ADL X1 fejhallgató erősítő és USB DAC teszt

2014. szeptember 23., kedd, 09:40

Furutech audio hifi DAC ADL ADL X1 Furutech ADL fejhallgató erősítő DA konverter DAC teszt ADL DAC teszt DA konverter teszt fejhallgató erősítő teszt

A manapság rekordokat döntő okostelefon eladásokból egyértelmű, hogy a hordozható kütyük rohamtempóban fejlődnek. Más kérdés, hogy hifizésre mennyire jó egy iPhone? Rajta, kössük rá az erősítőre egy sima Jack kábellel, és a hangminőségtől nem fog leesni az állunk. Semmi gond, mobiltelefonból is lehet audiofil zeneforrást kovácsolni, csak a megfelelő eszköz kell hozzá. Erre példa a (többek közt) iOS mobilkészülékek mellé szánt külső DAC és fejhallgató erősítő, az ADL X1.

ADL X1 USB DAC és fejhallgató erősítőADL X1 USB DAC és fejhallgató erősítőADL X1 USB DAC és fejhallgató erősítőADL X1 USB DAC és fejhallgató erősítőADL X1 USB DAC és fejhallgató erősítőADL X1 USB DAC és fejhallgató erősítő tartozékaivalADL X1 USB DAC és fejhallgató erősítőADL X1 USB DAC és fejhallgató erősítőADL X1 USB DAC és fejhallgató erősítőADL X1 USB DAC és fejhallgató erősítőADL X1 USB DAC és fejhallgató erősítőADL X1 USB DAC és fejhallgató erősítőADL X1 USB DAC és fejhallgató erősítő színválasztékADL X1 USB DAC és fejhallgató erősítőADL X1 USB DAC és fejhallgató erősítő hátlapADL X1 USB DAC és fejhallgató erősítő

Japán DAC = svájci bicska?

Ezúttal nem csak egy sima hordozható USB-s DAC-ot álmodott meg az ADL, mint egykor a Cruise esetében. A koncepció a következő: előttünk egy iPhone (vagy iPod, vagy iPad), egy X1 és egy rövid Apple USB kábel, no meg a fülhallgatónk vagy hangrendszerünk. Mindezt egymással összekötjük, így beiktattunk a füles és a telefon közé egy 192 kHz/24 bit mintavételezésű DAC-ot. És ha valaki kíváncsi a konverter chip pontos típusára, a neve: ESS-ES9023, avagy amire a munka jelentős része hárul. Szerencsére a viszonylag borsos ár függvényében nem csak az iPhone hangját turbózhatjuk fel, hanem a számítógépünkét is. Emellett nem csak fejhallgatót, hanem hagyományos hifi rendszert is megtámogathat az X1, de mielőtt kitérünk a technikai háttérre, néhány szót ejtünk a kiviteléről.

ADL X1 USB DAC és fejhallgató erősítő

Almák fókuszban

Az X1-et hasonlóan szélesre és hosszúra tervezték, mint az iPhone-t vagy az iPod Classic-ot. Jár is hozzá alaptartozékként egy gumiszalag, amivel ?összebilincselhetjük? a DAC-ot telefonunkkal. Így már nadrágzsebbe nem férnek bele, csak táskába vagy kabátzsebbe, továbbá a gumiszalag meggátolja, hogy a telefon képének egy részét taperoljuk, amitől eltekintve, az említett szalag sok esetben praktikus. További tartozék egy kb. 5 cm hosszú, 30 tűs Apple összekötő kábel, itt kicsit hiányoltuk a Lightning-os verziót. Szintén az X1 dobozából került elő egy számítógépes jelkapcsolatra szolgáló mini USB kábel, és egy kb. 8 cm hosszú, 3 pólusú Jack-Jack vezeték. Szőrszálhasogatás, de picit csalódtunk, miután a szebbnél szebb kábeleiről ismert ADL, ilyen egyszerűcske zsinórokat mellékelt a termékéhez.

ADL X1 USB DAC és fejhallgató erősítő tartozékaival

A gumírozott bevonatok térhódítása tesztalanyunkon is visszaköszön. Az X1 alja és oldalai is ezt a lágy, matt bevonatot kapták, melynek legfőbb előnye, hogy kimondottan kellemes tapintású tőle a készülék, és a súrlódást is viszonylag jól tűri. Esetleges hátrány lehet, hogy a gumírozott felületek a gyakori érintésektől hajlamosak lekopni. Ezt az X1 esetében még nem erősíthetjük meg, mivel a tesztelésre nem állnak évek a rendelkezésünkre.

ADL X1 USB DAC és fejhallgató erősítő

A hangerőszabályzó a célnak megfelel, de a csak ujjbeggyel forgatható. A kerek gombocska elmozdításával lágy kattanást hallunk és az X1 bekapcsol. Az aktív üzemállapotról egy apró, gyengén fénylő LED tájékoztat. A (többféle színben gyártott) tetőlemezbe is beépítettek további 6 db LED-et, közülük a mintavételezési frekvenciától függően mindig másik világít.

Bekötés, használat

Az ADL X1 két analóg kimenettel is büszkélkedhet, ráadásul az egyik digitális optikai kijáratként is működik. Az imént felsoroltakon kívül még egy analóg sztereó 3,5 mm-es Jack bemenetet is kapunk, mellyel közvetlenül a fejhallgató erősítőt érjük el. Hasznos, ha van már otthonunkban jobbfajta médiajátszó (pl. Pioneer N-50). A tesztidőszak alatt kétféleképpen hallgattuk az X1-et: iPhone 3GS-ről USB-n, továbbá számítógépről, lossless zenefájlokat ráküldve, szintén USB összekötéssel. A készülék képes dekódolni akár 192 kHz/24 bites fájlokat is, de használat előtt le kell töltenünk az ADL honlapján fellelhető USB drivert. A szoftveren belül néhány finombeállításhoz is hozzáférhetünk. Tetszett, hogy a DAC elindításához nem kellett lezárni a böngészőt vagy a lejátszó programokat, akár filmnézés vagy zenehallgatás közben is bekapcsolható az X1, és kb. egy másodpercen belül, igényesen beúsztatja a műsor hangját. A készülék beépített akkumulátora kb. 7,5 óráig bírja egy feltöltéssel, a töltés pedig kb. 4-5 órát vesz igénybe.

ADL X1 USB DAC és fejhallgató erősítő

Tipp: Előfordulhat, hogy számítógépen történő, hosszú videózás vagy online streamelés közben elnémul az X1. Ha gyorsan akarjuk orvosolni a jelenséget, elég, ha csak kikapcsoljuk, majd újra bekapcsoljuk a készüléket. A spontán némaság valódi oka, hogy az X1 ?automatikus készenlét? üzemmódba fog lépni gyárilag, de ezt a számítógépes segédprogramban bármikor kikapcsolhatjuk.

Hangminőség

Röviden jellemezve az X1 hangját: akinek a Cruise tetszett, annak ez is fog. Sőt, az újonc tisztaságban és felbontásban a GT40-nel vetekszik, igaz, térábrázolásban egy hangyányit lemarad.

Tehát a hangminőség kiváló, de az ADL DA konvertere elsősorban nem olyan fejhallgatókra lett szabva, mint a Sennheiser HD 600 vagy az AKG K 601. Inkább olyan társakat javasolnánk mellé, mint mondjuk a B&W P7 vagy a Sennheiser MOMENTUM. Nagyméretű és nehezen hajtható mobil fülesek, amik ? ahogy teszteléskor kiderült - többet tudnak annál, mint amit egy telefon a kimenetéről produkál.

ADL X1 USB DAC és fejhallgató erősítő

Otthoni hifi fejhallgatókkal is részletgazdag, élethű, szórakoztató hangot kapunk, jóllehet, a K 601-nél érezni lehetett az X1 ?digitális szárazságát?, persze a töménytelen mennyiségű részlet és a profin adagolt hangeffektek vitték a pálmát. Nagy átlagban kijelenthetjük, hogy az X1 feldobja az Apple eszközök hangját, és főleg akkor esik le a hallgató álla, ha 96/24-es zenére kerül sor. És ilyen szempontból jövőbiztos megoldásról beszélünk. Lehet vele önfeledten, álmélkodva, nevetve vagy éppen szomorkásan hallgatózni, miközben mikroszkopikus részleteket ont magából. Innen kezdve már nem az X1-en múlik a jó hang, hanem a műsorforrás minőségén és a fejhallgatón.

Végítélet

Az ADL X1 azt produkálja, amit néhány veterán hifistának nehéz lesz feldolgozni: szükségtelenné teszi a hatalmas, nagy fogyasztású elektronikákat (egy bizonyos határig), és bárhol, bármikor audiofil hangzást kínál. Ez az oldala nekünk is nagyon tetszett. Külsőleg sajna nem tökéletes, de a célra megfelel. Egyáltalán nem olcsó mulatság, viszont tudását és hangját figyelembe véve: jó vétel.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.