Cocktail Audio N25 hálózati zenelejátszó teszt

Egy szinttel feljebb

2021. május 18., kedd, 00:05

Cocktail Audio CocktailAudio audio hifi lejátszó zenelejátszó médialejátszó DAC audio lejátszó USB DAC lejátszó teszt zenelejátszó teszt DAC teszt hálózati zenelejátszó hálózati audio lejátszó hálózati lejátszó teszt

A Cocktail Audio DAC és streamer palettájáról most az egyik, a belépő szint feletti hálózati zenelejátszót vesszük fülügyre, nevezetesen az N25 elnevezésű típust, ami erősen hasonlít az N15D-re, viszont azzal ellentétben egy kijelzőt is kapunk a pénzünkért cserébe.

Cocktail Audio N25 hálózati zenelejátszóCocktail Audio N25 hálózati zenelejátszóCocktail Audio N25 hálózati zenelejátszóCocktail Audio N25 hálózati zenelejátszóCocktail Audio N25 hálózati zenelejátszó kijelzőCocktail Audio N25 hálózati zenelejátszó kijelzőCocktail Audio N25 hálózati zenelejátszóCocktail Audio N25 hálózati zenelejátszóCocktail Audio N25 hálózati zenelejátszóCocktail Audio N25 hálózati zenelejátszó hátlapCocktail Audio N25 hálózati zenelejátszó hátlapCocktail Audio N25 hálózati zenelejátszó hátlapCocktail Audio N25 hálózati zenelejátszó hátlapCocktail Audio N25 hálózati zenelejátszó távvezérlőCocktail Audio N25 hálózati zenelejátszó távvezérlőCocktail Audio N25 hálózati zenelejátszó távvezérlőCocktail Audio N25 hálózati zenelejátszó távvezérlőCocktail Audio N25 AppCocktail Audio N25 hálózati zenelejátszó Radio ParadiseCocktail Audio N25 hálózati zenelejátszó USBCocktail Audio N25 hálózati zenelejátszóCocktail Audio N25 hálózati zenelejátszóCocktail Audio N25 hálózati zenelejátszóCocktail Audio N25 hálózati zenelejátszóCocktail Audio N25 hálózati zenelejátszóCocktail Audio N25 hálózati zenelejátszóCocktail Audio N25 hálózati zenelejátszóCocktail Audio N25 hálózati zenelejátszó

Itt is megtaláljuk a most mérvadónak számító Roon Ready képességet, kapunk MQA-t, DSD 256 és PCM 384 kHz felbontás kezelést, opcionális WiFi lehetőséget, aptX HD Bluetooth 5.0-t, DAB és FM rádiót. A készülékbe integrálták a streaming szolgáltatók széles tárházát, legyen az TIDAL, Spotify, Qobuz, Amazon Music, Deezer és természetesen az internetes rádiók megszámlálhatatlan választéka is elérhető.

Cocktail Audio N25 hálózati zenelejátszó

Nincs merevlemez beépítési lehetőség, vannak viszont előlapi és hátlapi USB csatlakozók külső tárolók számára.

Bíztató jószágnak tűnik a Cocktail Audio N25, meghallgattuk hozott-e változást hangban is az eggyel magasabb számozás.

Cocktail Audio N25 hálózati zenelejátszó távvezérlő

A Cocktail Audio úgy néz ki, semmit sem bízott a véletlenre, teljes mértékben lefedte új készülékeivel a teljes, elérhető palettát, ami igazodik a vásárlói igényekhez és természetesen a leendő vásárló pénztárcájához, mindenki találhat a maga számára elérhető típust a széles választékból.

A Cocktail Audio N25 az X14 és az N15D szerelemgyermeke, legalábbis ha a beépített kijelzőt is számításba vesszük, amivel alaposan feldobja a kinézetet. Szolgáltatásokban ugyanazt a bőséges választékot nyújtja, mint a kisebb társai, és a lejátszható formátumok számával sem fukarkodott a gyártó. Minden további nélkül elfoglalhatja a helyét hifi láncunk központi elemeként, csak egy erősítő kell hozzá és már hallgathatjuk is a zenéinket, legyen az hálózati vagy a háttértáron tárolt.

Cocktail Audio N25 hálózati zenelejátszó

Kinézet, csatlakozók

Szokványos lapos fekete doboz (ezüst színben is megvásárolható), amit hangsúlyosan feldob a középen elhelyezett 4,6 colos színes LCD kijelző és a két oldalán lévő, kettő darab jókora, forgatható és egyben nyomógombként is funkcionáló hangerő, bemenet/menüpont választó tekerentyű. A kijelző jobb oldalán található még a rádió memória nyomógomb sorozata, alatta a készülék vezérlésére szolgáló gombok, amit egyszer jól megnézünk és utána a távirányítóval kezelünk úgyis mindent, de a lehetőség adott, ha valaki ezekkel szeretné irányítani az N25-öt.

Cocktail Audio N25 hálózati zenelejátszó

Van még az előlapon egy, a ki/bekapcsolást visszajelző pici LED és egy USB 3.0 aljzat, amihez csatlakoztathatunk pendrive-ot, külső merevlemezt.

Cocktail Audio N25 hálózati zenelejátszó hátlap

Hátul zavarba ejtően bőséges a választék, IEC hálózati csatlakozó, földelés bemenet, két/két optikai és koaxiális ki/bemenet, a Bluetooth antenna csavaros csatlakozója, két RCA vonal kimenet az erősítőhöz, egy HDMI ARC bemenet (nem összekeverendő az IIS LVDS HDMI csatlakozóval, nem ugyanaz a kettő). USB-B bemenet a belső DAC-hoz, az FM és a DAB rádió csavaros antenna csatlakozója (sajnos ez a csatlakozó semmivel sem kompatibilis, főleg nem a megszokott 75 ohmos antenna csatlakozóval, így csak a mellékelt jó hosszú drótot tudjuk rácsavarozni), Gigabites LAN csatlakozó, opcionális Bluetooth forrás helye. HDMI ARC kimenet, amin a hangot és a beépített kijelző képét lehet kivezetni, egy USB Audio kimenet, és két USB 3.0 Host fért még el a Cocktail Audio N25 hátulján. Ennyi csatlakozási lehetőségnek elégnek kell lenni konkrétan szinte mindenre, talán az IIS LVDS HDMI az, ami hiányozhat, de az még nincs szabványosítva, így nem feltétlenül működik jól együtt más készülékekkel, feltételezhetően azért maradt le az N25 hátuljáról.

Cocktail Audio N25 hálózati zenelejátszó hátlap

Az előlap alumíniumból, a készülék háza acélból készült és meglehetősen masszív benyomást kelt.

Cocktail Audio N25 hálózati zenelejátszó

Belül

Nagy teljesítményű, kétmagos ARM Cortex A9 processzorral felszerelt, amely 1 GHz-en működik, ESS ES9018K2M Sabre32 Referencia DAC chip, ami jól bevált, jó hangú. Elszigetelt a tápegység áramkör kialakítása, külön a digitális és analóg szakaszok számára, az elektromos zaj eltávolítására. DDR-1066 1 GByte és NAND Flash 8 GB belső memória.

Cocktail Audio N25 hálózati zenelejátszó

Kezelés, szolgáltatások

A kezelési leírás kilométeres hosszúságú, így itt, ahogy az X14 és az N15D esetében sem próbálunk meg minden részletre kitérni, csak röviden adunk némi támpontot az Olvasónak.

Cocktail Audio N25 App

Az első dolgunk itt is a NOVATRON MusicX NEO App letöltése a Google Play, vagy az Apple App Store oldaláról, amivel teljes körűen be tudjuk állítani és kezelni a készüléket. Persze erre a célra ott van a távirányító is, de az első beállításokat érdemes az applikációval megtenni, ugyanis meglehetősen kényelmetlen mondjuk a TIDAL felhasználónév/jelszó párost bepötyögni vele.

Cocktail Audio N25 hálózati zenelejátszó távvezérlő

Az applikáció használata és a beállítások elvégzése - jelszavak, megosztott mappák, FM rádió, netes rádiók, stb. - után már elég elővenni a távirányítót és azzal irányítani az N25-öt, ez a legkényelmesebb és legkézenfekvőbb megoldás.

Végszükség esetén ott vannak az előlapi nyomó- és forgatógombok, de azok elérése erősen korlátozott, ha a kényelmes foteljában üldögél az egyszeri hifista és mint tudjuk a lustaság fél egészség.

Cocktail Audio N25 hálózati zenelejátszó

A Novatron büszkesége, a saját készítésű MusicDB adatbázis kezelő, ami a felépítéséből adódóan, nagymértékben kiküszöböli a véletlen adatvesztést, sok kellemetlenségtől megkímélve ezzel a felhasználót, gyorsan és pontosan működik, metaadatokat is kezel, azaz képeket/előadó, zeneszám címeket és minden egyebet, amit csak be lehet zsúfolni a megfelelő fájl formátumba.

Cocktail Audio N25 hálózati zenelejátszó USB

Egyik megemlítendő hasznos szolgáltatása még a Cocktail Audio N25-nek, a fájl konverzió, nem kell hozzá külön programot használni és bizony néha nagyon jól jön.

Használat közben

A beüzemeléshez nem árt elővenni a leírást, vagy ránézni a gyártó weboldalára - igaz ez egy önbizalommal teli hifistának nem kihívás - így nem érhet minket kellemetlen meglepetés. A bekapcsoláskor kicsit sokáig tart, míg magához tér az N25, de utána pörgősen működik minden, bármelyik irányítási módot választjuk.

Cocktail Audio N25 hálózati zenelejátszó kijelző

A kijelző pont megfelelő nagyságú, az átlagos hallgatási távolságból nézve még jól kivehető a tartalma, a színek is nagyjából rendben vannak, a fényerő sem zavaró, ha este hallgatjuk vele a zenét.

Az animációk a különböző menüpontok közötti váltáskor gyorsak és elegánsak, kifogástalan reakcióidővel, nincsenek bosszantó fennakadások sehol.

Cocktail Audio N25 hálózati zenelejátszó

USB csatlakozáskor, vagy valamelyik S/PDIF bemenetről használva egy látványos kivezérlés jelző jelenik meg a kijelzőn szép, változó színekkel operáló megoldással, kis old hifi utánérzéssel, és nem mellesleg ízlésesen.

Ezerféle módon testre szabhatjuk a kijelzőn megjelenő információt, megadhatjuk mi és hogyan jelenjen meg rajta, szám címe, előadó, szerző, megjelenési év stb. Az UPnP csatlakozásnál van egy furcsaság, amit nem igazán értettünk. Ha csak az USB, vagy csak a LAN kábel volt bekötve, akkor egész egyszerűen fel sem ajánlotta az UPnP lehetőséget, így értelemszerűen nem is tudtunk vele csatlakozni a PC-n, vagy a NAS-on lévő tartalomhoz csak akkor, ha mindkét kábel be volt dugva. Természetesen ez nem hiba, mindössze fel szeretnénk hívni a figyelmet, ha valakinek gondja támadnak a mappái elérésével.

Cocktail Audio N25 hálózati zenelejátszó hátlap

A Samba megosztás elérhető "sima" LAN kábellel is, de ott ugye többet kell bepötyögni a csatlakozáshoz, ami macerás és fárasztó.

A Roon lejátszó hiba nélkül kezeli, ha hálózati kábellel van összekötve, ha USB-n keresztül hallgatjuk. Mondjuk ez nem annyira meglepő, ha figyelembe vesszük a Roon Ready képességet, ami mára már elvárt szinte minden hálózati lejátszótól, ergo ezt az akadályt is sikerrel vette a Cocktail Audio N25.

Cocktail Audio N25 hálózati zenelejátszó

Az FM rádió lehetőség is adott, ami nem igazán megszokott dolog mostanság, lévén kihalófélben van ez a műfaj, viszont a Novatron gondolt a régi vágású zenehallgatókra, ezért ezt a megoldást is beletette az N25-be.

Antennaként egy méretes, vékony kábel szolgál, amivel, ha van egy közeli rádióadó, akkor jó minőségben lehet fogni az adásokat, ha nincsen, akkor a kábelt különböző nyakatekert módon és érdekes helyekre kirakva lesz csak térerő.

Természetesen a DAB adások is elérhetők lennének, ha tavaly ősszel nem szűnt volna meg ez a lehetőség Magyarországon.

Cocktail Audio N25 hálózati zenelejátszó

Hangminőség

Már az X14 és az N15D tesztjekor is megjegyeztük, mennyire nem "sabrés" hangja van a Sabre DAC-l-gyel felszerelt Cocktail Audio készülékeknek, nos, ez itt is igaz volt. Rendkívül tömör, egzakt hang, némileg lehajló legfelső tartománnyal, ami nem hiányt jelent, mert a magashangok ott voltak, ahol kellettek, hanem egy picit sötétbe hajló hangot hallottunk. Ami "sötét" előadásmód kifejezetten előnyére vált, ha a mai, átlagos zenéket hallgattuk rajta, nyoma sem volt a rossz digitális felvételek kifejezetten szúrós, csörömpölős hangjának. Finoman helyre rakta, ha valamelyik zenében túltengett a magastartomány mindezt ízléssel, diszkrét úriember stílusával tette, durvaság és észrevehető hiány nélkül. Mark Knopfler zenéin inkább a gitár teste volt a hangsúlyos, mintsem a húrokat lefogó ujj rezdülése és az apró zörejek, ha fogást váltott rajta az előadó. Egységesen, a térben jól megfoghatóan ábrázolta a hangszereket és az énekeseket, pontosan pozícionálva a két hangfal között. Az olcsóbb szériához képest, kicsit hátrébb lépett a két hangfal közé a zene, viszont jóval nagyobb lett a tér mélysége, több levegő került a színpadra.

Cocktail Audio N25 hálózati zenelejátszó

Hans Zimmer prágai koncertje megszokott vendég a tesztalanyok "kínzására", itt sem maradt el a próba. Ami próba meglehetősen meggyőző eredményt hozott, a falat rengető basszusokat lazán "lekezelte" a lejátszó, élvezettel dübörgött, alaposan megmozgatta a hangszórókat. Nagyon nehéz ezt a felvételt úgy visszaadni, hogy se mélyhang túltengés, se hiány ne legyen érezhető, de ezt is jól oldotta meg a Cocktail N25, inkább a hangsúlyos mélytartomány felé tendálva a túllövés határán. Kompakt, egységes színpadot rajzolt, ahol a nagyzenekar megfelelő mértékben a háttérbe húzódott, ha arra volt szükség, hagyta a szólistát érvényesülni.

Mike Oldfield harangjairól talán hiányzott egy kicsi fény, de ezt ellensúlyozta az itt is jelenlévő levegős és nagy tér pontos, kottázható basszusokkal.

Akusztikus zenéken hozta a legjobb formáját az N25, bensőséges, intim előadás volt a jellemző rá, jazz klubban és füstös kiskocsmákban, ahol előjött a kicsit visszahúzódó jellege.

Cocktail Audio N25 hálózati zenelejátszó Radio Paradise

Hosszútávú meghallgatásakor - ahol a Radio Paradise volt a főszereplő FLAC és 16 bit/44,1 kHz felbontással - azt figyeltük, hogy van-e olyan részlet a zenében, amire felkapjuk a fejünket mondván, figyeljünk csak oda! Bizony rengeteg ilyen részlet/zeneszám volt, ami lekötötte a figyelmünket, belevont a zenébe, muszáj volt odafigyelni rá, hiába csináltunk éppen valami mást. És ez egy nagyon fontos fokmérő egy készülék megítélésében, nem csak szól valami a háttérben, amire esetleg odafigyelsz, hanem finoman jelez, gyere, és ezt hallgasd meg, ezt érdemes.

Összegzés

Összességében egy szerethető készülék a Cocktail Audio N25, ez a pontos tömör basszus és a kifejező középtartomány sokak kedvence lehet, a kicsit visszafogott magastartomány pedig igen egyszerűen korrigálható egy megfelelő hangfal kiválasztásával. Tehát így egy teljes értékű lejátszót kapunk a pénzünkért.

Hangban egyértelmű az előrelépés a kisebb modellekhez képest, indokolható az árkülönbség, szolgáltatások terén pedig mindent tud, amit ma elvárunk egy hálózati zenelejátszótól, bónuszként még egy FM és DAB rádiót is ad a Novatron.

Mindent egybevetve a kapott hangminőséget, a szolgáltatásokat és a kezelhetőséget, kap egy jókora Tetszett pecsétet a Cocktail Audio N25, csalódást biztos nem fog senkinek sem okozni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.