Zidoo Eversolo DAC-Z6 DAC teszt

2023. március 5., vasárnap, 16:10

Zidoo Eversolo audio hifi DAC USB DAC DSD DAC MQA DAC DA konverter Zidoo DAC Eversolo DAC DAC teszt DA konverter teszt DSD DAC teszt USB DAC teszt MQA DAC teszt Zidoo DAC teszt Eversolo DAC teszt

A Zidoo név ismerősen csenghet a multimédiás lejátszók terén, ahol már régebben megvetették a lábukat a megfizethető és nem mellesleg színvonalasan gyártott készülékeikkel. Egy kis történelem óra azoknak, akik nincsnek teljesen tisztában a Zidoo mibenlétével - természetesen tudjuk, hogy mindenki fejből vágja ezeket a dolgokat, ez csak emlékeztető.

Zidoo Eversolo DAC-Z6 DACZidoo Eversolo DAC-Z6 DACZidoo Eversolo DAC-Z6 DACZidoo Eversolo DAC-Z6 DACZidoo Eversolo DAC-Z6 DAC távirányítóZidoo Eversolo DAC-Z6 DACZidoo Eversolo DAC-Z6 DACZidoo Eversolo DAC-Z6 DAC frontZidoo Eversolo DAC-Z6 DACZidoo Eversolo DAC-Z6 DAC hátlapZidoo Eversolo DAC-Z6 DAC hátlapZidoo Eversolo DAC-Z6 DAC hátlapZidoo Eversolo DAC-Z6 DACZidoo Eversolo DAC-Z6 DACZidoo Eversolo DAC-Z6 DACZidoo Eversolo DAC-Z6 DACZidoo Eversolo DAC-Z6 DACZidoo Eversolo DAC-Z6 DACZidoo Eversolo DAC-Z6 DACZidoo Eversolo DAC-Z6 DACZidoo Eversolo DAC-Z6 DACZidoo Eversolo DAC-Z6 DACZidoo Eversolo DAC-Z6 DACZidoo Eversolo DAC-Z6 DACZidoo Eversolo DAC-Z6 App

A Shenzhen Zidoo Technology Co., Ltd.-t 2014-ben alapították. Az ARM többmagos architektúrájú ipari és fogyasztói elektronikai cikkek vezető gyártója, amelynek csapata több mint 40%-ban szoftveres és hardveres K+F személyzettel és többrétegű technológiával rendelkező gyárral rendelkeznek. Olyan otthoni audiovizuális berendezésekre összpontosítanak, mint a 4K házimozi médialejátszó és a hifi audiofil termékek, amelyeknek több mint 80%-át Európába, Amerikába és Dél-Kelet Ázsiába exportálják. A Zidoo a Shenzhen Zidoo Technology Co. Ltd. márkája. Tagjai a HDMI és HDCP Egyesületnek, és megszerezték a Shenzhen és Kína nemzeti csúcstechnológiai vállalati tanúsítványait.

Zidoo Eversolo DAC-Z6 DAC

Az Eversolo DAC-kal új vizekre evezett a gyártó, megihlette a sztereó audiofilek igénye és a piacra dobott mindjárt két készüléket is, DAC-Z6 és DAC-Z8 néven, amiből mi most a Z6 verziót fogjuk tesztelni. A belseje bíztató, Sabre 9068 D/A konverter, amiből mindjárt kettőt kapunk. DSD 512, PCM 768, MQA. Ezek a varázsszavak az Eversolo DAC Z6 specifikációjában, ahol - eddig ritkán látott módon - az MQA az összes bemeneten elérhető, nem csak az USB-n. Nívós alkatrészek rejtőznek a belsejében, fejhallgató- és szimmetrikus kimenet van még a repertoárban. A kinézet pedig "palifogó" rengeteg embernek fog tetszeni a gyönyörű színekkel operáló, Deprez műszert imitáló LCD kijelző.

Zidoo Eversolo DAC-Z6 DAC front

Kinézet, csatlakozók

A Deprez műszerek szerelmesei (köztük mi is) rajongani fognak az előlapon elhelyezkedő látványos, szinte minden szögből jól és olvashatóan látszó, színes LCD-ért. A lengő mutatók mellett, megjelenik még a bemenet típusa, az audio információk és a hangerő mértéke, ha előerősítőként szeretnénk használni. Jobb oldalon egy LED háttérvilágítású forgató és nyomkodható gombot kapunk egy fejhallgató kimenettel és egy infravörös érzékelővel a távirányító számára.

Zidoo Eversolo DAC-Z6 DAC távirányító

Hátul egy-egy pár XLR és RCA kimenetet, egy koaxiális, egy optikai és két USB bemenetet lelünk fel, amiből az egyik a megszokott B-típus mellett egy USB-C csatlakozó, okoseszközök számára. Van még Bluetooth 5.0, egy USB-A a frissítésekhez, ki/be kapcsoló a teljes áramtalanításhoz és egy IEC aljzat, ha netán tápkábelt szeretnénk (erősen ajánlott) cserélni. I2S LVDS kimenetet hiába keresünk rajta, az nincs. Nem mintha ennek a ténynek bármiféle jelentősége lenne, ahogy majd alant látni fogjuk, senkinek nem hiányzott.

Zidoo Eversolo DAC-Z6 DAC hátlap

Belül

Kettős ES9068 D\A konverter chip, a szimmetrikus meghajtáshoz.

A 3. generációs XMOS XU316, az előzőnél nagyobb teljesítménnyel.

Nagy pontosságú, alacsony jitterű, kettős órajelű oszcillátoros szinkron feldolgozás.

Akár DSD 512 Natív, PCM 768 Hz/32 bit dekódolás.

Zidoo Eversolo DAC-Z6 DAC

Az optikai, koaxiális és az USB is támogatja az MQA teljes dekódolást és renderelést.

Qualcomm QCC5125 Bluetooth 5.0 modul, APTX HD/LDAC protokoll a vezeték nélküli átvitelhez.

Teljesen szimmetrikus audio architektúra, differenciálerősítő áramkör és professzionális kalibráció.

Nagy teljesítményű fejhallgató-erősítő kimenet, 16-300 ohmos fejhallgatókhoz.

Zidoo Eversolo DAC-Z6 DAC

Használat közben

Egy kényelmesen használható appot (iOS verziót készítettek, egyből letöltődik az androidos app, ha rákattintunk nem vírus!) is kapunk a távvezérlő mellé, ezzel kényelmesen tudjuk elérni a beállításokat. Távvezérlővel, applikációval és az előlapi forgatógombbal is tudjuk vezérelni, választhat mindenki ízlése szerint, melyik áll jobban kézre.

Zidoo Eversolo DAC-Z6 App

Számtalan dolgot lehet változtatni: a kijelző fényerejét, a hangerőt, a bemeneteket, a DAC szűrőit, az XLR kimenet fázisát, bőven lesz mit macerálni rajta. Természetesen, aki nem kimondottan műszaki beállítottságú, az hagyja nyugodtan alapállapotban és úgy is jól fog működni. Drivert nem találtunk hozzá, ez most vagy feature, vagy hiba a gyártó részéről - ez még eldöntendő kérdés - de a Roon, a Cocktail Audio X50D lejátszónk, az Audirvana és a Jriver felismerte, szóval inkább a feature felé hajlik a dolog. Mindenesetre így nincs ASIO csak WASAPI, ami nem gond, azzal is hiba nélkül működik.

Zidoo Eversolo DAC-Z6 DAC

Az LCD kijelzőn órákig el lehet bambulni, kisfiús örömmel nézve a mozgó mutatókat, a beállító és hangerő szabályzó gomb mögötti fehér LED is - szintén állítható a fényereje - profi hatást keltett. Pattogás nélkül váltott a bemenetek között, felismerte az MQA-t a DSD-t és minden olyan formátumot, amit letoltunk a torkán, pedig nem kíméltük. A kézmeleg alá "melegedett" ergo nem lesz háklis az elhelyezésre, el lehet dugni az asztalfiókba, de inkább tegyük valami jól látható helyre, hadd irigykedjenek a látogatók. A háza teljes egészében alumíniumból készült, gondos munkával megépítve, erre sem lehet panaszunk.

Zidoo Eversolo DAC-Z6 DAC

Tesztkörnyezet

Naim SUPERNAIT 3, Cambridge 851A, Fezz Audio Lybra sztereó erősítők, Topping D70S, S.M.S.L M400 DAC-ok, Cocktail Audio X50D hálózati futómű és streamer, Topping A90 elő- és fejhallgató erősítő, AudioQuest NightOwl Carbon és Sennheiser HD 600 fejhallgatók, SVS SB-3000 szubláda, VIABLUE és Nordost kábelezés, TIDAL, Qobuz és helyi fájlok PC-ről.

Hangminőség

Törököt fogtam nem ereszt. Talán ezzel a felütéssel lehetne a legjobban jellemezni azt, amit hallottunk a teszt közben. A belépő színtű (talán egy kicsit felette sajnos ma már ez az árkategória a belépő szint...) készülékeknél mindig van valami olyan részlet a hangban és/vagy az építési minőségben, a szolgáltatások nem meglétében, ami miatt nem tudjuk jó szívvel ajánlani. Természetesen van néhány üdítő színfolt európai és kínai oldalon is, de sajnos ezek inkább a kivételek táborát erősítik.

Zidoo Eversolo DAC-Z6 DAC

Az Eversolo DAC-Z6 a pozitív kivételek táborát erősíti, a kinézet is "palifogó" a hang pedig... nos elég, ha annyit mondunk, ennyiért egyáltalán nem hallottunk jobbat és ezt tessék a legkomolyabban venni. Bőven pariban van a félmilliós társaival, sőt térleképzésben minden bizonnyal felettük van. Általában mélységben hibádzanak és nyújtanak kevesebbet a versenytársai, inkább a két hangfal előtti térben szólalnak meg, igaz ott borotvaélesen és hajszálpontosan. Itt nem csak a szélesség, hanem a mélység is jóval nagyobb az átlagnál, hasonlít a "létra" R2R DAC-ok hangjára ebben és a sima nyugodt előadásban is.

Zidoo Eversolo DAC-Z6 DAC

A hangszerek helye pontosan kirajzolódott lágy kontúrokkal, meghökkentően sok levegő került közéjük, lélegzett a zene, hatalmas élmény volt Hans Zimmer prágai koncertjét hallgatni. Hifi láncunk mélyhang visszaadó képességét próbára tévő, lenyűgözően méltóságteljes basszusok a lelkünkbe és az ablaküvegbe hatoltak, igaz kicsit hangsúlyosan, de kifogástalan érzetet adva a füleinknek. Ami eddig nem tűnt fel, vagy csak ritkán, hallani lehetett a nézőközönség motoszkálását, halk beszélgetését a háttérben, valóban élővé téve ezzel a koncertet. Az Interstellar szintetizátora dallamot adott a háttérből, az alapot megteremtő basszusfutamoknak, mikor a dobok is beléptek, az nagyjából katarzis jellegű érzést adott. Ugyanez a hangulat fogadott az Inception kezdő futamán is, félelmetes mélytartomány, a háttérből kiemelkedő szólógitár és a hegedűk hármasa egészen megdöbbentően hangzó hatást nyújtott. Itt már azért feltűnt a mélyhangok kicsit túlzottan határozott megjelenése, de ez már csak szőrszálhasogatás, a legtöbb hangfal amúgy is szívesen veszi, ha alaposan megtámogatják alulról.

Zidoo Eversolo DAC-Z6 DAC

A fejhallgató kimenet egész elfogadható hangerővel hajtotta meg fejhallgatóinkat, használhatónak tűnik ez a mód is, persze egy külön fejhallgató erősítő az más világ, de - ami nagy szó - lehet vele zenét hallgatni.

Ugyanezt a finoman körvonalas, soha nem bántó és mellette tökéletes részletességgel kirajzolódó stílust kaptuk, bármilyen zenét adtunk a bemenetére, mintha egy igen jó, klasszikus csöves erősítőt hallgattunk volna. Semmilyen zenén nem sikerült neki rideggé, zavaróvá válnia, tökéletes ellentéte az olyan masináknak, amit a steril jelzővel illetnénk. Még a Radio Paradise eclectic/world mixeitől sem jött zavarba, pedig ott vannak "érdekes" címszóval jellemezhető előadások, amitől egy rossz rendszert hallgatva legszívesebben kimenekülnénk a szobából. Ellenben itt élvezni lehetett a hangszerek hangját, akármilyen elvontra sikeredett az adott szám.

Zidoo Eversolo DAC-Z6 DAC

TIDAL-on böngészve és a legkülönfélébb stílusokat hallgatva is kizárólag az élményfaktor került előtérbe, szinte semmi sem lehetett a rovására írni, mindenhol széles vigyort csalt az arcunkra. Egyedül a keményebb zenéknél volt némi hiányérzetünk, oda elkélt volna több határozottság és szigorúság, AC/DC inkább volt kellemes, mint elsöprő, inkább hangulatos volt, mint beton kemény. Így sem lehetett rá rosszat mondani, teljesen hiányzott belőle a fárasztó jelleg, az akusztikus zenét, a jazzt és a többi úgymond visszafogottabb (a szimfonikus zenét is!) stílust kedvelőknek főnyeremény ez a hangnem.

Zidoo Eversolo DAC-Z6 DAC

Néhány mondat a rendszerbe illesztésről: ajánlott egy előerősítőt rákötni, rengeteget dob a hangján, a Topping A90 használatával megtáltosodott és a jó minőségű kábelezést is meghálálta. A Cocktail Audio X50D-ről táplálva, kihagyva a PC-t, jóval kontúrosabb és megfogottabb lett a felső basszus, itt már a heavy metálon is jobban érezte magát. Mivel a koaxiális és az optikai bemeneten is elérhető az MQA, így azokat is érdemes kipróbálni, ha TIDAL az egyik műsorforrásunk. A koaxiális csatlakozással érdekes módon visszafogottabb basszust kaptunk, egyenletesebb lett az átviteli sáv, mint USB-n, ezt is nyugodtan lehet használni. Az XLR összeköttetés is erősen ajánlott opció, ugyanis, ha a készülék belseje is szimmetrikus felépítésű, akkor miért ne használnánk ki ezt a lehetőséget? Még azoknak is érdemes kihasználni ezt a módszert egy átalakítóval, akiknek nincs XLR-jük, csak sima RCA bemenetük a kapcsolódáshoz.

Zidoo Eversolo DAC-Z6 DAC

Konklúzió, ajánlás

Nincs nehéz dolgunk az ajánlással, a Zidoo Eversolo DAC-Z6 egyértelmű Best-buy, a maga érzéssel, puha, bársonyos basszusokkal megtáplált és még bőven eléggé részletes muzsikájával. Hangulatot tudott teremteni, bele tudott vonni a zene lényegébe, simogatóan lágy prezentációjával sokaknak fog tetszeni, talán az egyetlen kivétel azok, akik a keményebb műfajért rajonganak, a többieknek több, mint jó választás. Bár nincs I2S bemenet, de ahogy láttuk és hallottuk, nincs is rá szükség az összes bemeneten pazarul teljesített. Lehet használni "alapjáraton" is, azaz előerősítő nélkül is, de a teljes tudása kiaknázásához érdemes valami jófélét mögé kötni és akár drágább kábelekkel, ezekkel ugyanis jó alap lehet egy olyan összeállításhoz, ami hosszú évekre megoldja a forráskészülék kérdését. A vagány kinézet a változtatható Deprez műszert imitáló színes LCD-vel szintén sokaknak fog imponálni. Vita nélkül erősen Ajánlott Vétel címkét ragasztunk az előlapjára.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.