Hama TT3000RBT lemezjátszó és Avinity Bluetooth Transceiver teszt

2019. február 3., vasárnap, 16:10

Hama Avinity audio hifi lejátszó lemezjátszó Bluetooth receiver Bluetooth adó Bluetooth vevő Hama lemezjátszó lemezjátszó teszt Hama teszt

A Hama termékek között válogatva több ár/érték arányban kiemelkedő darabot találunk, néha egészen érdekes felhasználási lehetőségekkel. Mai bemutatónk alanya is egy ilyen eszköz, amivel könnyen, nehézségek és drága eszközök nélkül digitalizálhatjuk kedvenc hanglemezeinket. Ennél azonban többet kapunk: a beépített Bluetooth vevő és FM/AM rádió igazi kis mindenessé teszi a TT3000RBT-t. De mit tud közösen az Avinity Bluetooth adóvevőjével?

Hama TT3000RBT lemezjátszóHama TT3000RBT lemezjátszóHama TT3000RBT lemezjátszóHama TT3000RBT lemezjátszó kijelzőHama TT3000RBT lemezjátszó kijelzőHama TT3000RBT lemezjátszóHama TT3000RBT lemezjátszóHama TT3000RBT lemezjátszó hangkarHama TT3000RBT lemezjátszó Audio Technika hangszedőHama TT3000RBT lemezjátszó Audio Technika hangszedőHama TT3000RBT lemezjátszó Audio Technika hangszedőHama TT3000RBT lemezjátszóHama TT3000RBT lemezjátszóHama TT3000RBT lemezjátszóAvinity Bluetooth transceiverAvinity Bluetooth transmitterAvinity Bluetooth vevőAvinity Bluetooth adó

Kicsomagolás, felépítés és formaterv

A Hama TT3000RBT dobozát kinyitva láthatjuk, hogy a lemezjátszó szétszerelt állapotban érkezik hozzánk. A tányért, tetőt, szíjat magunknak kell felhelyeznünk illetve a mellékelt adaptert csatlakoztatnunk. Nem kell azonban megijedni, a használati utasítást követve néhány perc alatt összeállíthatjuk a készüléket: helyére kerül a plasztik tető, a tányér, majd ezt a megfelelő helyzetbe forgatva beilleszthetjük a hajtószíjat is.

Hama TT3000RBT lemezjátszó

Ezzel készen is vagyunk, már csak a beállítás van hátra, ami egyszerű feladat: az S alakú hangkar hátulján lévő súlyt kell addig mozgatnunk a tengelyen hosszirányban, amíg a hangszedő alsó vonala teljesen párhuzamos lesz a lemezzel. Ekkor a tűnyomást szükséges a kívánt értékre állítanunk - a gyártó egyébként 3,5 grammot javasol - és indulhat az analóg anyagok digitálissá varázslása.

Hama TT3000RBT lemezjátszó hangkar

A hangkar mellett jobb oldalon egy csúszka látható, amivel a forgási sebességet változtathatjuk +/- 10 %-kal. Bal oldalon stroboszkóp - a lejátszási sebesség ellenőrzéséhez - illetve a kislemezekhez szükséges középrész átalakító található.

Hama TT3000RBT lemezjátszó

A készülékben Audio Technika AT3600L MM hangszedő kapott helyet, csatlakoztatása RCA kimenetekkel, előerősítő használata nélkül valósítható meg. Így egy erősítőn és fejhallgatón vagy hangszórókon kívül másra nem is lesz szükség a zenehallgatáshoz, digitalizáláshoz.

Hama TT3000RBT lemezjátszó Audio Technika hangszedő

A készülék MDF házat kapott, ami igényes megoldás az olcsó műanyaghoz képest, digitális kijelzője és vezérlőgombjai elől középen helyezkednek el. Ugyanitt még USB A bemenetet, SD kártya nyílást és a bekapcsoló gombot találjuk.

Hama TT3000RBT lemezjátszó kijelző

Lejátszás és felvétel

A csatlakoztatást követően a készüléket bekapcsolva azonnal hallgathatjuk kedvenc lemezeinket. A hangkart manuálisan kell a lemezre illesztenünk és a lejátszás végén is így kell visszatennünk a helyére. A tányér átmérője kisebb, mint egy normál hanglemez, a széleken emiatt keletkező túllógás azonban nem zavaró. A hangszedő dőlése nem állítható, ez viszont nem jelent problémát, amennyiben nem tervezzük cserélni.

Hama TT3000RBT lemezjátszó Audio Technika hangszedő

Lemezeink lejátszása nem fog különösebb meglepetést okozni: a TT3000RBT a kategóriájától elvárható teljesítményt nyújtja, hangzás tekintetében természetesen ne várjunk audiofil minőséget. A lemezek digitalizálása történhet pendrive-ra (más USB eszközt nem ismer fel) vagy SD-kártyára (legfeljebb 32 GB-ig támogatja) illetve ezekről lejátszás is lehetséges. Az eszköz csak FAT32 fájlrendszerűre formázott tárolókat ismer fel, így ezt érdemes ellenőrizni csatlakoztatás előtt (a legtöbb mai pendrive és SD kártya gyárilag NTFS fájlrendszerben kerül formázásra és Windows esetében is ez az alap formázási mód.) A lejátszott zenéket minden esetben 128 kbps felbontású MP3 formátumban menti el a rendszer; egyéb választási lehetőségünk ilyen tekintetben nincs.

Hama TT3000RBT lemezjátszó

A felvételkészítés egyszerű: állítsuk a készüléket "PH" üzemmódba a MODE gomb ismételt megnyomásával, miután csatlakoztattunk valamilyen tárolót. Ezt követően várjuk meg, amíg felismeri a csatlakoztatott eszközt, ezt a "LOD" felirat megjelenése mutatja. Indítsuk el a felvételt a REC gomb megnyomásával, tegyük a hangkart a lemezre. Készen is vagyunk, a lemez lejártáig más dolgunk nincs, ekkor nyomjuk meg a "STOP" gombot. Ekkor abbahagyja a felvételkészítést és automatikusan elkezdi visszajátszani a rögzített zenei anyagot.

Hama TT3000RBT lemezjátszó

A rádióból nincs lehetőségünk felvételt készíteni, azonban több forrásból is lejátszhatjuk zenéinket. A készüléken a már említett USB csatlakozó és SD kártya hely lejátszásra is alkalmas, csak állítsuk az eszközt USB módba a már ismert módon, és a "LOD" felirat felvillanása után már indul is a zene. Lehetőségünk van Bluetoothon illetve AUX bemeneten keresztül is zenét hallgatni. AUX a készülék elején lévő 3,5 mm-es sztereó Jack bemenetre vonatkozik, míg Bluetooth esetében a BT felirat megjelenéséig kell váltanunk a MODE gomb segítségével. Ekkor hangjelzés is visszaigazolja a Bluetooth mód bekapcsolását.

Akár telefonról, akár más, Bluetooth kapcsolatot támogató okoseszközről is hallgathatunk zenét, a legtöbb natívan támogatja a Hama csatlakoztatását - így nem szükséges külön applikáció ehhez a módhoz sem.

Avinity Bluetooth transceiver

Hangminőség tekintetében jobb eredményt érhetünk el, ha külső Bluetooth vevőt csatlakoztatunk az AUX bemenetre. Ilyen például az Avinity Bluetooth átvivője, mely egyébként nem csak vevőként, hanem adóként is funkcionálhat más eszközök esetében.

Avinity Bluetooth adó

A mellékelt Jack-Jack kábelt csatlakoztatva és vevő módot választva, már indíthatjuk is a zenét, amit hallgatni szeretnénk, a beépített akkumulátorról működő kis eszközről. Természetesen csatlakoztathatjuk akár közvetlenül erősítőnkre is vagy akár kisebb fül- és fejhallgatókkal is kipróbálhatjuk. Adóként csatlakoztatva pedig bármilyen 3,5 mm-es Jack audio kimenetre kötve más Bluetooth vevőkkel is használhatjuk. Ugyanakkor, ha pl. Bluetooth adót nem tartalmazó számítógépünkhöz adóként kötjük, akkor akár a Hama AUX bemenetére is csatlakoztathatjuk és így játszhatjuk le a gépen tárolt vagy streamelt zenéinket.

Hama TT3000RBT lemezjátszó

Összegzés

A Hama TT3000RBT egy kifejezetten gazdaságos megoldást kínál azok számára, akik szeretnék továbbra is hallgatni vagy akár könnyen és egyszerűen digitalizálni meglévő lemezgyűjteményüket. A készülék felépítése és az Audio Technika hangszedő a javasolt 3,5 grammos tűnyomással az árhoz képest megfelelő eredményt produkál, viszont kiemeljük, hogy a készülékre akár kis mindenesként is gondolhatunk a széleskörű csatlakoztathatóság, a rádió illetve az USB/SD kártya lejátszás miatt. Ajánlható mindazoknak, akik régebbi bakelit gyűjteménnyel rendelkeznek és jóleső nosztalgiát jelent számukra lemezeik újra hallgatása, a kényelmes digitalizáció lehetőségével. Az Avinity Bluetooth átvivőjével pedig még egy kicsit magasabbra tehetjük ugyanezt a mércét és további hasznos kiegészítőként szolgálhat zenehallgatáshoz.

Műszaki adatok

Hama TT3000RBT műszaki adatok

Hangkar: S alakú alumínium
Hangszedő: Audio Technika AT3600L
Sebességállítás: +/- 10 %, csúszkával
Sebesség ellenőrzés: stroboszkóp
Hajtás: szíjhajtás
Sebesség: 33/45 RPM
Csatlakozók: RCA, 3,5 mm-es Jack, USB A, SD, Bluetooth
Rádió: FM/AM
Teljesítményfelvétel: 0,2-2,8 watt
Méretek: 455 x 365 x 145 mm
Tömeg: 3,3 kg
Ár (a cikk megjelenésekor): kb. 33 000 Ft

Hama TT3000RBT lemezjátszó

 

Avinity Bluetooth Transceiver műszaki adatok

Csatlakozók: 3,5 mm-es Jack, micro USB (töltéshez), Bluetooth
Bluetooth verzió: v4.1 A2DP
Hatótávolság: kb. 10 m (interferencia nélkül)
Akkumulátor típusa: lítium-polimer, 3,7 V
Bemeneti áramerősség: 240 mA
Használati idő egy töltéssel: kb. 13 óra adó, kb. 12 óra vevő funkció esetében
Töltési idő: kb. 2 óra
Ár (a cikk megjelenésekor): kb. 18 000 Ft

Avinity Bluetooth transmitter

Iránytű

Forgalmazó:

Hama Kft.

+36-1-2971040

1181 Budapest, Zádor u. 18.

hama.hu

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.