Lehmannaudio Linear USB DAC fejhallgató erősítő teszt

2013. június 3., hétfő, 13:35

Lehmannaudio DAC hifi audio Linear USB USB DAC DA konverter Lehmannaudio DAC fejhallgató erősítő DAC teszt

A hifi világ tele van olyan készülékkel melyek zseniális hangzásra képesek, de sajnos ezekből csak kevésre köthetünk gyárilag fejhallgatót. Teszteltük a Lehmannaudio Linear USB fejhallgató erősítőt, mely a high-end kategória jeles képviselője. Ráadásul megtoldották egy USB DAC-kal, így külső, USB-s hangkártyaként is működik.

Lehmannaudio Linear USB DAC és fejhallgató erősítőLehmannaudio Linear USB DAC és fejhallgató erősítőLehmannaudio Linear USB DAC és fejhallgató erősítőLehmannaudio Linear USB DAC és fejhallgató erősítőLehmannaudio Linear USB DAC és fejhallgató erősítőLehmannaudio Linear USB DAC és fejhallgató erősítőLehmannaudio Linear USB DAC és fejhallgató erősítőLehmannaudio Linear USB DAC és fejhallgató erősítőLehmannaudio Linear USB DAC és fejhallgató erősítő

Kicsomagolás

A Linear USB doboza már ránézésre beindítja az ember fantáziáját. Nem gondolnánk, hogy egyetlen fejhallgató erősítőnek ekkora csomag kell, talán így jutott hely kábeleknek, leírásoknak. De nem, ahogy felnyitjuk a dobozt, szembesülünk vele, hogy ez a készülék valóban egy monstrum. Nem veszi fel a versenyt a hagyományos sztereó erősítőkkel, de fejhallgatós viszonylatban nagynak számít. A Linear USB alkarnyi hosszúságával és kötelezően használandó tápkábelével megakadályozza, hogy alkalomadtán zsebre vágjuk. Egyesek még azt is gondolhatják, hogy ez az asztalukon pöffeszkedő készülék szükségtelenül ennyire jól megtermett. Ezt megcáfolandó, ha lekapjuk a tetőlemezt, meggyőződhetünk, hogy a Linear USB padlólemezének minden négyzetcentiméterét kihasználták, kiváló minőségű alkatrészek erdeje köszönt bennünket. A toroid transzformátor önmagában akkora, mint néhány komplett fejhallgató erősítő, a pufferkondenzátorok is inkább a hangfalak hajtására tervezett elektronikák világát idézik. Az A osztályú végerősítő könnyűszerrel meghajt akár 2-300 Ohm impedanciájú fejhallgatókat is, melyekből egyidejűleg akár kettőt is használhatunk.

Lehmannaudio Linear USB DAC és fejhallgató erősítő

Az előlapon található, 6,3 milliméteres Jack aljzatpár a Neutrik cég gyártmánya, utóbbi főleg színpad-és stúdiótechnikában elismert név. A csatlakozók erőlködés nélkül, finom pattanással fogadják fülesünk dugóját. Ha csak az első aljzatot használjuk, a második automatikusan elnémul. A hangerőszabályzásra szolgáló mechanikus potméter az ALPS műhelyéből származik, 270 mm-es átmérőjének köszönhetően nagyon kézreáll, ugyanakkor lenyűgöző finomsággal működik. A "finom" alatt nem csak arra gondolunk, hogy a kezelőszerv jó érzetet keltve fordul, hanem a hallgatott zene hangereje is tényleg mérnöki pontossággal állítható.

Lehmannaudio Linear USB DAC és fejhallgató erősítő

A készülék külsejét elnézve kiderült, hogy a Lehmannaudio tervezőmérnökei nem kedvelik a "műanyag" szót, és ezt pozitívan értjük. A termék súlya másfél kilogramm, burkolata szinte teljesen fém - kivételt képez a padlólemezből kiálló, négy darab csúszásgátló és rezgéselnyelő gumitalp. Az anodizált alumínium előlap igény szerint lehet fekete vagy ezüstszínű, de opcionálisan rendelhető króm bevonatú is. A hátlapi RCA csatlakozókat (egy analóg sztereó bemenet és egy kimenet) teflonnal szigetelték, érintkezéseiket pedig bearanyozták. Ugyancsak hátulra került a ki-be kapcsoló gomb, pont akkora, hogy ujjbegyünkkel gyengéden átbillenthessük.

Lehmannaudio Linear USB DAC és fejhallgató erősítő

Bekapcsolás előtti kötekedés

A tápegységbe hagyományos földelt tápkábel köthető, ez valószínűleg sok "kábelfanatikus" hifista figyelmét fel fogja kelteni. Hogy mit lehet még kicsikarni a Linear USB-ből puszta tápkábel cserével, arra még egy másik cikkben visszatérünk. Korábbi AudioQuest kábeltesztünk azt is igazolta, hogy a megfelelően választott, minőségi USB kábel választásával jobb hangzást csikarhatunk elő a készülékből - ezt mindenkinek érdemes személyesen is megtapasztalnia. Ami azonban egyeseknek fejtörést okozhat, az a Linear USB beépített digitális/analóg konvertere. Utóbbi "mindössze" 44,1 kHz/16 bit mintavételezéssel dolgozik, be kell látnunk, hogy ezt az értéket már sok konkurens túlszárnyalta. Tehát ha számítógépünket használnánk forráseszközként, vegyük figyelembe, hogy a 96 és 192 kHz/24 bites anyagokat a Linear USB ugyan lejátssza, de nem natív sávszélességen. Aktív üzemállapotban felizzik egy kék előlapi LED, melynek fényereje úgyszólván tökéletes - azaz szemkímélő. A hátoldalon újabb LED fénylik, ez pirosról zöldre vált, hogyha a Linear USB digitális jelet észlel. Apropó, az USB és analóg bemenetek közti átváltás automatikusan működik, nekünk nem kell bajlódnunk a folyamatos oda-vissza kapcsolgatással.

Lehmannaudio Linear USB DAC és fejhallgató erősítő

Hangra fel!

A Lehmannaudio Linear USB rangidős tesztterméknek számít, eddig ő vendégeskedett legtovább szerkesztőségünkben. Több, mint egy éve kaptuk kézhez, és a forgalmazó jóindulatának köszönhetően nem kellett sietnünk a visszaadásával. Tehát volt időnk alaposan megismerni. Kipróbáltuk jó néhány minőségi, sőt, high-end fejhallgatóval (pl. Sennheiser HD 600, HD 700, HD 800, Beyerdynamic T1, AKG K 601, AKG Q 701), legtöbbet a HD 600-assal teszteltük. Alkalmanként rákötöttük egy-egy felső kategóriás CD-lejátszóra is, de legtöbbet USB üzemmódban hajtottuk. De hogyan is szerepelt tesztalanyunk?

Az A osztályú erősítő most is bizonyított. Gyanakvó mosollyal nyugtáztuk, hogy mire a vastag előlap rendesen átmelegszik, a hangminőség még tovább javul. A készülék karakterisztikájára talán a "higgadt hitelesség" a leginkább találó jelző. A Sennheiser HD 600-at egyszerre szelídíti és vadítja, a fejhallgatóra jellemző ércességből visszavesz, ugyanakkor a közép- és mélyhangokat zseniális pontossággal, gazdagon, bőséggel kínálja. A Lehmannaudio Linear USB fő előnye, hogy a hang "gazdagságát" túlzások nélkül és mesterien adagolt részletekkel tálalja. A magastartomány részletei finomak, sterilek, nem túl nyersek. A középtartomány természetes, nyílt, és mikor azt hisszük, a készülék lágyulni készül, váratlan meglepetésre számíthatunk. Vonogathatjuk a vállunkat a túlméretezett trafó láttán, de mikor életszerűen, vad dinamikával csapnak a dobokra, örülni fogunk a fekete házban rejlő tartalékoknak. A mélyek ugyancsak profik, még a szerénységéről híres AKG K601 is olyan szép, feszes basszusokat produkált, hogy nem hittük el.

Gerald Clayton - If I Were a Bell

A zongora, dob és nagybőgő édes hármasa artikuláltan, a profik nyugalmasságával hangzik. A dobos néha váratlanul odaver, a zongorista néha komisz módon, hogy nyomatékot adjon, keményebben csap a magas billentyűkre. De harsányságnak nyoma sincs, a hullámzó zenére akár aludni is lehetne, annyira higgadt temperamentumú. Amint figyelmünket a felvételre tereljük, felhagyunk a munkával, a honlapok böngészésével, hallásunkon kívül minden másra homály borul. A Lehmannaudio pontosan betartja saját dinamikai határait, nem akar többet mutatni annál, mint ami a felvételen van. Ha szimfonikus zenét hallgatunk, az saját visszhangos jellegével szólal meg, ha hard rock műfajra váltunk, az elektronika nem tűnik sterilnek, sőt, intenzívebb anyagokkal tudja leginkább megmutatni az erejét. Sok nyitott fejhallgató elvérzik, amint modern muzsikával próbálkozunk, de a Linear USB érezhetően "kifacsarja" ezeket a füleseket: arra készteti őket, hogy igenis izmosan, ne csak szépen szóljanak.

Szabó Gábor - Femme Fatale

A magyar származású jazzgitáros különös albuma ez, melyen nem a kötetlen jazz-t, sokkal inkább a lendületes latin zenét célozta meg. És ez a stílus talán jobban is áll Szabó úrnak. Az analóg hanglemezről bedigitalizált felvétel jóformán semmit sem vesztett dinamikájából, a Lehmannaudio-AKG duett visszarepít minket a hetvenes évekbe, minden hangszer steril, közeli, követhető. Sokadszorra hallgatjuk ezt a számot, a szórakozáson már túl vagyunk, ez már kőkemény tesztelés, de nem tudjuk megnevezni a hibát. A felvétel teljesen kerek és a maga régiességével, digitális trükk nélküli akusztikájával úgy jó, ahogy van. Megint érződik a Lehmannaudio steril viselkedésmódja, a tér kissé szűk, ismerve a fejhallgató képességeit, elviselnénk még egy pici nyitottságot - a HD 800-nál aztán meg is jön a tér, mindenestül. A Linear USB (egy-két konkurensével ellentétben) nem erőlteti, nem hozza kényes közelségbe a részleteket. Egyszerűen csak átengedi magán a jelet. Nem akar a "hang útjába állni", az A osztályra jellemző, élő hangzást hordozza, de mégis van egy kis erőtartalék a tarsolyában. Emiatt minden zenénél számíthatunk rá.

Végítélet

A Lehmannaudio Linear USB nem egy mai darab, ez nem a hangminőség, inkább a DAC szempontjából elgondolkodtató. Fantasztikusan megépítették, és ha a mai konkurensekhez hasonló konverterrel lenne felvértezve, habozás nélkül ráaggatnánk az "ajánlott vétel" címkét. Így sincs miért szégyenkeznie, de elsősorban azoknak ajánljuk, akik már rendelkeznek egy csúcskategóriás CD/LP lejátszóval, és csak másodsorban használnak számítógépet zenehallgatásra.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.