Volumio Primo hálózati zenelejátszó teszt

2021. október 31., vasárnap, 18:30

Volumio audio hifi streamer lejátszó zenelejátszó médialejátszó audio lejátszó streamer teszt Volumio teszt hálózati zenelejátszó teszt hálózati streamer teszt

Volumio Primo a flexibilis lejátszó, ahol házasságot köt az Asus és a Volumio. Minden hifista életében eljön az a pillanat, ha PC-ről hallgat zenét, hogy többet és jobbat akar a meglévőnél. Felvetődik a kérdés, mi is lehetne a következő lépés? Kézenfekvőnek tűnik egy audio PC megvétele, de azzal több gond is lehet. Hangminőségben természetesen az lenne a jó választás, de nem mindenki szeretne egy, csak zenére kihegyezett számítógépet fenntartani, feladva ezzel annak univerzális jellegét és korlátozva a használhatóságát.

Volumio Primo hálózati zenelejátszóVolumio Primo hálózati zenelejátszóVolumio Primo hálózati zenelejátszóVolumio Primo hálózati zenelejátszóVolumio Primo hálózati zenelejátszó frontVolumio Primo hálózati zenelejátszó frontVolumio Primo hálózati zenelejátszó frontVolumio Primo hálózati zenelejátszó hátlapVolumio Primo hálózati zenelejátszó hátlapVolumio Primo hálózati zenelejátszó hátlapVolumio Primo hálózati zenelejátszó hátlapVolumio Primo hálózati zenelejátszó hátlapVolumio Primo hálózati zenelejátszó hátlapVolumio Primo hálózati zenelejátszó hátlapVolumio Primo hálózati zenelejátszó hátlapVolumio Primo hálózati zenelejátszó hátlapVolumio Primo hálózati zenelejátszó hátlapVolumio Primo hálózati zenelejátszó hátlapVolumio Primo hálózati zenelejátszó hátlapVolumio Primo hálózati zenelejátszó hátlapVolumio Primo hálózati zenelejátszó hátlapVolumio Primo hálózati zenelejátszóVolumio Primo hálózati zenelejátszóVolumio Primo hálózati zenelejátszó RoonVolumio Primo hálózati zenelejátszóVolumio Primo hálózati zenelejátszóVolumio Primo hálózati zenelejátszóVolumio Primo hálózati zenelejátszóVolumio Primo hálózati zenelejátszóVolumio Primo hálózati zenelejátszóVolumio Primo hálózati zenelejátszóVolumio Primo hálózati zenelejátszóVolumio Primo hálózati zenelejátszóVolumio Primo AppVolumio Primo App

Megoldás lehet még egy streamer, vagy egy külső DAC, de azoknál nincs meg az a rugalmasság, ami egy operációs rendszert jellemez, igaz ez nem hátrány, mert kapunk egy célhardvert, ami - remélhetőleg - atombiztosan működik minden körülmények között. Tehát az elvárás, legyen egy jó hangú, megfelelően rugalmasan kezelhető olyan eszköz, ami helyettesíti a PC-t, de nem kell hozzá egy komplett Windows/Linux/MacOS, legyen rajta egy célirányos operációs rendszer, ami ellátja azt a feladatot, ami a zenehallgatáshoz kell.

Ezzel a felütéssel el is érkeztünk a Volumio Primo bemutatásához, ahol minden megvan a fentebb leírt elvárásokból, célirányos operációs rendszer (Volumio) DAC és streamer egyben, amit használhatunk önmagában is telefonról, vagy akár PC-ről vezérelve.

Volumio Primo hálózati zenelejátszó

Hálózati lejátszó, ami lehet akár DAC, lehet akár hálózati futómű is, ha külső konvertert kötünk rá, Roon Ready képesség és a zenére kihegyezett Linux alapú Volumio szoftver.

A Volumio és az Asus megalkotta saját gyermekét, az Asus Tinkerboard S alapokon nyugvó hálózati lejátszó és egyben DAC készüléket Primo néven, ami a dugd be és felejtsd alapokon nyugvó készülékek sorát gyarapítja, barátságos áron és jó hanggal.

Volumio Primo hálózati zenelejátszó

A Volumio Primo egy Linux alapú disztróval (Linux verzió) van ellátva, mégpedig a hang kezelésére szolgáló, kifejezetten erre a célra kifejlesztett változattal, amit egészen meglepő módon, Volumiónak neveztek el. Maga a hardver az Asus gyártmánya - ami egyáltalán nem hátrány, jó emlékek fűznek minket mind az alaplapjaihoz, mind a hangkártyáihoz.

Volumio Primo hálózati zenelejátszó

Maga a Volumio rendszer egy jól átlátható és könnyen kezelhető megoldás, pluginokkal bővíthető, kezeli a hálózatot, a hangkártyát, a digitális bemeneteket, a stream szolgáltatókat (TIDAL, Spotify, stb.), az internetes rádiókat, a külső (NAS) és az USB-n rácsatlakoztatott meghajtókat egyaránt.

Volumio Primo hálózati zenelejátszó

A Primo-n a Volumio-t előre telepítve kapjuk meg, de nincs akadálya, hogy egy pendrive-ra telepítve használjuk. Mindegyik megoldást telefonos appról és webböngészőn keresztül egyaránt tudjuk vezérelni.

Volumio Primo hálózati zenelejátszó

Kinézet, csatlakozók

Szokványos fekete doboz a Volumio Primo, az elején a márkajelzésen kívül, az égvilágon semmi más sincs - puristák előnyben - de az legalább jól olvasható.

Volumio Primo hálózati zenelejátszó

Hátul már bővebb a választék, gigabites Ethernet csatlakozó, 4 db USB, egy DC 5 V/3 A táp bemenet, egy RCA koaxiális digitális kimenet, egy HDMI kimenet külső kijelzőhöz, a WiFi antenna és egy pár analóg RCA kimenet sorakozik fel.

A készülékház fémből készült és egészen strapabírónak tűnt.

Volumio Primo hálózati zenelejátszó hátlap

Belül

Az ESS9038Q2M DAC mellett találunk még nagy pontosságú óra oszcillátort, négymagos 1,8 GHz-es ARM Cortex-A17 processzort, DAC mikrokontrollert és 2 GB RAM-ot is, kétszeresen szűrt tápegység áramot és precíz kialakítást.

Volumio Primo hálózati zenelejátszó hátlap

Szolgáltatások

Egészen sokrétű lehetőségeket ad a kezünkbe a Volumio Primo, köthetjük hálózatba, amivel lényegében le is tudhatnánk az összeköttetés témakörét, ugyanis innen vezérelve is elérhető az összes háttértárunk, legyen az bárhol a hálózaton, tudjuk kezelni az összes szolgáltatást a Volumio-n belül.

Volumio Primo hálózati zenelejátszó

De ott van még az USB csatlakozási lehetőség, amire szintén köthetünk bármit, aminek van szabványos USB-A csatlakozója, legyen az pendrive, vagy HDD. Sőt, kivezethetjük a nyers digitális jelet, ha úri kedvünk úgy tartja, egy külső USB DAC-ra is, és azt használni , ergo digitális futóműnek is alkalmazható a Volumio Primo.

Kezeli a PCM 32 bit/768 kHz és DSD 128 formátumot is, utóbbit DOP-n keresztül.

Volumio Primo hálózati zenelejátszó

Használat közben

Ahogy fentebb írtuk, kétféle módon lehet vezérelni a Volumio Primo-t, vagy böngészőn keresztül, vagy a Volumio applikációval okostelefonról/tabletről. Mindkét megoldás nagyon hasonló, minimális az eltérés, remekül kezelhető velük a Primo, bárcsak ilyen lenne az összes, nem csak összedobjuk a sufniban és majd lesz valami belőle, amit néha látunk egynémely gyártótól…

Volumio Primo hálózati zenelejátszó hátlap

A beüzemelés rém egyszerű, rádugjuk a LAN kábelt, rákötjük az erősítőre az RCA kimeneten keresztül, bedugjuk a tápegység dugóját és meg is vagyunk. Pár percig szöszöl az első bekapcsoláskor, de az kibírható, utána úgyis érdemes állandóan bekapcsolva hagyni, ami jót tesz a hangnak, a villanyszámlánk meg nem fog tőle jelentősen megnőni, ugyanis egészen minimális a fogyasztása.

Volumio Primo hálózati zenelejátszó front

Egy dolgot viszont feltétlenül meg kell említenünk, a bekapcsolás során semmiféle visszajelzést nem kapunk arról, hol tart éppen a folyamat, ugyanis még egy darab LED sincs sehol, ami tájékoztatná a felhasználót: na, most készen vagyunk. Így marad a fejvakarás és a próba szerencse módszer, azaz elindítjuk a böngészőt a Primo IP címének a beírásával, és ha bejön a Volumio kezelőfelülete, akkor kész van, ha nem jön be, várunk tovább. Erre azért igazán kitalálhattak volna valami megoldásféleséget.

Volumio Primo hálózati zenelejátszó Roon

Ha kivártuk az indítási folyamat végét, akkor elénk tárul a Volumio kezelőfelülete, ezerféle beállítási lehetőséggel, változtatható kinézettel és végeredményben egészen logikus felépítéssel. Itt állíthatjuk be többek között a kimenetek felbontását, adhatunk hozzá különböző pluginokat, például a Roon Ready is így érhető el, a TIDAL-t, a Radio Paradise-t meg még jó pár más egyéb, hasznos és haszontalan modult.

Volumio Primo App

A telefonos applikációval a legcélszerűbb vezérelni a Primo-t, ugyanaz a kezelőfelület, mint a böngészős változat, de ugye ez, a másikkal ellentétben "kézre esik", ami igen jót tesz az egészségünknek, nem kell a billentyűzet fölé görnyednünk, kockáztatván egy lumbágó kialakulását.

Volumio Primo App

Roon alól is elérhető a Primo, kapunk mindjárt négy (azaz 4 db) USB eszközt az Audio beállítási részben, amit nem teljesen értettünk, de a gyártó megnyugtatott minket, válasszuk azt, ahol a 9038 kiírás látszik az USB eszköznél és azzal működni fog. Működött!

Volumio Primo hálózati zenelejátszó

Mint hálózati eszközt is felismeri a Roon, így ezzel az USB macerák elkerülhetők, ugyanis a Roon plugint telepítve, Roon Ready képes lesz a Primo.

A PC-n tárolt zenéket is innen kezelhetjük és rendezhetjük kedvünk szerint, a kezelőfelület gyors és akadásmentes, fagyással nem találkoztunk, kipróbáltuk egy pendrive-ra telepített és a hátsó USB csatlakozóra dugott Volumio-val is a készülékbe integrált helyett, de nem nagyon találtunk változást se hangban, se gyorsaságban.

Volumio Primo hálózati zenelejátszó

Tesztkörnyezet

Cambidge Audio 851A sztereó erősítő, PC, Roon, Jriver szoftverek, TIDAL, Radio Paradise, HDD-n tárolt zenék.

Hangminőség

A Volumio Primo hozta az általában a Sabre DAC-kal szerelt gyártmányok stílusát dinamikus, gyors, remek mélytartománnyal, ami, ha nem is hangsúlyos, de érezhetően "ott van", kellő erővel odacsap és mélyre megy anélkül, hogy túlzottan terjengős lenne.

A fűszeres és gazdag felsőtartomány is a Sabre DAC-ok jellegzetessége, itt is érezhető volt ez a - kiemelés nem jó szó rá - fűszer/csillogás, bár itt kisebb mértékben, mint máshol, inkább csak színt adott a zenének.

Volumio Primo hálózati zenelejátszó hátlap

Tesztzenéink közül legjobban Mike Oldfield gitárjain érezte magát, ott élvezettel tobzódott a riffeken és a szólógitáron, színesen és csillogóan fűszerezte a dallamos akkordokat, mellbevágó dinamikával és erővel.

Hans Zimmer prágai koncertje az, ami ilyenkor még előkerül, ha itt jól szerepel, akkor túl nagy gond nem lehet az adott kütyüvel. Nos, itt sem vallott szégyent, pontosan és kottázhatóan adta vissza a félelmetes basszusokat, nem bicsaklott meg sehol, a térrel sem volt különösebb gond, viszont itt már érezhető volt a nagyobb testvérekhez képest némi összemosódás a középsávban, nem vészes, de észrevehető. A dinamika itt is kivételesen jó volt, nem jött zavarba, ha hirtelen kellett lekövetni egy kitartott szólógitár hang utáni lecsengést, vagy az üstdob mellbevágó basszusát.

Volumio Primo hálózati zenelejátszó

Paul Simon hangja picit mintha világosabb lett volna a megszokottnál, de ezen kívül semmi problémát nem találtunk, a tér és a levegő is rendben volt körülötte, hangulatosan és érzéssel zenélt.

Ha már ilyen jó a dinamika, elővettünk pár elektronikus zenét (Depeche Mode, Yello és társai) mondván mutassa meg, mit tud, ha meg kell mozgatni a hangfalak és a füles membránjait. Nos, itt sem vallott szégyent, meglehetős vehemenciával csapott a húrok közé a Volumio Primo, alaposan felkavarta a port a szobában a megmozgatott levegő, picit ugyan a részletesség rovására ment, ha növeltük a hangerőt, de oda se neki, ezt ellensúlyozta a mindent lehengerlő dinamikával.

Volumio Primo hálózati zenelejátszó hátlap

Hosszútávú meghallgatáskor általában a Radio Paradise megy egész nap, ahol minőségi zenék szólnak, stabilan jó hangminőséggel, veszteségmentesen és ott rögtön előjön, ha valami nem stimmel a készülékkel, ha fárasztóvá válik a zenehallgatás. A Volumio Primo ezt a szintet is megugrotta, nem fáradtunk bele a zenehallgatásba, fenn tudta tartani az érdeklődést a zene iránt, unalom és fáradtságérzet nélkül.

Összeségében egy kicsit világos hangkép, igen mélyre menő és pontos basszusokkal, a dinamika lehengerlő volt és a Sabre jellegzetesség a fűszeres magashang még hozzáadott az élvezethez.

Volumio Primo hálózati zenelejátszó front

Összegzés, ajánlás

Jól sikerült a Volumio Primo streamer/DAC, a szimpla kinézetéhez képest nagy tudás társul, kapunk számtalan stream lehetőséget, ott a Roon Ready képesség, használhatjuk akár futóműként is, egy külső DAC hozzáadásával. A Volumio szoftver jól és gyorsan működik, nincs felesleges dolgokkal teletömve, csak a lényegre koncentrál, de azt igen jól csinálja.

Vezérelhetjük okostelefonról és ha a zenéink egy NAS-on, vagy külső HDD-n/SSD-n/pendrive-on vannak tárolva, még csak be sem kell kapcsolni a PC-t hozzá, ha csak streamet hallgatunk, akkor meg főleg nem, csak rádugjuk a Primo-ra és mehet a zene.

A hangminőség ebben a kategóriában, tökéletesen rendben van, ha ennél jobbat szeretnénk, akkor már mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.