Oehlbach XXL DAC Ultra DA konverter teszt

Mindent egy asztalra

2017. október 5., csütörtök, 06:10

Oehlbach audio hifi DAC DA konverter fejhallgató erősítő hifi DAC USB DAC Oehlbach DAC DAC teszt fejhallgató erősítő teszt hifi DAC teszt USB DAC teszt Oehlbach DAC teszt

A közelmúltban inkább drágább DA konverterek jártak nálunk, ezért most egy megfizethetőbb eszköz következik, amely szinte gyanúsan kedvező ára ellenére tényleg audiofil teljesítményt nyújt.

Oehlbach XXL DAC Ultra DA konverterOehlbach XXL DAC Ultra DA konverterOehlbach XXL DAC Ultra fejhallgató erősítőOehlbach XXL DAC Ultra DA konverterOehlbach XXL DAC Ultra DA konverter hátlapOehlbach XXL DAC Ultra DA konverter hátlapOehlbach XXL DAC Ultra belsőOehlbach XXL DAC Ultra belsőOehlbach XXL DAC Ultra belsőOehlbach XXL DAC Ultra belsőOehlbach XXL DAC Ultra belsőOehlbach XXL DAC Ultra belsőOehlbach XXL DAC Ultra belsőOehlbach XXL DAC Ultra belsőOehlbach XXL DAC Ultra belsőOehlbach XXL DAC Ultra belsőOehlbach XXL DAC Ultra dobozOehlbach XXL DAC Ultra dobozOehlbach XXL DAC Ultra beállítás

Németország, hifista nemzet?

A német piacon rengeteg hifi márkával találkozhatunk, melyek közül több is jelentős nemzetközi részesedéssel rendelkezik. Az 1974-ben alapított Oehlbach még nem túl gyakran volt említve honlapunk hasábjain, ettől függetlenül előkelő helyre küzdhették fel magukat. Bármilyen meglepőnek tűnik, utóbbi elsősorban nem a szokásos módon, klasszikus erősítők és CD-játszók gyártásával, hanem kábel készítéssel történt. Nem sűrűn vállal egy cég 30 év garanciát vezetékre, és ők éppen ezt tették. A modern világ trendjei elől azonban ők sem voltak hajlandók szokványos útjukat követni, így hát kikacsingatnak arról. Így történt, hogy elkészült egy elsősorban számítógépes, asztali felhasználásra szánt, fejhallgató erősítővel egybeépített DA konverter készülékük, az XXL DAC Ultra.

Oehlbach XXL DAC Ultra doboz

Mindazonáltal az Oehlbach számítógépes eszközökre irányuló figyelme nem merül ki egyetlen termékben. Gyártanak például a tesztalanyunkhoz illeszthető órajel generátort (XXL Master Clock) és az analóg lemezjátszósok előtt tisztelegve Phono előerősítőt is (XXL Phono PreAmp Ultra). Rendszeres olvasóink felfigyelhettek gyakori panaszunkra, miszerint szűk az aptX-es Bluetooth eszközök listája - a jó hír, hogy ilyen jeladó és vevő készülék (BTT 5000) is található az Oehlbach kínálatában. Akik pedig számítógép nélküli környezetbe keresnek ugyancsak kompakt és megfizethető DA konvertert, azoknak a DAC Edition 40 keltheti fel figyelmét. Mindezek alapján érzékelhető, hogy a cég főleg az általános zenekedvelők igényeire összpontosít és koncepciójukat nem egy úgymond minden eddiginél tökéletesebb USB DAC létrehozása alapozta meg.

Oehlbach XXL DAC Ultra fejhallgató erősítő

Használat közben

A hangerő tartalékot illetően nem volt kifogásunk, legtöbbször csak 25 % (azaz kb. 9 óra) állásig tekertük a potmétert, ami háttérzenei célra egyeseknek még kicsit sok is lehet. Ez a - ha lehet így fogalmazni - közepesen halk, avagy medium-rare fokozat is engedte részletezni és dinamikában is bátorkodni a Sennheiser HD 600-at. Meglehet, csaknem nevetségesen apró tárcsát kapott az XXL DAC Ultra, mégis be tudtuk állítani a nekünk tetsző hangerőt egyetlen ujjunkkal is. Az eloxált felületet megmozdítva minden milliméteren picit megváltozott a jelerősség, ami a precíz felhasználóknak vélhetőleg tetszeni fog. Nekünk az is tetszett, hogy a forrásválasztó potmétert USB-re kattintva azonnal megszólalt a számítógépen éppen lejátszott hang. Egyes készülékek csak beúsztatással, vagy egy pillanatnyi késéssel tudják ezt megvalósítani.

Oehlbach XXL DAC Ultra belső

Talán felesleges, de a múltban tapasztalt ellenpéldák miatt az előlapi, kék LED is említést érdemel. Ez a kis tompított fény még akkor sem ostromolja a pupillát, ha farkasszemet nézünk a készülékkel. Bármilyen vicces, de egyes cégek mai napig elfeledkeznek az előlapi kis diódák bántó mellékhatásáról. Összességében az XXL Ultra nagyon egyszerű eszköz, ezért nem is nagyon hagy olyan részleteket, amelyekbe bele lehetne kötni. Hogy utóbbira is adjunk példát, megemlíthetjük a kissé karcsúra sikerült külső tápegységet, amely a termék precíz küllemét figyelembe véve nem annyira illeszkedik az összképbe.

Oehlbach XXL DAC Ultra belső

Egy koaxiális és egy optikai bemenet is található rajta, így a számítógépen kívül pl. médialejátszó vagy játékkonzol hangját is képes jobbá tenni. RCA ki és bemenet is került a hátlapjára, de hagyományos analóg előerősítőként nem lehet használni, mert a kijárata nem vezérelhető jelű. Az előlapi, kettős 6,3 mm-es Jack kimenetek viszont egyforma hangerővel, kezesen reagálnak a tárcsa mozdítására.

Oehlbach XXL DAC Ultra DA konverter hátlap

Hangminőség

A tesztet Windows 7 operációs rendszerrel üzemelő PC-n végeztük, elővéve megszokott referencia számlistánkat és fejhallgatónkat (Sennheiser HD 600). A DAC a falból érkező, nyers áramot kapta, szintúgy a számítógép.

Oehlbach XXL DAC Ultra beállítás

 

Női éneket tartalmazó zene (Charlie Haden Quartet West - If I'm Lucky [feat Melody Gardot])

Ez a szám egyeseknek talán túlságosan mézesmázos lehet, de attól még tény, hogy a kissé kocsmaködös háttérben szépen hullámzó vonós szekciót és jól kivehető, határozott leütésekkel dolgozó zongorát lehet hallani, gondosan középre helyezett énekkel, majd szaxofonnal. Utóbbi pozícionálása nem esett olyan mélyre, mint vártuk, de hozzá kell tennünk, hogy a HD 600 nem is annyira játszik a színpad közepével (egyszerűen csak megszólaltatja, ami ott van), inkább a szélre eső hangszerekkel szokott ügyeskedni. Enyhén elkülönült egymástól az összes hangszer, a fülestől megszokott melegségnek hála egyáltalán nem volt hűvös vagy steril az élmény.

Oehlbach XXL DAC Ultra belső

 

Férfi éneket tartalmazó zene (Sting - The Last Ship)

Itt okozott először nagy meglepetést az Oehlbach. Intenzív dinamikát és gondos hangszer szétválasztást produkált, miközben az ének szinte menetelve vette át az irányítást gondolataink fölött. Gyönyörűen kibontott, szinte virágzó hangtér jelent meg, amiben a Stinget kísérő kórus is épp olyan tisztán kivehető volt, mint az énekes maga. Ebben az árkategóriában nem tudtuk kritizálni, amit kaptunk. Igaza lenne annak, aki egy HD 600/XXL DAC Ultra duettből hiányolná a megszilárduló, hangyányi lecsengéseket és túl finomnak, gyengédnek találná a néha felcsattanó ütős hangszereket. Utóbbiak szilárdabb jelenléte és a mellőzött sejtelmesség amennyire korábbi tesztjeinkből kiderült, jóval inkább az 500 000 és 1 000 000 Ft közti végösszegű fejhallgató+DAC párosításoktól várható el.

Oehlbach XXL DAC Ultra belső

 

Könnyedebb zene (Daft Punk - Get Lucky)

Megnyugtatásul közöljük, hogy szép lassan lekerül referencia számlistánkról ez a darab, mert már mi is nagyon unjuk. Viszont jól ismerjük és rengeteg alkalommal hallottuk a HD 600-on megszólalni. A cintányér és az énekhang mutatott olyan lappangó magas frekvenciákat, amelyeken kicsit selymes, puha mellékíz jelent meg. Ettől eltekintve remek basszust, feszes kíséretet és élénk, mozgékony, kellemesen egyensúlyozott térhatást nyújtott a Get Lucky is.

Oehlbach XXL DAC Ultra belső

 

Elektronikus zene (Deadamau5 - Saved)

Mindenkinek kicsit más az igénye, ha elektronikus zene reprodukálására kerül sor, legtöbben ugyanis az ütős basszusok után áhítoznak. Az általunk bevetett füles talán nem bizonyult a legtökéletesebbnek ahhoz, hogy úgymond zúzós mivoltában, aktív mélyládára hasonlító lökéseket kapjunk. Ettől függetlenül a mi ízlésünknek bőségesen megfelelt az a dózis, amint a HD 600 és XXL Ultra kombinációja nyújtott. Kissé száraz, de feszes alsó frekvenciák, könnyed és árnyalt középhangok, nem túl bántó, inkább fizikai érzetet erősítő magas hangokkal kiegészítve. Ez a szám nem terességet és finomkodást, hanem csatasorba állított digitális effektusok zivatarát zúdította ránk. A Sennheiser itt nem akart különösen agresszív lenni, inkább magabiztosan viselkedett, talán ideje befognunk egy elektronikus zenére szolgáló, zárt referenciát?

Oehlbach XXL DAC Ultra belső

 

Rock - AC/DC (Rock or Bust)

Ismét meleg, ugyanakkor tagolt részleteket kaptunk, az előadótól megszokott, túlfűtött elektromos gitárkísérettel. Sarkunk automatikusan kalapálni kezdte a padlót, a ritmusra bólogattunk és kezünk önkéntelen léggitározásba kezdett. Nem túl kidolgozott, de frappánsan elkapott cintányérok, harapós gitárszóló, karcos, de még épphogy nem bántó énekkel.

Oehlbach XXL DAC Ultra belső

Végszó

Nagyon szépen meghajtotta referencia fejhallgatónkat az Oehlbach XXL DAC Ultra. Szolgáltatásai nagyon jók, a tápegységet leszámítva kifogástalan küllemmel rendelkezik, jó lett volna a második fejhallgató kimenethez egy különálló potméter, de a kettős kijárattal rendelkező, sokkal drágább erősítőkön sem szoktak ilyesmit eszközölni. Rengeteg DAC verseng egymással a mai kínálatban, és bármilyen furcsának tűnik, azt az extra felhozatalt nem olyan könnyű felülmúlni, amit jelenlegi árán az Oehlbach kínál. Mindez ugyanis jelenleg 109 990 Ft listaár helyett 79 990 forintért vásárolható meg, amiért szerintünk határozottan megérdemli, hogy Ajánlott Vétel cédulával engedjük útjára.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.