Magnat MMS 730 hálózati zenelejátszó teszt

2022. február 28., hétfő, 12:45

Magnat audio hifi streamer lejátszó zenelejátszó médialejátszó audio lejátszó streamer teszt Magnat teszt hálózati zenelejátszó teszt hálózati streamer teszt Magnat lejátszó teszt

A Magnat lépett egy merészet és piacra dobta az első streaming masináját MMS 730 néven, egy olyan piacra, ahová mostanság elég nehéz belépni, ugyanis se szeri, se száma az ugyanerre a célra készült gyártmányoknak. Bátor lépés ez, akárhonnan nézzük, a konkurencia óriási és itt már nagyot kell villantani, ha sikeres szeretne lenni ezen a telített területen. Mindenesetre az árazása barátságos, a tudása is bőven elég a teljes körű használathoz. Érdeklődve és kíváncsian vettük szem és fülügyre az MMS 730-at.

Magnat MMS 730 hálózati zenelejátszóMagnat MMS 730 hálózati zenelejátszóMagnat MMS 730 hálózati zenelejátszóMagnat MMS 730 hálózati zenelejátszóMagnat MMS 730 hálózati zenelejátszóMagnat MMS 730 hálózati zenelejátszóMagnat MMS 730 hálózati zenelejátszóMagnat MMS 730 hálózati zenelejátszóMagnat MMS 730 hálózati zenelejátszóMagnat MMS 730 hálózati zenelejátszóMagnat MMS 730 hálózati zenelejátszó távirányítóMagnat MMS 730 hálózati zenelejátszó távirányítóMagnat MMS 730 hálózati zenelejátszó távirányítóMagnat MMS 730 hálózati zenelejátszó távirányítóMagnat MMS 730 hálózati zenelejátszóMagnat MMS 730 hálózati zenelejátszó AppMagnat MMS 730 AppMagnat MMS 730 AppMagnat MMS 730 hálózati zenelejátszóMagnat MMS 730 hálózati zenelejátszóMagnat MMS 730 hálózati zenelejátszó hátlapMagnat MMS 730 hálózati zenelejátszó hátlapMagnat MMS 730 hálózati zenelejátszó hátlapMagnat MMS 730 hálózati zenelejátszó hátlapMagnat MMS 730 hálózati zenelejátszó hátlapMagnat MMS 730 hálózati zenelejátszóMagnat MMS 730 hálózati zenelejátszóMagnat MMS 730 hálózati zenelejátszóMagnat MMS 730 hálózati zenelejátszóMagnat MMS 730 hálózati zenelejátszó

A Magnat eddig az elérhető árú, és elfogadható minőségű piaci szereplők közé tartozott, elsősorban talán a hangfalairól ismert. Gyártott és gyárt még erősítőket, sőt még lemezjátszó is van a választékában. Viszont - követve a trendeket - előálltak egy streamerrel, mégpedig az MMS 730 típusjelű, az árát tekintve egy belépő színtű megoldással. A tudását nézve azonban minden, csak nem belépőszint az, amit nyújtani tud.

Magnat MMS 730 App

Spotify, TIDAL, Tuneln, iHeartRadio, Napster, Qobuz audio, Amazon Music streaming, DLNA audio streaming az, amit kínál alapból, ami több, mint elegendő szinte mindenkinek. A Wolfson WM8740 garantálja a jó hangot, persze önmagában a DAC chip csak egy része az egésznek, de ez egy bíztató első lépés a minőségi zenehallgatáshoz.

Magnat MMS 730 hálózati zenelejátszó

Nem mellékesen kapunk még DAB/DAB+ (egyszer csak lesz nálunk) és FM rádiót, Bluetooth-szal is tudunk hozzá csatlakozni mégpedig az 5.0 verzióval és aptX kodekkel.

Magnat MMS 730 hálózati zenelejátszó

Kinézet, csatlakozók

Karcsú és lapos a Magnat MMS 730, a bal oldalán hangsúlyosan elhelyezkedő, fehér színű, pontmátrix kijelzővel. Alatta egy ki/bekapcsoló nyomógomb a visszajelző LED lámpácskával és egy USB aljzattal. Jobbfelé haladva (már ha szemből nézzük) középtájon találjuk a kijelző fényerő szabályzóját, utána a klasszikusnak számító hármast a léptető lejátszás/szünet és menü vezérlésére szolgáló gombokat, a maradék helyet a Return, Home és a Source triója foglalja el.

Magnat MMS 730 hálózati zenelejátszó

Hátul WiFi antenna, Ethernet aljzat, DAB/FM antenna csatlakozó, egy-egy optikai és koaxiális digitális kimenet, opcionális Bluetooth vevő hely, egy pár analóg RCA kimenet, a teljes készüléket áramtalanító gomb és egy némileg érthetetlen borotva aljzat (IEC helyett) zárja a sort.

Magnat MMS 730 hálózati zenelejátszó hátlap

A teljes ház fémből készült, szálcsiszolt alumínium előlappal, ami egészen jó dizájnnal bír és strapabírónak néz ki.

Magnat MMS 730 hálózati zenelejátszó távirányító

Jár még egy kis, kézreálló távirányító is a Magnathoz, a megszokott műanyag kivitelben.

Magnat MMS 730 hálózati zenelejátszó távirányító

Belül

Két NYÁK lapon elfér az egész elektronika, digitális részért felelős és az (ebben a kategóriában) egészen bizalomgerjesztőnek tűnő tápellátás részleg.

Magnat MMS 730 hálózati zenelejátszó

A D/A átalakítást a Wolfson WM8740 típusjelű chip végzi, amit a Cirrus Logic gyárt és maximum 24 bit/192 kHz felbontásra képes.

Magnat MMS 730 hálózati zenelejátszó

Használat közben

A Magnat MMS 730 is a Plug 'n Play lejátszók sorát erősíti, bedugjuk az Ethernet kábelt, összekötjük RCA-val az erősítővel és kész is vagyunk. Automatikusan csatlakozik a helyi hálózathoz routeren vagy switchen keresztül, egyéb dolgunk nincs vele.

Magnat MMS 730 hálózati zenelejátszó App

Az első indítás kifejezetten komótosra sikeredett vagy fél percig molyolt az aktuális modul betöltésével (USB, Network, Stream, etc.), de utána gyors és pörgős a kezelés. A DAB és az FM rádiósávokat is villámgyorsan megkeresi, közel az adóhoz elég a mellékelt antennának kinevezett zsinór, ha távolabb lakunk az adótól, akkor érdemes egy normális antenna beszerzése.

Magnat MMS 730 hálózati zenelejátszó hátlap

Itt is kezelhetjük az MMS730-at az előlapi kezelőszervekkel, ha valaki nem rest kézzel böködni az apró nyomógombokat. Ott van még természetesen a távirányító, de sokkal kényelmesebb és célravezetőbb a megfelelő áruházból letölthető Magnat applikáció beszerzése és használata. Ami applikáció kísértetiesen hasonlít a Gold Note IS-1000 ugyanerre a célra szolgáló megoldásához, minimális az eltérés a két kezelőfelület között és tudásban is ugyanazt nyújtja. Villámgyorsan teszi a dolgát és elérhető a helyi hálózaton belül a Cocktail Audio X50D belső SSD-je és természetesen a saját számítógépünkön tárolt fájlok is.

Magnat MMS 730 App

Egy apró furcsaság tűnt fel, a PC és a Cocktail csak úgy nagyjából 1 perc után jelent meg a vezérlő app menüjében, amire nem találtunk magyarázatot, mindenesetre, ha elsőre nem találjuk a menüben, akkor várni kell egy kicsit.

Magnat MMS 730 hálózati zenelejátszó

Összességében a kezelés egyszerű és gyors, nem találtunk problémát vagy hibás működést a tesztelés közben.

Sajnos (egyelőre) nem Roon Ready képes az MMS 730, így Roon alól nem tudtuk használni, ellenben a Jriver minden további nélkül felismerte, mint hálózati eszközt és megbízhatóan kezelte is.

Magnat MMS 730 hálózati zenelejátszó

Működés közben alig melegszik, a langyos szintet még hosszabb távon is alig érte el.

Ami még plusz pont, nem pattog/recseg zajong a különböző üzemmódok váltása közben, ami egyáltan nem triviális ebben a kategóriában.

Tesztkörnyezet

Cambridge Audio 851A erősítő, S.M.S.L M400 DAC, Cocktail Audio X50D digitális futómű és streamer, Singxer SU-2 Bridge, Topping A90 fejhallgató és előerősítő, Sennheiser HD 600 és AudioQuest NightOwl Carbon fejhallgató, SVS SB-3000 szubláda, teljes VIABLUE és QED kábelezés (IC, hangfal, táp).

Magnat MMS 730 hálózati zenelejátszó

Hangminőség

Érdeklődve vártuk mit produkál a Magnat MMS 730, ugyanis sok pénzért könnyű jót gyártani (rosszat már nehezebb, de néha az is sikerül) de ezen a szinten már jóval nehezebb. A bemutatkozása alapból jól sikerült, percek alatt működőképessé lehet varázsolni és a megjelenése is a minőségi kategóriát idézi.

Ha már lúd, legyen kövér alapon belecsaptunk a lecsóba az első zeneszámmal, Beethoven ötödik szimfóniájával, ami erős megrázkódtatást okoz néhány hasonló árú masinának. Kellemes meglepetésként ért minket, hogy ha nem is teljesített úgy, mint a felsőbb kategóriába tartozó testvérei, de egészen elfogadható hangot produkált. Lágyan lekerekítette a sávszéleket, középre húzódott a sztereó kép, de semmi olyat nem tett, ami miatt diszkvalifikálni kellet volna a Magnatot. Minimális mértékben kiemelt a felső basszus és prezensz tartományban, klasszikus loudnesses hangképet produkált finoman és érzéssel, betartva a jó ízlés szabályait.

Magnat MMS 730 hálózati zenelejátszó

Könnyebb műfajokra evezve már jobban érezte magát, főleg akusztikus zenéken. Paul Simon visszafogott, egyben ritmusos stílusa kifejezetten tetszett neki. Tiszta érthető és nyílt hangzásvilágot mutatott be a lemezein, itt már a levegőt sem hiányoltuk a hangszerek körül.

A TIDAL lejátszási listáit csemegézve és tesztelve a hosszútávú hallgathatóságot - ami erős fokmérő egy készülék megítélésében, mennyire tudja lekötni a figyelmet, mikor kapja fel a fejét a tesztelő zenehallgató egy-egy részletre a zenéből. Ezen a teszten sem bukott meg az MMS 730, visszafogottan kellemes hangot hallottunk, olyant, ami túlzásoktól mentes, de igen jól hallgatható.

Sima és nyugodt maradt Mike Oldfield és Mark Knopfler hallgatása alatt is könnyedén és némileg visszafogottan játszott a két művész a hangszerein. A nagyobb dinamika csúcsokat lesimította, visszafogta, mégsem éreztük úgy, hogy ezt másképp kellene "neki" csinálni, el tudta adni magát a saját stílusával.

Magnat MMS 730 hálózati zenelejátszó

Bevetve a szokásos nagyágyút, azaz Hans Zimmer prágai koncertjét, ahol minden létező hangszer, énekes és kórus egyaránt szerepel, ott sem nagyon találtunk benne semmi kivetnivalót. A határain belül még a lenyűgöző basszusfutamokkal sem vallott szégyent, ott is képes volt összeomlás nélkül megrezgetni az ablakokat, nem mosta össze zagyvalékká az alsó tartományt. Megbízhatóan hozta a saját stílusát, ami ugyan egy adott sávszéleségen belül van, de azt a tartományt ízléssel kezeli.

Popzenén és főleg Phil Collinson kezdett felnőni a nagyobbakhoz puha, meleg mélyeket és bársonyosan fekete háttért teremtett az énekes mögött. Eltűnt az eddig visszafogott előadásmód és maradt a dinamikus, dobokat vehemensen ütő Phil mester. Ebben az esetben kifejezetten jól jött az a hangyányit loudnesses hang, amit már említettünk. Ez a kiemelés pedig pláne ízlett a most divatos zenéknek, sőt Yello-t hallgatva egyáltalán nem hiányoltuk a parkettát borzoló basszusokat.

Magnat MMS 730 hálózati zenelejátszó

Összefoglalás, ajánlás

Van a Magnat MMS 730-nak egy sajátos bája, ami miatt szerethető, egy olyan könnyed (főleg a fülnek) és összefogott hangzásvilága, ami kiemeli a hasonló streamerek közül. Picit lekerekít, picit vág a dinamikából, picit vágja a frekvencia sáv legszéleit, mégis élvezettel tudtuk hallgatni. Sokáig le tudott minket kötni a Magnat a sztereó székben, nem éreztünk késztetést egy másik streamerre való váltásra, ami azért jelent (sokat) valamit.

A Magnatnak sikerült elsőre eltalálnia egy olyan gyártmányt, ami a saját jogán is remek, de később akár alapja lehet a nagyobb testvéreknek, kezdésnek mindenesetre kiváló belépő erre a piacra.

Tetszett, sőt nagyon tetszett nekünk az MMS 730!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.