DALI gyárlátogatás Dániában

2011. május 18., szerda, 12:10

DALI IKON MK2 gyárlátogatás hangsugárzó hangfal hifi házimozi

A DALI 1983-as alapítása óta hűen követi eredeti célját, jobb és jobb audiofil és high-end hangfalakat készítve. A gyár ma már egy 18 500 m2-es alapterületű komplexummá nőtte ki magát, ahol közel száz ember dolgozik hangaflakon, a zenéért és értünk. A DALI csak az elmúlt évben 150 000 db hangafalat gyártott. Szép szám ez, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy ezek a hangalak nem hipermarketek polcain akcióban tucatszám fogyó darabok. A legtöbb vásárló komoly megfontolás nyomán határoz mellettük. A gyárnak azonban nem csak a jelenben van dicsekedni valója, de a szépemlékű múlt mellett ambiciózus terveivel is büszkén áll elénk. Évi szinten egytizedével kívánják növelni a termelést. A fejlődés egyik fő mozgatója a tervek szerint az új IKON MK2 sorozat lesz. A sorozat, aminek első szériája is megfürdött már az elismerések tömegében.

A DALI IKON MK2

Az új hangfal tervezői bizonyos szempontból irigylésre méltóan könnyű helyzetben voltak. Az előd hangját szinte csak dicséretek érték. Magas tartományát példásnak tekintették. Így ezt a részt alig kellett érinteni. Maguk a meghajtók változatlanok maradtak, csupán a dobozokba való illesztés, hangolás jelentett feladatot a tervezőknek. A mély hangok terén a feladat már sokkal inkább látható és egyértelmű volt, hiszen azt korábban többször is visszafogottnak nevezték tesztelők és felhasználók is. A feladat megoldásához szerencsére nem kellett mesze menni, hiszen a gyár 100%-ig maga fejleszti alkatrészeit is, így jókora tapasztalattal és számos kész, szinte csak beszerelésre váró technológiával rendelkezik. Az új, MK2 sorozatú IKON hangfalak mélysugárzói a Mentor sorozatban használt technológiát örökölték. Vagyis a mélysugárzó membránja fa szál erősítésű, a korábbinál vékonyabb, könnyebb szerkezetű. Az eredmény erőteljesebb és gyorsabb mélyhangokban ölt testet.

Egyszerűnek tűnik? Pedig nem az. A fejlesztés nagyon is komoly feladat. A Motif sorozat végső formájának megtervezéséhez például 6 év munkája kellett.

Az új IKON persze frissült mind elektronikájában, mind dobozában. Utóbbiról tudni érdemes, hogy mivel a Dali a szigorú minőség-ellenőrzés miatt nem csupán összeszereli a dobozokat, de már a hangfalak alapanyagául szolgáló nyers táblák fóliázását, illetve a teljes asztalosmunkát is maga végzi. Mind a gyártási fegyelem, mind a minőségi ellenőrzés igen szigorú. Akár a doboz apró hibája, akár elektronika, vagy meghajtó tökéletlensége is azonnal a selejt felé irányíthatja a félkész, vagy kész hangfalat.

Persze a számtalan minőségi ellenőrzés, folyamatos tesztelés és műszeres mérés nem csak a minőséget javítja, de a munkával járó felelősséget is növeli. Egy hagyományos futószalag monotonitása nem ad teret az itt megkövetelt odafigyelésnek. Ezért aztán a Dali az emberi tényezővel is számolt, külön hangsúlyt fektetve az ott dolgozó szakemberek megbecsülésére és képességeik kiaknázására. Itt a dolgozók nem csak egy munkaállomáson dolgoznak, hanem szaktudásuknak megfelelően több helyen is, egymást és a feladatokat váltva, akár naponta. Így megtörik a monotónia és jobb lesz a munka minősége, kevesebb lesz a selejt. Vagyis, végül valamivel kevesebbet kell fizessünk egy jobban összerakott hangfalért.

A szakértelem megbecsüléséről és kiaknázásáról szólva, azt is érdemes tudni, hogy a Dali csak hangfalakat tervez és gyárt, nem aprózza el magát.

Dánia alig 5,5 millió lakosával is jelentős szereplője a világ high-end és audiofil világának. Hosszan kereshetjük a választ a miértre, ám a siker egyik legfőbb komponense cseppet sem titokzatos. Szorgalom, odaadás és ha kell, önmegtartóztatás kell a sikerhez. Látszólag egyszerű recept, ám mégis csak akkor érti meg az ember igazán, amikor látja mindezt élőben. Majd száz ember, egyéniség dolgozik együtt mégis önállóan a közös célért, hogy a DALI egyike legyen a világ 5 legelismertebb hangfalmárkájának. A látottak alapján, az Ikon MK2-t hallgatva, ez azt hiszem sikerülni is fog.

www.dali-speakers.com

www.horndistribution.hu

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.