SMSL DP5 DAC és hálózati lejátszó teszt

2021. július 18., vasárnap, 15:35

SMSL audio hifi DAC DA konverter SMSL DAC hifi DAC DAC teszt SMSL teszt DA konverter teszt SMSL DAC teszt

A kínai Shenzhen Audio nem ül a babérjain, sorra adja ki számtalan formában és különböző funkciókkal ellátott készülékeit, köztük jelen tesztünk alanyát, az S.M.S.L DP5 DAC/hálózati lejátszót. Meglehetősen bőséges kínálattal rendelkezik: DAC és hálózati lejátszó, WiFi és AirPlay lehetőség, MQA dekódolás és fejhallgató kimenet is található a választékban. A Sabre 9038Pro DAC chip bizalomgerjesztő alap a jó hanghoz, lássuk igazolja-e ezt a megelőlegezett bizalmat az S.M.S.L DP5!

SMSL DP5 DACSMSL DP5 DAC távirányítóSMSL DP5 DAC távirányítóSMSL DP5 DACSMSL DP5 DACSMSL DP5 DACSMSL DP5 DACSMSL DP5 DACSMSL DP5 DACSMSL DP5 DAC hátlapSMSL DP5 DAC hátlapSMSL DP5 DAC hátlapSMSL DP5 DAC DSDSMSL DP5 DAC MQASMSL DP5 DAC radioSMSL DP5 DAC bubbleUpnp

Az S.M.S.L jó kínai szokás szerint sorra adja ki az új modelleket, a lehető legváltozatosabb formában tudással és kialakítással. A DP5 ugyan nem új készülék, de feltétlen érdemes vetni rá egy pillantást. Egy öszvér megoldás, nem teljesen streamer mert nincsenek beépített (Spotify, TIDAL és internet rádió) lehetőségek, ez egy DAC, hálózati funkciókkal ellátva. Kapunk viszont teljes MQA dekódolást.

Formában és kialakításban az S.M.S.L M400 DAC-ra hasonlít, fekete téglalap egy, a tetején lévő zöld színű S.M.S.L felirattal, ami nem mellesleg igen jól mutat.

SMSL DP5 DAC

A készülék dísze az előlapi, jókora színes kijelző, ahol a lejátszást, a beállításokat és például a külső mappa (Samba) elérést kezelhetjük.

Kinézet, csatlakozók

Az S.M.S.L DP5 illeszkedik a gyártó által kiadott DAC sorozat kinézetéhez, pontosabban egy kicsit magasabb, mint a többi, ugyanis kell a hely a színes LCD kijelzőnek, de még így is bőven kompaktnak lehet nevezni.

SMSL DP5 DAC

Az előlapon a kijelző mellé helyezték a bekapcsoló, a lejátszás vezérlő és „Vissza” gombokat, a legszélén trónol a hangerő szabályozó, amivel egyben kezelhetjük a menüt is.

Hátul csatlakozók tömkelege fogadja a gyanútlan felhasználót, aki maximum egy USB és egy LAN bemenetre gondol, de itt ezek mellé kapunk még XLR és RCA kimenetet, optikai/koaxiális, AES/EBU és IIS LVDS csatlakozót, bónuszként még két darab USB bemenetet, amire HDD-t, pendrive-ot aggathatunk. Van még IEC táp aljzat és egy WiFi antenna csatlakozó, így lesz teljes a kép.

SMSL DP5 DAC hátlap

Az összhatás elfogadható, igaz csak feketében kapható, a felépítés viszont kárpótól minket a teljesen alumínium eloxált ház formájában.

Belül

A gépházban a Sabre 9038Pro zászlóshajó DAC chip dübörög a HYPERSTREAM 32 Bit technológiával felvértezve.

SMSL DP5 DAC MQA

Szolgáltatások, használat közben

Mint feljebb jeleztük, az S.M.S.L DP5 inkább DAC, mint streamer, a LAN lehetőség inkább csak a külső tárolók elérésére szolgál (PC, NAS). A netes streaming szolgáltatások eléréshez szükség lesz egy olyan lejátszó programra, ahol ezek kezelhetők (pl. Roon, Jriver, Audirvana). A PCM/DSD és MQA zenéket probléma nélkül felismerte és lejátszotta, sajnos Roon Ready képesség nincsen, így Roon-ban csak, mint USB DAC látszik, a hálózati funkciók nem érhetőek el (természetesen ezzel a lehetőséggel is lehetséges bármilyen funkció, vagy netes szolgáltatás igénybevétele). Van ellenben AirPlay és DLNA Samba megosztás, amivel elérhetjük PC-n, vagy NAS-on lévő zenéinket.

SMSL DP5 DAC

Erős kifogásaink voltak az előlapi kezelőszervek használhatóságával kapcsolatban, konkrétan nincs olyan lehetőség, ahol ki lehet választani a bemenet típusát - USB, LAN, hálózati háttértár - hiába tekergetjük a jobb oldali forgatógombot. Távvezérlővel megoldható ez a probléma, az FN gomb használatával, ami minden csak nem logikus.

SMSL DP5 DAC távirányító

Vélhetően ezzel a gyártó mérnökei is tisztában voltak, ezért ajánlották a Hiby használatát a vezérléshez, vagy a Bubble UPnP-t. Ezekkel az applikációkkal normálisan tudjuk használni az eszközt.

A beüzemeléshez elég letölteni az S.M.S.L oldaláról a hozzávaló drivert és csatlakoztatni az USB kábelt a DP5-höz.

SMSL DP5 DAC bubbleUpnp

Használat közben nem merült fel semmiféle probléma a fent jelzett viszontagságon kívül, gyors és zajmentes volt a működés és a váltás a különböző formátumok között.

Az MQA kijelzése szintén érdekes, csak egy OFS felirat látszik ha MQA lejátszás történik, ennyi információt találtunk róla: "Az OFS az MQA jelzés érvényes állapota, amikor egy eszköz MQA jelet kap, amelyet egy downstream hardver vagy szoftver már dekódolt. Mivel a lefelé dekódolt jelek nem hitelesíthetők ugyanúgy, mint az eredeti dekódolatlan bitfolyamok, ezért az OFS-et használjuk, amelyek az Original Frequency Spectrum-ot jelentik annak bemutatására, hogy ez még mindig hitelesített MQA-adatfolyam, és a végpont eszköz helyesen jelenik meg, az eredeti frekvenciaspektrum alapján. Lényegében a rendszer megfelelően működik, és az MQA tartalmat megfelelően fogadja és rendereli, ha látja az OFS jelzést."

SMSL DP5 DAC

Tesztkörnyezet

Cambridge Audio 851A sztereó erősítő, Topping A90 fejhallgató- és előerősítő, PC, Roon, Hiby és Bubble UPnP appok.

Hangminőség

Az S.M.S.L DP5 már a Sabre csúcs DAC chipet használja a dekódoláshoz, azaz a 9038Pro típust, ami hifisták nagy álmoskönyve szerint is csak jót jelenthet, ha jó hangról szeretnénk beszélni. A külföldi tesztek szerint az S.M.S.L készülékek általában melegebben és kevésbé klinikaian szóltak, mint a Topping hasonló termékei. Igaz, ott is megoszlottak a vélemények, valakinek az egyik, valakinek a másik hangzásvilága jött be, ami azt jelenti nagy vonalakban, hogy mindkét gyártó remek DAC-okat hozott össze és csak a tesztelő ízlésén múlt kinek, melyik tetszett jobban.

SMSL DP5 DAC hátlap

Első hallásra itt is a klasszikus Sabre erények villantak fel dinamikus, mélyre menő basszusok, nyílt precíz közép- és magastartomány. A hangkép egyensúlya inkább a tiszta és világos felé tolódott, nyoma sem volt semmiféle nehézkességnek, vagy lassúságnak, könnyed és szórakoztató volt az előadás.

Áttérve megszokott tesztzenéinkre, Hans Zimmer prágai koncertjén magabiztosan hozta a szőnyeget borzoló basszusokat, kottázható futamokat miközben túllövésnek, vagy megbicsaklásnak nem volt észrevehető nyoma. Mindössze a felső basszusban érződött némi egészen minimális hiány, de ez annyira hangfal és fejhallgató függő, hogy különösebben szóra sem érdemes. A Sendy Aiva füles például remekül kiegyensúlyozta ezt a részt, itt abszolúte nem volt hiányérzet, az AQ NightOwl Carbon a maga jóval feltáróbb hangjánál érződött ez a minimális hiány, de ha a gyári kábelről átváltottunk egy Kácsa ezüst fejhallgató kábelre, azzal is megszűnt a probléma.

SMSL DP5 DAC DSD

Mike Oldfield felvételei erős kihívások elé állítják az aktuális DAC-ot, a közép és a felső tartományt a számtalan csilingelő, cinnelő, harangozó kitartott és tranziens beütésekkel egyaránt operáló, a magassugárzót alaposan megmozgató hangszereivel. Gyatrább készülékek itt hajlamosak elveszteni a fonalat és kakofóniába torkollik az előadás, csak egy fárasztó massza marad a gyönyörű csilingelésből. Az S.M.S.L DP5 ezt az akadályt is megugrotta, megmaradt a részletesség a felső tartományban, szépen külön válogatta a hangszereket, meghozta azt a hangulatot, mikor ütemes lábdobogással kísérjük a zenét az alattunk lakók legnagyobb örömére.

Paul Simon egzotikus dobjain is hangulatosan szerepelt, széles és elég mély térinformációt nyújtott, igaz a szélesség nagyobb volt, mint a mélység, de így is jól érzékeltette a felvétel helyszínének a nagyságát/levegőjét. A Disturbed - The Sound Of Silence feldolgozása meghozta a libabőrt - pedig az "csak" YouTube anyag - sikerült megragadnia a dal lényegét, ahol a szelíd kezdést követően egyre jobban durvul az előadásban az énekes hangja, felkavaró élmény volt meghallgatni ezt a verziót. Ebben azért közrejátszott természetesen a DAC kivételes dinamikája, ami nélkül nem igazán jött volna létre ez a zenei élmény.

SMSL DP5 DAC radio

Hosszútávú "tesztalanyként" újfent a Radio Paradise online veszteségmentes 16 bit/44,1 kHz zenéjét hallgattuk, ahol azt figyeltük, mennyire tudunk elmerülni a munkánkban, egyben zenét is hallgatni közben, esetleg felkapni a fejünket valamire, ami felhívja magára a figyelmet. Nos, az S.M.S.L DP5 mindkét kihívást teljesítette, ha kellett diszkréten megbújt a háttérben, hagyott mást csinálni, de bizony volt mikor felfigyeltünk, nocsak, ez de jól szól, hallgassuk már egy kicsit, a munka megvár, több nap, mint kolbász, a lustaság fél egészség.

Összességében egy szerethető hangú kütyü az S.M.S.L DP5, a kicsit a világosabb hang felé tendáló hangképét remekül lehet hangolni a megfelelő hangfal/erősítő/füles/kábel kiválasztásával, hozza a klasszikus Sabre erényeket, mint a dinamika, a tisztaság és a rendkívül mélyre menő basszus, a hibái elhanyagolhatóak ebben a kategóriában.

A füles kimenet egészen tisztességes sikerült, természetesen nem vethető össze egy dedikált fejhallgató erősítő minőségével, de esti zenehallgatásra bőségesen megfelelt, ha nem szerettük volna zavarni a családot.

SMSL DP5 DAC

Összegzés, ajánlás

Érdekes készülék az S.M.S.L DP5. Ha eltekintünk a kezelési furcsaságoktól - persze a távirányítóval és a két (Hiby, Bubble UPnP) gond nélkül kezelhető - akkor kapunk egy olyan készüléket, ami hangja alapján kiemelkedik az átlagból. A 9038Pro DAC chip teszi a dolgát, az általában, a Sabre chipre jellemző magashang túlfűszerezést sikerült minimális szintre lecsökkenteni. Kapunk helyette egy hosszú ideig hallgatható, nyílt és tiszta hangképet, amit remekül lehet hangolni a saját ízlésünkre.

A kinézet is elfogadható, a színes LCD kijelző nagyot dob az összhatáson, minden igényt kielégítő csatlakozási lehetőségek a hátoldalon. A hangja pedig megérdemli az Ajánlott Vétel címkét.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.