SMSL Sanskrit 10th MK II DAC teszt

2021. június 11., péntek, 12:05

SMSL audio hifi DAC DA konverter SMSL DAC hifi DAC DAC teszt SMSL teszt DA konverter teszt SMSL DAC teszt

Az S.M.S.L a Shenzhen Audio szárnyai alá bekerült gyártó, itt is ugyanolyan bőséges a kínálat, mint a Topping esetében, itt is számtalan típusból áll a választék, amiből a Sanskrit 10th MK II DAC képében manifesztálódott tesztállványunkon. Micro USB csatlakozó, AK4493EQ DAC chip, natív DSD lejátszás, jópofa mini kijelző.

SMSL Sanskrit 10th MK II DACSMSL Sanskrit 10th MK II DAC tartozékokSMSL Sanskrit 10th MK II DACSMSL Sanskrit 10th MK II DACSMSL Sanskrit 10th MK II DACSMSL Sanskrit 10th MK II DAC hátlapSMSL Sanskrit 10th MK II DAC hátlapSMSL Sanskrit 10th MK II DACSMSL Sanskrit 10th MK II DACSMSL Sanskrit 10th MK II DACSMSL Sanskrit 10th MK II DACSMSL Sanskrit 10th MK II DACSMSL Sanskrit 10th MK II DACSMSL Sanskrit 10th MK II DACSMSL Sanskrit 10th MK II DAC

Elnézve a kínálatot megállapítható, a Shenzhen Audio különböző gyártói ugyanazt a (minőségi) utat követik a készülékeik felépítésében, viszont az alkalmazott megoldásokkal finomítják az adott cég termékeinek hangját.

Változik a tápellátás milyensége - analóg vs. kapcsoló üzemű -, a kimeneti fokozat erősítése - OPA vs. tranzisztor -, az analóg szűrők a digitális rész után, és a többi.

Az árképzés szintén baráti, a bárki számára elérhetőtől kezdve egészen a high end magasságáig terjedő árcédula lefedi az egész piacot, bárki választhat a saját részére megfelelő terméket.

Tesztünkben a pénztárca barát megoldást vesézzük ki, mégpedig az S.M.S.L Sanskrit 10th MK II névre keresztelt verziót - könnybe lábadt szemmel és bús nosztalgiával emlékszünk vissza az olyan snassz elnevezésre, mint például D1, D2, etc. - ami a belépő modell ebben a sorozatban.

SMSL Sanskrit 10th MK II DAC

Kinézet, csatlakozók

Az előlap nincs túlbonyolítva, van rajta egy bekapcsoló gomb és egy pici kijelző, amin megjelenik a bemenet típusa és a mintavétel nagysága. Viszont ötletes megoldás, hogy a kijelzőn megjelenő információ, együtt forog a készülékkel, mivel fektetve és állítva is használható.

SMSL Sanskrit 10th MK II DAC

Hátul egy pár RCA kimenet, egy digitális koaxiális és egy optikai bemenet, egy micro USB bemenet és egy szintén micro USB bemenet, de a második csak a tápellátást szolgálja, adatot nem közvetít. Külön áramellátásra szolgáló Jack bemenet sajnos nincs a Sanskrit hátulján, így marad a barkácsolás, ha netán külső tápegységet szeretnénk rákötni.

SMSL Sanskrit 10th MK II DAC hátlap

A kinézetet egészen biztosan szeretni fogják a minimál stílus kedvelői, egyszerű téglalap formát kapott az S.M.S.L Sanskrit, viszont többféle "vidám" színben is kapható (piros, kék) ha netán valakinek arra van ingerenciája és unja a normál fekete színt.

SMSL Sanskrit 10th MK II DAC

Egészen dicséretes és meglepő módon, a Sanskrit-hoz mellékeltek egy távirányítót is, amivel az összes funkció elérhető és kényelmesen vezérelhető.

A ház teljes egésze alumíniumból készült és meglehetősen stabil benyomást kelt.

SMSL Sanskrit 10th MK II DAC hátlap

Belül

Az S.M.S.L az Asahi Kasei legújabb szilícium-generációjával érkezett, név szerint az AK4493EQ chippel, leváltva a régi AK4490-et, a digitális bemeneteket kezelő XMOS az XUF208 verzió, kapunk még két japán gyártmányú NDK ultra alacsony zajú oszcillátort és két OPAMP-ot.

SMSL Sanskrit 10th MK II DAC

Szolgáltatások, használat közben

Az S.M.S.L oldaláról letölthető driver telepítése után máris használatra kész a Sanskrit 10th MK II, a foobar, a Roon, a Jriver egyaránt felismerte és kezelte. Zajt, pattogást, sercegést nem produkált a készülék, folyamatos volt a váltás a különböző formátumok között.

SMSL Sanskrit 10th MK II DAC

A távirányítóval válthatunk a különböző digitális szűrők között, amiből összesen hat darabot kapunk nevezetesen:

1. Sharp Roll-off

2. Slow Roll-off 3. Short Delay Sharp Roll-off

4. Short Delay Slow Roll-off

5. Super Slow Roll-off

6. Low Dispersion Short Delay

Az igazat megvallva, nem sok különbséget hallottunk a különböző szűrőbeállítások között, úgy tűnik, a nagyobb különbségek nem igazán jönnek elő ebben a kategóriában. Talán a Short Delay Sharp Roll-off adta a legpontosabb és gyorsabb hangot.

Van még egy érdekessége az S.M.S.L Sanskrit 10th MK II DAC-nak, mégpedig a digitális hangerő szabályozás lehetősége 40 lépésben, ahol 00 dB jelöli a legnagyobb és a -40 dB a legkisebb beállítható értéket.

A mellékelt távirányítóval könnyedén és gyorsan vezérelhetjük az eszközt, igaz, mással nem is nagyon lehet, hacsak nem hagyatkozunk teljesen a saját lejátszó programunkra.

SMSL Sanskrit 10th MK II DAC

Tesztkörnyezet

PC, Matrix Audio Element H USB kártya, Cambridge Audio 851A sztereó erősítő, Roon és Jriver lejátszó program, TIDAL mint streaming forrás, Radio Paradise mint hosszútávú zenei program és zenék minden stílusban.

Hangminőség

A külföldi tesztoldalak szerint az S.M.S.L készülékek általában a hangzás "melegebb" oldala felé vannak hangolva - ellentétben a Topping típusaival - persze ez erős általánosítás és közrejátszik az egyéni ízlés is. Mi, mindenesetre előítéletek és általánosítás nélkül közelítettünk a Sanskrit 10th MK II felé, alaposan bejáratva és "előmelegítve" a meghallgatáshoz.

SMSL Sanskrit 10th MK II DAC

Az első benyomás egy meglepően tiszta és egyenletes hangkép, amit műfajtól függetlenül megtartott az S.M.S.L Sanskrit 10th MK II, kizökkenthetetlen nyugalommal fogadta azt is, ha heavy metállal etettük, azt is, ha szimfonikus zenével és azt is, ha valamilyen populáris popzenét kapott az USB bemenetén keresztül.

Egészen tisztességesen széles volt a szubjektív frekvencia-átvitel, nem esett bele a két szélén kiemelő, aztán lekonyuló, így kicsit becsapós jellegű olcsóbb rendszerek hibájába, kellően dörgedelmes volt basszusban és legfelül is megtartotta a hátán a zenét, nem csak jelzés értékűen volt jelen a dobseprő és cinek hangja. Kellemesen artikuláltan és felesleges "fény" nélkül szólalt meg a felső tartomány.

A középtartomány jelentős részében már ez az AK4493EQ DAC chip is megmutatott valamit a legendás AK bársonyos hangjából, vita nélkül ez a Sanskrit 10th MK II legjobban sikerült része, kivételesen sima, átlátható és részletes ez a szegmens, amivel nem sok más chip tud versenyezni - már persze ha tisztességesen megalkották a hozzáillő kiszolgálást - és itt túlmutat a kategóriáján a Sanskrit 10th MK II.

SMSL Sanskrit 10th MK II DAC tartozékok

A hangszínpad mérete és mélysége is figyelemreméltó ebben a kategóriában, a stúdiófelvételeknél érződött a hangmérnök által elképzelt virtuális színpad, az élő felvételeknél szintén elismerés illeti a tér szélességét és főleg a mélységét. Nem csak pontosan helyezte el a zenészeket a térben, hanem "levegőt" is rakott köréjük. Konkrétan Hans Zimmer prágai koncertjén volt ez jól észrevehető, ezen a felvételen - ha valami nem stimmel a térérzet visszaadása körül - akkor egyes DAC-ok hajlamosak egy tömör masszába egybepakolni a zenészeket - itt azonban a tér nagysága is jól érzékelhető volt a füttyök, a bekiabálások és taps remekül különvált a zenekartól, légiesen és könnyedén szólalt meg a közönség is.

Elemében érezte magát Mike Oldfield The Songs of Distant Earth kultikus felvételén is, ezen, ha csak egy kis hiány van a mélyhangok terén, akkor kiürül és csörömpöl az egész, nehéz akadály minden hangot visszaadó készüléknek, de tisztelettel jelentjük, ezt az akadályt is leküzdötte az S.M.S.L Sanskrit. Megfelelő alapot adott a zenének, nem lett ványadt és vékony a végeredmény, kellemesen telt és puha basszusokkal simogatta a fülünket ez a muzsika is.

SMSL Sanskrit 10th MK II DAC

Kütyüt próbáló feladat még - az egyszerűsége ellenére - Paul Simon zenéje, főleg dinamika és az emberi hang tekintetében és itt is meglepően jól teljesített a Sanskrit 10th MK II. Úgy tudta hozni a dinamikai különbségeket, hogy közben nem vált fárasztóvá és/vagy torzzá Paul hangja, nem kenődött el a két hangfal között, maradt pontosan a helyén ott, ahol lennie kell a fentebb említett levegős és pontos térben.

Nem nagyon találtunk olyan zenei stílust, ahol a kis Sanskrit kifejezetten rosszul érezte volna magát, nem volt válogatós ellentétben egynémely, jóval drágább DAC-kal. Még Wagnert is bevetettünk a nyúzópróbán, konkrétan A Nibelung Gyűrűje című művet - nem hallgattuk végig, annyi szabadidő nincs a világon - váltogatva a populárisabb tételek közül, és még itt sem szólt kifejezetten rosszul, természetesen itt már hiányzott a nagyobb DAC-ok súlya és lendülete, de ugye azok nem ennyibe kerülnek, mint a Sanskrit 10th MK II.

SMSL Sanskrit 10th MK II DAC

Konklúzió, ajánlás

Összességében egy nagyon szerethető DAC az S.M.S.L Sanskrit 10th MK II. Az olcsósága ellenére megvillant valamit a jóval drágább DAC-ok erényeiből, de önmagában is megállja a helyét, mint egy audiofil DAC, alapja lehet egy akár középkategóriás szettnek is, ha csak a hangját nézzük és kihagyjuk az értékelésből a külső tápegység táplálási lehetőséget. A hiányosságai elnézhetők a rengeteg pozitívum mellett, a hangja nagyon rendben van, végeredményben kap egy Ajánlott Vétel címkét.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.