Cocktail Audio N15D hálózati zenelejátszó és DAC teszt

2021. március 27., szombat, 12:40

Cocktail Audio CocktailAudio audio hifi lejátszó zenelejátszó médialejátszó DAC audio lejátszó USB DAC lejátszó teszt zenelejátszó teszt DAC teszt hálózati zenelejátszó hálózati audio lejátszó hálózati lejátszó teszt hálózati zenelejátszó

Nagy divat manapság a "mindent egybe" készülékek gyártása, ami, ha úgy nézzük, nem is olyan ördögtől való ötlet. Megspórolunk jónéhány kábelt és részegységet, nem kell órákat szöszmötölni a csatlakozások felfedezésével, összedugásával, kis helyen elfér, sőt az FTT (Feleség Tűrő Tényező) faktor is kvázi elhanyagolhatóvá válik. Ezen készülékek egyik jeles képviselője a Cocktail Audio N15D, ami nevezhető DAC-nak is, de inkább a streamer jelző a legjobb rá, sőt, a tudása alapján talán a multifunkciós svájcibicska a méltó elnevezése.

Cocktail Audio N15D hálózati zenelejátszóCocktail Audio N15D hálózati zenelejátszóCocktail Audio N15D hálózati zenelejátszóCocktail Audio N15D hálózati zenelejátszóCocktail Audio N15D hálózati zenelejátszóCocktail Audio N15D hálózati zenelejátszóCocktail Audio N15D hálózati zenelejátszóCocktail Audio N15D hálózati zenelejátszó hátlapCocktail Audio N15D hálózati zenelejátszó hátlapCocktail Audio N15D hálózati zenelejátszó hátlapCocktail Audio N15D hálózati zenelejátszó hátlapCocktail Audio N15D hálózati zenelejátszó hátlapCocktail Audio N15D hálózati zenelejátszóCocktail Audio N15D hálózati zenelejátszó RoonCocktail Audio N15D hálózati zenelejátszó Roon AsioCocktail Audio N15D hálózati zenelejátszó JriverCocktail Audio N15D App

Megnéztük, mit küldött részünkre a Novatron, ami a Cocktail Audio gyártó cége, ami a fent leírtakon kívül ismeri a mai sláger funkciókat is, azaz Roon Ready és MQA képes.

Pókerben az egyik legmenőbb megoldás az all-in kijátszása, ha úgy érezzük nyeregben vagyunk és mi tudjuk irányítani az ellenfelek játékát (vagy ha nincs más választásunk). A Cocktail Audio is él ezzel a megoldással, folyamatosan teríti a piacot a "mindent egyben" készülékeivel, ezek közül az egyik az N15D DAC/streamer beépített merevlemez tárolási lehetőséggel, ami lehet 2,5 colos HDD, vagy SSD és számtalan internetes zenei forrás elérhetőséggel.

Cocktail Audio N15D hálózati zenelejátszó hátlap

Kinézet, csatlakozók

Meglehetősen célorientált és műszaki kinézettel rendelkező a Cocktail Audio N15D, jókora csavarokkal az előlap négy sarkán, ami közrefogja a bal oldali 6,3 mm-es Jack és USB host csatlakozókat, középen a jókora hangerő szabályzóval, jobb oldalon a ki/bekapcsoló gomb, ami élénk kék fénnyel világít, ha életre kelt a készülék.

Cocktail Audio N15D hálózati zenelejátszó

Kijelző nincs az N15D-n, vezérelni telefonos applikációval lehet, ami elérhető Androidra és iOS-re, NOVATRON Music X néven, amiről alant írunk még pár mondatot.

Hátul bőséges a kínálat, balról indulva egy hálózati IEC csatlakozó, felette a feszültség váltóval (230 V/110 V) 1 pár sztereó RCA analóg kimenet, két USB 3.0 port, 1Gb Ethernet csatlakozó, egy USB-B bemenet PC-hez, két digitális kimenet (egy-egy koaxiális és optikai), és itt is tisztességes méretű, stabil csavarok vannak a sarkokban.

Cocktail Audio N15D hálózati zenelejátszó hátlap

A legérdekesebb rész is hátul alul van, itt helyezkedik el a merevlemez kivehető tartója két, kézzel kitekerhető csavarral a végén. WiFi kapcsolatra is lehetőség van, ha beszerezzük az opcionális USB csatlakozós WiFi antennát.

A készülék doboza alumíniumból készült és meglehetős súlya van, stabilan áll a lábain.

Belül

Kétmagos ARM Cortex A9 processzor, NTFS/HFS + fájlrendszer és EXT4 Linux a belső tároló kezeléséhez. ESS Sabre DAC ES9018K2M és XMOS 32 bit/500 MIPS digitális jelfeldolgozó biztosítja a minőségi hangzást a DSD (DSD64/128/256), DXD (24 bit/352,8 kHz), 32 bit/384 kHz PCM fájl és 24 bit/192 kHz HD WAV/FLAC fájlok lejátszásakor.

Cocktail Audio N15D hálózati zenelejátszó

Kezelés, szolgáltatások

Alapból, ha nem használunk valamilyen olyan lejátszó programot, ami felismeri a Cocktail Audio N15D-t - Roon például - akkor konkrétan nem tudjuk kezelni, sem beállítani. A teljes körű használatba vételhez kell a NOVATRON MusicX NEO telefonos App, ami a Google Play áruházból érhető eltölthető le, vagy az Apple App Store-ból. Van viszont egy kisebb probléma ezzel a programmal, mégpedig csak Android 7 és a felette lévő verziókon indul el, azaz, ha valakinek régebbi operációs rendszer fut az okoskészülékén, az sajnos kereshet más megoldást, vagy el sem indul a program, vagy végtelen ciklusba kerül a készülék felismerése közben.

Cocktail Audio N15D App

Elvileg webes hozzáférés is létezik hozzá, ami ugyanazt tudja, mint a telefonos applikáció, de nekünk nem sikerült ezt a funkciót aktiválni, egyik böngészőben sem, hiába másoltuk be az elérési címet a címsorba. Ha valakiknek netán sikerül, azok osszák meg velünk és kisorsolunk közöttük egy elektrosztatikus violinkulcsot. Viszont, ha telepítve van és meg is találta a készüléket, akkor teljes hozzáférést kapunk minden funkcióhoz, amikről csak futólag ejtünk szót, annyi van belőlük. Konkrétan 51 oldal a kezelési leírás, ami letölthető a Cocktail Audio honlapjáról.

Cocktail Audio N15D hálózati zenelejátszó

A Novatron büszkesége a MusicDB-re keresztelt szolgáltatás, ami a beépített merevlemezt vezérli és kezeli. A Cocktail Audio-ba telepített tároló különféle helyekre oszlik. Az egyik hely az adatbázis (MusicDB), a másik a Böngészőé. A MusicDB területen található összes fájlt (adatot) nem tudja megtekinteni a Böngésző, mert az rejtett terület, hogy megakadályozza a felhasználói hibák okozta váratlan adatbázis-összeomlást. De a MusicDB terület kivételével a fennmaradó helyet elérhetjük a Böngésző módban fájlok törléséhez, másolásához vagy áthelyezéséhez, így az adatok tökéletes biztonságban lesznek. Betölthetjük CD gyűjteményünket vagy digitális zenefájljainkat a MusicDB-be a CD-Ripping, vagy az Import-to-DB funkciókon keresztül. A Szerkesztés funkció lehetővé teszi, hogy a MusicDB-be töltött adatainkat, például címet, albumot, előadót, műfajt, évet szerkesszük. A Keresés funkció segítségével könnyedén kereshetünk bármelyik zenében, és hatalmas zenegyűjteményeket jeleníthetünk meg ízlésünk szerint, például Album, Előadó/Szám, Cím stb. Bizony, akár CD-t is írhatunk az N15D segítségével egy külső CD-író hozzáadásával.

Lehetőségek végtelen tárháza nyílik meg a zenehallgatásra az N15D-n keresztül, legyen az Spotify, TIDAL, Napster, Qobuz, Deezer, Tuneln, Amazon HD, internetes rádiók megszámlálhatatlan választéka, stb.

Cocktail Audio N15D hálózati zenelejátszó Roon

Az UPnP szolgáltatással pillanatok alatt el lehet érni a PC-n/NAS-on tárolt és ott megosztott zenéket, de a Samba is rendelkezésre áll.

A fájl formátumok közül konkrétan mindent ismer, ami lényeges, legyen az DSD/DXD/MQA vagy bármi más.

Ha nem kívánjuk használni a beépített MusicDB szolgáltatást, úgy akár Roon - Roon Ready képes az N15D - és Jriver alól is lehet használni például USB csatlakozással - ha telepítettük az USB drivert - vagy Ethernet csatlakozással.

A beállítások között érdemes figyelni az RCA kimenet maximális kimenő feszültségére, ugyanis az a szokásos 2,2 V körüli helyett 4,5 V-ot is lehet, ekkora viszont a torkán akadhat pár erősítőnek, amit a hallgató tudomására is hoz, mégpedig erős torzítás formájában. Itt szeretnénk felhívni a figyelmet, ez nem a Cocktail Audio N15D hibája, sőt! Minden készüléknek jót tesz, ha van bőven tartaléka, itt egyszerűen arról van szó, hogy nem minden erősítő birkózik meg (sajnos) ekkora kimeneti feszültséggel, ugyanis ekkora feszültség az XLR kimenetekre jellemző, az RCA jóval kevesebbet vár el. Természetesen beállíthatjuk kisebbre is egy tologatható csúszkával a menüben és probléma letudva. Így viszont, ezzel a feszültséggel és a szabályozható kimenettel, akár előerősítőnek is lehet használni, egyből egy végfokra kötve a Cocktail Audio N15D-t.

Használat közben

Ha sikerült beállítani a Cocktail Audio N15D-t a letöltött applikáció segítségével, utána már zökkenőmentes és gyors a működés, hibátlanul kezeli az összes specifikált formátumot. Az okostelefonos applikáció kezelésébe könnyen bele lehet jönni, nem kell sok idő a betanuláshoz, egyszer kell beállítani az elején, onnan már csak a nekünk tetsző zenék közül kell válogatni.

Cocktail Audio N15D hálózati zenelejátszó

Tesztkörnyezet

Cambridge Audio 851A sztereó erősítő, Matrix Element H USB kártya külső tápegységgel, PC Windows 10, Roon és Jriver lejátszó program, WireWorld és AudioQuest kábelezés. TIDAL és a PC-n tárolt zenék volt a forrásanyag, minden stílusban.

Hangminőség

Súly és határozottság az, ami feltűnt az N15D hangjában, itt semmiféle nyoma sem volt a Sabre DAC-ra jellemző csillogásnak, túlfényezettségnek, sőt mintha némi hiány lenne a legfelső sávban, ami hiányérzet egy idő után eltűnt és átadta a helyét egy dinamikus, gazdag alsó tartománynak, korrekten pontosan, és túllövés nélkül szóló magashangoknak. Itt sikerült megoldani, hogy ne a felső tartomány vigye a prímet, hanem egy picit hangsúlyos alsó és alsó-közép, ami megfelelően színes és gazdag felharmonikusokkal díszített alapot adagolt a hallgató fülébe.

Cocktail Audio N15D hálózati zenelejátszó Jriver

A sztereó színpaddal sem volt különösebb gond, mind mélységben, mind szélességben a kategóriának megfelelő teret produkált, kellemes hallgathatósággal egybekötve.

Mike Oldfield sziporkázó magashangjain érzékelhető volt egy kis visszafogottság, de nagyon egységes hangot és teret rakott az énekes köré, nem volt gond hangulattal és a ritmussal sem. A visszatérő jelleggel a forráskészülékeinkbe költöző Hans Zimmer prágai koncertjén masszív alapot szolgáltatott a dús mélytartomány, pont azon a határon egyensúlyozva, ahol már túl sok lenne a jóból, de ezt a hibát sikerült elkerülnie, nem folytak egybe a hangfalat próbáló basszusok. A tere is meglehetősen egységes, szigorúan pontos volt, legalábbis mélységben, oldalra nézve már érezhető volt egy pici elkenődés a hangszerek szélein, de ez egyáltalán nem befolyásolta a hangulatot és a zenehallgatási kedvet.

TIDAL-t hallgatva egyáltalán nem volt érezhető minőségi különbség a streamelt és a PC-n tárolt zenék között, Paul Simon zenéit hallgatva pedig kifejezetten élvezetes előadást nyújtott az N15D, sikerült neki visszaadni az énekes hangjának a játékosságát és dinamikai részletességét.

Cocktail Audio N15D hálózati zenelejátszó Roon Asio

Meglepő módon a Cocktail Audio N15D egyáltalán nem, vagy csak nagyon kismértékben hasonlított az eddig megismert, Sabre chipekből épített DAC-okra, egy meglehetősen kiegyenlített, enyhe basszus többlettel rendelkező egységes és dinamikus hangot nyújtott, ami néha kifejezetten jót tett egynémely, nem túl jól sikerült digitális keverésnek/felvételnek.

A fejhallgató kimenetet is tisztességesen megcsinálták, egy átlagos érzékenységű fejhallgatót szépen meghajt, persze csodát nem szabad tőle várni, de teljesen használható.

Cocktail Audio N15D hálózati zenelejátszó

Konklúzió, ajánlás

Ebben az árkategóriában is nagy a verseny, egyre többen ismerik fel és szolgálják ki a vásárlói igényeket a megfizethető, egyben mindent tudó készülékeikkel a gyártók. A Cocktail Audio N15D is ebbe a csoportba tartozik a szolgáltatásai tekintetében, a hangja is elég meggyőző ahhoz, hogy figyelembe lehessen venni, ha egy mindenes all-in készülék kerül valakinek a látókörébe. Probléma nélkül lejátszik mindent, lényegében véve nincsenek korlátjai, a vezérlő applikáció remekül teszi a dolgát, ha egyszer beállítottuk az N15D-t, utána nincs több gond vele, az enyhe mély kiemelés pedig vélhetőleg sok embernek tetszik majd. Ha valaki nem akar kábelekkel és különálló készülékkekkel bajlódni, az már talált is egy lehetséges megoldást. Tetszett a Cocktail Audio N15D.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.