Charles Mingus - Mingus Ah Um, Mobile Fidelity 180 grammos 45 RPM 2 LP, díszdobozban

2020. november 1., vasárnap, 12:50

vinyl lemez vinyllemez lemezajánló zeneajánló

Charles Mingus nevével mindenki találkozott már, aki egy kicsit is jártas a míves jazz világában. Mingus Ah Um albuma igazán emblematikusnak tekinthető, megtalálható rajta a szerző valódi egyénisége, amiben az öröm, a harag, az odaadás és a szerelem egyesül.

Charles Mingus - Mingus Ah UmCharles Mingus - Mingus Ah UmCharles Mingus - Mingus Ah Um

Mingus stílusa azonnal felismerhető, pedig van benne az afro-amerikai egyházi zene, a dixieland és avantgárd is, a vadságot viszont mindig az érthetőség szintjén tartja. Az eredetileg 1959-ben kiadott album tartalmazza a szerző olyan remekművét is, mint a Better Git in Your Soul, ami a korszak egyik igazán nagy klasszikusa. Ez az újbóli kiadás a Mobile Fidelity prémium "Ultradisc One-Step" sorozatának része, amely egy olyan technikai innováción alapul, amelyben a felvétel a szalagról vinylre csak egy közbenső lépéssel, úgynevezett konvertálással kerül fel. Az "One-Steps" gomb megnyomása a "SuperVinyl"-re, a MoFi szabadalmaztatott vinyl összetételére vonatkozik, amely állítólag csökkenti a zajszintet és simább, az eredeti felvételtől megkülönböztethetetlen barázdák létrehozását teszi lehetővé.

Charles Mingus - Mingus Ah Um

Ez a díszdobozos készlet valójában több, mint műalkotás. A borítón S. Neil Fujita festménye látható, aki megalapította Columbia tervezőcsapatát, és absztrakt művészetet hozott a Columbia lemezborítóihoz. Megtervezte Dave Brubecknek a Time Out borítóját, valamint Glenn Gould részére is sokat dolgozott. A csomagoláson belül két nagy, keretezhető fotót találhatunk még Mingusról a Sony Music archívumából, mindezt kiváló minőségű papírra nyomtatva.

Charles Mingus - Mingus Ah Um

A vastag fekete doboz, amely a fent említett fényképeket tartalmazza, két 12 colos, 45 fordulat/perces hanglemezt kínál több védelmi rétegben, beleértve a legtöbb külső borítónál vastagabb belső kartonlapot, az egyik oldalán az albumborítóval (tetején az "ORIGINAL MASTER RECORDING" felirattal), a másik oldalon az eredeti bejegyzésekkel, valamint van egy a One Step folyamatot leíró kartonbetét is benne. Állítólag ez a verzió sokkal jobban szól, mint a korábbiak, tulajdonképpen az egyik legjobban hangzó klasszikus jazz album, ami  mély hangzással, zsigeri képekkel és rengeteg hatással bír, ráadásul szinte tökéletesen csendes. A 125 amerikai dolláros ár talán soknak tűnhet érte első nekifutásra, de az aprólékos és gondos kivitelezés és az elért minőség tekintetében valószínű megéri befektetni a rajongóknak.

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.