AudioQuest DragonFly Cobalt USB DAC teszt

Kék mélység

2019. július 15., hétfő, 15:15

AudioQuest audio hifi DAC DragonFly DA konverter USB DAC AudioQuest DAC DragonFly DAC DAC teszt hifi teszt DragonFly teszt DA konverter teszt USB DAC teszt

A Cobalt érkezésével újabb szintre emeli pendrive méretű USB D/A konvertereinek tudását az AudioQuest. A kék szitakötő előnyét ráadásul nemcsak számítógépes felhasználók élvezhetik!

AudioQuest DragonFly Cobalt USB DACAudioQuest DragonFly Cobalt USB DACAudioQuest DragonFly Cobalt USB DACAudioQuest DragonFly Cobalt USB DACAudioQuest DragonFly Cobalt USB DACAudioQuest DragonFly Cobalt USB DACAudioQuest DragonFly Cobalt USB DACAudioQuest DragonFly Cobalt USB DACAudioQuest DragonFly Cobalt USB DACAudioQuest DragonFly Cobalt USB DAC tokAudioQuest DragonFly Cobalt USB DAC tokAudioQuest DragonFly Cobalt USB DACAudioQuest DragonFly Cobalt USB DACAudioQuest DragonFly Cobalt USB DACAudioQuest DragonFly Cobalt USB DACAudioQuest DragonFly Cobalt USB DACAudioQuest DragonFly Cobalt USB DACAudioQuest DragonFly Cobalt USB DACAudioQuest DragonFly Cobalt USB DACAudioQuest DragonFly USB DAC-okAudioQuest DragonFly USB DAC-okAudioQuest DragonFly USB DAC-okAudioQuest DragonFly USB DAC-okAudioQuest DragonFly USB DAC-okAudioQuest DragonFly USB DAC-okAudioQuest DragonFly Cobalt USB DACAudioQuest DragonFly Cobalt USB DACAudioQuest DragonFly Cobalt USB DAC doboz

Ugyanaz... csak jobb

A DragonFly koncepciója továbbra sem változott. Köznyelven továbbra is egy USB hangkártya, amelynek fő célja, hogy jobb hangminőséget nyújtson, mint az a forráseszköz, amelyhez csatlakoztatják. Tehát általa kikerülhető az alaplapi hangkártya, és a Szitakötőben lapuló, felsőkategóriás chip veszi át a digitális/analóg jelátalakítás szerepét.

AudioQuest DragonFly Cobalt USB DAC

Ugyanezt a feladatot látta el a cég első USB DAC eszköze, a DragonFly Black (kb. 30 000 Ft) és a később megjelent Red (kb. 60 000 Ft) is. A Cobalt (kb. 100 000 Ft) funkcionalitása ugyanaz, sőt, mintavételezése is épp úgy 96 kHz/24 bit (a DSD nem támogatott, az MQA igen). Viszont a kimeneti jelszintje majdnem kétszerese a fekete Szitakötőének, továbbá nem TI hanem egy friss ESS ES9038Q2M chipet tartalmaz, új PIC32MX274 processzorral. Utóbbi ugyanazt a munkát végzi, mint a piros és fekete DragonFly processzora, viszont kevesebb az áramfelvétele, miközben 33 %-kal gyorsabb is. A fejhallgató erősítő és a 64 bites jelszint vezérlő nem változott a Red óta, a méret viszont kb. 10 %-kal csökkent.

AudioQuest DragonFly USB DAC-ok

Küllem

A formaterv kicsit elegánsabb, mint a korábbi DragonFly modelleké. Kevesebb a kitüremkedés a házon, picit kényelmesebb a fogása. A kék, autóipari jellegű festés kellemes hangulatot kelt, műanyagos tapintása nem kimondottan high end érzetű, de összességében igényes. A Szitakötő embléma továbbra is különböző színre vált a mintavételezés függvényében.

AudioQuest DragonFly Cobalt USB DAC

A 3,5 mm-es Jack kimenethez csatlakoztatható fül/fejhallgató, hangrendszer, aktív hangfal, tehát csupa olyan eszköz, amelyen analóg sztereó bemenet van. Természetesen ilyenkor érdemes futni egy (vagy több) kört az AudioQuest Jack-Jack vagy Jack-RCA végződésű kábeleivel is, melyekről korábban írtunk.

AudioQuest DragonFly Cobalt USB DAC tok

Az eszköz mellé apró bőrtokot is csomagoltak, kiegészítve egy Type-C végződésű DragonTail USB adapterrel. Ha a tulajdonos ilyen aljzatú telefont vagy tabletet birtokol, akkor azonnal bevetheti a DAC tudását. Máskülönben sem tanácsos kidobni a rövidke kábelt, mivel a cég Carbon sorozatával azonos minőségű. Ezek mellett USB-A és micro végződésű DragonTail adapterek is léteznek az AudioQuest kínálatában.

AudioQuest DragonFly Cobalt USB DAC

Használat közben

A DragonFly használata pofonegyszerű. Csatlakoztatni kell a számítógéphez, és teszi a dolgát. Esetünkben iMac számítógépet (2017) és Samsung Galaxy A7 (2018) okostelefont társítottunk hozzá, mindkettővel automatikusan, kiegészítő szoftver telepítése nélkül képes volt működésbe lépni. A gyártó honlapján fellelhetők kiegészítő információk a DragonFly készülékek kompatibilitását illetően (pl. egyes régebbi Windows 7 és 8 verziókkal, valamint Android 4.1-nél korábbi rendszerekkel nem használhatók).

Mielőtt elindulna a zenehallgatás, célszerű teljesen lehalkítani a DragonFly-t. Ehhez elég a forráseszköz szoftveres csuszkáját használni. A több, mint 2 voltos kimeneti jelszint ugyanis teljes terhelésen még egy 300 ohmos fejhallgatót is nagyon hangosan szólaltat meg. Hangerőben tehát biztos, hogy nem lesz hiány - ha mégis, akkor az valószínűleg nem a Szitakötő hibája. Android felhasználóknak csak annyi kompromisszumot kell elviselni, hogy zenehallgatás alatt nem tölthető a telefon. Apple készülékek esetében kamera adapterből már csak a dual kivitel kapható, amely a Lightning aljzatot egy USB-A (DragonFly) és egy USB-C (töltő) aljzatra csomagolja ki, vele tehát a töltés is megoldott.

AudioQuest DragonFly Cobalt USB DAC

Számítógépes felhasználóknak célszerű megfontolni (ha már nem tették meg eleve) dedikált zenelejátszó szoftver vásárlását. Ilyen például Mac OS oldalon az Audirvana Plus, a Bit Perfect vagy a Pure Music, Windows oldalon pedig a JRiver, mobileszközök tekintetében a Roon vagy TIDAL lehet praktikus, utóbbi sokaknak amúgy sem szorul bemutatásra.

AudioQuest DragonFly USB DAC-ok

Hangminőség

A Cobalt teszteléséhez Sennheiser HD 600 és Brainwavz Alara fejhallgatókat használtunk. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy hogyan szerepel kisebb testvéreihez viszonyítva a kék Szitakötő, ezért mindhárom jelenleg futó DragonFly DAC képességét összemértük egymással, csak 1-2 zeneszám erejéig. Az AudioQuest név hallatán legtöbben (minket beleértve) kábelekre gondolnak. Eddig mindegyik AQ csoporttesztnél érthető különbségeket tapasztaltunk az olcsóbb és drágább modellek között, még ha nem is mindig a legnagyobb modell javára. Ezek az egyértelmű lépcsőfokok most sem maradtak el.

AudioQuest DragonFly Cobalt USB DAC

Jelen esetben egyértelműen a Cobalt szólt a legszebben. Hangja kicsivel élőbb, légiesebb volt, mint a kisebbeké. A részleteket jobban elkülönítette egymástól, karaktere kevésbé volt technikai, a mély és magas frekvenciás ábrázolás sem volt annyira mesterkélt. Cassandra Wilson - Red Guitar c. számában elmaradt az a digitális színeződés az énekről, amelyet a fekete DragonFly még nem tudott eltűntetni. A hangszerek élénkebben, több kiugró dinamikus részlettel szóltak a háttérben. Épp olyan élmény volt ez az A/B/C teszt, mint mikor néhány éve az USB kábeleket vizsgáltuk. Ahogy a Cobalt szintjére léptünk, az ének jobban középre került (egyértelműbben kialakult az az érzet, hogy a koponyánkban felépülő színpad közepére úszott az énekhang). Az olcsóbb DAC-ok hűvösebb, sziszegősebb, kevésbé könnyed karakteréhez képest pihentetőbb volt a kék hangja.

AudioQuest DragonFly Cobalt USB DAC

Mindezt még tovább lehetett fokozni egy Jitterbug beillesztésével. Ekkor nagyjából olyan eredményt értünk el, mint mikor bezárt ablak után nyitott ablakból nézünk ki a kertre. Ugyanazt a tájat látjuk, de a mindent kicsit közvetlenebb, üdébb valójában kapunk meg. A Cobalt és Jitterbug kombinációja jelenttette számunkra azt a fokozatot, amelyet legtöbben már high end szintnek is neveznének. Diana Krall - Jinglebell c. koncert felvétele intim, közvetlen éneket és egyértelműen valóságos hangszeres kíséretet hozott. Néhány éve képtelenségnek tartottuk volna, hogy ilyen árnyalt, analógos hangzás jöjjön ki egy kisebb, mint öngyújtó nagyságú eszközből.

AudioQuest DragonFly Cobalt USB DAC

További tanulságos próbatétel volt a Samsung Galaxy A7 füles kimenete és a Cobalt közti párbaj. Öt másodpercnél nem kellett több, hogy egyértelműen lokalizálni lehessen a telefon kissé összekent ének kezelését, mosott, dinamikailag összenyomott dob ábrázolását. Ugyanaz a zeneszám a DragonFly előadásában szebben leváló hangszereket hozott, miközben az ének is élettelibbé vált. Pl. a ZZ Top - Blue Jean Blues c. számot hallgatva a Samsung azt a bizonyos olcsó, tömör hangot nyújtotta, ami miatt legtöbben lemondanak a telefonon történő zenehallgatásról. A cintányér egykedvűen csattogott, az éneken idegesítően fényes réteg alakult ki. A gitár és basszus ábrázolás nem volt rossz, de hiányzott belőle a hangszer jelleme, tonalitása. Ugyanezt a számot a Cobalt előadásában (ahogy fentebb is írtuk) megugró dinamikai határokkal, fogyaszthatóbb köntösben kaptuk vissza. Mintha zacskós leves után az autentikus ramen következett volna. Mindkettővel jól lehet lakni, de vélhetőleg Önök is meg tudnák állapítani a különbséget.

AudioQuest DragonFly Cobalt USB DAC

Végszó

Az AudioQuest DragonFly Cobalt sok örömet okozhat számítógépes felhasználóknak, sőt, mivel évről évre egyre többen horgonyoznak le a telefon (és TIDAL) alapú lejátszás mellett, a hordozhatóság és kompatibilitás létjogosultsága is emelkedik. Emellett a DragonFly Cobalt komoly alternatíva az ugyanennyibe kerülő ún. DAP lejátszók helyett, mivel általa nem kell lemondanunk a telefon kényelmes kezeléséről, míg a DAP esetében különálló eszközt kell vezérelni. 100 000 Ft nem kevés pénz, de figyelembe véve, hogy kétszer ennyibe kerülő okostelefonok sem tudnak ilyen szépen szólni, lesznek olyan zenerajongók, akik nyugodt szívvel döntenek majd a Cobalt mellett. Ugyanis míg egy zászlóshajó okostelefon 2-3 év alatt elavul, addig egy ilyen remek DAC sokkal tovább (és több eszközzel) jó szolgálatot tehet.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.