Lindemann Musicbook: SOURCE CD hálózati zenelejátszó teszt

2021. május 28., péntek, 23:50

Lindemann Limetree audio hifi lejátszó zenelejátszó médialejátszó audio lejátszó lejátszó teszt zenelejátszó teszt Lindemann teszt hálózati zenelejátszó hálózati audio lejátszó hálózati lejátszó teszt hálózati zenelejátszó teszt

A Lindemann termékeit eddig is nagy örömmel teszteltük, ugyanakkor a Musicbook: SOURCE CD tesztje során még mi is elámultunk, egyrészt a készülékbe zsúfolt tonnányi szolgáltatás, másrészt a megszólalás okán is. A SOURCE CD ugyanis CD-lejátszó, DAC, teljes értékű előerősítő, streamer, fejhallgató erősítő ÉS phono előerősítő is egyetlen, kisméretű dobozban. Épp emiatt feltételeztük, hogy a kategória kevesebb szolgáltatással rendelkező versenyzőihez képest megszólalása szerényebb lesz, de nagyon kellemesen csalódtunk: A Musicbook: SOURCE CD hangja kiváló, sőt, jónéhány hasonló árú versenytársát is maga mögé utasítja. Lássuk a részleteket!

Lindemann Musicbook SOURCE CD hálózati zenelejátszóLindemann Musicbook SOURCE CD hálózati zenelejátszóLindemann Musicbook SOURCE CD hálózati zenelejátszóLindemann Musicbook SOURCE CD hálózati zenelejátszóLindemann Musicbook SOURCE CD hálózati zenelejátszóLindemann Musicbook SOURCE CD hálózati zenelejátszóLindemann Musicbook SOURCE CD hálózati zenelejátszóLindemann Musicbook SOURCE CD hálózati zenelejátszóLindemann Musicbook SOURCE CD hálózati zenelejátszóLindemann Musicbook SOURCE CD hálózati zenelejátszóLindemann Musicbook SOURCE CD hálózati zenelejátszóLindemann Musicbook SOURCE CD hálózati zenelejátszóLindemann Musicbook SOURCE CD hálózati zenelejátszóLindemann Musicbook SOURCE CD hálózati zenelejátszóLindemann Musicbook SOURCE CD hálózati zenelejátszó hátlapLindemann Musicbook SOURCE CD hálózati zenelejátszó hátlapLindemann Musicbook SOURCE CD hálózati zenelejátszó hátlapLindemann Musicbook SOURCE CD AppLindemann Musicbook SOURCE CD hálózati zenelejátszó

A Lindemann Musicbook: SOURCE CD érkezését egyebek mellett azért is üdvözöltük, mert az épp nálunk vendégeskedő Gryphon Audio Diablo 300 integrált sztereó erősítő számára megfelelő partnert kellett találunk forrás tekintetében. Ennek oka, hogy Naim NDX 2 referencia digitális forrásunk sajnos nem rendelkezik XLR kimenettel (hiszen a Naim inkább saját DIN csatlakozós megoldását preferálja, így NDX 2 forrásunk nem bontakozhatott ki teljesen, még az egyébként kiváló RCA kábeleken keresztül sem). A kicsomagolás előtt is feltűnt a SOURCE CD kicsiny mérete és súlya, a dobozból kivéve viszont azonnal érezhető volt, hogy magas kategóriában "focizó" játékosról van szó: vastag, igényesen kialakított alumínium ház, elegáns, időtlen dizájnnal.

Lindemann Musicbook SOURCE CD hálózati zenelejátszó

Elején nagyméretű kijelző, hangerőállító potméter, alatta 6,3 mm-es fejhallgató Jack kimenet, a CD lejátszó nyílása, illetve tetején elöl a ki-bekapcsológomb található, semmi más. A készüléket megfordítva mindjárt más a helyzet: katonás rendben sorakoznak a különféle digitális és analóg be- és kimenetek, a készülék méretéhez képet kifejezetten nagy mennyiségben.

Lindemann Musicbook SOURCE CD hálózati zenelejátszó hátlap

Baloldalról indulva azonnal egy pár RCA MM phono bemenetet látunk, közvetlenül mellette két pár vonalszintű RCA analóg bemenet található. Ezután analóg kimenetek következnek, sztereó RCA és XLR kiosztásban. S/PDIF és koaxiális digitális bemenetek következnek, majd egy USB A bemenet, végül egy LAN csatlakozó zárja a bemenetek sorát. Ugyanakkor két WiFi antenna is csatlakoztatható a készülékhez, így nem vagyunk Ethernet kábelhez kötve a használat során (habár ezzel talán tisztább digitális jelet kaphatunk, mint WiFi-n keresztül). Ugyanakkor megjegyezni szükséges, hogy a SOURCE CD kizárólag 2,4 GHz-es WiFi kapcsolatot támogat, így érdemes lehet ellenőrizni routerünkön, hogy megfelelően van-e beállítva. Mindezeken túlmenően már csak egy főkapcsoló és szabvány IEC csatlakozó található a készülék hátulján. Utóbbi sajnos süllyesztett kialakítású, így a ház peremet képez körülötte; ennek következtében a szabvány IEC készülék dugók ebben elakadnak. Ennek ellenére a megfelelő csatlakozás biztosított, viszont nem lehet teljesen bedugni a csatlakozót, kissé instabil érzetet keltő megoldás ez, ami természetesen kezelhető kisebb méretű IEC dugó használatával.

Lindemann Musicbook SOURCE CD hálózati zenelejátszó hátlap

A készülék belsejében sok izgalmas megoldással találkozunk. Ezek közül is kiemelnénk az ilyen készülékekben kifejezetten szokatlan phono előerősítőt, ami a Lindemann Limetree PHONO-ból származik, azzal azonos, ugyanakkor mivel a kimeneteken egyazon analóg szekciót használja, mint a készülék további bemenetei, lényegesen jobb minőségű megszólalást kínál, mint önmagában a Limetree modell. Egy speciális földelőkábelt is mellékelt a gyártó, mivel a phono egység földelő csatlakozását valamiért egy 2 mm átmérőjű, Jack dugóhoz hasonlító csatlakozóval oldotta meg. Így nincs is lehetőségünk másmilyen csatlakozót használni a phono földeléséhez, de természetesen a hang átviteléért felelős kábel tekintetében semmilyen megkötéssel nem kell számolnunk, bármilyen RCA kábelt használhatunk, hiszen a phono kábel ettől függetlenül áll rendelkezésünkre.

Lindemann Musicbook SOURCE CD hálózati zenelejátszó

A SOURCE CD természetesen mindenfajta digitális formátumot támogat: WAV, AIFF, FLAC, ALAC, MP3 és DSD. A veszteségmentes PCM formátumok esetében 768 kHz/32 bit felbontásig élvezhetjük zenéinket, míg DSD esetében egészen a DSD512-ig támogatja a forrásanyagok megszólaltatását. E formátummal pedig tapasztalataink szerint a SOURCE CD kiváló megszólalást kínál. Ez nem is meglepő, hiszen a SOURCE CD nem egy, hanem két AK4493 DAC chipet tartalmaz, természetesen dual mono kiépítésben, valamint egy AK4137 újra-mintavételező chipet is épített bele a Lindemann. Így a jitter csökkentés >60 dB értéket mutat, ami nem hagy kétséget a leírásban található "ultra-alacsony jitter DPLL órajel" minőségével kapcsolatosan. Streaming szolgáltatások tekintetében lehetőségeink szinte végtelenek, a SOURCE CD gyakorlatilag az összes, manapság használt streaming szolgáltatást támogatja.

Az előlapon egy 6,3 mm-es fejhallgató Jack csatlakozót is találunk, melyet egy A osztályú erősítő táplál >100 damping faktor mellett.

Lindemann Musicbook SOURCE CD hálózati zenelejátszó

A készülék használatához természetesen szükségünk lesz okostelefonunkra, valamint a Lindemann szoftverére, amivel mindent vezérelhetünk a SOURCE CD-n. A szoftver kifejezetten felhasználóbarát, intuitív és stabil, minden funkció logikus helyre került, könnyen elérhető, a működés rendkívül megbízható. A hangerőt is állíthatjuk a szoftverből egy csúszka segítségével, ezzel azonban érdemes óvatosan bánni, mivel függően a képernyő érzékenységétől hajlamos hirtelen nagy hangerőváltásokat is produkálni.

Lindemann Musicbook SOURCE CD App

Végül pedig egy viccesnek is mondható "szolgáltatással" zárjuk bemutatónk ezen részét: a gyártó a leírásban felhívja a figyelmet arra, hogy a SOURCE CD USB A csatlakozója telefon, vagy egyéb eszköz töltésére is alkalmas, így ezennel ünnepélyesen - gondolatban - átadjuk neki a "Világ Legdrágbb és Legjobb Hangú Telefontöltője" címet is!

Lindemann Musicbook SOURCE CD hálózati zenelejátszó

Tesztkörnyezet, tesztzenék

A Lindemann Musicbook: SOURCE CD-t a következő környezetben teszteltük:

Áramellátás: Torus Power TOT MAX leválasztó transzformátor AudioQuest tápkábelekkel

Erősítő: Gryphon Audio Diablo 300 integrált erősítő

Összekötő kábelek: Nordost Heimdall 2 (USB, hangsugárzó kábelek), Gryphon VIP XLR összekötőkábel

Hangsugárzók: PMC twenty5.26i

E környezetet bőven megfelelőnek véltük a SOURCE CD kipróbálására, ezután már csak szokásos tesztzenéinket kellett feltennünk: Wintersun - When Time Fades Away, Jean Michel Jarre - Equinoxe Infinity, Mike Oldfield - Return to Ommadawn, Shota Osabe - Happy coat, Vivaldi - Négy évszak, Handel - Vízizene, Haydn - Trombita Concertok (DSD), Yes - The Steven Wilson remixes.

A helyben tárolt zenéket egy egyszerű, "konfekció" USB pendrive-ról hallgattuk, a streamelt zenéket pedig TIDAL csatlakozással szólaltattuk meg.

A meghallgatás előtt természetesen alaposan bejárattuk és bemelegítettük a rendszert.

Lindemann Musicbook SOURCE CD hálózati zenelejátszó

Meghallgatás

Saját meghajtón tárolt zenéinkkel kezdtük a meghallgatást, elsőkét a Wintersun - When Time Fades Away című műve került fel. Ez az összetett, lendületes zenemű komplexitásával is kihívás elé állít szinte bármilyen rendszert, de az SOURCE CD könnyedén megoldotta a feladatot. A sokszólamú, rengeteg sávon rögzített zene szövete olyan finomsággal és transzparenciával tárult elénk, amilyennek eddig csak nagyon kevés készülékkel hallottuk. A zene természetessége, a megjelenített hangszínpad szélessége és mélysége, illetve a megszólalás dinamikája, a lenyűgözően pontos és gazdag mélytartomány lehengerlően hatott minden érzékünkre. Elmosódott megszólalásról, vagy nehezen elválasztható hangsávokról értelemszerűen szó sem lehetett, viszont meglepetést okozott, hogy a SOURCE CD képes volt kiszolgálni a nála nagyságrendekkel magasabb kategóriás Diablo 300 erősítőt - nem volt olyan érzésünk, hogy a forrás visszafogja az erősítőt, sokkal inkább ideális partnerként érzékeltük láncunkban. Szárnyaló dinamika és egymástól organikusan elváló, mégis koherens szólamok jelentek meg a zenében. Eddig semmi kivetnivalót nem találtunk a megszólalásban, sőt. Továbblépve Mike Oldfield lemezére az immár akusztikus zene is új szintre lépett rendszerünkben - amellett, hogy a remek megszólalás megmaradt, egyfajta valószerűtlen "lebegés" került a hangba, ami által határozottan érzékelni kezdtük a hangszerek testét, a húrok rezgésein túlmenően a fa és az akusztikai kialakítás szép részleteit, amik élővé és természetessé tették a zenét, olyan jelenlétérzet mellett, hogy akár magát az előadót is nappalinkba invitálhattuk volna, ennél valóságosabb élményt aligha kapunk.

Lindemann Musicbook SOURCE CD hálózati zenelejátszó

Jean Michel Jarre lemeze új szintre emelte a dinamkát és a térmélységet, valamit szélesebb hangszínpadon szólalt meg, mint az eddigi felvételek, elektronikus felvételhez képest semmilyen természetellenes, digitális, vagy szúrós, zavaró felhangot nem érzékeltünk benne. Ez már önmagában is teljesítmény, figyelembe véve a készülék rengeteg szolgáltatását és árát is.

DSD formátumú klasszikus zenéinkkel azonban sikerült még tovább fokoznunk az élményt. DSD fájlokat hallgatva még inkább belemerülhettünk a zenébe, a Musicbook: SOURCE CD érezhetően ekkor nyújtotta képességei maximumát. A zene mélysége, a háttérben hallható hangszerek és apró részletek, a szólamok megszólalása változtatta meg a térérzetet ilyen drasztikusan. Még a nagyfelbontású PCM-hez képest is meglepően szép és természetes lecsengések jelentek meg, a térérzetet érezhetően növelte és kiegészítette a felvétel saját akusztikája. Itt jegyezzük meg, hogy a hallgatott felvételek jórészét nem stúdióban, hanem koncertteremben rögzítették, méghozzá kizárólag analóg eszközökkel, ezeket később digitalizálták közvetlenül DSD formátumba - legalábbis a forgalmazó állítása szerint, ugyanakkor saját hallásunk is valami hasonlót vélt felfedezni e felvételeken. A szólamok - mondanunk sem kell - szinte láthatóan váltak el egymástól és reppentek ki a hangsugárzókból, mintegy fittyet hányva szobánk méretére, illetve arra a tényre, hogy alapvetően két hangsugárzóból kellene megszólalniuk. A hang valóban betöltötte a teret, de nem volt sem zavaró sem harsány, sem tolakodó. Mindezekből következően, amikor a zene elhalkult egy-egy felvételen, szinte tapinthatóan érzékeltük magunk előtt a koncertterem méreteit, olyan érzésünk támadt, mintha egy valóban méretes helyiségben lennénk, ahol csend honol, mégis érzékeljük a tér méretét. Ehhez hasonló érzéseink eddig csak jóval magasabb árkategóriát képviselő eszközök esetében volt, így a Lindemann számára ez mindenképpen elismerés. A meghallgatás első, helyi zenékkel végig vitt részét ezzel zártuk, bár kedvünk lett volna még órákig hallgatni.

Lindemann Musicbook SOURCE CD hálózati zenelejátszó

CD

A SOURCE CD - ahogy neve is mutatja - CD futóművet is tartalmaz, így ennek meghallgatását sem hagyhattuk ki tesztünk során. A készülék működése kifinomult, a nyílásba helyezve lágyan nyeli el a CD lemezt. Először Shota Osabe - Happy coat lemezét hallgattuk meg ebben a formátumban, amely esetben nem tapasztaltunk érdemi változást a pendrive-on tártolt, azonos felbontású, rippelt verzióhoz képest. Ugyanígy további tesztlemezeink esetében is ugyanazokat a jellemzőket hallhattuk, mint a már említett pendrive-on tárolt PCM fájlok esetében: a megszólalás mindig kiegyensúlyozott, dinamikus és transzparens, megfelelően rögzített felvétel esetében folyékony, igazán részletgazdag.

Lindemann Musicbook SOURCE CD hálózati zenelejátszó

Streaming és filmek

Streaming szolgáltatások esetében azonnal megjelent a hangban rendszerünk kvázi szigora: bár a SOURCE CD jól kompenzálta a streaming jellegéből fakadó hangzásbéli problémákat, a megszólalás nagyságrenddel alacsonyabb minőséget képviselt, mint az eddigiekben. Hangsúlyozzuk: ez nem a SOURCE CD hibája, hanem a technológia sajátosságaiból fakad. Ugyanakkor a rugalmasságot nagyban növeli és sok esetben megfelelő hangot kínál, így elengedhetetlen "kelléke" a jelenkori digitális zenelejátszók mindegyikének. A megszólalás ezesetben már visszafogottabb volt, kisebb térrel, kevésbé szétváló szólamokkal. A dinamika nem szenvedett ekkora csorbát, ugyanakkor némi digitális íz is megjelent a hangban, de bőven tolerálható szinten. Valójában itt is régebbi "tételeink" egyikét tapasztaltuk: a streamelt zenék - formátumtól függetlenül - sosem tudják elérni a tárolt, DSD formátumú anyagok minőségét, mivel az on-the-fly audiojel dekódolása óhatatlanul ront a megszólaláson. Mindemellett a kényelem fejedelmi: minden azonnal elérhető, nem kell keresgélni, áttölteni és így tovább, ezért érdemes ilyen szolgáltatásokat használni.

Filmek esetében azonban ezeket a problémákat nem érzékeltük: a hangzás életteli, kiegyensúlyozott, és tiszta maradt, mindamellett, hogy a jelenkori filmek rendkívül széles dinamikatartománya is maximálisan megmutatta magát, ami különösen a filmzenék esetében volt érzékelhető. Hibáról, problémáról itt sem tudunk beszámolni, a Lindemann minden kihívás esetében vitézül állta a sarat - legnagyobb örömünkre.

Lindemann Musicbook SOURCE CD hálózati zenelejátszó

Összegzés

A Lindemann Musicbook: SOURCE CD meghallgatása kifejezetten nagy élménynek bizonyult, különösen, mivel nem igazán számítottunk arra, hogy magánál lényegesen drágább eszközök teljesítményét is túlszárnyalja majd. Ennek ellenére mégis így történt, ami nagy valószínűséggel nem kizárólag a kiváló felépítés, hanem az XLR összekötőkábel érdeme is. Nem maradt kétségünk afelől, hogy a SOURCE CD-ben talán a legrugalmasabb, legtöbb szolgáltatást kínáló eszközt ismerhettük meg a kategóriában, amelynek csupán két apró hiányosságát említhetjük: a már említett süllyesztett IEC aljzatot, valamint a szintén említett speciális phono csatlakozót. Utóbbit természetesen nem értelmezhetjük hibaként, de legalábbis szokatlan megoldás, aminek eredményeképpen nagyon vigyáznunk kell a mellékelt földelőkábelre, hiszen cseredarab beszerzése adott esetben problémás lehet.

Ugyanakkor kedvenc Sennheiser HD 600 fejhallgatónkkal is próbára tettük a SOURCE CD-t. A megszólalás finom, dinamikus nagy térben szólalt meg. Sokszólamú zenék esetében is koherens maradt az összkép, de a részletek minden esetben pontosak, követhetők voltak.

A SOURCE CD-t nem csupán kiemelkedő megszólalása, hanem kiváló ár/érték aránya miatt is jó szívvel ajánljuk mindenkinek, aki a kategóriában kíván ilyen eszközt beszerezni. Ugyanakkor amennyiben a CD lejátszás képessége nem szükséges, úgy még kedvezőbb áron vásárolhatjuk meg ugyanezt a minőséget és ugyanezeket a szolgáltatásokat a Lindemann SOURCE DSD készülékével - amit reméljük hamarosan szintén lesz alkalmunk kipróbálni. Örömmel adjuk neki az Ajánlott Vétel elismerést!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.