Peter Gabriel - új album a láthatáron és a So 35-ik jubileuma

2021. november 21., vasárnap, 09:10

lemez lemezajánló zeneajánló vinyl CD-lemez vinyl lemez

Peter Gabriel a napokban új reményt adott a rajongóinak azzal, hogy hamarosan megjelenik a várva várt új szólóalbuma!

Peter Gabriel SoPeter GabrielPeter Gabriel

Gabriel utolsó stúdióanyaga az Up volt, amely 19 éve, 2002-ben jelent meg. Azóta 2008-ban kiadta a Scratch My Back albumát, 2011-ben pedig a New Blood zenekari feldolgozáslemezét, régebbi anyagokból. A Genesis News webhelyén a napokban azonban egy új interjút adott az olasz SPECCHIO magazinnak, amelyben kijelentette: "Ez megtörténik - közelebb van, mint gondolnád", és megerősíti, hogy az elmúlt tíz napban legalább 17 új dalon dolgozott együttesével a stúdióban. A Closer than You Think címet viselő új albumról már az elmúlt két évben jelentek meg hírek és pletykák, de most körvonalazódni kezd az egész. Gabriel az elmúlt harminc évben eleve nem vitte túlzásba az albumkészítést, legalábbis az olyanokét, amelyek saját, új szerzeményeket tartalmaznak, így a rajongók már nagyon ki vannak éhezve. Az Us albumot követő Up már eleve meglepett mindenkit, viszont olyan nívót képviselt, hogy az egyik dala felcsendült Martin Scorsese Gangs of New York című filmjében, a hozzá kapcsolódó világkörüli turné egyik állomása pedig Budapest volt, ahol frenetikus koncertet adott. Amíg várunk a zseniális művész új albumára, érdemes leporolni az egyik korábbi gyöngyszemét, ami idén 35 éves, és ezzel véste be nevét a Genesis éra után igazán a köztudatba.

Peter Gabriel

A gyakran a legjobbnak és legérthetőbb albumának tartott So 1986-ban azonnali kereskedelmi sikert aratott, és Gabrielt kultikus előadóból mainstream sztárrá változtatta, továbbá ez lett a legkelendőbb szólóalbuma. Amerikában ötszörös platina, míg Angliában háromszoros platinalemez lett.

Az album vezető kislemezét, a Sledgehammer-t egy innovatív animációs zenei videóval népszerűsítették, és különös sikert ért el, hiszen a Billboard Hot 100 első helyére került, majd kilenc MTV Video Music Awards rekordot is a magáénak tudhatott. Ezt négy további kislemez követte, név szerint a Don't Give Up duett Kate Bush-sal, a Big Time, az In Your Eyes és végül a Red Rain.

Az albumot a legtöbb kritikus pozitívan értékelte, akik dicsérték a dalszerzést, a dallamokat és a műfajok fúzióját, bár néhány retrospektív kritika bírálta a nyílt kommerszkedést és az 1980-as évek produkciós hangzását. Így 1987-ben Grammy-díjra jelölték az év albuma kategóriában, de elveszítette Paul Simon Graceland-jével szemben. Felkerült az 1980-as évek legjobb kiadványainak listájára, és a Rolling Stone felvette az albumot 2003-ban és 2020-ban is a Minden Idők 500 legnagyobb albuma közé. 2000-ben a 82. helyre választották Colin Larkin minden idők 1000 legjobb albuma között.

Most, a jubileuma alkalmából újból kapható CD, vinyl és letölthető formátumokban az újrakevert változat, ami szerintünk is a popzene egyik csúcsát jelenti a mai napig!

Peter Gabriel

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.