Linn Selekt DSM hálózati sztereó erősítő teszt

Fenntartható high end

2023. április 3., hétfő, 21:05

Linn audio hifi sztereó erősítő zenelejátszó streamer Linn hifi Linn erősítő hifi erősítő sztereó erősítő erősítő teszt zenelejátszó teszt streamer teszt Linn teszt Linn hifi erősítő Linn sztereó erősítő hálózati sztereó erősítő

A Linn Selekt DSM kipróbálása után átfogalmazódott bennünk a hifiről, otthoni zenehallgatásról alkotott kép. A készülék alapja hálózati zenelejátszó, vagy, ahogy sokan nevezik, streamer. Fő különlegessége a moduláris, egyedi fejlesztésű belső. Mindenki eldöntheti, hogy mit akar köré (pontosabban bele) kérni: erősítőt, térhatású házimozi tudást, szimmetrikus hangkimenetet és még sorolhatnánk. Most a sztereó erősítővé avanzsált kiadással szerzett tapasztalatokat osztjuk meg.

Linn Selekt DSM hálózati sztereó erősítőLinn Selekt DSM hálózati sztereó erősítőLinn Selekt DSM hálózati sztereó erősítőLinn Selekt DSM hálózati sztereó erősítőLinn Selekt DSM hálózati sztereó erősítő kijelzőLinn Selekt DSM hálózati sztereó erősítőLinn Selekt DSM hálózati sztereó erősítőLinn Selekt DSM hálózati sztereó erősítőLinn Selekt DSM hálózati sztereó erősítőLinn Selekt DSM hálózati sztereó erősítő frontLinn Selekt DSM hálózati sztereó erősítőLinn Selekt DSM hálózati sztereó erősítőLinn Selekt DSM hálózati sztereó erősítő hátlapLinn Selekt DSM hálózati sztereó erősítő hátlapLinn Selekt DSM hálózati sztereó erősítő végfok upgradeLinn Selekt DSM hálózati sztereó erősítőLinn Selekt DSM hálózati sztereó erősítőLinn Selekt DSM hálózati sztereó erősítőLinn Selekt DSM hálózati sztereó erősítő hátlapLinn Selekt DSM hálózati sztereó erősítő hátlapLinn Selekt DSM hálózati sztereó erősítő hátlapLinn Selekt DSM hálózati sztereó erősítő távirányítóLinn Selekt DSM hálózati sztereó erősítő AppLinn Selekt DSM AppLinn Selekt DSM AppLinn Selekt DSM AppLinn Selekt DSM Edition Black hálózati sztereó erősítőLinn Selekt DSM Edition Black hálózati sztereó erősítőLinn Selekt DSM Edition Black hálózati sztereó erősítőLinn Selekt DSM Edition Black hálózati sztereó erősítő fejhallgató kimenetLinn Selekt DSM Edition hálózati sztereó erősítőLinn Selekt DSM Edition Silver hálózati sztereó erősítő

Skót bőkezűség?

A Linn Selekt DSM azért jó, mert rugalmas. Ma a zenerajongók analóg és digitális műsorokat egyaránt fogyasztanak, nincs kőbe vésve, hogy egy hifi lánc mit tartalmazzon. Az igények sokfélék, de a gyártó hogyan feleljen meg azoknak maradéktalanul? Zsúfoljon bele mindent a termékbe, hogy aztán a funkcióknak csak egytizede legyen ténylegesen kihasználva? Sokféle készülékvariáció, hangfal kivitel és funkció szóba jöhet, amit a legtöbb gyártó úgy próbál lefedni, hogy évről évre újabb nevekkel, termékkategóriákkal bővíti kínálatát. A Linn másfél évtizede készít hálózati zenelejátszókat, ezért nem úgy tűnik, hogy csak egy átmeneti trendhullámot próbálnak meglovagolni. Helyette a jövőre építenek.

Linn Selekt DSM hálózati sztereó erősítő hátlap

Linn Selekt DSM hálózati sztereó erősítő hátlap

Linn Selekt DSM hálózati sztereó erősítő hátlap

Tesztalanyunk moduláris, ami azt jelenti, hogy az alap kiadás (ami digitális futóművet és hálózati zenelejátszót jelent) tudása bővítőkártyák segítségével egészíthető ki. Kérhető bele többek közt HDMI modul, előerősített RCA/XLR hangkimenet, vagy akár teljes házimozi egység. A Linn több termékcsaládjában, teljes tudatossággal alkalmazza ezt a variálhatóságot. Ha a felhasználó igényt tart rá, akkor később, egy új alkatrész vagy technológia érkezésekor frissítheti a rendszerét anélkül, hogy a legdrágább összetevőtől, a fő készüléktől megválna, megőrizve annak vezérlési, használati élményét és letisztultságát. A gyártó munkatársa, Michael O'Rourke fejtette ki nekünk, hogy honnan ered e koncepció (bővebben a mellékelt videós interjúban).

Már az alap felszereltségű Selekt-ben is megtalálható: internetrádió, TIDAL, Qobuz és Spotify Streaming, és AirPlay kliens. Ethernet, WiFi és Bluetooth kapcsolat egy HDMI (2.0) ARC, valamint USB, koaxiális és optikai csatlakozók társaságában.

Linn Selekt DSM hálózati sztereó erősítő végfok upgrade

Megjegyzés: az optikai/koaxiális csatlakozók tetszés szerint konfigurálhatók ki/bemenetté. Illeszthető hozzá még MM vagy MC hangszedős analóg lemezjátszó is, RCA bemenetén keresztül. Mindez távvezérlővel és telefonnal egyaránt vezérelhető.

Linn Selekt DSM hálózati sztereó erősítő

Milyen kategória a Linn Selekt DSM?

Globálisan, az összes hifi gyártóhoz viszonyítva a Linn kifejezetten a csúcskategóriára fókuszál. Azonban saját kínálatán belül is több minőségi és árszint választható. Három fő családra tagolódik a felhozatal (Majik, Selekt, Klimax), melyek közül tesztalanyunk a középső szintet képviseli. Most térjünk rá a Selekt DSM számaira! A streamer és digitális futómű célra alkalmas alapkészülék e sorok írásakor 2,85 millió forintba kerül. Ehhez adható hozzá tetszés szerint számos további funkció, attól függően, hogy a Selekt DSM milyen rendszerbe, milyen igényű tulajdonoshoz kerül. Mi a Katalyst DAC-kal (háromféle DAC-kal kérhető a Selekt DSM, ez a középső minőségi szint) és sztereó végerősítővel kiegészített kiadást próbáltuk ki. Ideális azoknak, akik átlagos terheléssel, közepes szobába, erős felső-középkategóriás passzív hangfalhoz szeretnének egy mindentudó alapot. Az általunk kipróbált, Katalyst DAC-ot és sztereó végfok modult tartalmazó kiadás 3,5 millió forint körül kapható. Az árcédula számos egyéb szolgáltatást tartalmaz, amiket rövidesen kifejtünk, de előtte ejtsünk néhány szót a kivitelről!

Linn Selekt DSM hálózati sztereó erősítő

Megjegyzés: a lehetséges bővítőmodul opciókról, hogy milyen hozzáadható funkciók kérhetők, további tájékoztatást nyújtanak a Home Movie munkatársai. Ha a felhasználó meglévő Linn Selekt DSM készülékét szeretné bővíteni, a forgalmazó technikusa szakszerűen és biztonságosan elvégzi a modul beillesztést.

Küllem

A Linn Selekt DSM meghökkentően kompakt annak ellenére, hogy (a szintén opcionális térhatású HDMI-n kívül) három bővítőkártya is elfér benne. Jóval kisebb, mint egy átlagos hifi készülék, aminek köszönhetően könnyebben elfér a legtöbb médiabútoron. Nem kell hozzá feltétlenül robusztus hifi állvány, így megőrizhető az otthoni élettér letisztultsága. Formatervezése egyedi, mégis elegáns.

Linn Selekt DSM hálózati sztereó erősítő

A vaskos fém készülékház három masszív lábon áll. A középsővel egyvonalban, a tető közepére helyezték el a jelszint vezérlőt (hangerő szabályzó), mely szemgyönyörködtető háttérfénnyel egészül ki. Aszerint, hogy hol tart a jelerősség (hangerősségi szint), csak addig világít a fehér fényekből álló fénykör. A háttérfény tetszés szerint kikapcsolható. Az előlap egybefüggő, fényes fekete lemez, amely mögött fehér OLED kijelző mutatja a jelszintet, aktuális bemenetet vagy egyéb információkat lejátszás közben.

Linn Selekt DSM hálózati sztereó erősítő kijelző

Összességében a Linn Selekt DSM elegáns és letisztult annak ellenére, hogy tudása és belső felépítése komplex. Ritkán találkozunk ennyire csinos eszközzel, de a prémium árért cserébe elvárható az átlagosnál igényesebb megjelenés. Az előlap tetején sorakozó hat programozható gomb is kifejezetten ízléses. Nem tartozik hozzájuk semmilyen felirat vagy jelölés, mert mindenki tetszés szerint beállíthatja, hogy milyen parancsot hajtsanak végre (bemenet kiválasztás, lejátszási lista elindítás stb.).

Linn Selekt DSM hálózati sztereó erősítő hátlap

A hátsó oldalon lévő csatlakozó kiosztás és a belső alkatrészek láttán is egyértelmű, hogy az eszközt házon belül, saját elképzelések, megfontolások alapján tervezték és gyártották. Az illesztések pontosak, a helykihasználás korrekt. A megépítettség minőségébe nem tudtunk belekötni. A műanyag előlap számunkra nem volt zavaró. A Selekt DSM továbbfejlesztett kiadásának is tekinthető Selekt DSM Edition Hub már tükörhatású üveg előlappal készül. Másban is többet ad, mint a Selekt DSM, hogy konkrétan mitől jobb, arra Michael válaszol a mellékelt videóban.

Linn Selekt DSM hálózati sztereó erősítő hátlap

Használat közben

A Selekt DSM felhasználói szintű használata minimális angoltudással gyerekjáték volt. Az infravörös távvezérlővel épp olyan könnyen elértük főbb funkcióit, mint bármilyen korszerűbb hálózati sztereó erősítőnek. A telefonos alkalmazással könnyen hozzáfértünk bizonyos részekhez és nem kellett a készülékre célozni. Az előlapon lévő kijelzőt messzebbről is könnyen el lehetett olvasni. Csak akkor keveselltük a fényerőt, amikor hétágra sütött a nap, de a telefonos alkalmazásból bármikor nyomon követhettünk lényegében minden információt.

Linn Selekt DSM App

Ha egy bemenetet vagy hálózati klienst nem használtunk, inaktív módra állíthattuk. Az előlapon lévő, első fizikai gombhoz, ahogy a harmadik képen látható, a HDMI ARC bemenetet rendeltük hozzá. Ezután még további öt gomb állt rendelkezésünkre tetszőleges forrás beállítására.

Linn Selekt DSM App

Az alkalmazáson keresztül frissítettük a lejátszó szoftverét, állítottuk a jelszintet (hangerőt) és átneveztük DSM-ünket. Utóbbi különösen többszobás hangrendszer (multiroom) tulajdonosoknak praktikus, akik egy hálózaton belül több Linn eszközt is tartanak.

Linn Selekt DSM App

A Linn böngésző alapú felhasználói fiókján keresztül hozzáfértünk számos finombeállításhoz és intelligens funkcióhoz. A szoba optimalizációs menüben megrajzoltuk szobánk alaprajzát, megadtuk a falak, padlók, mennyezet anyagát és a csatlakoztatott hangsugárzókat. Még olyan apróságokat is engedélyeztünk, mint a közelség-érzékelés (ha kezünket a készülékhez közelítettük, automatikusan bekapcsolt a kijelzője). Akinek túl bonyolultnak tűnik a felület, nem kell bánkódnia. A beállítási procedúrában teljeskörű professzionális segítségre számíthat a Home Movie szakképzett munkatársaitól.

Használat közben két apróságot hiányoltunk szubjektíven: fejhallgató és aktív mélysugárzó kimenetet. Előbbit az Edition HUB már tartalmazza. Aki a "sima" Selekt DSM-hez szeretne aktív mélyláda kimenetet, annak bővítőkártyára lesz szüksége.

Linn Selekt DSM Edition hálózati sztereó erősítő

Space Optimisation

A hangminőségen rontó szobaakusztikai problémák enyhítésére elég kevés modern sztereó erősítő alkalmaz valamilyen szobaakusztika korrektor rendszert. Ezek mérőmikrofon segítségével azonosítják be a szoba tulajdonságait és a mért adatok alapján végzik el az esetleges hibák korrigálását. A Linn által kifejlesztett Space Optimisation különlegessége, hogy mérőmikrofon nélkül működik. Michael szavaiból azt szűrtük le, hogy azért nem alkalmaznak mikrofonos szobamérést, mert a hangfal-szoba közti interakción kívül számos hangforrás ronthat a mérési pontosságon, beleértve a környezeti zajokat, bármilyen vibrációt és a konkrét mikrofon tudását, ami már néhány centis távolságból is összeszedhet irreleváns információt.

A skótok által kifejlesztett módszer virtuális modellezésen alapul, ami a gyártó közleménye alapján segít a hangfalak és szoba közötti interakcióra összpontosítani. A Konfig alkalmazáson keresztül megadtuk a szobánk méreteit, a fal és padló anyagával együtt. Ha valamelyik fal tartalmazott nyílászárót, annak meglétét és méreteit is betápláltuk. Emellett azt is figyelembe vette az elektronika, hogy milyen hangfalakat használtunk. Rengeteg hangsugárzó eleve szerepelt az adatbázisban, természetesen a Linn hangdobozai is. A Selekt DSM beüzemelése és a Space Optimisation procedúra teljes egészében rábízható a Home Movie munkatársaira is, többhetes szakmai tréningen vettek részt, hogy a funkciókat és beállításokat alaposan megismerjék.

Linn Selekt DSM hálózati sztereó erősítő

Hangminőség

A teszteléshez Linn Majik 140 álló és Bowers & Wilkins 705 S3 állványos hangfalakat használtunk. Azt feltételeztük, hogy a Linn hangfalakkal érhető el jobb hangzás. Talán nem meglepő, hogy így is történt. Hozzá kell tenni, hogy a Majik 140 cikkünk írásakor eleve magasabb árszintet képviselt, mindenesetre a kritikus meghallgatást főleg ezekkel végeztük. Hangrendszerünk az alábbiakat tartalmazta:

Tápelosztó: IsoTek EVO3 Sirius

Tápkábel: Neotech NEP-3001

Hangfalkábel: LessLoss C-MARC

Forráseszköz: Reavon UBR-X200, Dell laptop

Koaxiális kábel (UBR-X200 és Selekt DSM közé): AudioQuest Carbon

USB kábel (laptop és Selekt DSM közé): AudioQuest Carbon

DAC, streamer, erősítő: Linn Selekt DSM

Hangfalak: Linn Majik 140, Bowers & Wilkins 705 S3

Linn Selekt DSM hálózati sztereó erősítő

Elismerést érdemel, hogy a B&W karakterisztikai sajátosságait teljes mértékben tiszteletben tartotta a Selekt DSM. A kis angol hangfalak szárazabb és hűvösebb módon jelenítették meg a zenét, ami stúdiós fegyelmet okozott. Magasabb terhelés esetén, a kipróbálásra szánt, 25 négyzetméteres helyiségben a Bowers dobozok mellé elkélt volna még egy aktív mélysugárzó. Belőlük szubjektíven hiányoltuk a meleg, dinamikus basszusokat. Ezután váltottunk a Linn hangsugárzókra. A Majik 140 fizikai méreteiből és eltérő hangszóró anyagaiból eredően jámborabb, nyugodtabb, testesebb ábrázolásra volt képes, sokkal több basszussal. A nagyobb szobát magabiztosabban betöltötte és megállította a mélyláda iránti sóvárgást.

Linn Selekt DSM hálózati sztereó erősítő távirányító

Nem meglepő, hogy az erősítő egy házon belül, lényegében hozzá szabott hangsugárzóval tetszetősebb élményt adott. Azt viszont álmunkban sem gondoltuk volna, hogy milyen óriási eltérést hozott a Space Optimisation beállítás. Ha alapbeállításokkal csatlakoztattuk a Selekt DSM-hez, a hangfalak nyers és élettelen módon szóltak. Amint "ráébredt" az elektronika a szoba beállításokra és a Majik 140 paramétereire, a dinamika, basszus és általános részletesség hihetetlenül megtáltosodott.

Linn Selekt DSM hálózati sztereó erősítő

Gregory Porter - Quizas, Quizas, Quizas c. számát hallgatva finom árnyalatokkal tárulkozott ki előttünk a zene. A hangsugárzók széles színpadot jelenítettek meg, gazdag dinamikával. Az élénken belépő rézfúvós hangszerek kásás tömörség nélkül, felszabadultan, ugyanakkor nem túl erősen tették kerekké a zeneélményt. Az énekes jellegzetes orgánuma kisebb, kevésbé kifinomult hangrendszereken, melyeket korábban kipróbáltunk, több kontraszttal és vastagabb magas frekvenciás körvonallal jelent meg. A Linn Selekt DSM azokhoz képest finomabb körvonalú fókuszban tartotta az énekest és az őt kísérő zenekart is. A nagy összképet kaptuk meg józan elosztással és kellemes energiamennyiséggel. Kellemes energiamennyiségen azt értjük, hogy az erő nem érződött kifejezetten kevésnek. Korlátait csak udvariasan jelezte az elektronika. Ha 80% fölé emeltük a jelszintet, akkor kissé lecsökkent a dinamika, de még masszív házibuli szintű hangnyomásnál sem érződött harsánynak a Linn D osztályú végerősítője.

Linn Selekt DSM hálózati sztereó erősítő App

Tesztalanyunk klasszikus zenével is gyönyörűen teljesített, amit az ár ismeretében elvártunk tőle. Kedvenc Olivier Latry orgona számaink a Midnight at Notre Dame c. albumról nagy atmoszférával és kifogástalan felbontással jöttek át. Csukott szemmel beleéltük magunkat a magasztos zenébe és a székesegyház monumentális tereit képzeltük magunk elé a diszkrét küllemű, egyméteres hangfalak helyett. A Selekt DSM tiszta jelet tálalt nekünk, profi dinamikus árnyalással. A mikrodinamikus részleteket kicsit lágyabban kezelte. Az orgonasípok visszaverődései enyhén lágyak maradtak, ami semmit nem rontott a zenei élményen, egyszerűen csak azon a ponton lecsökkent a térmélység. Gyanítottuk, hogy a komolyabb Organik DAC vagy kettős erősítéssel hajtott hangfalak esetén még ezt a minimális lágyságot is elhagyhattuk volna.

Linn Selekt DSM hálózati sztereó erősítő

K-poptól a kórusénekig, bármilyen zenei stíluson megőrizte kifinomult, gazdagon részletező jellegét a Selekt DSM. Még Spotify közvetítés esetén is meghökkentő tisztasággal ábrázolta az internetről származó, nem kimondottan audiofil minőségű zenéket. Azok mikro-dinamikája és sztereó tagoltsága érezhetően elmaradt a helyileg lejátszott zenétől, de a lendületesség és a hangsáv szeparáció messze jobb volt, amit tömörített, internetes műsortól elvártunk. Joe Satriani gazdag, finoman úszó elektromos gitárjátéka a Wind In The Trees c. műben (amit nem Spotify-ról, hanem CD-ről hallgattuk) feszes, de lazán lebegtetett lábdobbal és integrált cintányérral egészült ki. Integrált alatt azt értjük, hogy az ütős hangszer nem csattogta túl a gitárt, mégis érzékelhető, texturában gazdag maradt a háttérből is.

Linn Selekt DSM hálózati sztereó erősítő front

Alternatívák

Nem moduláris, de az általunk tesztelt kiadás funkcióiból többet is megőriz a kisebb szériába tartozó Linn Majik DSM. E sorok írásakor alig feleannyiba kerül, mint a sztereó végerősítőt és Katalyst DAC-ot tartalmazó Selekt. Hogy hangminősége milyen, egyelőre nem tudjuk, de ha lesz rá lehetőség, mindenképpen tesztelni fogjuk. A Majik DSM és Selekt DSM egyaránt összehasonlítható, kipróbálható a Home Movie szaküzletében. Intelligens high end erősítő után érdeklődőknek ajánlott a Lyngdorf TDAI-3400 teszt elolvasása. Kicsit más ideológia, ugyanakkor nagyobb teljesítményt nyújt, mint egy Linn végerősítő modul. Mindkét "világ" magas szintet képvisel, de aki hosszú távon egységesen Linn rendszerben (akár aktív hangsugárzókkal) gondolkodik, annak logikusan több rugalmasságot fog nyújtani a Selekt DSM.

Végszó

A Linn Selekt DSM hálózati zenelejátszót magas ára miatt a zenerajongók, minőségi hangot keresők táborának kisebb hányada engedheti meg magának. Mégis érdemes vele foglalkozni, mert koncepciójának része a fenntarthatóság. Remek illusztrációja az otthoni zenehallgatás jövőjének, egy olyan világnak, amelyben kevesebb nyersanyagigénnyel lehetne jó hangú és gazdag funkcionalitású eszközöket előállítani. Mindez működhet, mert az elgondolás kézzel fogható, létezik és hangzásban is kifinomult. Ilyen az innovatív gondolkodás és okos mérnöki munka gyümölcse. Kipróbáltunk egy eszközt, amely hang, kezelhetőség és szolgáltatások tekintetében is szinte kizárólag pozitív élményt nyújtott. Technikai és esztétikai átgondoltsága miatt egy Kiváló Termék cédulát határozottan megérdemel.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.