Cocktail Audio X45 hálózati zenelejátszó teszt

2021. augusztus 19., csütörtök, 12:40

Cocktail Audio CocktailAudio audio hifi lejátszó zenelejátszó médialejátszó DAC audio lejátszó USB DAC lejátszó teszt zenelejátszó teszt DAC teszt hálózati zenelejátszó hálózati audio lejátszó hálózati lejátszó teszt

Szokás szerint felsorolni is nehéz, mi minden került a Novatron által gyártott Cocktail Audio X45-be. Nagy vonalakban, DAB és analóg (FM) rádió, DAC, két Sabre 9018-cal, streamer integrált TIDAL, Spotify, Deezer, stb. lehetőséggel, van még CD-lejátszó és ripper, phono bemenet amivel digitalizálni tudjuk kedvenc LP lemezeinket. A kinézet most is látványosan elegáns a hatalmas színes LCD kijelzőnek köszönhetően, a felépítés robusztus, a hang felső kategóriás. Tesztpadon a Cocktail Audio X45.

Cocktail Audio X45 hálózati zenelejátszóCocktail Audio X45 hálózati zenelejátszóCocktail Audio X45 hálózati zenelejátszóCocktail Audio X45 hálózati zenelejátszóCocktail Audio X45 hálózati zenelejátszó kijelzőCocktail Audio X45 hálózati zenelejátszóCocktail Audio X45 hálózati zenelejátszóCocktail Audio X45 hálózati zenelejátszó hátlapCocktail Audio X45 hálózati zenelejátszó hátlapCocktail Audio X45 hálózati zenelejátszó hátlapCocktail Audio X45 hálózati zenelejátszó hátlapCocktail Audio X45 hálózati zenelejátszó hátlapCocktail Audio X45 hálózati zenelejátszóCocktail Audio X45 hálózati zenelejátszóCocktail Audio X45 hálózati zenelejátszóCocktail Audio X45 hálózati zenelejátszóCocktail Audio X45 hálózati zenelejátszóCocktail Audio X45 hálózati zenelejátszó ESSCocktail Audio X45 hálózati zenelejátszó távvezérlőCocktail Audio X45 hálózati zenelejátszó AppCocktail Audio X45 hálózati zenelejátszó AppCocktail Audio X45 hálózati zenelejátszó MQA DACCocktail Audio X45 hálózati zenelejátszó RoonCocktail Audio X45 hálózati zenelejátszó MQA 352 kHz

A Cocktail Audio következetesen építi fel a választékát, ahogy haladunk felfelé a ranglétrán, úgy kapunk egyre többet a pénzünkért - szándékosan nem szolgáltatást/funkciót említünk, mert az már az alap Cocktail-okban is több mint elegendő - ha a hangminőséget nézzük, illetve halljuk.

A Cocktail Audio X45 már a felső kategóriát ostromolja a hangjával - és az árával - itt már elvárható a kifogástalan, a fület kényeztető megszólalás. Szolgáltatásokban most sincs hiány, az erősítő rész kivételével - azt nem kapott ez a modell - újfent egy mindent tudó megoldást kapunk a Novatrontól.

Ha szigorúan nézzük, akkor ez a készülék egy "sima" DAC és streamer, ha azonban sorra vesszük a részleteket (és mint tudjuk az ördög mindig a részletekben lakozik), akkor már "némileg" árnyaltabb a kép.

Kapunk ugyanis még ezek mellé CD-lejátszót, phono előerősítőt, FM és DAB rádiót, csatlakozási lehetőségek széles tárházát, Roon Ready és MQA képességet, DSD és DXD lejátszást.

Cocktail Audio X45 hálózati zenelejátszó kijelző

Kinézet, csatlakozók

Szabványos rack méretű az X45, azaz jókora területet foglal az állványon, mondjuk kell is hely a 7 col nagyságú színes, 1024x600 pixel felbontású kijelzőnek, ami uralja az előlap nagy részét. A színek és felbontás kifogástalan minőségű, sok költséghatékony okostelefonnak is becsületére válna, remekül mutat a zeneszobában, vagy a nappaliban.

Cocktail Audio X45 hálózati zenelejátszó

Az előlap két oldalán kettő, jókora forgatógomb ékeskedik, az egyik a hangerő és a némítás, a másik a léptetés, az OK és a pillanat állj vezérlésére szolgál. Mindkét tárcsa benyomható is egyben, így váltogatva a különböző módokat - élvezettel nyomogattuk, ha kellett, ha nem - precíz és olajozottan működő mérnöki munka a kivitelezésük.

Cocktail Audio X45 hálózati zenelejátszó

Bal oldalon van eldugva a forgatógomb alá a ki-bekapcsoló, a 6,3 mm-es fejhallgató Jack aljzat, egy USB és egy AUX bemenet az infravörös távirányító érzékelője társaságában. Felette van a CD mechanika nyílása, ami - ha a fekete verziót választjuk - alig vehető észre. A másik (jobb) oldalon - már persze ha szemből nézzük a készüléket - a bemenet, a vissza, a Stop és a Menü lapos és kerek mikrokapcsolós, szintén (nyomkodás közben) perverz élvezetet biztosító nyomógombja várja a leendő tulajdonost.

Cocktail Audio X45 hálózati zenelejátszó hátlap

A Cocktail Audio X45 hátuljáról egy rövidebb novellát bízvást lehetne írni, annyi a ki- és bemenet. Balról indulva, egy biztosíték aljzat, egy ki-bekapcsoló, egy szabványos IEC tápcsatlakozó aljzat, három digitális kimenet (AES/EBU, koaxiális, optikai), trigger csatlakozó más Cocktail készülék vezérléséhez, USB, AES/EBU, koaxiális, optikai bemenet. Felette XLR és RCA kimenetek, a DAB és FM antenna nem szabványos csatlakozója, a phono bemenet lemezjátszókhoz és egy pár RCA analóg bemenet áll sorban. A hátsó traktus jobb harmadán a felső részen van még a gigabites Ethernet csatlakozó, egy HDMI kimenet külső monitorhoz és három USB csatlakozó fért még el, alattuk található a simán, két csavar oldása után kivehető fiók, amibe 3,5 és 2,5 colos HDD vagy SSD rakható be, maximum 8 TB tárolókapacitással.

Cocktail Audio X45 hálózati zenelejátszó hátlap

A ház 13 mm vastag alumínium elülső résszel és gombokkal, CNC technológiával készült. Fekete és ezüst változatban is megvásárolható.

Cocktail Audio X45 hálózati zenelejátszó

Belül

Nagy teljesítményű, kétmagos ARM Cortex A9 processzor, amely 1,0 GHz-en fut, kettős ESS ES9018K2M Sabre külön beépített DAC chipek a jobb és a bal csatornához. 16 magos mikrokontroller fejlett RISC architektúrával a nagy teljesítményű USB DAC funkcióhoz, beépített USB Audio Class 2.0 kimenet külső DAC csatlakoztatásához. Elszigetelt áramforrás áramkör kialakítás digitális és analóg alkatrészekhez, toroid transzformátor az alapjárati zaj minimalizálása érdekében. Nagysebességű optikai meghajtó a CD gyors és pontos kezeléséhez, valamint phono bemenet (mozgó mágnes) a lemezjátszóhoz.

Cocktail Audio X45 hálózati zenelejátszó

Kezelés, szolgáltatások

A Cocktail Audio-nál már megszokott, kilométeres kezelési leírás fogadja a gyanútlan felhasználót (126 oldalas a PDF) így most sem próbáltunk meg teljes körű leírást adni a lehetőségekről, csak slágvortokban jegyezzük meg, mire is képes az X45.

Cocktail Audio X45 hálózati zenelejátszó App

Streaming szolgáltatások tömkelege, (TIDAL MQA, Deezer, Qobuz, Spotify, Napster, Amazon HD) és internetes rádiók végtelen tárháza, digitális DAB és analóg FM rádió lehetőség. CD-k rippelése, vagy konvertálása saját meghajtóra, analóg lemezek digitalizálása akár 192 kHz mintavétellel a phono bemeneten keresztül.

Használhatjuk csak DAC üzemmódban és/vagy streamerként, ha netán nem felel meg az ízlésünknek a beépített Sabre DAC hangja, akkor kiküldhetjük a jelet egy külső DAC-ra valamelyik digitális kimeneten (akár USB-n keresztül is). Kapunk továbbá egy egészen tisztességes fejhallgató kimenetet.

Cocktail Audio X45 hálózati zenelejátszó Roon

UPnP-n keresztül egyszerűen elérhetjük a külső gépen tárolt zenéinket, kapunk AirPlay-t, Spotify Connectet, Roon Ready képességet.

A kezelés pofonegyszerű és logikus, élmény tekergetni és nyomkodni a gombokat, a látványos kijelzőn pedig követni a változásokat, sokszor csak azért kezdtük el váltogatni a menüpontokat, hogy mint lelkes kisfiú gyönyörködjünk a látványban. A Roon és Jriver is hiba nélkül kezeli a Coctail Audio X45-öt, telefonról is kezelhetjük a saját (elég fapados) szoftverével, vagy az előbb említett lejátszók telefonos appjaival.

A beüzemelés sem kíván pilótavizsgát, letöltjük a Novatron honlapjáról az USB drivert, telepítjük és meg is vagyunk.

Cocktail Audio X45 hálózati zenelejátszó távvezérlő

A távvezérlő egy jókora és elég zsúfolt jószág, ellenben minden funkciót elérhetünk róla, érdemes ezzel, vagy valamelyik lejátszó okos appjával irányítani (az előlapi kezelőszervekkel sincs gond), mint a gyári MusicX NEO programmal, ami már minőségben sajnos nincs szinkronban magával az X45-tel.

Az elég bonyolult integrált kezelőszoftver ellenére, fagyást, zajt/sercegést/pattogást nem tapasztaltunk minden gyorsan "pöccre" indult, a menüpontok közti váltás és scrollozás is sima volt, igaz a bekapcsoláskor elég megfontoltan áll fel a rendszer, de ez nem igazán zavaró. A melegedés minimális, így könnyedén berakható szinte bárhová a Cocktail Audio X45. A CD mechanika megfelelően csendes volt, csak beolvasáskor hallatszott erősebb zaj, működés közben nem zavarta a zenehallgatást.

Cocktail Audio X45 hálózati zenelejátszó hátlap

Tesztkörnyezet

Cambridge Audio 851A és Hegel H120 sztereó erősítő, Topping A90 előerősítő és fejhallgató erősítő, AudioQuest NightOwl Carbon és Sivga P-II fejhallgató, PC, Matrix Audio Element H USB kártya, a szimmetrikus csatlakozón egy AudioQuest Fire XLR kábel, Roon és Jriver lejátszó szoftver.

Cocktail Audio X45 hálózati zenelejátszó hátlap

Hangminőség

Az eddig tesztelt Cocktail Audio (X14, N15D, N25, X35) modelleknek volt egy sajátságos, kicsit magasban visszafogott, dús meleg hangja és ahogy haladtunk felfelé a ranglétrán árban és minőségben, úgy vált ez a hang egyre kifinomultabbá, közeledve a semleges felé.

Egyáltalán nem volt rájuk jellemző az átlagos Sabre hang, azaz a kicsit túlfűtött magastartomány, amit ha nem jól kezeltek, az bizony néha átcsapott csörömpölésbe, uralta a hangképet a túlzott (nem, nem kiemelés mert az nem jó kifejezés rá) színezettség. Így aztán enyhén meglepődve konstatáltuk, itt bizony szó sincs semmiféle visszafogottságról, avagy szubjektíven édeskés, kicsit sötét hangképről.

Cocktail Audio X45 hálózati zenelejátszó

A Cocktail Audio X45 hozta a klasszikus Sabre stílust, de túlzott fényesség nélkül, a középtartományban pedig megközelítette az AK DAC-ok rendkívüli tisztaságát, lenyűgöző részletességgel. Itt már dinamikáról, részletről és felbontásról volt szó, válthattunk bármilyen forrásra akár TIDAL, akár saját meghajtó, akár CD, minimális volt a különbség, konzekvensen és megbízhatóan ugyanolyan jól szólt mindegyiken.

Mike Oldfield dalaiban levegősen, tisztán és szárnyalóan szólalt meg a felvételeken ott lévő összes ütőhangszer, hangsúlyos élekkel egy jókora térben, ami hátrafelé a hangfalak mögé is kiterjeszkedett 3D hatást keltve. Pont azon a kényes élen táncolt, ami elválasztja a fárasztó hangzást, a részletestől, itt maradtak a sokáig hallgatható részletek, az apró nüánszok is életre keltek a Cocktail X45 előadásában.

Cocktail Audio X45 hálózati zenelejátszó ESS

Hans Zimmer prágai koncertje a színpadképet és a mélyhangokat teszteli a láncban, ha itt nincs valami egyensúlyban, akkor kapunk egy lapos kétdimenziós színpadképet, elfolyó és túltengő mélyekkel. A Cocktail Audio X45-nek ez a nehéz felvétel sem okozott problémát, itt is megkaptuk az átlátható és részletes, kontúros magashangokat, pontosan definiált, kicsit száraz alsó tartománnyal megtámogatva. A tér és a levegő itt is jelen volt, bár nem akkora mértékben, mint egyes AK chipeknél, de fontos hangsúlyozni, itt már egy magasabb szintről beszélünk, ez már erősen felső kategóriás hang!

Cocktail Audio X45 hálózati zenelejátszó MQA 352 kHz

Bevetésre került még Yello és Paul Simon is, az egyiken a dögösséget, a másikon az emberi hangot tesztelve. Paul bácsi érzelmes zenéi kifejezetten tetszettek a Cocktail Audio X45-nek, Paul hangja nem vékonyodott el, megmaradt dúsnak és kifejezőnek megmutatva ezzel, hogy a középtartomány is nagyon rendben van. Dús és árnyalt volt ez a tartomány, de sehol sem emelt ki, belesimult az egészbe, folyamatos átmenettel a basszus és a felső frekvenciák között.

Cocktail Audio X45 hálózati zenelejátszó App

Yello szintetikus számait hallgatva az volt az érzésünk, még emelni kéne a hangerőn, annyira "hallgattatta" magát, holott már bőven szobahangerő fölé volt így is tekerve a szabályzó, de hogy mennyire hangos azt csak akkor érzékeltük, amikor kimentünk a tesztszobából, a hangfalak előtt ülve ez egyáltalán nem tűnt fel. Itt is millió részlet került elő, itt derült ki mennyi apró szösszenetet/effektet raktak bele a szerzők ebbe, az első hallásra egyszerűnek tűnő zenébe.

A fejhallgató kimenet hozta a jó átlagot, azt, amit egy integrált füles erősítőtől elvártunk, azaz vele is lehet zenét hallgatni, de természetesen nem vethető össze egy dedikált fejhallgató erősítővel.

Cocktail Audio X45 hálózati zenelejátszó

Összegzés, ajánlás

A Cocktail Audio X45 nem folytatja az elődök hagyományát, teljesen más stílusban zenél, mint a többiek, ami stílus közelebb áll a valóságoshoz, ellentétben az elődök, dúsabb és összefogottabb, lágyabb karakterével szemben.

Jóval szélesebb frekvencia-átvitelt és dinamikát kínál, pazar részletességgel, ami nem megy a hallgathatóság rovására, hanem közelebb hozza a zenehallgatót a valósághoz, a valós hangszerek és előadók hangjához.

Ez a készülék belépett abba az előkelő társaságba, ahol már csak minimális kompromisszumot kell kötni, nem kell fanyalogni mert faragtalan - a padlóra köpi a szotyit - már egy kifogástalan úriember, akire bízvást számíthatunk minden helyzetben. A kinézet csábító, az előadás profi mi kell még az üdvösséghez?

Egy Ajánlott Vétel címke kell még hozzá és rendben is vagyunk, sok örömet fog még okozni a leendő vásárlónak.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.