Topping D30 Pro DAC és előerősítő teszt

2021. május 25., kedd, 14:20

Topping audio hifi DAC előerősítő USB DAC DSD DAC DA konverter Topping DAC DAC teszt DA konverter teszt DSD DAC teszt USB DAC teszt Topping DAC teszt

A Topping mostanában elkényeztetett minket remek ár/érték arányú gyártmányaival, melyek között igazi best-buy is akad, például a Topping D70S, ami igazi csemege az audiofilek elkényeztetett fülének. A gyártó meglehetősen széles választékából csemegézünk most, a Topping D30 Pro-ra esett a választásunk, amit a D70S és a D50 alá pozícionáltak árban, ellenben igen erősnek tűnik 4 db CS43198 Cirrus Logic DAC-kal a belsejében, sőt előerősítőnek is használható, nem beszélve a szimmetrikus XLR kimenetről a normál RCA mellett.

Felbontásban sem kell szégyenkeznie a Topping D30 Pro-nak, a PCM 384 kHz mellet, a DSD 256 mintavétellel is elboldogul, ráadásul egy takaros kis kijelző ékeskedik narancssárgán világítva az előlapon, viszont nincs Bluetooth és MQA lehetőség.

Topping D30 Pro DACTopping D30 Pro DACTopping D30 Pro DACTopping D30 Pro DACTopping D30 Pro DACTopping D30 Pro DAC hátlapTopping D30 Pro DAC hátlapTopping D30 Pro DAC hátlapTopping D30 Pro DAC A30 Pro fejhallgató erősítőTopping D30 Pro DAC A30 Pro fejhallgató erősítőTopping D30 Pro DAC távvezérlőTopping D30 Pro DAC távvezérlőTopping D30 Pro DAC RoonTopping D30 Pro DACTopping D30 Pro DAC XMOSTopping D30 Pro QUAD DACTopping D30 Pro DACTopping D30 Pro DAC mérés ultra low jitterTopping D30 Pro DAC mérés

Kinézet, csatlakozók

A Topping D30 Pro illeszkedik a családja méreteihez és kinézetéhez, kis fekete - vagy ezüst - doboz, finoman lekerekített élekkel és meglehetős súllyal. A precízen megmunkált eloxált alumínium és acéllemez ház stabil, minőségi érzetet kelt, ha kézbe veszi az ember, nincsenek illesztési hézagok, zavaró lötyögések sehol, masszívan megépített készülék.

Topping D30 Pro DAC A30 Pro fejhallgató erősítő

Az előlap jobb oldalán mindössze egyetlen kezelőszerv helyezkedik el, a méretes, többcélú forgatógomb, amivel a hangerőt, a bemenetváltást és az egyéb más funkciókat lehet kezelni. Igaz ezt jóval kényelmesebben is megtehetjük a mellékelt távirányítóval - igen, van hozzá - a bal oldalon ékeskedik a finom narancssárgán világító kijelző, amin a legfontosabb funkciók jelennek meg; a bemenet típusa, a mintavételi frekvencia, az erősítés típusa (sima DAC, vagy előerősítő beállítás) és a hangerő, ha előerősítő üzemmódban van a készülék.

Topping D30 Pro DAC hátlap

Hátul található a dicséretes módon nem elspórolt XLR, és az RCA analóg kimenet, a koaxiális, az optikai, az USB bemenet és a szabvány IEC tápcsatlakozó aljzat.

Topping D30 Pro DAC hátlap

Belül

A már említett 4 db CS43198 Cirrus Logic DAC chip viszi a prímet natív szimmetrikus kialakításban, az XMOS XU208 és a Thesycon driver társaságában, Nichicon/Elna/Wima kondenzátorok, OPA2134 szerepelnek még az étlapon.

Topping D30 Pro QUAD DAC

Kezelés, szolgáltatások

Semmi különösebb extra nincs a Topping D30 Pro kezelésében, összedugjuk ízlés szerint az erősítővel (RCA, vagy XLR), rádugjuk a PC-re az USB csatlakozón keresztül, telepítjük a drivert és kész is van, lehet zenét hallgatni.

Topping D30 Pro DAC Roon

Használat közben

Ez sincs túlbonyolítva, kiválasztjuk a nekünk szimpatikus lejátszó szoftverben a Topping D30 Pro-t (Roon, Jriver, foobar, Audirvana), elindítjuk a lejátszást és lőn zene.

Topping D30 Pro DAC

A többfunkciós forgatógombbal tudjuk a hangerőt vezérelni, a bemeneteket kiválasztani (benyomással a "leokézáshoz") a forgatás közbeni racsnis jellegéből adódóan, pontosan el lehet találni a különböző menüpontokat, nem lő túl a célon.

Topping D30 Pro DAC távvezérlő

A távirányítóval további képességek érhetők el, például a digitális szűrök megváltoztatása - ami a kézikönyvvel ellentétben nem 5, hanem 9 lehetőséget ad - remekül el lehet vele szórakozni.

Topping D30 Pro DAC távvezérlő

Ha váltani szeretnénk az előerősítő és a dedikált DAC mód között, akkor az is megoldható bár azt egy kicsit túlbonyolították a Topping mérnökei. Tehát először ki kell kapcsolni a készüléket a, utána újra be kell kapcsolni úgy, hogy közben benyomva tartjuk a hangerő szabályozó gombját. Ha ez sikerül, ott beállíthatjuk ezt a lehetőséget és még sok egyéb mást is.

Topping D30 Pro DAC XMOS

Nem győzzük eléggé kihangsúlyozni annak a fontosságát, ha lejátszás közben formátumváltáskor, vagy csak simán bemenet váltáskor/bekapcsoláskor nem jelenik meg semmiféle zaj a hangszórókon, nincs pattogás és/vagy sercegés.

A Topping D30 Pro ezt az akadályt is sikerrel vette, nyoma sem volt fent felsoroltak közül, egyik zavaró tényezőnek sem.

Topping D30 Pro DAC mérés

Tesztkörnyezet

TIDAL, Radio Paradise és fájl alapú lejátszás PC-ről, számtalan formátumban. Roon/Jriver/foobar/ lejátszó programok. Matrix Audio Element H USB kártya, PC, Cambridge Audio 851A sztereó erősítő.

Topping D30 Pro DAC

Hangminőség

Az alsó, de még a felette lévő kategóriák egyik lehetséges átka a színezettség, ami nagyban befolyásolja egy készülék megítélését, hiába, még akkor is, ha ez a színezet akár kellemes is lehet a fülnek, de mégiscsak csal, nem az igazat "mondja". Nehéz dolog úgy megalkotni egy gyártmányt, hogy az mindenki számára elfogadhatóan szóljon, lehetőleg kiegyenlítetten az egész frekvencia sávban. Nehéz eltalálni azt az egyensúlyt, ahol nem csap át sterilitásba a végeredmény, de mégis megvan a kellő súlya, részletessége kiemelések és beszakadások nélkül.

A Topping D30 Pro átugrotta ezt a lécet, kellően sima és semleges a frekvencia-átvitel, egyedül a női énekhang legfelső tartományában volt érezhető némi extra rátét a hangokon, ott egy picit kiemelt a D30 Pro. Igaz, az idő múlásával ez a kis kiemelés egyre jobban csökkent, vélhetőleg egy idő után el is tűnik.

Topping D30 Pro DAC A30 Pro fejhallgató erősítő

Meglepően széles és mély térrel lepett meg minket a D30 Pro (persze a D70S holografikus színpadját nem érte el), teljesen elfogadható szinten tárta elénk a zenészeket. Dinamikából sem volt hiány, szépen "széthúzta" és megmutatta az árnyalatokat, főleg Hans Zimmer prágai koncertjén érezte jól magát ebből a szempontból, nem jött zavarba a falrengető basszusoktól és az egy szál zongorától sem. Ütősen és gyors tranziensekkel követte le a hangokat, nem vált túlfolyóvá a mélytartomány, Mike Oldfield harangjait precízen dinamikusan követte le, Yello elektronikus zenéjén megjött a bugivugi faktor, azaz a lábunkkal is lekövettük az izmos alapokat és a bőven tálalt effekteket.

Egyik legnagyobb erénye, hogy nem válogatott a különféle műfajok között, ha gospel volt a porondon, megmutatta a kórus nagyságát és az énekesek számát, mégsem vált idegesítően sterillé, AC/DC vagy Nightwish hallgatása közben sem volt hiányérzet, azoknál is hozta azt a nyers erőt, ami ezekhez a zenékhez kell.

Topping D30 Pro DAC

Összességében egy rendkívül nyílt hang az, amit hallottunk, de sterilitás nélkül, remek tranziensekkel és kiegyenlített frekvencia átvitellel, ami kellően széles a minőségi zenehallgatáshoz.

A digitális szűrőkkel el lehet játszadozni és minimálisan változott is a hang, de túl nagy jelentősége nem volt, ráadásul kizárólag ízlés kérdése kinek melyik tetszik jobban. Ki kell próbálni és annál maradni, ami nekünk a legjobban bejön.

Topping D30 Pro DAC mérés ultra low jitter

Egy dolgot viszont feltétlenül meg kell említeni, mégpedig azt, hogy a meghallgatás nagy részét XLR kimeneten tartottuk, amikor átkötöttük RCA-ra, akkor a hang, ha minimálisan is, de vesztett a varázsából, így ajánlott az XLR csatlakozás használata. Ami viszont nem megoldható mindenkinél, ugyanis ebben a kategóriában nincs túl sok XLR-rel szerelt erősítő/előerősítő, pedig kézenfekvő dolog lenne mondjuk a Topping PA3 erősítővel használni, de azon sincs XLR bemenet. Mi hát a megoldás? Egy XLR-RCA átalakító az erősen ajánlott opció, azzal érdemes használni a Topping D30 Pro-t. Felvetődik persze a kérdés, mi lesz a majdnem kétszer akkora kimeneti feszültséggel, ami megjelenik az XLR csatlakozón az RCA-hoz képest? Nos, a megoldás pofonegyszerű, simán előerősítő módban kell használni a Topping D30 Pro-t és így nem vezéreljük túl néhány, mimózalelkű erősítő bemeneti fokozatát. Persze ki lehet hagyni ezt a megoldást, úgy is jól szól a Topping D30 Pro, viszont ezzel a módszerrel ki lehet belőle hozni a maximumot.

Topping D30 Pro DAC

Összegzés, ajánlás

Ha valaki egy nyílt, tiszta és semleges hangú DAC-ot keres, akkor már meg is találta, egy XLR bemenettel szerelt erősítővel pedig kihozza magából a maximumot. Kategóriájában azon DAC-ok közé tartozik, ahol a semlegesség az elsődleges preferencia, itt nincs zavaróan a hangra telepedő rátét, az előerősítő mód pedig plusz dicséretet érdemel, a gyártási minőséget sem érheti kritika. Viszont akinek elengedhetetlen dolog a Bluetooth és az MQA megléte, azok számára vannak más ajánlatai a Toppingnak. Most sem volt túl nehéz dolgunk az ajánlással, Tetszett címkét nyomtunk a homlokára távozásakor a Topping D30 Pro-nak.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.