NAD C 510 DAC teszt

2016. április 27., szerda, 12:15

NAD audio hifi DAC előerősítő DA konverter digitális előerősítő NAD hifi NAD DAC DAC teszt NAD teszt előerősítő teszt DA konverter teszt

Pár éve a NAD Master sorozatban debütált az a technológia, amit most a NAD C 510 digitális előerősítő és DAC-ban megkaphatunk, jóval szerényebb áron. Ez a modell ugyan nem mostanában jelent meg, de ami késik, nem múlik alapon, ezt is sikerült fülvégre kapnunk.

NAD C 510 digitális előerősítő és DACNAD C 510 digitális előerősítő és DACNAD C 510 digitális előerősítő és DAC hátlapNAD C 510 digitális előerősítő és DACNAD C 510 digitális előerősítő és DACNAD C 510 digitális előerősítő és DACNAD C 510 digitális előerősítő és DAC belsőNAD C 510 digitális előerősítő és DAC belsőNAD C 510 digitális előerősítő és DAC belső

A technológia

Napjainkban egyre több digitális készüléket használunk a mindennapjainkban és nincs ez másképp a szórakoztató eszközök esetében sem. A HDMI szabvány megjelenésével a házimozi erősítők esetében lehetségessé vált a digitális kép és hang egyetlen egy kábelen való átküldése, ami megkönnyítette a felhasználók dolgát a komponensek összekötésében. Rohamos terjedésének köszönhetően manapság már alapelvárás, hogy legyen HDMI csatlakozó minden TV-n, Blu-ray lejátszón, konzolon, számítógépen, telefonon, stb. A házimozi erősítőkön, digitális bemenetként lassan már csak HDMI-vel találkozunk ezért nem meglepő, hogy a sztereó DAC-ok esetében is elkezdték a gyártók ezt a csatlakozót használni. Először ilyet a NAD háza táján csak a legfelső kategóriába tartozó Master Series M12-ben láthattunk, majd később az M51-ben és a C 390DD modellben is. Utóbbiban csak bővítő kártya formájában. A C 510-et felfoghatjuk az M51 picivel szerényebb specifikációkkal rendelkező kisöccsének is, hiszen csatlakozókat és belső felépítést tekintve (ránézésre) nincs különbség. A C 510 egy szerényebb kinézetű, de jól megépített, klasszikus "NAD-os" dizájnú házat kapott, amiben a tápegység mellett egy nagyobb alaplapra szerelve foglal helyet minden chip és alkatrész.

NAD C 510 digitális előerősítő és DAC belső

A DAC mellett egy előerősítőt is kapunk, mely tisztán digitális tartományban dolgozva nagyon alacsony zajszintet és torzítási értékeket produkál. Az egész készülék lelke egy CSRA6601 chip, mely nem egy egyszerű digitális/analóg átalakító, hanem egy 8 csatornás digitális modulátor, mely egyszerre tud erősítő fokozatként és az erősítésre nem használt csatornákkal, átalakítóként is funkcionálni.

NAD C 510 digitális előerősítő és DAC belső

A digitális hangerő szabályozás egyik hátránya, hogy veszíthetünk a bitmélységből, ha nem teljes hangerőn használjuk. A NAD C 510 központi egysége 108 MHz-es frekvencián működve a bejövő PCM jelet 884 kHz-es mintavételezésű és 35 bit mélységű PWM formára alakítja, így a legmagasabb 192 kHz/24 bites felbontású anyagok esetében sem veszítünk a dinamikatartományból semmit, ha használjuk az előerősítőt, egészen -66 dB-ig, ami már nagyon halk a 0 dB-es (2 voltos) jelszinthez képest. Az analóggá alakítás csak a legutolsó lépésben történik egy Burr-Brown 2134 típusú műveleti erősítővel.

NAD C 510 digitális előerősítő és DAC belső

Mivel minden átalakítás és erősítés tisztán digitális tartományban történik, ezért csak a következő bemenetek állnak rendelkezésünkre: AES/EBU XLR, optikai, koaxiális, USB, két HDMI, valamint egy HDMI kimenet a kép továbbítására. Mindegyik bemeneten maximum 192 kHz/24 bites sztereó jelet tud fogadni, ezért filmek esetében a forrás készülékünket úgy kell beállítani, hogy ennek megfeleljen. Az aszinkron USB-B csatlakozón keresztül bármilyen PC-t ráköthetünk a NAD C 510-re, USB Audio Class 2.0-t ismerő operációs rendszerek esetében (Mac OSX, Linux) nincs szükség külön driver-re, Windows esetében a gyártó honlapjáról ingyenesen letölthető meghajtót kell telepítenünk a megfelelő működéshez.

NAD C 510 digitális előerősítő és DAC hátlap

Tesztkörnyezet

Nordost Heimdall 2 analóg összekötővel csatlakoztattuk Norma Revo IPA-140 referencia erősítőnkhöz, melyet Lessloss DFPC Signature kábellel tápláltunk a hálózatból. Focal Electra 906 és ELAC BS 403 hangfalainkhoz Nordost Heimdall 2 hangfalkábelt használtunk, a digitális összekötők szerepét pedig egy AudioQuest Carbon USB és egy Inakustik Reference HDMI kábel töltötte be. A forráskészülék egy HTPC, melyet több operációs rendszerrel készítettünk fel a tesztre. A méltán népszerű Kodi média center program Windows 10-en és Linuxon futott. A zenei próbákhoz Foobar2000 szoftvert telepítettünk és bevetettük a Fidelizer optimalizáló programot, valamint egy zenelejátszásra kihegyezett Linux disztribúciót is (Voyage MPD). E mellett egy ARM processzoros mini gépet (SolidRun Cubox-i2eX) is használtunk lejátszásra, melyen szintén zenei Linux disztribúció futott (Voyage MuBox). Ezt az apróságot, az alakja miatt mi csak úgy hívjuk: "a kocka". Mindkét forrás áramellátását egy Sbooster tuning tápegység biztosította, melyekről hamarosan részletes cikkben fogunk beszámolni. A zenefájlok minden esetben Synology NAS-ról érkeztek, gigabites sebességű vezetékes hálózaton keresztül. A zenekockát a NAD C 510 USB bemenetére, a HTPC-t pedig az egyik HDMI bejáratára kötöttük. Mindkét forrás gond nélkül felismerte az új kollégát, így csak ki kellett választanunk az elérhető kimenetek közül és már indulhatott is a bemelegítés. Ha nem csak hangot akarunk a NAD DAC-jára küldeni, akkor először ezt kell bekapcsolnunk, aztán a megjelenítő eszközünket és végül a forrást, máskülönben nem jön létre közöttük az ún. "handshake", melynek folyamán a készülékek "elmondják" egymásnak, hogy ki milyen felbontást támogat és "megegyeznek", hogy melyiken üzemeljenek.

NAD C 510 digitális előerősítő és DAC

Meghallgatás

A száraz adatok után lássuk hogyan teljesített a tesztidőszak alatt a NAD C 510 DAC. A kipróbálás közben végig előerősítőként is használtuk, hogy meggyőződhessünk arról, hogy a digitális hangerőszabályzás befolyásolja-e a hangminőséget. Több hetes használat után merjük állítani, hogy ebben az esetben nem. Minden hangerő szinten megmaradt a hangzás egységessége, dinamikája, tisztasága, nem vesztettünk információt alacsony hangerőn sem. A NAD C 510 kimért, pontos, fegyelmezett, folyamatosan kordában tartotta az előadást, nem tett különbséget a műfajok között, nem válogatott. Stabilan és megbízhatóan tette a dolgát, nem állt a zene és a hallgató közé, őszintén elénk tárta azt, ami a felvételen van. Nem kent el, nem mosott, rossz minőségű anyaggal is hallgatható maradt, de egyértelműen észrevehető a különbség. Ha volt elég részlet és tér a zenei anyagban, vagy akár filmek, koncertek hangsávjában, akkor azt pontosan kirajzolta a hangfalak elé, mögé és köré. Minél jobb volt a forrásunk, annál pontosabb színpadképet és mélységet kaptunk. Sokszor volt olyan érzésünk, hogy a hangszerek már a szoba falán túlról szólnak.

NAD C 510 digitális előerősítő és DAC

Nagyszerűen artikulált mélyhangokat szólaltatott meg, patikamérlegen adagolt formában, se többet, se kevesebbet. Nem hozta zavarba egy szimfonikus zenekar sem, sőt, igazán a komplex felvételek mutatták meg a NAD C 510 tudását. Ilyenkor kényeztetett bennünket a zenével, átéltük, megéltük a közölt információt, tudott érzelmeket közvetíteni, nem is keveset. Filmek esetében is hasonlóan viselkedett, őszintén közvetítette a hangmérnök munkáját, ha kellett finom, teres, ha kellett agresszív volt és megrázta a házat körülöttünk. De sosem veszítette el a fejét akció közben sem, ahogy egy jó katonától elvárja a parancsnoka. Puskaropogás közben zenei aláfestés? Sima ügy. Koncertfelvételeken hihető a közönség tapsolása? Pipa. Természetesen mindezt sztereóban. És ami az egész megszólalásra "ráült" az a csend.

NAD C 510 digitális előerősítő és DAC

Végszó

A NAD C 510 digitális előerősítő és DAC követi a modern igényeket, és arra koncentrál, amire a legtöbb zenekedvelő embernek igénye van: egyszerű kezelhetőség, stabil működés, korrekt hang. Nem akart bennünket elkápráztatni sokatmondó képességekkel és szolgáltatásokkal, nincs hozzá mobilos alkalmazás, de nem is kell. A NAD inkább a hangminőségre fektette a hangsúlyt és szerintünk ez sikerült is nekik. Akik megelégszenek kétcsatornás hangzással, de szeretnének házimozi erősítőkön szokásos digitális bemeneteket, audiofil kvalitások mellett, azoknak tökéletes választás lehet.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.