Parasound Halo Integrated 2.1 csatornás sztereó erősítő teszt

2017. október 3., kedd, 14:20

Parasound audio hifi erősítő DAC high end Parasound hifi Parasound erősítő Parasound teszt hifi erősítő sztereó erősítő fejhallgató erősítő erősítő teszt hifi erősítő teszt sztereó erősítő teszt Parasound sztereó erősítő teszt

Korábban hírül adtuk, hogy a San Francisco-i székhelyű, audiofil készülékekre specializálódott Parasound termékei megvásárolhatóak kis hazánkban is. A főként elő/végfok, illetve többcsatornás és zónarendszerekkel foglalkozó cég egyetlen integrált sztereó erősítője vendégeskedett nálunk néhány hétig, hogy megmutassa, miben igyekszik többet nyújtani, mint az igen népes számú konkurencia. A Parasound Halo Integrated sztereó erősítőt teszteltük.

Az előzmények

A Parasound kellemes meglepetést okozott az audiofil világnak a Halo széria megalkotásával, hiszen a cég alapítója Richard Schram és a legendás tervezőmérnök John Curl - akinek olyan nevek köszönhetik sikerüket, mint a Mark Levinson vagy a Wilson Audio a 80'-as évek közepe óta nem gyártott integrált erősítőt. Elő/végfok felépítésű rendszereik évtizedek óta söpörték be a szakmai elismeréseket, számtalan díjat és kitüntetést felhalmozva, de úgy döntöttek, követik a piaci igényeket, és felveszik a kesztyűt a konkurenciával. A Halo Integrated tudásának és széleskörű szolgáltatásainak köszönhetően azonban már nem követi az igényeket, hanem jócskán túlszárnyalja azokat.

Parasound Halo Integrated

A külsőségek

Az alaposan becsomagolt erősítőt dobozából kiemelve, semmi különös, extra látvány nem fogadott. Minden porcikájában igényes megmunkálás, szálcsiszolt előlap, masszív merev ház és integrált erősítőhöz képest meglepő mennyiségű gomb és potméter. Egy modernebb hatású ezüstszínű példányt bocsátottak rendelkezésünkre, ami aranybarna felirataival, ellentétben a fekete verzióval, kifejezetten retro feelinget idéz. A beüzemelést követően - köszönhetően a kék LED világításoknak - ez az érzés már egy kellemes elegyet képez a korszerű technológiával, kiváltképp a főkapcsoló és a némító "lebegő" hatású gombjainak háttérvilágításánál.

Parasound Halo Integrated

Digitális kijelző nem kapott helyet az előlapon, ami abszolút nem okoz problémát, hiszen a hangerő szabályzóban és a kiválasztott forrásnál is jól láthatóan jelzi számunkra a kék LED fény, hogy éppen milyen állásban van.

Parasound Halo Integrated

A Parasound Halo Integrated nem tartozik a belépő kategóriás erősítők közé, ennek ellenére a nem túl finom járású műanyag potméterek és a 3,5 mm-es AUX és fejhallgató csatlakozók mégsem megszokott jelenségek ebben az árszegmensben. Elvárások ide vagy oda, a mély- és magas hangszín állításának kivételes esetekben lehet létjogosultsága (nem feltétlenül csak akusztikus zene létezik), és a jobb oldalon elhelyezett balance, ill. az aktív mélysugárzó jelszint állítása sem felesleges.

Parasound Halo Integrated

Ezek mellett találjuk meg a forrás választó gombot is, de ez a legtöbb esetben vélhetően a mellékelt távvezérlőn kerül majd kiválasztásra. Apropó távvezérlő. Ezen a téren tapasztalataink szerint napjainkban már nem lehetnek magas elvárásaink, és talán nem is vesszük a lelkünkre, hogy a legkedvezőbb vételár eléréséhez, legtöbbször ez a kiegészítő szokott áldozatul esni.

Parasound Halo Integrated

Egyszerű, műanyag, nem szép, de nem is csúnya, mint ahogy néhány hasonló árú terméknél láttuk, és minden szükséges funkciót tökéletesen ellát. Bekapcsolható megvilágítása talán kissé "kínai" de legalább van.

Parasound Halo Integrated

A Parasound Halo Integrated előlapjának gombjai és tekerentyűi kétség kívül kielégítik a széleskörű funkcionalitás megszállottjainak igényeit, mi mégis a készülék hátulján találtuk az igazi csemegéket. Név szerint: szimmetrikus XLR ki és bemenetet, XLR, RCA és egy külön frekvencia vágóval ellátott sub kimenetet, 5 db vonalszintű bemenetet (RCA), külön keresztváltós pre out kimenet, trigger csatlakozás, DAC bemenet (USB-B, koax, optikai) és végül egy phono bemenet, ami illeszkedik a mozgó tekercses és a mozgó mágneses hangszedővel ellátott lemezjátszókhoz is, három állásban.

Parasound Halo Integrated

A DAC funkciót egy legújabb generációs ESS Sabre32 ES9018K2M DAC chip kezeli 16/32 bit/192 kHz PCM, illetve 32 bit/384 kHz-es mintavételezésen USB bemeneten, illetve natív DSD-fájlokkal is megbirkózik DSD 256-ig.

Ebben a kontextusban a Parasound Halo Integrated egy igazi All In One készülék melyben megkapunk egy integrált sztereó erősítőt, jó minőségű fejhallgató erősítőt és DAC-ot, előerősítőt, egy házimozi rendszerbe tökéletesen beilleszthető sztereó végerősítőt és egy olyan funkciókkal ellátott phono erősítőt, amit eddig inkább csak dedikált készülékektől kaphattunk meg.

Parasound Halo Integrated

A motortérben

A Halo Integrated már a súlyából ítélve is minőségi megépítést sejtet, de a burkolatot levéve izgalmas látvány fogatott minket. John Curl úr alapos munkát végzett a tervezőasztalon az áramkörök elrendezésekor. Az A/B osztályú topológiára épülő dual-mono felépítés, méretes hűtőbordákkal és egy alaposan túlméretezett árnyékolt toroid transzformátorból szabadítja a 2 x 160 W (8 Ohm) vagy 2 x 240 W-ot (4 Ohm) a hangsugárzókra rendkívül alacsony torzítás és tápzaj mellett. Ezzel a teljesítménnyel aligha akad olyan hangfal melynek komoly problémát okozhatna a meghajtása.

Parasound Halo Integrated

Meghallgatás

A tesztre szánt időben próbáltuk a legkülönbözőbb forrásokat és hangfalakat bevetni, hogy minél átfogóbb képet kaphassunk a Parasound Halo Integrated tudásáról. Tesztkörnyezetként egy 30 négyzetméter körüli, átlagosan berendezett nappali szolgált. Az idő legnagyobb részében ELAC BS 403 állványos sugárzók és Emotiva Airmotiv T2 állódobozok biztosították a hangzást, Nordost, Inakustik és Neotech kábelek közbeiktatásával.

Kezdésnek egy OPPO BDP-105D szolgáltatta a különböző SACD lemezek és merevlemezen tárolt veszteségmentes zenei anyagok lejátszását.

Az első benyomások nagyon pozitívak voltak. Az ELAC BS 403 membránjait játszi könnyedséggel bírta mozgásra olyan alacsony jelszinten, ami mellett szinte suttogva is értettük egymás szavát. Az első napokban valamelyest szűkre szorultnak éreztük a színpadot, ami érdekes módon rövid idő elteltével érezhetően kiterjedt. Való igaz, hogy az Octogon Audiós srácok nem sokat nyúzták az erőművet mielőtt hozzánk került, ezért a folyamatos járatás éreztette jótékony hatását.

Parasound Halo Integrated

A Parasound Halo Integrated még hideg állapotban, közvetlenül a beüzemelés után sem tűnik nyersnek, vagy ridegnek. Testes, kellemes részletgazdag előadás jellemezte a bemelegítésnek szánt Stevie Ray Vaughan Tin pan Alley című remekművét. A legenda hangja és gitárjátéka közel 8 percen át szögezett minket a kanapéhoz, és mindezt olyan magával ragadó természetességgel és megfogott pontossággal tette, hogy önkéntelenül nyolcasokat írtunk le a fejünkkel, lehunyt szemmel és elégedett mosollyal arcunkon. Ha már fülünkben csengett a gitár pendülése Chris Jones - I Don't Know Why felvétele tovább erősítette bennünk azt az érzést, hogy egy Blues Klub első sorában ülünk. A Parasound Halo Integrated nem tudta és nem is kívánta elrejteni előlünk azt a tényt, hogy a Stockfish Records hatásvadász módon, diszkréten túl "mastereli" albumait. Azt kaptuk tőle, amit hangmérnökök megalkottak, se többet se kevesebbet. A hangszerek élethűen jelentek meg, az énekes karakteres mély hangja tökéletes pontossággal helyezkedett el és áradt szét a térben.

Parasound Halo Integrated

Nagyobb méretű álló hangsugárzóval még kevésbé vált fontossá a jelszint emelése. Az adatok nem hazudnak. Egészen alacsony hangerőn is váratlan dinamikával kényeztette hallójáratainkat a Parasound Halo Integrated és a 2x160 W teljesítmény bőséges erőtartalékot jelentett ahhoz, hogy lendületesebb rock, vagy elektronikus zenéken is elkápráztassa a hallgatót. Elektronikus zenékkel vagy filmekkel (2.0) volt némi létjogosultsága a hangszín állítási lehetőségnek és magas hangerőn is stabilan pontosan és energikusan zenélt. Nem állítjuk, hogy nem hallottunk már melegebb vagy levegősebb hangzást ilyen árkategóriában, de ha figyelembe vesszük a kínált szolgáltatás csomagot, sokkal megbocsátóbban kezeljük ezt a kérdést.

Parasound Halo Integrated

Az analóg bemenetről digitálisra váltva, próbára tettük az ESS Sabre32 DAC tudását is, ami felülmúlta a várakozásainkat. Az USB portra csatlakozva az Apple tulajdonosoknak semmi teendőjük nincs, csak élvezni a zenét, ellenben a Windowshoz már illesztő program szükséges, amit a gyártó weboldaláról le lehet tölteni, és minden különösebb tudás nélkül telepíteni azt. Kellemes meglepetést okozott a rendkívül jó minőségű beépített DAC-ra bízott DSD adatfolyam megszólaltatása. A Foobar2000 segítségével lejátszott felvételek kiterjedtebb dimenziókban szólaltak meg, a sztereó tér mind szélességében, mind mélységében kitágult, és nagyzenekari felvételeket hallgatva érezhetően tagoltabb lett a színpad. John Willams több szerzeménye is megszólalt, amelyen ha a hangszereket egyenként nem is, de a hangszercsoportok elhelyezkedését könnyedén lehetett pozícionálni. A 100 főt is meghaladó nagyzenekar hihetetlenül precízen összefogott játéka automatikusan a hangerő emelésére késztetett minket. A zenekar életre kelt és olyan energiával zenélt, hogy még a kanapérengető, elementáris erejű üstdobok sem tudták elsimítani a kezünkre rögzült libabőrt. A Parasound szerint a Halo Integrated produkálni tudja azt a zenei élményt, amit az elő/végfok párosaik képesek. Ezen állítást kissé szkeptikusan fogadtuk, de a hallottak alapján értjük, hogy mire céloztak ezzel. Előadásmódja valóban pontos, precízen tagolt és bár bőven van benne kakaó, mégsem erőből oldotta meg a rábízott munkát.

Parasound Halo Integrated

A pozitívumok mellett azonban akad egy számunkra megbocsáthatatlan hiba. A 3,5 mm-es fejhallgató kimenet ebben a kategóriában nehezen érthető választás. Ez nagyban leszűkíti a felhasználható fejhallgatók körét, és nyilván adapterrel minden megoldható, de az is egy plusz pont ahol jelveszteség léphet fel. Még nehezebb feldolgozni ezt azzal a tudattal, hogy az amúgy rendkívül jó minőségű (TI TPA6120) fejhallgató erősítő akár egy különálló dedikált készülék megvásárlásától is megkímélhet minket, nyilván egy bizonyos szintig. Aki a zenehallgatás ezen formáját preferálja mindenek előtt, vélhetően amúgy is rendelkezik már a számára megfelelő külső erősítővel, de a teszt alatt szerzett tapasztalataink szerint, a Parasound Halo Integrated eme szolgáltatása is felülmúlja az integrált erősítőktől elvárható szintet. Használat alatt a fejhallgató csatlakoztatásakor a hangsugárzók azonnal elhallgatnak, ami veszélyes is lehet egy magasabb jelszinten történő csatlakozó eltávolítás esetén, ezért a Parasound egy 12 dB-es erősítéssel oldotta meg, hogy az újra a hangfalakra érkező impulzustól megóvja azokat.

Parasound Halo Integrated

Összegezve

A Parasound Halo Integrated új megközelítésbe helyezi az "integrált erősítő", vagy a "svájcibicska" fogalmat, ahogy oly sokan hívják. Egy svájcibicska sok mindenre alkalmas, de az igazi mester mindenre külön szerszámot használ, szokták volt mondani. Ez az erősítő azonban szinte minden szolgáltatásában, és mindenekelőtt a nyújtott hangélményben kitűnően teljesített. Az integrálás fogalma, pedig itt nem csak arra értendő, ami a burkolat alatt rejlik, hanem arra, hogy végre egy igazán precízen finoman hangolható sztereó erősítőt illeszthetünk házimozi rendszerünkbe, amivel egy valóban kompromisszum mentes készülék láncot állíthatunk össze korrektnek mondható költségkereten belül. A Parasound Halo Integrated már az alap sztereó képességei és szolgáltatásai miatt is erősen ajánlott vételnek tűnik, de ahogy egy házimozi rendszer zenei hiányosságait képes audiofil szintre emelni, úgy egyértelműen ki is érdemli e nemes titulust.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.