SMSL M300 MKII DAC teszt

2022. január 7., péntek, 23:40

SMSL audio hifi DAC DA konverter SMSL DAC DSD DAC hifi DAC DAC teszt SMSL teszt DA konverter teszt DSD DAC teszt SMSL DAC teszt

Újfent egy DAC érkezett az S.M.S.L kínálatába, az AKM 4497EQ DAC chippel szerelt M300 MKII, amit felszereltek egy XLR kimenettel is a normál RCA mellett. Kínál még Bluetooth v5.0-t aptX kodekkel, színes IPS LCD előlapi kijelzőt, CNC forgácsolt alumínium készülékházat és távirányítót. Felbontások tekintetében sem kell szégyenkeznie, az ismert formátumok többségével elboldogul, legyen az PCM vagy DSD.

SMSL M300 MKII DACSMSL M300 MKII DACSMSL M300 MKII DACSMSL M300 MKII DACSMSL M300 MKII DACSMSL M300 MKII DAC távirányítóSMSL M300 MKII DAC hátlapSMSL M300 MKII DAC hátlapSMSL M300 MKII DAC hátlapSMSL M300 MKII DAC hátlapSMSL M300 MKII DACSMSL M300 MKII DAC AKM AK4497EQ DACSMSL M300 MKII DAC japán NDK órajelSMSL M300 MKII DAC RoonSMSL M300 MKII DAC Roon mobil

Beköszöntött a Kánaán azoknak, akik most keresnek DAC-ot maguknak, az S.M.S.L piacra dobta a sokadik, elérhető árú változatát az M300 MKII névvel fémjelzett DAC-ot. A bőség zavarával szembesülnek a netes piacteret bújó vásárlók, számtalan verzió érhető el a legkülönfélébb kialakításban, tudásban és árban, ember legyen a talpán, aki eligazodik köztük. Ráadásul, hogy ne legyen egyszerű a választás, még az azonos (ár)kategóriában is saját magával versenyzik a gyártó, mind kialakításban, mind tudásban.

Az S.M.S.L M300 MKII egy alap DAC, viszont AK4497EQ prémium chipet kapott, megfelelő tudásmennyiséggel és kinézettel, mellé csomagolva néhány érdekes megoldást.

SMSL M300 MKII DAC

Kinézet, csatlakozók

Az S.M.S.L M500-ra hasonlító kinézetet kapunk, ugyanúgy egy kis téglalapot az elején egy IPS LCD kijelzővel, ami jól sikerült megoldás minőségben, nem foltos, nem torzulnak a színek még akkor sem, ha oldalról vagy valami nyakatekert szögből nézzük.

Van még két darab nyomkodni való apró gomb az elején a be/kikapcsoláshoz és a menüben való navigáláshoz, ennyi bőven elég, minden más célra ott a távirányító, ezzel le is tudtuk az előlap kinézetét.

SMSL M300 MKII DAC hátlap

Megfordítva az S.M.S.L M300 MKII-t (vagy megkerülve a hifi állványt és mögé nézve) meglepődve konstatáljuk az XLR csatlakozókat, ezzel nem spóroltak a mérnökök. Van még természetesen normál RCA kijárat is, a külső tápegység bemeneti aljzata, a Bluetooth antenna menetes csatlakozó aljzata, egy kombinált optikai/koaxiális kimenet (az átalakító kábel mellékelve) és egy - némileg érthetetlen módon - micro USB bemeneti aljzat a megszokott USB-B helyett.

SMSL M300 MKII DAC

A teljes ház alumíniumból lett kialakítva és az S.M.S.L-től már teljesen megszokott módon, példásan precíz és masszív.

A hozzáadott külső tápegység majdnem akkora, mint maga a DAC és meglehetős súlya van. A tápkábel borotva csatlakozós típus, de legalább cserélhető és elég hosszú, aminek a fontosságát nem győzzük hangsúlyozni, mert nincs annál bosszantóbb, mikor beüzemelés közben, elpakolva a helyére a DAC-ot, nem ér oda a kábel vége a konnektorhoz.

SMSL M300 MKII DAC hátlap

Jár még az S.M.S.L M300 MKII-höz egy szokványos távirányító, azzal férünk hozzá az összes funkcióhoz és kényelmesen tudjuk vele kezelni a készüléket.

SMSL M300 MKII DAC távirányító

Belül

A már említett prémium AK4497EQ viszi a prímet az S.M.S.L belsejében az XMOS XU208 társaságában és az egész felépítés valódi szimmetrikus. A zajmentességre különös gondot fordítottak, több helyen is igyekeznek kiszűrni a zavaró jeleket. Két ultraalacsony fáziszajú japán NDK órajel generátor járul még hozzá az alacsony jitter fenntartásához.

SMSL M300 MKII DAC AKM AK4497EQ DAC

Használat közben

Teljesen megszokott és egyszerű módon tehetjük üzemkésszé az S.M.S.L M300 MK II-t, letöltjük és telepítjük hozzá a drivert a gyártó honlapjáról, ezzel kész is vagyunk. Illetve persze előtte nem árt, ha összedugjuk a forrással, ami vélhetőleg egy számítógép lesz USB kimenettel és rákötjük egy erősítőre.

SMSL M300 MKII DAC hátlap

Tesztalanyunk kétféle módon használható, előerősítő és szimpla DAC módban fix kimeneti feszültséggel. Előbbi módban lehetőség van hangerő szabályzásra, azaz maga a DAC működik előerősítőként és így elvileg elég egy végfok hozzá, vagy egy aktív hangfal a teljes körű használathoz.

Az IPS LCD kijelzőn minden fontos adat megjelenik, látható rajta a hangerő nagysága, a kimenet típusa, a felbontás mértéke, és ahogy fentebb is írtuk, egészen kellemes mind a felbontás, mind a színvisszaadás képessége.

SMSL M300 MKII DAC Roon

Se a Windowsnak, se a megszokott lejátszó programjainknak (Roon, Jriver, foobar) nem okozott gondot az S.M.S.L M300 MK II kezelése, a driver telepítése után pöccre indult minden zeneszám és formátum.

Integráltak még az S.M.S.L-be hatféle PCM és kétféle DSD szűrőtípust, azzal kedvünkre szórakozhatunk unalmas napjainkon, kitapasztalva, nekünk melyik tetszik jobban. A különbségek egészen finomak és teljes mértékben ízlés kérdése ki, melyiket választja. Nem minőségbéli, hanem hangzásbéli különbségek hallhatók, ha váltogatunk a különböző szűrőtípusok között.

SMSL M300 MKII DAC Roon mobil

A Bluetooth kapcsolat stabil volt, igaz 3-4 méternél nem mentünk távolabb az S.M.S.L-től és bár nincs LDAC kodek, az aptX is egészen tűrhetően szólt.

Melegedést egyáltalán nem tapasztaltunk, zaj és pattogás sem bántotta a füleinket.

SMSL M300 MKII DAC

Tesztkörnyezet

Cambridge Audio 851A és SMSL VMV A2 erősítő, Cocktail Audio X50(D) hálózati lejátszó és streamer, S.M.S.L M400 DAC, Topping A90 fejhallgató és előerősítő, Singxer SU2 Audio Bridge, SVS SB-2000 Pro mélyláda, VIABLUE kábelek a teljes láncban. Tesztzenék TIDAL-ról, PC háttértárról és a Cocktail Audio X50(D) belső tárolójáról PCM és DSD formátumban egyaránt.

A meghallgatás döntő része az XLR kimeneten történt, de természetesen kipróbáltuk az RCA csatlakozást is.

SMSL M300 MKII DAC hátlap

Hangminőség

A 4497EQ chip ismerős lehet sokaknak a Topping D70S tesztjéből, ahol kiválóan és átlagon felüli hanggal szórakoztatott bennünket és ez most itt sem volt másként. Ugyanazokat a jelzőket tudtuk felsorolni, ugyanazokat a megállapításokat tettük teszt közben, mint akkor.

Mindössze a "kicsit kevésbé olyan" kiegészítést kellett elé tenni az akkori megállapításokhoz és meg is kaptuk, hogyan szólt az S.M.S.L M300 MKII.

A 4497EQ chip itt is hozta a formáját, itt is megkaptuk azt a finoman sima, bársonyos hangot, ami ezen széria jellegzetessége és szinte végtelen sokáig hallgathatóvá teszi.

SMSL M300 MKII DAC japán NDK órajel

Ezernyi finom részletet lehetett megkülönböztetni a zenében, mégsem lett tőle kínosan precíz és klinikai a hang, könnyededén simultak bele ezek a részletek az egészbe. Durvaságnak, erőszakosságnak, "digitális sterilségnek" a nyomát sem lehetett felfedezni, újfent lenyűgözött minket ennek a DAC chipnek az előadása.

Megfogott és feszes basszusokat kaptunk Hans Zimmer prágai koncertjétől, ütős, pontos, dinamikus "kerek" mélyeket Yello lemezeiről. Nem a mennyiséggel operált az S.M.S.L M300 MKII, hanem a minőséggel, kifejezetten élvezet volt hallgatni ezt a stílust.

Jazz és akusztikus zenéken hozta a legjobb formáját, az énekesek hangja kézzelfoghatóan lebegett előttünk a levegőben, mögöttük a cinek, a dobseprű és az egész közép/felsőközép- és felsőtartomány valami végtelen természetes könnyedséggel simult az alatta lévő hangtartományhoz. Mike Oldfield zenéin a "néha túl sok a jóból" csilingeléseit is megszelídítette, ott is az a krémesen sima jelleg dominált, számtalan apró részlettel úgy, hogy közben eléggé dinamikus tudott maradni. A hirtelen beütések, nagy dinamikájú cinek és harangok hangja a sima jelleg ellenére is felrázta a hallgatót és a tesztelőt, valahogy sikerült ezt itt úgy megoldani, hogy megmaradt a hallgathatóság és dinamika egyaránt.

A sztereó képalkotás inkább széltében, mint mélységben volt kiterjedt, itt azért a Topping D70S sokkal jobban teljesített, de még mindig átlagon felüli volt, ha az árkategóriát nézzük.

A legfőbb erénye az S.M.S.L M300 MKII-nek - ami hosszú órákra a székünkhöz szegezett minket - a hallgathatóság, a szórakoztató jelleg. Teljes mértékben tisztában voltunk vele, hogy az S.M.S.L M400 sokkal jobb, mégsem éreztük feltétlenül a váltás kényszerét, remekül elvoltunk az M300 MKII-vel.

Tulajdonképpen minden zenei stílussal barátságot kötött az S.M.S.L, még a zúzósabb rockzenével sem volt baja, még ha elsődlegesen inkább az akusztikus zenékhez állt inkább közelebb a stílusa. Próbáltunk valami olyan hiányosságot felfedezni a hangjában, ami miatt ilyen vagy olyan zenéhez nem ajánljuk, de konkrétan nem találtunk ilyet. A hangkép kellő mértékben kiegyenlített és semleges, talán egyedül a mélyhangok terén lehetett volna benne egy kis plusz, de aztán ránéztünk az árcédulára és elfelejtettük ezt a megállapítást.

SMSL M300 MKII DAC

Konklúzió, ajánlás

Tökéletesen tisztában vagyunk vele, hogy már elég unalmas lehet a Kedves Olvasónak az a sokadszor leírt megállapítás, miszerint az S.M.S.L megint kreált egy olyan készüléket, ami bízvást nevezhető szinte tökéletes vételnek. Az ára tulajdonképpen bárki által megfizethető, aki kicsit is komolyan veszi a zenehallgatást, nagyban hasonlít a Topping D70S hangjára az S.M.S.L M300 MKII előadása. Szinte tökéletesen ugyanazokat a megállapításokat tettük, ugyanazt a könnyed, simán kifinomult hangot kaptuk, valamivel "olcsóbb" kiadásban.

Sőt ezért a pénzért jár még XLR kimenet is, ami nem igazán jellemző ebben a kategóriában, az IPS LCD kijelző pedig hab a tortán.

Nem igazán találtunk fogást az S.M.S.L M300 MK II hangjában, ezért jár az Ajánlott Vétel címke.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.