Topping E30 USB DAC teszt

2021. március 20., szombat, 22:05

Topping audio hifi DAC USB DAC DSD DAC DA konverter Topping DAC DAC teszt DA konverter teszt DSD DAC teszt USB DAC teszt Topping DSD DAC Topping DAC teszt

Ha hallgatunk a sztereotípiákra, akkor a Topping E30 tökéletes példa. Kicsi, olcsó, kínai. Ha elfelejtjük az előítéleteket, akkor viszont figyelemreméltó választás lehet Shenzhen-ből az egyik legkisebb, ámde igen sokat tudó gyártmány, a DSD képes E30 DAC. Az átlag zenehallgatónak bőven elég csatlakozó, minőségi ház, egyszerű, ámde színes kijelző az előlapon és bónuszként egy távirányító! A Topping D70S egészen kiváló szereplése után, meglehetős kíváncsisággal vettük fülügyre az egyik belépő szintű szereplőt, vajon mire képes a kistestvér.

Topping E30 DACTopping E30 DACTopping E30 DAC távirányítóTopping E30 DACTopping E30 DACTopping E30 DACTopping E30 DACTopping E30 DAC hátlapTopping E30 DAC hátlapTopping E30 DAC L30 fejhallgató erősítőTopping E30 DAC infoTopping E30 DAC AKM AK4493EQTopping E30 DAC AKM AK4118Topping E30 DAC XMOS XU208Topping E30 DAC RoonTopping E30 DAC AppTopping E30 DAC filter

A Topping név mára már kitörölhetetlenül bevésődött a hifisták tudatába, mint olyan szereplő a gyártók széles választékából, ami elérhető áron nyújt minőségi, sőt egészen kivételes teljesítményt.

Típusválasztékában megtalálható DAC, előerősítő, fejhallgató erősítő, erősítő és ezek számtalan variációja, és ami talán a legfontosabb, ezeknek a készülékeknek az árazása nem rugaszkodott el a valóságtól, szinte mindenki számára bőven elérhető távolságban van.

A Topping D70S már bizonyított az AV-Online tesztben a hangjával, ami hang meglehetősen lenyűgözte a szerkesztőség tagjait, lelkesen integettünk utána zsebkendőinkkel a távozásakor, mielőbbi viszontlátást kívánva.

Nos, ha nem is a D70S, de befutott Topping E30 DAC, ami joggal pályázik a legolcsóbb minőségi DAC címre, ugyanis ha az árából levonjuk az Áfa tartalmat és a vámot, akkor még vissza is kapunk a pénzünkből a forgalmazótól. Persze ez csöppet túlzás, de bízvást állíthatjuk, aki ennél olcsóbb minőségi DAC-ot árul, annál valami nem stimmel.

Topping E30 DAC

Kinézet, csatlakozók

A Topping E30 alig nagyobb, mint két, cigarettás doboz, precízen megmunkált fekete, vagy ezüstszínű alumínium oldalakkal és előlappal. A front oldalon helyezkedik el a narancssárga és kék színekkel operáló, érintés érzékeny kijelző, amin a hangerő, a PCM/DSD felbontás és a digitális szűrők száma (szám szerint 6 darab) látható, kellemes fényerővel.

Topping E30 DAC

Itt van még az E30 ki-be kapcsoló "gombja" is, ami meglehetősen érzékeny, a portalanítás céljából alkalmazott mikroszálas törlőkendő például minden további nélkül bekapcsolta.

Topping E30 DAC hátlap

Hátul egy RCA kimenet pár, egy digitális koaxiális és optikai, valamint egy USB bemenet és a külső táp csatlakozója, amihez gyárilag adnak egy USB kábelt, másik végén 5 mm-es DC csatlakozó van kiépítve.

Topping E30 DAC

A dobozban van még egy távirányító is, ami egyszerű műanyag, egészen szokatlan ebben a kategóriában. Feltétlen szükséges a Topping E30 teljes vezérléséhez, ugyanis csak ezzel lehet a hangerőt állítani az RCA kimeneten, lévén az E30-nak kétféle lehetősége a kimeneti szint vezérléséhez, egy fix és egy változtatható szintű kimenet is adott. A szűröket is lehet vele állítani (az előlapon is lehet, de így jóval kényelmesebb) és a kikapcsolást is ezzel lehet elintézni. A készüléken nincs fizikai ki/bekapcsoló gomb és a tápfeszültség nagyságát sem kell állítani.

Topping E30 DAC filter

Belül

Itt a jól bevált és megszokott AKM chipekből épített DAC található, nevezetesen AK 4493 DAC és az AK 4118 S/PDIF vezérlő, egy az USB-t vezérlő második generációs XMOS XU 208 társaságában.

Topping E30 DAC AKM AK4493EQ

Mint feljebb említettük, belső tápegysége nincs, USB-ről, vagy külső 5 V-os tápegységről várja az áramot. Erősen ajánlott egy jó minőségű külső táp beszerzése a maximális minőség eléréséhez, kiaknázandó az E30 teljes tudását.

Topping E30 DAC XMOS XU208

Működés közben

A szokásos. Letöltjük a Topping honlapjáról az USB drivert, telepítjük az ASIO drivert a teljes felbontás kihasználásához és kész is vagyunk. DSD 512 és PCM 768 kHz a maximális felbontás, amit foobar/Jriver/Roon/Audirvana valamelyikének a telepítésével lehet teljes mértékben igénybe venni.

Topping E30 DAC Roon

A felbontások közötti váltás zökkenő és zavaró zörej, vagy zaj, érzékelhető akadás nélkül történik. A távirányító megbízhatóan és gyorsan működik, kézreálló kis jószág.

Melegedés szempontjából sincs gond, minimálisan fűti a környezetét a Topping E30. Meglehetősen diszkrét szerkezet, illedelmesen a háttérbe húzódik, és ott teszi a dolgát.

Topping E30 DAC info

Tesztkörnyezet

Cambridge Audio 851A erősítő, Matrix Element H USB kártya külső tápegységgel, PC Windows 10, Roon és Jriver lejátszó program, WireWorld és AudioQuest kábelezés. TIDAL és a PC-n tárolt zenék volt a forrásanyag, csak a zenei stílust váltogatva, egyáltalán nem figyelve arra, hogy az éppen DSD, vagy PCM, mindegyikből jutott bőséggel.

Topping E30 DAC hátlap

Hangminőség

Az olcsó készülékek egyik alapvető hibája lehet, ha a frekvencia-tartomány valamelyik részét túlhangsúlyozza, kiemeli a többi rovására, felborítva ezzel a hangzási egyensúlyt. A Topping E30 elkerülte ezt a hibát, teljes mértékben kiegyenlített a hangzás, nincs zavaró kiemelés és/vagy hiány. A sáv két szélén sem bizonytalanodott el, a mélytartomány megfelelően alátámasztotta a zenét, a magashangoknál is megmaradt a precíz különválasztás, nem fulladt kakofóniába még Mike Oldfield harangjátékain sem.

A középsávban már megcsillant az AK chipekkel szerelt DAC kvalitása, itt érezte legjobban magát az E30, itt érződött a méltán híres AKM bársonyos és tiszta hang, ami ebben az esetben nem csak reklámszagú kijelentés, hanem maga a valóság.

A mostanában (újra) felfedezett Paul Simon minimalista, józanul beosztott ütőhangszeres számain érezte a legjobban magát, ezeken a zenéken túlnőtt a saját kategóriáján az E30, itt jöttek elő azok a kvalitások, amelyek a Toppingot és az AK chipeket jellemzik. Precíz széles és a kategóriához képest mélységben, a hangfalak mögötti térben is megfelelő sztereó képalkotást prezentált.

Topping E30 DAC App

Hans Zimmer prágai koncertjén, az eget-földet megrázó basszusokat is egész szépen megtartotta, zavaró hiány vagy túllövés nélkül, de itt is inkább a kevés hangszerrel szóló részeket kedvelte igazán, azokon a zenéken jöttek elő a Topping E30 erősségei.

Akusztikus zenéket hallgatva - Dire Straits például - volt a legkellemesebb élményünk, erre találták ki igazán a Toppingot, itt tökéletesen belefeledkeztünk a zenékbe, eszünkbe sem jutott, hogy bizony itt egy belépő kategóriás eszközt hallgattunk éppen.

A zenéket váltogatva tűnt fel a Topping E30 azon tulajdonsága, hogy teljesen el tudta felejtetni a tesztelő kritikus énjét, azaz egy idő után csak a zenére figyeltünk azt élveztük, legyen az internetes rádió, TIDAL, vagy bármi más, amit éppen kiválasztottunk úri kedvünk szerint.

Topping E30 DAC L30 fejhallgató erősítő

Dinamika téren, ha az USB csatlakozót használtuk tápellátásra, akkor bizony néha voltak gondok laposabb, unalmasabb lett az előadás. Ha megtámogattuk egy jó, külső tápegységgel, akkor szárnyalni kezdett a kis Topping. Súlya és teste lett a hangszereknek, a gitár dobozát is hallani lehetett, nem csak a húrokat, a pengetések és csettintések szárnyalni kezdtek a térben, szóval a külső táp az erősen ajánlott opció.

A változtatható szűrők hatása egészen minimális volt, a bebeszélés és a talán/mintha határán van, igaz ez a Topping D70S szűrőinél sem volt másképp, persze egy próbát megér mindenkinek, lévén igen egyszerűen kipróbálható a távirányítóval.

Topping E30 DAC

Konklúzió, ajánlás

Érdekes jószág ez a Topping E30, akár egy nagyobb zsebben is elfér, bármilyen USB csatlakozó elég neki a működéséhez, igaz úgy nem hozza ki magából a maximumot, egy külső táppal megtámogatva szól a legjobban. Ha viszont minőségi áramot kap, akkor minden további nélkül felvállalható hangja lesz az E30-nak, megmutatja miért is szeretik sokan az AK "velvet" jelzővel illetett stílust, ami ebben az esetben is kézzel, illetve füllel "fogható".

Sima és krémes középtartomány, olyan, amelyet sok drágább készülék is nehezen überel, némi pici bizonytalankodás a frekvenciasáv legszélén, ami ebben a kategóriában tökéletesen megbocsátható, minden ma elterjedt digitális formátumot támogat, minőségi felépítés, szép kijelző, távirányító.

Ami kisebb hibái vannak, azok tökéletesen elfogadhatóak rápillantva az árcédulára, egy alaplapi hangkártya után pedig több kategóriányi, minőségi ugrás. Nehezen lehetne ennyiért mást ajánlani, akár ár/érték arányban, akár csak önmagában a hangminőséget tekintve, úgyhogy kap egy szép Ajánlott Vétel plecsnit.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.