NAD C 658 hálózati zenelejátszó és DAC teszt

2020. január 27., hétfő, 10:40

NAD audio hifi lejátszó zenelejátszó médialejátszó DAC high end audio lejátszó lejátszó teszt zenelejátszó teszt NAD teszt hálózati zenelejátszó hálózati audio lejátszó hálózati zenelejátszó teszt

Egy elismert gyártó új készüléke az MQA képes és Dirac Live lehetőséggel megáldott hálózati lejátszó a NAD C 658, avagy mire képes a NAD, mit tud kihozni a felső-középkategória ezen tagjából, van-e értelme ennyit áldozni egy hálózati lejátszóra?

NAD C 658 hálózati zenelejátszóNAD C 658 hálózati zenelejátszóNAD C 658 hálózati zenelejátszóNAD C 658 hálózati zenelejátszóNAD C 658 hálózati zenelejátszóNAD C 658 hálózati zenelejátszóNAD C 658 hálózati zenelejátszó kijelzőNAD C 658 hálózati zenelejátszóNAD C 658 hálózati zenelejátszóNAD C 658 hálózati zenelejátszóNAD C 658 hálózati zenelejátszóNAD C 658 hálózati zenelejátszóNAD C 658 hálózati zenelejátszó phonoNAD C 658 hálózati zenelejátszó phonoNAD C 658 hálózati zenelejátszó hátlapNAD C 658 hálózati zenelejátszó hátlapNAD C 658 hálózati zenelejátszó hátlapNAD C 658 hálózati zenelejátszó hátlapNAD C 658 hálózati zenelejátszó hátlap XLRNAD C 658 hálózati zenelejátszó hátlapNAD C 658 hálózati zenelejátszó MDC modulNAD C 658 hálózati zenelejátszó távvezérlőNAD C 658 hálózati zenelejátszó távvezérlőNAD C 658 hálózati zenelejátszó távvezérlőNAD C 658 hálózati zenelejátszóNAD C 658 hálózati zenelejátszóNAD C 658 hálózati zenelejátszóNAD C 658 hálózati zenelejátszóNAD C 658 hálózati zenelejátszóNAD C 658 hálózati zenelejátszóNAD C 658 hálózati zenelejátszóNAD C 658 hálózati zenelejátszóNAD C 658 hálózati zenelejátszóNAD C 658 hálózati zenelejátszóNAD C 658 hálózati zenelejátszóNAD C 658 hálózati zenelejátszóNAD C 658 hálózati zenelejátszó BluOS MQANAD C 658 hálózati zenelejátszó BluOSNAD C 658 hálózati zenelejátszó BluOSNAD C 658 hálózati zenelejátszó mikrofonNAD C 658 hálózati zenelejátszó DiracNAD C 658 hálózati zenelejátszó DiracNAD C 658 hálózati zenelejátszó Dirac

Készülékeivel a NAD azon elismert gyártók közé tartozik, akik jó hanggal megáldott és nem túlárazott, felesleges szolgáltatásokat mellőző, célirányos hardvert készítenek. Számtalan Best Buy (őshifistáknak azonnal a NAD 3020 ugrik be) után a NAD is feliratkozott a hálózati lejátszók népes táborát gyarapító gyártók sorába. Jelen tesztünk tárgya a C 658 streaming DAC, Dirac Live és MQA lehetőséggel fűszerezve.

Nem a legolcsóbb készülék a NAD kínálatában, lássuk, mit tud ennyiért, lesz-e ez is Best Buy?

NAD C 658 hálózati zenelejátszó kijelző

Kezelése, szolgáltatások

Kinézete a mondhatni szokásos NAD fekete, egyszerű letisztult, amit a középen elhelyezkedő, fehér karakteres kijelző ural, tőle balra a fejhallgató csatlakozó és egy kör alakú vezérlőtárcsa, ami multifunkciós, egyaránt vezérli a lejátszást és a beállításokat.

NAD C 658 hálózati zenelejátszó

Jobbra a két forrásválasztó és egy hangerőszabályzó található, ami egyaránt kezeli a fejhallgató kimenetet és a hátlapi Pre Out kimenetet.

NAD C 658 hálózati zenelejátszó

Ha bedugjuk a fejhallgatót, akkor a hátlapi Pre Out kimenet nem használható, azaz némít. Ennyi.

NAD C 658 hálózati zenelejátszó hátlap

Hátul már érdekesebb a helyzet. Két NAD MDC bővítő kártya aljzat (például HDMI csatlakozás) két optikai, egy normál USB, egy koaxiális csatlakozó, LAN és szervizport, RCA phono (azaz a lemezjátszók szerelmesei sem fognak csalódni) és két vonali csatlakozó.

NAD C 658 hálózati zenelejátszó hátlap XLR

Egy-egy szimmetrikus XLR, pre out és mélysugárzó kimenet, egy IR és trigger ki/bemenet és természetesen a cserélhető tápcsatlakozó a végén, plusz egy ki/be kapcsológomb teszi tiszteletét.

NAD C 658 hálózati zenelejátszó MDC modul

A készülékház anyaga fém, kivéve az előlapot mert az sajnos műanyag (ejnye NAD) a csatlakozók minőségiek, nem lötyögnek, stabilan állnak a helyükön.

NAD C 658 hálózati zenelejátszó

Belül az ESS Sabre 32 bites DAC-ja dolgozik, külön-külön nyáklapon az egyes szekciók a zavarás minimalizálása érdekében.

NAD C 658 hálózati zenelejátszó

BluOS

Egy remek találmány a zenék hallgatásához és rendszerezéséhez, gyors sallangmentes és átlátható, kezeli a netes rádiókat Radio Paradise, Amazon, Napster, Qobuz,Tuneln és még számtalan más, Spotify, TIDAL, Deezer, satöbbi a hálózatot WiFi-n és kábelesen (egyszerre csak az egyiket kezeli, vagy WiFi vagy Ethernet csatlakozás) van Android, iOS és Windows felület is hozzá.

NAD C 658 hálózati zenelejátszó BluOS

A szokásos módon kezeli a zenéket, lehet rendszerezni műfaj, előadó, album, felbontás (CD, MQA, Hi-Res) szerint, megjeleníti az album borítókat, van sima mappa nézet is a lehetőségek között. Az éppen lejátszott zeneszámoknak itt láthatjuk a technikai és előadói információit, egyből külön program nélkül rákereshetünk a neten a dalszövegre, kérhetünk lejátszási listákat, érdekességeket az előadóról és az albumról egyaránt.

NAD C 658 hálózati zenelejátszó BluOS MQA

Itt érhetjük el a készülék és a lejátszás beállításait is, DSD is lejátszható, de azt konvertálja 24 bites FLAC formátumra.

A beüzemelés gyerekjáték, telepíteni kell a megfelelő applikációt a különböző platformokra, elindítani és kész is.

A BluOS pillanatok alatt megtalálja a NAD C658-at és csatlakozik hozzá, ha az egyáltalán megtalálja a tőle fél méterre lévő routert, ugyanis ez csak elvétve sikerült neki, azt mondta nincs elérhető WiFi hálózat… kábellel ilyen gond nincs.

Ezután kell megadni a megosztott mappát a számítógépen, azaz be kell tallózni az elérési utat a megnyíló menüben és meg is volnánk vele. Volnánk… ha nem azt mondaná, hogy ezen az elérési úton nincs megosztott mappa, kezdje újra.

Nem igazán érthető a dolog, ugyanis a Roon felismeri a hálózaton lévő NAD C 658-at, tehát ott van és működik a hálózat és Roon alól szépen lejátszik mindent a NAD.

Számtalan próbálkozás és bajusz alatt elmormolt nofene után meglett a megoldás, nem simán betallózni kell az Intézőből a megosztott mappa elérési útját, hanem elbattyogni a megosztott zene mappához, ott jobb klikk a mappa tulajdonságokra. Megosztás fül, és ott az elérési út másolása lehetőségre, azt kell bemásolni a BluOS megfelelő rubrikájába, de mivel BluOS alatt jobb klikkes másolás/beillesztés funkció nem működik, így marad a bal Ctrl+V betűkombináció a bemásolásra.

NAD C 658 hálózati zenelejátszó

Ha ez megvan, már a csak a Windows jelszavunkat kell megadni, ha esetleg PIN kód van megadva a bejelentkezéskor az nem jó, nem azt kell beírni hanem a normál, a Microsoft fiókhoz tartozó jelszót.

Így már megtalálja a megosztott mappát és szépen hiba nélkül kezeli.

Mentségére legyen szólva ez még csak az első verziók egyike, vélhetőleg ez javulni fog a jövőben.

Dirac Live

A NAD C 658-cal lehetőségünk van a Dirac Live szolgáltatását igénybe venni, ami egy szobakorrekciós megoldás, a mellékelt mikrofon segítségével a szobaakusztika hibáit korrigálja/kijavítja.

NAD C 658 hálózati zenelejátszó mikrofon

Használatához a Dirac Live weboldaláról le kell tölteni magát a Dirac Live programot és telepíteni, aminek van egy ingyenes, bárki által használható verziója, de az csak 200 Hz-ig korrigál és van a fizetős, ami a teljes frekvencia-tartományban működik.

A NAD jóvoltából a teljes verziót használhatjuk, ha a C658-at választjuk ki a Dirac Live indító menüjében.

NAD C 658 hálózati zenelejátszó Dirac

Telepítés és indítás után automatikusan megtalálja a NAD C658-at és lépésről-lépésre végig vezet a nem túl bonyolult mérési folyamaton, ami úgy nagyjából negyedórát vesz igénybe, ugyanis több mérésből áll, attól függően, hogy egy "egyedül egy fotelból hallgatod a zenét", esetleg egy szélesebb, többszemélyes kanapéról.

NAD C 658 hálózati zenelejátszó Dirac

Mindegyikhez más (több-kevesebb) mérés kell és utána automatikusan elmenthető és a NAD-hoz társítható a korrekciós görbe, ami egy igen hasznos szolgáltatás, elnézve a legtöbb zenehallgató szoba pocsék akusztikáját.

NAD C 658 hálózati zenelejátszó Dirac

Nálunk egy nagyjából 28 négyzetméteres szobában sokat javított a kapott hangon, főleg a mélytartomány artikuláltságán hozott rengeteget, szóval erősen javallott a használata, ha már mellékelte a NAD a készülék mellé a bemérő mikrofonnal együtt.

Hang

A NAD hangja egyszerűen leírható. Azt engedi magán át, amit kap, felesleges színezés és kiemelés nélkül, egyszerűen csak zenél, bármilyen zene legyen is az.

Mentes bármiféle, "te figyelj má’ haver milyen jól szól ez a szólógitár, ezt hallgasd meg" feltünősködéstől!

Nem, a NAD nem csinál ilyet, első hallásra még unalmasnak is tűnhet a hangja, amíg rá nem jön az ember ez bizony nem unalmas, hanem természetes és eszköztelen, semleges a jó értelemben, azaz nem steril, egyszerűen csak nem hangsúlyoz ki semmit, nincs benne semmi hivalkodás.

NAD C 658 hálózati zenelejátszó távvezérlő

Vannak készülékek, amik szeretik ezt vagy azt a műfajt, főleg a modern popzenét, ott érzik jól magukat. A NAD pont fordítva, ahogy haladunk a meghallgatásban a komolyabb műfajok felé, úgy érzi egyre jobban magát, legjobban, talán (az angolok szerint vallatásra is jó) Wagner operákon szólt, hatalmas színpadot és nagyzenekart tárva elénk, egy kivételesen sima középtartománnyal ahol az énekesek tökéletesen meghatározható helyről énekeltek, lehetett érezni a színpad méretét, nagyságát.

Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne akár technóval is etetni, elég "dögösség" van benne, hogy zúzni is lehessen vele, de ez nem kimondottan az ő műfaja, a NAD egy elegáns 007-es ügynök nem pedig egy laza Han Solo.

NAD C 658 hálózati zenelejátszó

Van benne egy olyan magától értetődő természetesség, ami nehezen meghatározható vagy szavakkal leírható, egyszerűen csak jó hallgatni, sokáig jó hallgatni. Viszont itt kell megjegyezni, rengeteg idő kell e hang eléréséhez, legalább egy hétig érdemes bekapcsolva hagyni és csak utána meghallgatni, mert először kivéve a dobozból bizony csalódás érheti az embert, közel sem hozza azt a minőséget, amit tud, ami benne van.

NAD C 658 hálózati zenelejátszó

Végeredményben, ha nem is Best Buy a NAD C 658 de bőven érdemes időt szánni a meghallgatására főleg azoknak, akik a komolyabb műfajokat szeretik, nekik biztos nem fog csalódást okozni. Szolgáltatások tekintetében pedig kevés ilyen tudással rendelkező készülék van (MQA és phono erősítő), szóval kiérdemelte elismerésünket.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.