó lenne, de egy százvalahány ezres Galaxy igenis megérdemli, hogy arra is használjuk, amire az Android 4-es operációs rendszer alkalmassá tette: igazi zenehallgatásra. És ebben a Kunlun nagymester. Az oldalán lévő gombok a lejátszást természetesen vezérlik, így az összegumizott cucc tényleg egy teljes értékű, de mérete miatt kissé komikus, viszont megdöbbentően nagyot szóló zenelejátszóvá léptetik elő az egész magunkkal cipelt láncot. A Galaxy-Kunlun-Momentum vonal piszok jó móka és legalább ilyen jó befektetés.

Utóirat és fontos megjegyzés: a 256 kBps alatti MP3 számokkal a katarzis elmarad, a FiiO Kunlun van annyira jó, hogy zavaró legyen az agyontömörített zenepótlék silánysága. Van a Google Play-en olyan applikáció, ami a FLAC-et is kezeli, érdemes ezzel próbálkozni. Aztán majd otthon az ágyban is ezt hallgatjuk a hifi helyett. Egyszerűbb, kézenfekvőbb, praktikusabb és? igen, néha még jobb is.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.