FiiO E17K ALPEN 2 fejhallgató erősítő és USB DAC teszt

2015. április 30., csütörtök, 16:50

FiiO E17K audio hifi DAC DA konverter ALPEN 2 FiiO DAC FiiO E17K mobil DAC FiiO erősítő fejhallgató erősítő DAC teszt USB DAC teszt FiiO DAC teszt fejhallgató erősítő teszt FiiO fejhallgató erősítő teszt

A FiiO már több ízben bebizonyította, hogy kedvező áron is tudnak jó megoldást találni azok akiknek elsősorban a hangzás fontos. Népszerű mobil DA konverterük, az E17 Alpen megújult, és szerencsés módon, elsők között próbálhattuk ki utódját, az E17K avagy ALPEN 2 típust.

FiiO ALPEN 2 E17K mobil DAC és fejhallgató erősítőFiiO ALPEN 2 E17K mobil DAC és fejhallgató erősítőFiiO ALPEN 2 E17K mobil DAC és fejhallgató erősítőFiiO ALPEN 2 E17K mobil DAC és fejhallgató erősítőFiiO ALPEN 2 E17K mobil DAC és fejhallgató erősítőFiiO ALPEN 2 E17K mobil DAC és fejhallgató erősítőFiiO ALPEN 2 E17K mobil DAC és fejhallgató erősítőFiiO ALPEN 2 E17K mobil DAC és fejhallgató erősítőFiiO ALPEN 2 E17K mobil DAC és fejhallgató erősítő belsőFiiO ALPEN 2 E17K mobil DAC és fejhallgató erősítőFiiO ALPEN 2 E17K mobil DAC és fejhallgató erősítő tartozékaiFiiO E17 és E17K mobil DAC és fejhallgató erősítők

Külső változások

Az előző generációs Alpenhez képest az új, Alpen 2 típus láthatóan letisztultabb külsővel rendelkezik. Háza kb. 2 milliméterrel laposabb lett, ugyanakkor széltében és hosszában is kb. fél centit nőtt. Az első széria kijelzője és indítógombja szükségtelenül tarkították a készülék megjelenését, kis túlzással egy zsebre vágható karácsonyfa érzetét keltve. Az Alpen 2 kijelzője immár ?csak? fekete-fehér, ami használat közben automatikusan elsötétül, és csak a ki-bekapcsoló gomb világít, jelezve az üzemelését. Négy gomb is száműződött az előlapról, helyettük immár egy oldalra applikált vezérlőtárcsával navigálhatunk a menüben, és állíthatjuk a hangerőt. Ez a meglehetősen egyszerű, bordázott műanyag potméter picit visszavett a fém készülékház eleganciájából, de használatával nem volt gondunk. Száműzték alulról a FiiO QOGIR-E09K számára fenntartott dokkoló aljzatot, feltételezhetően a kiegészítő fejhallgató erősítő nem volt annyira felkapott eszköz az egyébként is jól felvértezett, előző Alpen-hez képest. További bővítésként könyvelhető el a fejhallgató mellett lévő, másodlagos 3,5 mm-es analóg Jack aljzat, mely vonalszintű bemenetként és kimenetként is használható. A másik zsinór is praktikus célt szolgál; ennek használatával ugyanis szinte bármilyen, koaxiális RCA kimenettel rendelkező forráskészüléket ráköthetünk az E17K-ra, így újfent hasznosíthatjuk a beépített, 192 kHz/24 bites DA konverter tudását.

FiiO E17 és E17K mobil DAC és fejhallgató erősítők

Belső változások

Az E17K belsejében immár egy frissebb, Texas Instruments által készített (PCM5102) DAC található, mely az elődhöz képest magasabb jel/zaj viszonnyal és alacsonyabb torzítással képes dolgozni. Emellett a TI jelenlegi csúcs, OPA1622 műveleti erősítőjét is beépítették a gyufásdoboznál alig nagyobb eszközbe, mely immár nem mini, hanem micro USB aljzattal rendelkezik. Utóbbi ma már rendkívül elterjedt, a legtöbb Androidos mobiltelefonon és tableten is ezzel a csatlakozóval találkozhatunk, így utazásainkhoz nem kell feltétlenül kábeldzsungelt magunkkal vinnünk.

FiiO ALPEN 2 E17K mobil DAC és fejhallgató erősítő

Az ajánlott fejhallgató impedancia (kb. 16-150 Ohm) nem változott, szintúgy a beépítet akkumulátor kapacitása is 15 órányi üzemidőt ígér egy feltöltéssel. Az E17K hasznos adottsága, hogy DSD dekódolásra is képes, amennyiben ASIO drivert és SACD plugint telepítünk az erre alkalmas zenelejátszó szoftvernek (pl. foobar2000).

FiiO ALPEN 2 E17K mobil DAC és fejhallgató erősítő belső

Használat

Az eszköz kezelése nagyon egyszerű, szoftveres felülete mindenféle bonyodalmat nélkülöz, persze ezt többnyire megszokhattuk a FiiO-tól. Mindössze alapvető funkciókat érhetünk el, úgy mint balansz és hangszínszabályzást, valamint a jelszint (gain) emelése is lehetséges, ha magas impedanciájú füles használunk. Ezeken kívül még az automatikus alvó üzemmód engedélyezése és a maximális hangerő beállítása érdemel említést. Utóbbi talán haszontalan extra, mégis hosszú távon praktikus lehet olyanoknak, akiknél például a gyerekek távollétünkben játszadoznak az asztal környékén, és mit sem sejtve feltekerik a hangerőt. Az E17K beüzemelése zökkenőmentesen történt: mindössze ki kellett csomagolnunk a hozzá mellékelt micro USB kábelt, összekötni a számítógéppel, és a Windows egy percen belül automatikusan felismerte a rá csatlakoztatott eszközt, majd külső hangkártyaként diagnosztizálta. Ha gyakran hallgatunk veszteségmentes zenéket és biztosra akarunk menni, akkor érdemes belépni a vezérlőpultba, és a hangvezérlésben átállítani a mintavételezést a lehető legnagyobb (azaz 24 bit/96 kHz) módba. Más kérdés, hogy a jelenlegi legjobbnak számító JRiver Media Center, valamint az ingyenesen elérhető foobar2000 képesek automatikusan is beállítani a DAC rendelkezésre álló paramétereit. Az ALPEN 2 mindig tájékoztat minket aprócska kijelzőjén, az aktuális mintavételezési frekvenciáról.

FiiO ALPEN 2 E17K mobil DAC és fejhallgató erősítő

Hangminőség

Az árához képest már az első Alpen is egész jól teljesített, ezért kíváncsian láttunk neki az utód tesztelésének. A forgalmazó rendelkezésünkre bocsátott 1-1 db E17 és E17K készüléket is, hogy egzakt módon hasonlíthassuk össze őket. Mindkét DAC-ot Sennheiser HD 600 fejhallgatóval használtuk, JRiver Media Center lejátszó szoftverrel. Az eredmény röviden: az újabb készülék nyert.

FiiO ALPEN 2 E17K mobil DAC és fejhallgató erősítő

Elsőre nehéz volt megfogalmazni a különbséget, mégis azonnal hallani lehetett, hogy az E17K jobb hangzást produkál. Azonban az eltérések nem a hangok tisztaságában vagy a hangszínpad nyitottságában nyilvánultak meg. A sima E17 USB aljzatról kifejezetten hetyke módon építette fel a részleteket, és mesterkélt, ráadásul zavaróan erős, fényes ízt tett hozzá a magas frekvenciákhoz. Nem azt hallottuk, hogy lendületes a zene, hanem azt, hogy a DAC akarta lendületessé tenni az amúgy is professzionálisan rögzített, kiváló felvételt (Eliane Elias ? I Thought About You). Ez csak akkor tűnt fel igazán, mikor átváltottunk az E17K-ra és hirtelen a korábban erőszakosan közölt, falnak állított árnyalatok lenyugodtak és kissé szétszéledtek a sztereó térben, ráadásul az énekhang is jóval természetesebbé vált, jobban elhittük, hogy élő emberi hangot hallunk.

Ami azt illeti, az énekhangban mutatkozott meg igazán a FiiO E17K profizmusa, nagyon szépen és pontosan sikerült visszaadnia kedvenc zenéink jellegzetes motívumait, ici-pici fényességgel még nyomokban találkoztunk, de ettől még remekül meghajtotta referencia fejhallgatónkat, részletekben és hangerőben sem volt hiány. A sztereó tér mélysége, nyitottsága a kategóriára jellemzően kissé szűkös és zárt maradt, viszont ennél szellősebb, levegősebb előadást csak a többször ennyibe kerülő fejhallgató erősítők tudnak visszaadni. A lényeg, amit korábban is említettünk, hogy sikerült a fejlesztőknek életszerűbb, hallgathatóbb hangot kihozni az elődhöz képest, ami által az E17K szinte bármeddig, órák hosszat hallgatható. Tesztalanyunk az árához (jelenleg 44990 Ft) mérten remekül teljesített, számottevően javult az USB DAC minősége, és ne feledjük, hogy rendelkezésre áll még egy plusz digitális bemenet, amire ráköthetjük egyéb forráseszközünk (játékkonzol, médialejátszó, stb.) hangját is!

Végszó

A FiiO E17K ALPEN 2 10 %-kal drágább, mint elődje, ennek ellenére nyugodt szívvel javasoljuk, hogy a két típus közül inkább az újabbat tessék választani. Jó fejhallgatóval és jó füllel azonnal hallatszik, hogy az ALPEN 2 E17K kifinomultabb és könnyedebb előadást biztosít. Árnyaltabb karaktere nem csak realisztikusabb zenei élményt, hanem az előző Alpen-hez viszonyítva, hosszabb távon kevésbé fárasztó hangot is eredményez. Ügyes munka, és határozottan ajánlott vétel.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.