OPPO Sonica DAC hálózati médialejátszó teszt

2017. március 28., kedd, 06:10

OPPO Sonica DAC audio hifi lejátszó médialejátszó hálózati médialejátszó DA konverter OPPO DAC hifi DAC USB DAC DAC teszt lejátszó teszt médialejátszó teszt OPPO teszt hálózati audio lejátszó hálózati médialejátszó teszt OPPO DAC teszt

Az OPPO belehúzott és sorra jelenteti meg újabbnál újabb termékeit, amikbe nem kevés tudást pakolnak. Az OPPO Sonica DAC határok nélküli zenét ígér, ami nem kis vállalás egy új termék esetében. Lássuk, mi igaz ebből!

OPPO Sonica DACOPPO Sonica DACOPPO Sonica DACOPPO Sonica DACOPPO Sonica DAC hátlapOPPO Sonica DACOPPO Sonica DAC belsőOPPO Sonica DAC belsőOPPO Sonica DAC belsőOPPO Sonica DAC belsőOPPO Sonica DAC belsőOPPO Sonica DAC belsőOPPO Sonica DAC belsőOPPO Sonica DAC belsőOPPO Sonica DAC belsőOPPO Sonica DAC belsőOPPO Sonica AppOPPO Sonica AppOPPO Sonica AppOPPO Sonica AppOPPO Sonica AppOPPO Sonica AppOPPO Sonica AppOPPO Sonica AppOPPO Sonica AppOPPO Sonica AppOPPO Sonica AppOPPO Sonica AppOPPO Sonica App Android

Korábban már hírt adtunk az OPPO Sonica DAC hazai elérhetőségéről, ahol nagy vonalakban ismertettük a készüléket, de most elérkezett hozzánk is, hogy kipróbálhassuk. Az OPPO a legújabb trendeket követve és ezekre reagálva tervezte meg a Sonica DAC-ot, ami - mostanában már nem meglepő módon - hálózati zenelejátszó és előerősítő is egyben. A fejhallgató erősítő kimaradt a felsorolásból, valószínűleg azért, mert ilyen célra van már jó pár megoldásuk, gondoljunk csak az általunk már korábban tesztelt kolosszális HA-1-re, a hordozható HA-2-re és ennek frissített változata, a HA-2SE-re.

OPPO Sonica DAC

Mivel a Sonica streamer is egyben, ezért az ehhez szükséges hálózati kapcsolatot vagy vezetékkel, vagy a ház oldalsó műanyag falára erősített WiFi antennák segítségével hozhatjuk létre. WiFi-je is halad a korral és már ismeri a 802.11 a/b/g/n szabványok mellett a legutóbbi ac-t is.

OPPO Sonica DAC hátlap

A hagyományos kezelőszervek (bemenetválasztó/kombó menügomb és hangerő) mellett természetesen okostelefonokra és táblagépekre letölthető az ingyenes, Android és iOS kompatibilis Sonica App, mellyel az online tartalomszolgáltatók közül a Tidal kínálatát érhetjük el, ill. belső hálózatunkon található PC-k, NAS-ok DLNA/UPnP megosztásait.

OPPO Sonica App Android

Lehetőségünk van az elő- vagy a hátlapon található USB Host csatlakozóval külső merevlemezt, pendrive-ot, telefont is közvetlenül csatlakoztatni, vagy az analóg bemenetre bármilyen analóg jelet szolgáltató eszközt (pl. lemezjátszó) kötni. Multiroom képességekkel is felruházták a Sonica DAC-ot. Az analóg bemenetről jövő jelet képes továbbítani egy, vagy több Sonica vezeték nélküli hangrendszer felé. (A többi bemenetről azért nem, mert azok közvetlenül a DAC chipbe vannak vezetve.)

OPPO Sonica App

A Spotify prémium felhasználók sem maradnak ki a célközönségből, mivel a Sonica DAC kapott Spotify klienst is, így az alkalmazásból közvetlenül ráküldhetők kedvenc zenéink. A csatlakozási lehetőségeknek még nincs vége, van még AirPlay és Bluetooth 4.1 is a tarsolyban. Fájlformátumokat és felbontásokat illetően mindenevő a Sonica DAC, az USB bemeneten 16-32 bit valamint 44,1-768 kHz között bármilyen kombináció megfelel neki, egészen a 22,5972 MHz-es DSD-vel bezárólag.

OPPO Sonica DAC belső

A koaxiális és optikai bemeneteken ezeknél szűkebb határokon belül mozoghatunk, de így is bőven kielégítik az átlag felhasználók igényeit. Mindezt ESS Sabre ES9038PRO DAC chip teszi lehetővé, kiegészítve egy nagy pontosságú órajel generátorral és toroid transzformátoros, lineáris tápegységgel.

OPPO Sonica DAC belső

Az analóg szekció teljesen szimmetrikus felépítésű, melyet XLR és RCA kimenetekkel láttak el. A digitális vevőegységek és a hálózatkezelés viszont kapcsoló üzemű tápot kapott. Az előlapon egy 2,8 colos OLED kijelző tájékoztat bennünket a legfontosabb dolgokról. Távirányító nem jár a készülékhez, de mi nem is éreztük ennek hiányát, hiszen a hangerő állítható a Sonica Appból is, mely teljesen digitális tartományban működik.

OPPO Sonica DAC belső

Amint megérkezett hozzánk a Sonica DAC egyből bekötöttük, bekapcsoltuk és hagytuk járódni pár napig. Eközben letöltöttük telefonunkra és táblagépünkre a hozzá való alkalmazást és a WiFi jelszó megadása után kiengedtük a világhálóra. A firmware frissítés után minden ment tovább és kb. egy hét folyamatos működés után ültünk le elé nyugodtan zenét hallgatni.

OPPO Sonica DAC belső

A családi ház nappalijában a szokásos komponensek körítették (Norma Audio IPA-140, Focal Electra és ELAC hangfalak, Nordost Heimdall 2, valamint QED Reference kábelek) forrásként legtöbbször a Sonica DAC szerepelt és DLNA-n egészen DSD64-ig merészkedhettünk, ahogy az elő- és hátlapi USB csatlakozókra kötött pendrive esetében is. A 2L Records tesztfájljai közül a Sonica DAC mindegyiket megette szó nélkül. Már amikor először bekapcsoltuk, akkor is feltűnt az a részletgazdagság, ami az egész megszólalását jellemezte. Ezek azok a kirakós darabok, amik teljessé teszik a képet, hogy elhiggyük a valósághoz minél közelebbi zenei reprodukciót. Többször megesett, hogy onnan hallottunk hangokat ahonnan eddig nem, új körítéssel tálalta számukra tesztzenéinket. Pl. Marcus Miller Silver Rain albumáról a Beethoven Holdfény szonátájának feldolgozása testesen, de tökéletes mélyhang kontrollal szólalt meg. Hugh Masekela Coal Train-je rendesen megdolgoztatta tesztrendszerünket és ugyan sokadszorra hallottuk, de ismét hagytuk magunkat sodródni az árral és végig hallgattuk a közel tízperces előadást.

OPPO Sonica App

Charlie Byrd Triójának bossa nova ritmusai Brazíliába repítettek bennünket egy pillanat alatt. Élveztük a pengetéseket, a lecsengéseket, a fúvósok ércességét izgágaságát, mindezt analógos selymességbe csomagolva. Amit elvárunk egy dedikált DAC-tól azt a Sonica maximálisan megadta nekünk. Nem tudtunk belekötni a hangjába, nem lógott kis sehol semmi. Al Di Meola és Horgas Eszter koncertjének részlete meggyőzött bennünket arról, hogy a Sonica DAC kellő energiatartalékokkal és gyorsasággal rendelkezik a valósághű reprodukcióhoz. Sosem fogyott el, nem jött zavarba semmitől. Mindig a felvételek teljes képét mutatta felénk, nem fedett el, de nem is forszírozott semmit. Az optikai bemenetre egy optimalizált HTPC-t aggattunk, hogy koncertekkel, filmekkel is meghallgathassuk, mit tud. Csak sztereóban hallhattuk az effekteket, de így is bőségesen kaptunk az arcunkba robbanást, fütyülést, süvítést, csiripelést, dübörgést, morajlást precízen térben elhelyezve, kontroll alatt tartva, feszesen, élvezetesen.

OPPO Sonica DAC

Összegezve a tapasztalatainkat, mi nagyon megkedveltük az OPPO Sonica DAC hangját és tudását. Ebben a termékkategóriában is sikerült az OPPO-nak egy józan ár/érték arányú terméket letennie az asztalra, ami maximalista felbontás-támogatásával azoknak is alternatíva lehet, akik ki tudják használni a DSD512 adta lehetőségeket (pl. HQ Player használók) audio PC-jükkel. Persze nem csak ők a célközönség, hanem azok, akik szeretnék egy készülékben letudni a forrás, a DAC és az előerősítő igényüket.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.