Topping NX4 DSD USB DAC teszt

Vándorló tehetség

2021. április 26., hétfő, 23:35

Topping audio hifi DAC USB DAC DSD DAC DA konverter Topping DAC DAC teszt DA konverter teszt DSD DAC teszt USB DAC teszt Topping DSD DAC Topping DAC teszt

A Topping NX4DSD egy zsebméretű, fejhallgató erősítővel egybeépített USB DAC, amely sok felhasználónak jelenthet izgalmas alternatívát a DAP-okkal szemben. Többek között azért, mert a legtöbb audiofil minőséget nyújtó lejátszó árának töredékébe kerül és telefonunkat/számítógépünket alkalmazza digitális futóműként.

Topping NX4 DSD USB DACTopping NX4 DSD USB DACTopping NX4 DSD USB DACTopping NX4 DSD USB DACTopping NX4 DSD USB DACTopping NX4 DSD USB DACTopping NX4 DSD USB DACTopping NX4 DSD USB DAC tartozékokTopping NX4 DSD USB DACTopping NX4 DSD USB DACTopping NX4 DSD USB DACTopping NX4 DSD USB DACTopping NX4 DSD USB DAC

Erőben nincs hiány

Az eszköz komoly fejhallgató erősítő áramkörrel rendelkezik, amelynek köszönhetően 300 ohmos hajtásnál is 114 mW teljesítményre képes. A hangerő alacsony és magas impedanciájú fülesekhez is igazítható egy kétállású jelszint (gain) kapcsoló, továbbá mechanikus potméter használatával. Persze nemcsak erőre volt szükség ahhoz, hogy a Topping hordozható D/A konvertere Hi-Res Audio tanúsítványban részesüljön.

Topping NX4 DSD USB DAC

Az XU208 és ES9038Q2M chipeket tartalmazó áramkör 32 bit/768 kHz PCM mintavételezésre alkalmas, ugyanakkor natív DSD dekódolást is végez, ha arra kerül sor. A teljesen alumínium házas eszköz használható USB DAC vagy vonalszintű analóg fejhallgató erősítő módban. Előbbi micro USB, utóbbi 3,5 mm-es sztereó Jack aljzat által lehetséges.

Topping NX4 DSD USB DAC

Az akkumulátoros üzemidő analóg erősítő módban legfeljebb 28, DAC üzemben pedig 7,5 óra lehet. Érdekesség, hogy az USB bemenetet ketté osztották, tehát két darab micro USB aljzat található az eszközön, hogy külön csatornán érkezzen a tápellátás akkumulátor töltésnél és zavartalanabb utat kapjon az adatfolyam DAC módban. Az NX4 DSD kb. 70 000 forintért vásárolható meg.

Topping NX4 DSD USB DAC

Küllem

Az alig kártyapakli nagyságú alumínium eszköz minőségérzete, alig 150 grammos tömege kellemes összképet eredményez. Potméter felőli oldalán egy aranyozott 3,5 mm-es Jack fejhallgató kimenet és még egy ugyanekkora aljzat található, amely vonalszintű ki/bemenetként egyaránt funkcionál. Hasonló kategóriás vetélytársaknál alkalmazni szoktak basszus kiemelő kapcsolót, amely ezúttal sem maradt el, a jelszint kiemelő mellé helyezték. A fekete, vagy szürke színben rendelhető NX4 DSD kellően kompakt ahhoz, hogy nagyobb nadrág vagy kabát zsebben elférjen még akkor is, ha mobiltelefonhoz rögzítve kellene szállítani.

Topping NX4 DSD USB DAC

Használat közben

A micro USB aljzatok manapság kicsit régimódinak tűntek, de alapvető feladatukat betöltötték. Tetszett, hogy a DAC módra szolgáló bemenetnél lévő LED különböző színnel világít PCM/DSD esetén. Az akkumulátor alacsony töltöttségi szintjét is külön apró LED mutatja. Aktív üzemállapotban egy harmadik, előlapra helyezett kék fény is világít.

Topping NX4 DSD USB DAC

Android rendszerű Samsung okostelefonnal és iMac számítógéppel is kipróbáltuk és az NX4DSD mindkét esetben illesztő program telepítése nélkül, egyedi kérések jóváhagyását mellőzve, azonnal készen állt a használatra. Jack aljzata precíz illesztéssel fogadta Sennheiser HD 600 fejhallgatónk dugóját. A basszus/jelszint kapcsolók eleinte aggasztóan paránynak tűntek, de körmünk hegyével azokat is nagyon könnyen állíthattuk.

Topping NX4 DSD USB DAC

A potméter picit mereven forgott (ami nadrágzsebben tárolva nem is lett volna probléma), ugyanakkor alacsony, azaz 16 ohmos fejhallgatóval használva még alacsony gain beállítással is kicsit túlérzékenyen reagált, azaz 1-2 milliméteres forgatásra is határozottan változott a jel. Ez hosszú távon nekünk nem volt zavaró, egyszerűen csak meg kellett szoknunk, hogy apró mozdulatokkal vezéreljük a hangerőt. A potméter forgatásakor az egyik oldal hamarabb „hangosodott”, mint a másik, de ha megállítottuk a tárcsát, akkor újra kiegyensúlyozott lett a két oldal, tehát ez sem okozott problémát.

Topping NX4 DSD USB DAC tartozékok

A parányi doboz praktikus kiegészítőket tartalmaz. Egy micro USB -» micro USB, és egy USB-C -» micro USB OTG kábelt is mellékelt a Topping, valamint egy szabványos USB-A végződésű vezetéket is, számítógépes kapcsolathoz. Egy rövidke Jack-Jack analóg összekötő is része a csomagnak, amennyiben a felhasználó bypass módban, azaz szimplán analóg erősítőként szeretné alkalmazni az eszközt. Két gumipántot is találtunk, amellyel telefonunkhoz rögzíthettük a DAC-ot, ráadásul egy gumilapot is adtak mindehhez, hogy az egymáshoz szíjazott készülékek ne karcolják össze egymást. Végül, de nem utolsósorban tépőzáras alátéteket is találtunk a dobozban, ami sík felületen való rögzítést tett volna lehetővé.   

Hangminőség

A Topping NX4 DSD hangjáról rengeteg pozitív vélemény található a világhálón, nem véletlenül. Az apró DAC dinamikus, élénk, élvezetes hangkaraktert nyújt, amely a száraz digitális információt zeneibbé teszi. Gyors összehasonlítással néhány másodperc alatt megállapíthattuk, hogy Samsung telefonunk hangkártyája nyomába sem ért az NX4 DSD részletező képességének. Dave Brubeck - Take Five c. számát hallgatva a Topping jobban elhelyezte a dobost a térben, szebben középre igazította a szaxofont és ügyesebben elmélyítette a hangszínpadot, szemben a telefon érzékelhetően lapos, kásás, színezett hangkarakterével.

Topping NX4 DSD USB DAC

Rutinos zenegyűjtőknek talán felesleges megjegyezni, de laikusoknak hangsúlyozzuk, hogy az eszközben lévő potenciál ugyan Spotify minőségnél is kamatoztatható, de minimum TIDAL kell ahhoz, hogy tudása javát megmutassa. A legjobb megoldás pedig a forráskészüléken tárolt, és nem internetről közvetített magas felbontású média. A veszteségesen tömörített és veszteségmentes fájlok között egyértelmű különbségekre mutatott rá a Topping, a magas frekvenciás részletek és a jelenlét érzet előnyére.

24 bit mélységgel dekódolható fájloknál már audiofil minőséget értünk el a HD 600 fejhallgató és a Topping párosával. Audiofil minőség alatt értendő: elkülönülő részletek, a vártnál levegősebb ábrázolás, integrálódó basszus (persze nem aktív kiemelővel, mert annak effektusa igencsak dominánssá tette a mélyhangokat), mozgalmas hangszínpad. Helyenként picit markáns, feszes maradt a dinamikai ábrázolás, de ebben a kategóriában ez bőven elnézhető és végül jól is állt a fülesünknek az enyhe plusz határozottság.

Topping NX4 DSD USB DAC

Műfajtól függetlenül elegendő volt minőségi zene és jó felbontású füles, a munka többi részét pedig a Topping becsülettel elvégezte. Terhelhetőségben nem vallott szégyent, tisztaságban, zeneiségben hifis értékeket mutatott fel és a számítógép/okostelefon integrált hangkártyájához képest másodpercek alatt érthetővé tette saját chipkészletének lényegét.

Alternatívák

A Topping NX4 DSD legfőbb riválisa a FiiO Q3 DAC, amely tízezer forinttal olcsóbb, ráadásul 4,4 mm-es szimmetrikus hangkimenetet is tartalmaz, viszont nem jelzi az akkumulátor töltöttségét úgy, mint a Topping és csak egy USB aljzatot kínál, tehát akkumulátora zenehallgatás közben nem tölthető. Hangjukat nem tudtuk összehasonlítani, de amennyire emlékezetünkre támaszkodhatunk, nekünk a párezer forinttal drágább Topping nem érződött gyengébbnek a FiiO-hoz képest, ráadásul alacsony impedanciájú IEM hajtásnál nem produkált olyan hallható zajt, mint a Q3. 

Végszó

A Topping NX4DSD nélkülözhetővé teszi külön DAP (hordozható zenelejátszó) használatát, amennyiben leendő tulajdonosa hajlandó számítógép/tablet/telefon készülékén gyűjtögetni zenéit és nem okoz gondot, ha utazás közben egy kb. kártyapakli nagyságú tárgyat kell a forráskészülékhez rögzíteni. Hangminősége sok tetszetős tulajdonságot mutat, használata egyszerű és az általunk ismert, hasonló kivitelű eszközökkel szemben nem vall szégyent.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.