SMSL SU-8 DAC és DA-8s sztereó erősítő teszt

2021. július 31., szombat, 18:35

SMSL audio hifi DAC erősítő DA konverter SMSL DAC SMSL erősítő hifi DAC hifi erősítő DAC teszt SMSL teszt DA konverter teszt SMSL erősítő teszt SMSL DAC teszt

Az S.M.S.L mint kínai gyártó követi azt a példát, mint amit a sok közismert okostelefon gyártó is követ, azaz szinte havonta ad ki új terméket a kezei közül, ezek közül most kettőt hallgattunk meg, az SU-8 DAC-ot és a DA-8s sztereó erősítőt. Hogy mennyire jó ez az üzletpolitika, azt ráhagyjuk a Shenzhen Audio vezetőire, mindenesetre mi kíváncsian vettük fülügyre az aktuális versenyzőket.

SMSL DA-8s sztereó végfokSMSL DA-8s sztereó végfokSMSL DA-8s sztereó végfokSMSL DA-8s sztereó végfok távirányítóSMSL DA-8s sztereó végfokSMSL DA-8s sztereó végfok hátlapSMSL DA-8s sztereó végfok hátlapSMSL SU-8 DACSMSL SU-8 DAC távirányítóSMSL SU-8 DAC távirányítóSMSL SU-8 DAC hátlapSMSL SU-8 DAC hátlap

S.M.S.L DA-8s sztereó erősítő

Az S.M.S.L DA-8s - érdekes módon nem a DA jelzés jelenti a DAC szériát a típusszámban, hozza a most divatos és egyébként jól is szóló D osztály jellemzőit, a hangzatos ICEpower kapcsolást - ami mondjuk pont nem kínai, hanem dán. Kínál szimmetrikus bemenetet, Bluetooth v5.0-t és még egy apró kijelző is színesíti az előlapot.

Kinézet, csatlakozók

Kisméretű, teljesen alumíniumból készült eloxált, CNC forgácsolással készült ház, aminek az elején helyezkedik el egy, az előlappal egy szintben "kiálló" hangerő szabályzó egy apró bemélyedéssel az ujjunk számára, ami minden csak nem kényelmes. Ellenben van távirányító és így el is felejthetjük ezt az érdekes megoldást.

Kapunk még egy apró OLED kijelzőt, amin az erősítés mértéke és a kiválasztott bemenet típusa látható, a bal szélén van eldugva a bekapcsoló gomb.

Hátul sincs túlbonyolítva az S.M.S.L DA-8s, igaz ennyi is elég a használathoz, a szimmetrikus bemenet pedig külön dicséretet érdemel. Van egy DC bemenet a külső tápegység számára, egy pár RCA és XLR bemenet, a Bluetooth antenna csavaros csatlakozója, a hangfalak aranyozott banán terminálja és készen is vagyunk.

SMSL DA-8s sztereó végfok hátlap

Belül

A német Infineon erősítő modul és japán NJRC NJW1194 a DA-8s lelke, ami szolgáltatja az energiát a hangfalaknak, NJRC elektronikus hangerőszabályzó chip NJW1194, analóg helyett, és Qualcomm Bluetooth vezérlő.

Kezelés, szolgáltatások

Az S.M.S.L DA-8s-hez sem kell pilótavizsga, összedugjuk a forráskészüléket az RCA, vagy az XLR kábellel, rádugjuk a hangfalat a banán csatlakozókra és készen is vagyunk, power on. A mellékelt távvezérlővel, vagy az előlapi forgatógombbal tudjuk kiválasztani a bemenetet. Erősen ajánlott a távvezérlő használata megkímélve magunkat a szintbe süllyesztett forgatógomb kezelési viszontagságaitól.

SMSL DA-8s sztereó végfok

Használat közben

Hiba nélkül működött az S.M.S.L DA-8s, zavaró hangokat vagy pattogást nem hallottunk, a távvezérlővel pontosan és gyorsan kezelhető.

Az OLED kijelző remek és hasznos találmány, főleg akkor, ha látja is az ember… itt azonban annyira apró karakterekkel jelzi ki az adott információt, hogy hifista legyen a talpán, aki el tudja olvasni (főleg egy bizonyos kor után). Mindenesetre dicséretes elgondolás, lássuk meg benne a jó szándékot.

SMSL DA-8s sztereó végfok távirányító

S.M.S.L SU-8 DAC

Az S.M.S.L SU-8 DAC teljesen szimmetrikus 2 db ESS Sabre 9038Q2M 768 kHz DSD512 felbontást tudó megoldás, ami erősen időtálló. MQA ugyan nincs, de anélkül is van élet a hifi világában.

SMSL SU-8 DAC távirányító

Kinézet, csatlakozók

Szinte szóról-szóra ugyanaz írható le róla, mint a DA-8s erősítőről, azaz CNC forgácsolt eloxált alumínium ház, a méretük teljesen egyforma.

Itt is kapunk egy apró OLED kijelzőt - hangerőszabályzó nincs - és a szélén megbújó bekapcsoló gombot. A kijelzőn megjelenik a mintavételi arány és a bemenet típusa.

Hátul egy szabványos IEC táp aljzat, három digitális bemenet (koaxiális, optikai és USB) és két analóg kimenet, XLR és RCA egyaránt megtalálható.

Ehhez is mellékeltek távirányítót, amivel, teljes körűen vezérelhetjük az SU-8-at.

SMSL SU-8 DAC hátlap

Belül

Az SU-8 egy nagy pontosságú DAC, amely a két 32 bites ES9038Q2M kettős monó módba kapcsolt chipnek köszönhető: ezek mindegyike a sztereó jel egyetlen csatornájára fordítja a számítási teljesítmény 100 %-át a tiszta reprodukció érdekében, kivételesen csekély áthallással.

Ez az alkatrész az ESS egyik kiemelt terméke és az egyik legjobb hardveres megoldás a nagy pontosságú audio dekódoláshoz, nevezetesen HYPERSTREAM 32 bit 768 kHz architektúrával, valamint natív DSD támogatással.

XMOS U208 USB interfész és izolált toroid trafó található még az étlapon, meglehetősen bizalomgerjesztő adatok ezek az S.M.S.L SU-8 részéről.

Áramköre túlfeszültség- és túlterhelés-védelmi megoldásokat is tartalmaz, hogy óvja a kényes elektronikai alkatrészeket.

SMSL SU-8 DAC

Kezelés, szolgáltatások

Az S.M.S.L SU-8 kimondottan csak egy DAC, azaz nincs túlbonyolítva a kezelése, ha USB-n keresztül használjuk, akkor elbattyogunk az S.M.S.L Audio honlapjára letöltjük/telepítjük a drivert és készen vagyunk.

A szokásos lejátszó programok gond nélkül felismerik az S.M.S.L SU-8-at - Roon, Jriver, Audirvana, foobar - és hiba nélkül kezelik is.

Használat közben

Az S.M.S.L SU-8-nál sem találkoztunk hibával, a felbontások közti váltás hang nélkül és zökkenőmentesen történt. A távirányítóval kényelmesen lehetett kezelni, az OLED kijelzőt itt is nagyítóval kellett leolvasni.

SMSL SU-8 DAC hátlap

Hangminőség

Többféle variációban is kipróbáltuk a két készüléket, mint önálló DAC és erősítő, valamint természetesen együtt a kettőt is.

Elsőnek az S.M.S.L DA-8s lépett porondra, külső forrásokkal. Az erősítő papíron 50 W körüli teljesítménye ne tévesszen meg senkit, bőven elég volt egy nagyjából 30 négyzetméteres szoba hangosítására. Itt jött elő a D osztály (és az S.M.S.L DA-8s) egyik előnye, nem igazán zavartatta magát az éppen használt hangfal impedanciájától, legyen az bármilyen kacifántos. Ezen jó tulajdonság másik hozadéka, hogy nem kellett feltekerni a hangerőt, halkan is megmaradt a dinamika, és mélyhangok sem költöztek el a nagy akusztikai vadászmezőkre, egér cincogásként prezentálva így az előadást.

A Cambridge Audio 851N-re kötve sikerült az S.M.S.L DA-8s-nek megragadni azt, amiért sokan szeretik ezt a streamert, jelesül azt a könnyed ritmikát és felbontóképességet, ami a 851N sajátja. Plusz adott hozzá egy stabil alapot a mélyszekcióban, ugyanis a 851N hajlamos a "vérszegénységre”", ha a hozzá nem illő láncba illesztik be. Hozzáadott egy kellemesen barátságos, meleg tónust, ami remekül passzolt mind a 851N, mind az S.M.S.L SU-8 hangjához (lásd lentebb).

A Musician Pegasus R2R DAC-ot rákötve, megkaptuk annak a hangnak a jó részét, amiért ezeket a DAC-okat szeretik, képes volt megmutatni (ha nem is teljes mértékben) azt a kivételes térábrázolást és természetes zeneiséget, ami a jobb R2R DAC-ok sajátja.

SMSL DA-8s sztereó végfok

Yello lemezein egészen jó dinamikával szólaltatta meg a hangszereket, ütősen, de mégsem zavaróan hangsúlyozta a basszusokat, meglengette a gatyánkat és a kanapét. A hangkép egésze inkább a mély- és a mélyközép tartomány felé húzott, finoman és elég részletesen.

Az S.M.S.L SU-8 DAC következett külső erősítővel, a Cambridge Audio 851A-val. Bekapcsolás és az első szám elindítása után, azonnal feltűnt a jellegzetes "Sabre stílus" a hangsúlyos magastartomány, ami rengeteg részlettel és plusz hozzáadott "fénnyel" vetette észre magát. Ez a stílus elsőre borzasztó kellemesnek tűnik, de egy idő után zavaró lehet, ha a lánc többi eleme nem passzol hozzá - igaz ez majdnem minden evilági készülékre igaz.

Mike Oldfield meglehetősen magasra hangolt dalaiban már egy kicsit sok is volt a jóból, információ és csillogás minden mennyiségben, de a lemezeken az amúgy sem túl sok basszus még inkább elsikkadt egy kicsit.

Paul Simon számain viszont egész jól érezte magát, ott nem volt annyira feltűnő az S.M.S.L SU-8 túlfényezettsége, sőt inkább kiegészítette, gyorsabbá tette a tranzienseket, mikor az afrikai ütőhangszerek voltak porondon, Paul felvételein. Levegős és pontos térábrázolást - inkább széltében, mint mélységben - kaptunk, amikor a dobokat püfölte az aktuális előadó.

Hans Zimmer zenéiben is jobbára a részletesség dominált, a falat és az érzelmeket rengető mélyfutamok némi csorbát szenvedtek, ellenben a zongorát plasztikusan és finom játékossággal kezelte és adta vissza a hangját.

Az S.M.S.L SU-8-cal a hangja pont az ellenkezőjét mutatta, mint az erősítő, két teljesen eltérő hangolást hallottunk, ezért igen kíváncsian vártuk, mit produkálnak együtt.

SMSL DA-8s sztereó végfok hátlap

S.M.S.L SU-8 és az S.M.S.L DA-8s együtt

Kétfajta lehetőség van, ha két készülék két, egymástól eltérő hangra/stílusra van hangolva. Az egyik az, amikor kölcsönösen felerősítik egymás hibáit és a végeredmény hallgathatatlan, pocsék lesz. A másik lehetőség az, amit akkor hallottunk, amikor összekötöttük két tesztalanyunkat.

A DAC túlságosan fényes hangja megszelídült, megmaradt a részletesség és a színvonalas magastartomány, de most már nem akarta mindenáron ezt a részt hangsúlyozni. Plasztikus és hallgatható lett ez a rész a frekvencia sávon belül, már el lehetett lazulni zenehallgatás közben.

Mike Oldfield zenéin a helyére kerültek a hiányolt mélyhangok, teste és kiterjedése lett az alsó és a középtartománynak, rengeteget nőtt az élvezeti faktor. A szólógitár hangjának megjött a doboza is, nem csak a húrok hangja hallatszott, a harangjátékokon a templomtorony is rezonált, nem csak maga a harang.

Hans Zimmer eposzain már az érzelmek is színre léptek, nem csak egy jó hifi szólt önmagában, hanem képes volt elvarázsolni és bevonni minket a zenébe. A sztereó kép is hátrébb lépett valamennyit, mélysége is lett a zenének, nem csak a két hangfal között szólt, hátrafelé is megnyílt, különvált a közönség zaja és a hangszerek hangja. Fejhallgatón hallgatva még nyilvánvalóbb lett ez az érzet, pontos színpadképet kaptunk, ahol precízen és kézzelfoghatóan helyezkedtek el az előadók.

Yello és általában az elektronikus pop előadóin kifejezetten jól teljesített, ütős és mélyre menő basszusok, csilingelő hangsúlyos felső tartományt hallottunk, megjött az ütemes lábdobogásra késztető hangulat.

Összegzés, ajánlás

Az S.M.S.L DA-8s és az S.M.S.L SU-8 tesztjénél is beigazolódott az a mondás, miszerint a két készülék együtt több, mint a részek összessége.

Számtalanszor fut bele az egyszeri hifista abba a problémába, hogy ki kell választania szinte végtelen kínálatból a vásárolni kívánt kütyüt, ami passzol a meglévő rendszerébe, szeretni fogják egymást és nem borítja fel a hangzás egyensúlyát. Véget nem érő meghallgatások során, rengeteg utánajárással és sokszor kidobott pénzzel szegélyezett utat jár végig, amíg végre megtalálja az igazit.

Az S.M.S.L páros leveszi ezt a terhet a zenét szerető hifista válláról, készen kínálja a megoldást SU-8 és DA-8s gyártmányaival. Tökéletesen kiegészítik egymást, kompenzálják egymás hibáit és erősítik fel az erényeit.

Összeségében kapunk egy sokáig hallgatható, halkan is jól szóló kellemesen barátságos hangot ettől a párostól.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.