Wattson Audio Emerson ANALOG hálózati zenelejátszó teszt

2021. október 11., hétfő, 20:05

Wattson WattsonAudio audio hifi streamer zenelejátszó médialejátszó audio lejátszó streamer teszt WattsonAudio teszt hálózati zenelejátszó teszt

Életképes-e egy olyan termék, ami szembe megy a mostani trendekkel? Nincs méretes kijelzője, csak a feltétlen fontos csatlakozók vannak rajta, nincs divatos MQA. Van ellenben minőségi kialakítás, európai, konkrétan svájci gyártó és olyan hang, ami versenyképes a többi hasonló készülékkel. Talpig finom úriember a Wattson Audio Emerson ANALOG streamer, olyan hanggal, ami megérdemli a figyelmet.

Wattson Audio Emerson ANALOG streamerWattson Audio Emerson ANALOG streamerWattson Audio Emerson ANALOG streamerWattson Audio Emerson ANALOG streamerWattson Audio Emerson ANALOG streamerWattson Audio Emerson ANALOG streamerWattson Audio Emerson ANALOG streamerWattson Audio Emerson ANALOG streamerWattson Audio Emerson ANALOG streamerWattson Audio Emerson ANALOG streamerWattson Audio Emerson ANALOG streamerWattson Audio Emerson ANALOG streamerWattson Audio Emerson ANALOG streamerWattson Audio Emerson ANALOG streamerWattson Audio Emerson ANALOG streamerWattson Audio Emerson streamerWattson Audio Emerson DIGITAL streamerWattson Audio Emerson ANALOG AppWattson Audio Emerson ANALOG streamer RoonWattson Audio Emerson ANALOG streamer Roon setup

Minden ellenkező híreszteléssel szemben azért a vén Európa sem ül a babérjain, jelesül máris itt van egy igen érdekes streamer a Wattson Audio Emerson műhelyéből, mégpedig az ANALOG névre keresztelt változat.

A Wattson Audio Emerson ANALOG streamer svájci gyártmány, ami erőteljes bizakodásra ad okot a minőséget illetően. A gyártó hitvallása szerint, egy készülék legyen minél egyszerűbben kezelhető és lehetőleg kis helyet foglaljon el úgy, hogy az ne menjen a minőség rovására.

A Wattson Audio az Engineered SA közel húsz év alatt szerzett elhivatottságából és tapasztalatából született nemrégiben és elkötelezett a minőségi hang visszaadása mellett. Jó hang és minél egyszerűbb kezelhetőség, ez a cég jelmondata, ami igen dicsérendő hozzáállás, elnézve néhány más gyártó, agyonbonyolított megoldásait.

Wattson Audio Emerson ANALOG streamer

Kinézet, csatlakozók

Feketére eloxált, finoman rücskös alumínium a Wattson Audio Emerson ANALOG külseje, hanyagolva a mostanság divatos fényes és sima felületet, ami ugyan jól néz ki, de ha rászáll egy légy még az is meglátszik rajta, az ujjlenyomatokról nem is beszélve.

Wattson Audio Emerson ANALOG streamer

A csatlakozókról nem nagyon lehet hosszan írni, van egy Ethernet, egy külső tápegység aljzat és egy pár RCA kimenet, amivel le is tudtuk a bedugandó kábelek sorát. Van még egy apró LED, ami különböző sebességgel villog, avagy fixen világít, kijelezve az éppen aktuális üzemmódot. Sok vizet nem zavar, mert oldalról, vagy hátulról látjuk (illetve nem látjuk) ugyanis csak úgy lehet kényelmesen elvezetni a vezetékeket és az Emerson felirat is úgy látszik az elején, ergo a tervezők is így gondolták az elhelyezést.

Wattson Audio Emerson ANALOG streamer

Az összerakás és a kialakítás közelít a tökéleteshez, masszív csatlakozók, egyben van az egész, csavarok csak alul látszanak, oda meg egészen ritkán kukkant az ember.

Jár még hozzá egy alap 5 V-os tápegység, amit ajánlott kicserélni valami jobbra - választék van bőven -, bár azzal is használható.

Wattson Audio Emerson ANALOG streamer

Belül

A gyártó nem igazán bőbeszédű arról, vajon mit is rejt a Wattson Audio Emerson ANALOG belseje, de különböző forrásokból kideríthető, hogy a Cirrus (korábban Wolfson) WM8742GEDS DAC-ot használja.

Wattson Audio Emerson ANALOG streamer

Idézet a gyári leírásból: "Ez a modell az Engineered streaming motorját használja, amely a Texas Instruments Sitara processzoron alapuló szabadalmaztatott megoldás. A különböző hálózati kommunikációs protokollokat és az audio streamek dekódolását kezelő fedélzeti szoftver hosszú évek óta folyamatos fejlesztés tárgyát képezi. A belső folyamatokat úgy optimalizáltuk, hogy garantálják az audio adatok integritását, a Hi-Res fájlformátumok (PCM és DSD) támogatását, zökkenőmentes és reagáló felhasználói élményt biztosítsanak."

Két órajelgenerátort használnak felváltva, attól függően, hogy a lejátszott dalból 44,1 kHz vagy 48 kHz alapfrekvencián (valamint ezek többszörösén) skáláznak. Az Emerson streamerek ezért nem tartalmaznak változó oszcillátort vagy szinkronhurkot. Az audio adatfolyamot tehát közvetlenül az aktív óra jelzi. A kiválasztott oszcillátorok kiváló teljesítményt nyújtanak, rendkívül alacsony fázis zajjal a hallható sávban (kevesebb, mint -135 dB/SQR Hz). Különös gondot fordítottak az órajelek elosztására annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsék a vibrációt a digitális audiojel útvonalán.

Wattson Audio Emerson ANALOG streamer

Az érzékeny elektronikus áramkörök áramellátásának minősége meghatározó egy ilyen típusú eszköz esetében, és itt is nagy figyelmet fordítottak rá. A külső adapter használatának előnye, hogy távol tartja a hálózati feszültséget a készülék szívétől. A külső tápegység által az Emersonba táplált egyenfeszültséget egy sor közös módú és differenciál szűrő simítja, majd elosztja az elektronikus kártya különböző alkotóelemei között. Az áramkör minden kritikus szakasza szűrőből és egy külön feszültségszabályozóból részesül, hogy megakadályozza a nem kívánt kölcsönhatásokat. Az óragenerátorok, a szinkronizáló áramkörök és az analóg szekció tápegységei különösen hatékonyak, rendkívül alacsony elektromos zajjal, kevesebb, mint 1 µV RMS (10 Hz és 100 kHz közötti frekvencia-sávban mérve).

Eddig az ige, majd kiderül mi az igazság az ígéretekből mondá az egyszeri hifista.

Wattson Audio Emerson ANALOG streamer

Kezelés, szolgáltatások

Az első ígéret, azaz az egyszerű kezelhetőség pontosan teljesült a használat során, bedugjuk az Ethernet/RCA/tápkábelt és működik.

Wattson Audio Emerson ANALOG streamer Roon setup

A Roon látja és kezeli, lévén Roon Ready képes a Wattson Audio Emerson ANALOG, van UPnP lehetőség, ismeri a legtöbb streaming protokollt TIDAL, Qobuz, Airable és Roon-on keresztül gyakorlatilag bármi elérhető róla. A Jriver és a foobar is látja és együttműködnek, ha valaki nem használ Roon-t.

Kezelni okoskütyüről is lehet, egyelőre sajnos csak iOS-re van saját kezelő applikáció, Androidra későbbre ígéri a gyártó, de például a Bubble UPnP-vel remekül lehet használni.

Wattson Audio Emerson ANALOG App

UPnP, DLNA és AirPlay protokollokat használ FLAC, AIFF, ALAC, MP3, AAC, Ogg Vorbis, WMA formátumokat ismer és PCM 24 bites, 384 kHz-ig terjedő kódolást játszik le.

Natív DSD is elérhető DSD64-ig, felette PCM-be konvertálódik át a lejátszás, ami nem a Wattson hibája, hanem az ősrégi, elavult Ethernet szabványé. Holott már réges-régen lehetőség lenne akár DSD1024-is az átvitelkor, de a szabvány nem teszi lehetővé, csak valami egyedi megoldással - ami csak önmagával és a saját készülékeivel kompatibilis - vagy USB-n keresztül.

Sajnos PCM/DSD váltáskor néha pattogás hallatszott, ha nem is feltűnően, de hallhatóan.

Wattson Audio Emerson ANALOG streamer

Tesztkörnyezet

Cambridge Audio 851N, Cambridge Audio 851A sztereó erősítő, Topping A90 előerősítő és fejhallgató erősítő, Core Audio USB kártya, Sendy Audio Aiva és Sendy Audio Peacock, valamint AudioQuest Carbon NightOwl fülesek, Musician Andromeda fejhallgató erősítő, SVS 3000 Micro mélyláda, TIDAL, PC, Viablue RCA és LAN kábelek, SMSL M400 DAC.

Hangminőség

Nehéz dolog egy olyan készülékről írni, ami meglehetősen semleges hangú. Kis kitérő itt, mit is értünk semleges hangon. A mi olvasatunkban nem az unalmas, semmitmondó hangot jelenti, hanem azt, hogy a teljes frekvencia-tartományban nincsenek kiemelések/beszakadások, a hangkép egésze nem húz el semelyik irányba, nem hangsúlyozza túl a hallható tartomány egyik részét sem, szépen egyensúlyban van minden.

Wattson Audio Emerson ANALOG streamer

A Wattson Audio Emerson ANALOG (hifi és autóverseny őrült tesztelőnek erről a névről folyvást Emerson Fittipaldi és az Emerson Lake and Palmer ugrik be) meglehetősen semleges hangot prezentált a meghallgatásakor, ami elég sokáig tartott, volt idő bőven a tesztelésre.

Már az első bekapcsoláskor feltűnt a kiegyensúlyozott hang mellett a barátságos, analóg jellegű előadás, finoman és részletesen szólalt meg kis Wattson Audio Emerson ANALOG. Ez a rá jellemző hang minden zenénél jelen volt, mégsem vette el mondjuk AC/DC gitárjának zúzósságát, mindössze a felesleges, néha fárasztóvá váló éleket nyeste le és tette rendkívül hallgathatóvá, a lendület és a dinamika megmaradt.

Wattson Audio Emerson ANALOG streamer Roon

A színpadkép pontosan és sok levegővel ábrázolta a szereplőket, igaz ez a nem nagyon nyúlt a hangfalak szélességén túl, viszont remek klubhangulatot sugárzott magából, intim hangulatban énekelt nekünk az éppen aktuális énekes. Kézzelfogható 3D-s elhelyezkedéssel és minden apró részletet, rezdülést megmutatóan szólt Alexis Cole a hangfalak között, finoman és bársonyos hanggal, minden durvaságot nélkülözve.

Wattson Audio Emerson ANALOG streamer

Többszereplős együtteseknél, egészen kivételes pontossággal meg lehetett különböztetni, ki és hol állt a felvételkor szélességében és mélységben is, pedig - mint a szimmetrikus XLR csatlakozás elkötelezett hívei - nem vártunk ekkora mértékű pontosságot a "sima" RCA kimenettől.

Áttérve a szokásos teszt albumainkra, Hans Zimmer prágai koncertjén hozta azt a mindent elsöprő hangzást/hangulatot, ami jelzi, ha a mélytartomány rendben van. Igaz hallottunk már mélyebbre menő hangot is, más készülékektől, de ezt a kis hiányosságot ellensúlyozta a felbontással, azaz nem csak "A" mélyhangokat hallottuk önmagában, hanem a hangszereket is. Hangulatot és érzelmet tudott teremteni és itt sem viselkedett sohasem durván és közönségesen, finom úriember volt a Wattson Audio Emerson ANALOG.

Wattson Audio Emerson ANALOG streamer

Ha már mostanság volt Bruce Sprinsteen születésnapja, belehallgattunk azokba a korai albumokba, ahol vélhetőleg a takarítónéni volt az aktuális hangmérnök ráérő idejében. Nos, tisztelettel jelentjük, még ha csodát nem is tudott tenni ezekkel a pocsék felvételekkel, de legalább valamennyire hallgathatóvá varázsolta őket. Nagyjából eltüntette a felső tartomány élességét és torzításait, valamicske levegőt adott hozzá és az egész hangképet nyugodtabbá és hallgathatóbbá tette.

Kipróbáltuk még egy másik, jobb tápegységgel is a Wattson Audio Emerson ANALOG-ot és bizony ez sokat javított a hangján, azaz ez is lehet egy opció a feljebb lépésre. Min javított? Úgy nagyjából mindenen, a hangzás finom jellege megmaradt, de ez kibővült plusz dinamikával és határozottsággal, jobb tranziensekkel és jobb basszussal egyaránt.

Egyébiránt a Wattson Audio saját lineáris tápja is lassan a célegyenesbe érkezik (sajnos azzal még nem tudtuk kipróbálni, de ami késik az nem múlik), az pedig vélhetőleg új szintre emeli az eddig is igen jó hangot.

Wattson Audio Emerson streamer

Összegzés, ajánlás

Meglehetősen egyedi lett a Wattson Audio gyártmánya, kis alumínium téglalap, ami szinte bárhol elfér és teljesíti a dugd be és felejtsd el kívánalmait. Hangban bőven hozza az elvárhatót, ami ezért az árért a minimum és még tuningolni is lehet akár másik tápegységgel - kíváncsian várjuk a saját lineáris táp eljövetelét -, akár valami spéci LAN kábellel. Hosszan hallgatható finoman részletes hangja sokaknak fog tetszeni, techno imádók inkább másik streamert válasszanak.

Felvetődik a kérdés, ennyiért megéri megvenni egy olyan streamert, ami konkrétan csak egy ki és bemenetből áll, aminek a közepén ott van egy alumínium doboz? Holott ennyiért már kijelzővel ellátott verziót is kapunk a pénzünkért, több csatlakozási lehetőséggel?

A válasz, ha csak a hangot nézzük, akkor nem nagyon van ellenfele ennyiért, felhasználóbarát és akár egy nagyobb okostelefon mögé is eldugható és nem pörgeti a villanyórát, még bekapcsolt állapotban sem.

Mindent összevetve, nekünk tetszett a Wattson Audio Emerson ANALOG.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.