Pro-Ject DAC Box E mobile DAC teszt

2019. október 8., kedd, 16:20

Pro-Ject audio hifi DAC USB DAC mobil DAC fejhallgató erősítő DAC teszt Pro-Ject DAC fejhallgató erősítő teszt USB DAC teszt Pro-Ject DAC teszt Pro-Ject USB DAC Pro-Ject fejhallgató erősítő

A mobiltelefon egyre inkább megkerülhetetlen tényező a mindennapi munka vagy szabadidős tevékenység kapcsán. Így van ez a zenehallgatással is. Hogyan tuningolhatjuk egyszerűen a telefonunk audio képességeit? A Pro-Ject Audio mutat egy alternatívát.

Pro-Ject DAC Box E mobile DACPro-Ject DAC Box E mobile DACPro-Ject DAC Box E mobile DACPro-Ject DAC Box E mobile DACPro-Ject DAC Box E mobile DACPro-Ject DAC Box E mobile DACPro-Ject DAC Box E mobile DACPro-Ject DAC Box E mobile DACPro-Ject DAC Box E mobile DACPro-Ject DAC Box E mobile DACPro-Ject DAC Box E mobile DACPro-Ject DAC Box E mobile DACPro-Ject DAC Box E mobile DAC

Küllem

Az osztrák nemzetiségű Pro-Ject Audio cég sokaknak ismerős lehet kiváló analóg lemezjátszói kapcsán. Ha megnézzük kínálatukat, számtalan elektronikával találkozhatunk, a CD-lejátszótól az erősítőn keresztül mindenféle konverter és streamer eszközig. Bevallásuk szerint a DAC Box E mobile az első próbálkozásuk a mobil kiegészítők terén.

Pro-Ject DAC Box E mobile DAC

Maga az eszköz egy apró doboz beépített digitális/analóg átalakítóval és egy fejhallgató erősítővel. A koncepció lényege a kis méret és a hozzáértést nem igénylő használat. A meglévő fej- vagy fülhallgatóink használatához ideális a Pro-Ject eszköze. A rágógumi csomag méretű dobozkán találunk egy USB-C aljzatot és egy 3,5 mm-es fejhallgató Jack kimenetet. Ezzel a végére is értünk a kezelőszervek és a csatlakozók felsorolásának.

Pro-Ject DAC Box E mobile DAC

A ház masszív alumínium, érezhető, de nem zavaró súllyal. A csomagolás tartalmaz egy USB-C/micro USB kábelt. A DAC Box E mobile DAC Hi-Res Audio minősítéssel rendelkezik, így képes akár 32 bit/192 kHz felbontásra. Az univerzális Type-C csatlakozónak köszönhetően alkalmas asztali környezetben tabletek vagy laptopok hangjának jelentős javítására is, mint külső hangkártya. Telepítést nem igényel, a Windows és az iOS rendszerek automatikusan felismerik és továbbítják a digitális jelet a DAC Box E mobile felé.

Pro-Ject DAC Box E mobile DAC

Beüzemelés

A Pro-Ject DAC Box E mobile beüzemelése roppant egyszerű, a tartozék kábellel csatlakoztatjuk a mobiltelefon USB aljzatához. Ebben az esetben az ott megjelenő digitális jel minőségét nem befolyásolja a telefon audio képessége, így a DAC Box E feladata a dekódolás és az erősítés. Androidos telefonokon, tableteken elterjedt micro USB aljzatnak köszönhetően a csatlakoztatás egyszerű. iOS telefonokkal nehezített a helyzet, mert ott szükség van egy Lightning/USB adapterre. A DAC Box E mobile kimenetére csatlakoztathatjuk kedvenc fejhallgatónkat, max. 150 Ohm impedanciáig.

Pro-Ject DAC Box E mobile DAC

Használat közben

A DAC Box E mobile DAC-ot androidos Samsung mobiltelefonnal próbáltuk ki. A csatlakoztatás után - mivel engedélyezve volt a telefonon az OTG funkció - azonnal készen állt a használatra. Ez a hasonló kialakítású eszközök lényege, semmilyen egyéb beállítást, kapcsolgatást nem igényelnek, csak beiktatjuk a telefon és a fejhallgató közé. A méretének és relatíve kis súlyának köszönhetően a zsebben történő használat kényelmes, de "lengedezve" sem zavaró.

Pro-Ject DAC Box E mobile DAC

Hangminőség

A konverter tudását Samsung Galaxy S sorozatú mobiltelefonnal TIDAL applikációval és telepített Neutron lejátszóval vizsgáltuk. Csatlakoztatás után azonnal kész volt a zenehallgatásra, sem bemelegítést sem bejáratást nem igényelt.

Aki hozzászokott a mobiltelefonos zenehallgatáshoz, az megdöbbenhet az első használatkor érezhető dinamika és hangerő változástól. Minőségi fülhallgatóval a TIDAL alkalmazást hallgatva megnyílt a zene, előkerültek a részletek, volt színpad, voltak hangszerek.

Pro-Ject DAC Box E mobile DAC

A Coldplay - Adventure of a Lifetime száma nagy energiával szólalt meg, az énekes hangja megtelt élettel, jól elkülönült a többi hangszertől. A komplexebb részeken sem esett szét a hangkép, az apró részletek ugyanúgy jelen voltak, mint a határozott dob és a basszusgitár.

A Bagossy Brothers Company - Vele utazom című száma igazi háromdimenziós élmény volt, a gitárhúrok lecsengése, a dobok telt, kellő mélységű megszólalása szinte élőzene élményt nyújtott. Ami feltűnt, hogy az előzőleg telefonon meghallgatott zeneszám a DAC Box E mobile-nak köszönhetően életteli, energikus felvétellé változott.

Elektronikus zenét Neutron lejátszóval FLAC formátumot hallgatva a Betamaxx - Black Pantera hozta a várt minőséget, a megnövekedett dinamikának köszönhetően az elektronikus hangszerek végre úgy szóltak, ahogy egy kiválóan kevert felvételen szólniuk kell. Helyreállt a balansz, a ritmus elindította a lábat. Eltűnt az elektronikus zenékre mobiltelefonos hallgatásnál jellemző zavarosság.

Pro-Ject DAC Box E mobile DAC

Végszó

A Pro-Ject Audio igazán remek eszközt készített, ami jelentősen javítja a mobiltelefonon hallgatott zene minőségét. Egyszerűen használható, praktikus eszköz a jó minőségű fej- vagy fülhallgatóink meghajtásához. A fém ház elpusztíthatatlanná, az USB-C aljzat időtállóvá teszi. Maga az eszköz beépített akkumulátorral nem rendelkezik, így a csatlakoztatott telefontól kapja a működéséhez szükséges áramot. Így az akkumulátor öregedése esetleges meghibásodása sem fogja befolyásolni a minőségi zenehallgatást.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.