Myryad Z350 IA integrált sztereó erősítő és Z310 CD CD-lejátszó teszt

Vissza a zenébe

2023. február 21., kedd, 23:35

Myryad audio hifi erősítő hifi erősítő sztereó erősítő CD-lejátszó high end Myryad hifi erősítő teszt CD-lejátszó teszt hifi erősítő teszt sztereó erősítő teszt high end hifi

2022 végén osztottuk meg a hírt a Myryad visszatéréséről. Beharangozó írásunk végén említettük, hogy a Z350 IA és Z310 CD megérkezett Magyarországra, az első darabokkal való ismerkedés szerkesztőségünkben vette kezdetét. Ha a Google böngésző nem csal, akkor minden jel arra mutat, hogy egész Európában először nálunk olvasható először teszt e készülékpárosról. Akkor hát, vágjunk bele!

Funkciók áttekintése

Ahogy korábbi hírünkben említettük, az újjáélesztett Myryad nemzetközi kapcsolatok segítségével szerzett elegendő technológiai és logisztikai támogatottságot (többek között a German Physiks tervezőcsapatával is együttműködnek), hogy újra készülékeket gyárthasson. Lentebb még kifejtjük, hogy az első fecskékből (habár tudásuk nem éppen szűkmarkú) bizonyos funkciók látványosan hiányoznak, ugyanakkor más részletekben pedig egymást utánozzák. Sejthető, hogy ez nem véletlen, de most térjünk rá a funkciókra!

Myryad Z350 IA sztereó erősítő és Z310 CD CD-lejátszóMyryad Z350 IA sztereó erősítő és Z310 CD CD-lejátszóMyryad Z350 IA sztereó erősítő és Z310 CD CD-lejátszóMyryad Z350 IA sztereó erősítő és Z310 CD CD-lejátszóMyryad Z350 IA sztereó erősítő és Z310 CD CD-lejátszóMyryad Z350 IA sztereó erősítő és Z310 CD CD-lejátszóMyryad Z350 IA sztereó erősítő és Z310 CD CD-lejátszóMyryad Z350 IA sztereó erősítő és Z310 CD CD-lejátszóMyryad Z350 IA sztereó erősítő és Z310 CD CD-lejátszó hátlapMyryad Z350 IA sztereó erősítő és Z310 CD CD-lejátszó hátlapMyryad Z350 IA sztereó erősítő és Z310 CD CD-lejátszó hátlapMyryad Z350 IA sztereó erősítő és Z310 CD CD-lejátszó hátlapMyryad Z350 IA sztereó erősítő és Z310 CD CD-lejátszó hátlapMyryad Z350 IA sztereó erősítő és Z310 CD CD-lejátszó hátlapMyryad Z350 IA sztereó erősítőMyryad Z350 IA sztereó erősítő kijelzőMyryad Z350 IA sztereó erősítőMyryad Z350 IA sztereó erősítő hátlapMyryad Z350 IA sztereó erősítő hátlapMyryad Z350 IA sztereó erősítő hátlapMyryad Z350 IA sztereó erősítő hátlapMyryad Z350 IA sztereó erősítőMyryad Z350 IA sztereó erősítőMyryad Z350 IA sztereó erősítőMyryad Z350 IA sztereó erősítőMyryad Z350 IA sztereó erősítőMyryad Z350 IA sztereó erősítőMyryad Z350 IA sztereó erősítőMyryad Z350 IA sztereó erősítőMyryad Z310 CD CD-lejátszóMyryad Z310 CD CD-lejátszóMyryad Z310 CD CD-lejátszóMyryad Z310 CD CD-lejátszó kijelzőMyryad Z310 CD CD-lejátszóMyryad Z310 CD CD-lejátszóMyryad Z310 CD CD-lejátszóMyryad Z310 CD CD-lejátszóMyryad Z310 CD CD-lejátszó hátlapMyryad Z310 CD CD-lejátszó hátlapMyryad Z310 CD CD-lejátszó hátlapMyryad Z310 CD CD-lejátszó hátlapMyryad Z310 CD CD-lejátszóMyryad Z310 CD CD-lejátszóMyryad Z310 CD CD-lejátszóMyryad Z310 CD CD-lejátszóMyryad Z310 CD CD-lejátszóMyryad Z310 CD CD-lejátszóMyryad Z310 CD CD-lejátszó

A Myryad Z350 IA egy D/A konvertert is tartalmazó integrált sztereó erősítő. Szolgáltatásai között szerepel USB DAC, USB-lejátszó, koaxiális és optikai, továbbá RCA és XLR bemenetek. Végül, de nem utolsósorban 6,3 mm-es Jack kimenet és Bluetooth vevő is található benne.

Myryad Z350 IA sztereó erősítő

Teljesítménye 8 ohmon 2x130, 4 ohmon 2x200 W, ami egy átlagos területű szobában még kevésbé érzékeny hangfalakkal is bőven elegendő lehet. Figyelemreméltó részlet, hogy a masszív alumínium tető alatt kettős toroid transzformátor gondoskodik a jobb és bal oldal tápellátásáról.

Myryad Z310 CD CD-lejátszó

A Myryad Z310 CD hivatalosan CD-lejátszó. De feladatkörét pontosabban leírja, ha digitális médialejátszóként tekintünk rá, amibe mellesleg CD-futómű is került. Épp úgy, mint a Z350 IA esetében, USB-A-B kábellel számítógéphez csatlakoztatva is kamatoztatható a benne lévő DAC tudása. Ugyanaz a DAC chip található benne, mint a Z350 IA-ban (ESS ES9219C). Tartalmaz optikai, koaxiális, RCA és XLR kimenetet is. USB-n keresztül még DSD 512 dekódolásra is képes, viszont az SACD formátumot nem ismeri.

Myryad Z310 CD CD-lejátszó hátlap

Szokatlan tény, hogy az erősítő és a lejátszó is egyformán tartalmaz: érinthető kijelzőt, adathordozóról fájlokat lejátszó USB-A, számítógépes USB-B és Bluetooth bemeneteket. Így aki az erősítőt megvásárolja, kevesebb érvet talál majd a CD-lejátszó mellett, azon kívül, hogy a lemezgyűjteményét rábízhatja. Számunkra úgy tűnik, hogy a Myryad nem akarja "megfosztani" a digitális extráktól azokat sem, akik csak az egyik eszköz vásárlása mellett döntenek. Ez több szituációban is helytálló megközelítés lehet. Például, ha így vennék célba azokat a vásárlókat, akik régen már vettek analóg Myryad erősítőt, és annak tudását szeretnék a Z310 CD-vel kibővíteni. Most, hogy átnéztük a főbb funkciókat, térjünk rá a fizikai részletekre!

Myryad Z350 IA sztereó erősítő és Z310 CD CD-lejátszó

Küllem

A Z350 IA és Z310 CD háza is ugyanolyan igényes szálcsiszolt alumínium. Ritka, hogy még az oldalról hajlított tetőlapot is szálcsiszolják. Ettől az összkép még indusztriálisabb, műszakibb érzetű. Érdemes megbarátkozni vele, mert fekete kiadás egyelőre nincsen. Érdekesség, hogy a készülékek nem nyomógombbal kapcsolhatók be, hanem a kijelző fölötti krómcsík hosszan tartó érintésével. Az angolokra mindig is jellemző volt, hogy szerettek kicsit különcködni az ilyen apró motívumokkal. A talpak sem hétköznapi műanyag pogácsák, hanem fényesre polírozott fémhengerek, gumigyűrű alátéttel. A CD-lejátszó lemeztálcája műanyag, de a tetőlap levétele után egyből látható, hogy alváza erősített kivitelű.

Myryad Z310 CD CD-lejátszó

Használat közben

Az előlapi kijelző sok menüpontból álló, színes vizuális felülethez engedett hozzáférni. A beállítások főleg a beépített médialejátszóra irányultak. Emellett hangszínszabályzó, balansz beállítás és különféle lejátszási opciók (pl. szünetmentes lejátszás, automatikus mappa átugrás az album végére érve stb.) közül lehetett választani. Jövőbeni szoftverfrissítésekre is felkészítették mindkét készüléket, e procedúrát az általános beállításokat tartalmazó menüből indíthattuk volna el. Ha valamit muszáj kifogásolni, akkor megjegyezzük, hogy az általános információkat (pl. éppen lejátszott zeneszám címe) nagyobb betűvel is kiírhatná a kijelző. Ettől függetlenül a reakcióideje és érzékenysége is jó lett.

Myryad Z350 IA sztereó erősítő kijelző

A lejátszóhoz és az erősítőhöz is ugyanazt a nagyméretű infravörös távvezérlőt (MSR1) mellékelik. Ezzel irányítható mindkét eszköz. Érdekesség, hogy a távvezérlőn sincs ki-bekapcsoló gomb. Ehelyett a CD/NWP vagy AMP gomb hosszan tartó nyomásával lehet bekapcsolni a készülékeket. A távvezérlőt néha kicsit "vonalzósan" kellett rászegezni az eszközökre és a gombok elrendezése eleinte kuszának tűnt. Néhány napos ismerkedés után viszont egészen megkedveltük kényelmessége és az aprólékos, szinte minden egyes funkcióhoz külön dedikált gombkiosztása miatt.

Myryad Z310 CD CD-lejátszó

Tesztkörülmények

Frissen kicsomagolva kissé száraz karaktert nyújtott a Myryad készülékpárosa, de néhány nap járatás után egyértelműen finomodott, lágyult az összkép. A meghallgatás 25 négyzetméteres helyiségben történt. Rendszerünk az alábbi elemeket tartalmazta:

Tápszűrő: IsoTek EVO3 Sirius

Tápkábel: AudioQuest és VIABLUE

Hangfalkábel: LessLoss C-MARC

Összekötő kábel: LessLoss C-MARC

Koaxiális kábel: AudioQuest Carbon

Médiaállvány: Creaktiv Trend 2

Hangfal: Bowers & Wilkins 705 S3, Atlantic Technology AT-1

Myryad Z350 IA sztereó erősítő és Z310 CD CD-lejátszó

Hangminőség (Myryad Z350 IA)

Az Oscar Peterson Trio - You Look Good To Me c. száma sok rendszeren szépen szól annak ellenére, hogy nincsen úgy feltupírozva és kidíszítve, mint a tudatosan audiofilek gyönyörködtetésére szánt munkák. A hangszerek finom tónusai olcsóbb elektronikával is könnyen érzékelhetők, viszont az atmoszféra és háttér-csend csak a komolyabb erősítők esetében kap több létjogosultságot. Tesztalanyunk felépítette a barátságos nightclub hangulatot és óvatosan beterelte a zenészeket a nappaliba. Nem volt olyan konkrét és erős ez a jelenlét érzet, mint korábban, (többször) drágább erősítők/lejátszók tesztelésekor, de tisztaság, levegősség és színpad ábrázolás tekintetében teljes elégedettséget éreztünk.

Myryad Z350 IA sztereó erősítő hátlap

Tetszett, hogy a Myryad nem erőszakoskodott a cintányérral és a néha hevessé váló zongorával, olyan értelemben, hogy a magashangokat nem körvonalazta túl. Végső soron mi számít? Hogy engedi-e a rendszer, hogy hátra dőljünk és élvezzük a zenét. A Z350 IA transzparens és objektív közlésmódban tette ezt, de közben még nem vált fásulttá vagy egykedvűvé. A Myryad egyszer már beégett a köztudatba. Nem hallgattuk korábbi készülékeiket, de ha azokban is ez a lényegre törő egyszerűség mutatkozott meg, akkor érthető, hogy miért voltak erősítőik annyira népszerűek.

Myryad Z350 IA sztereó erősítő

A Coldplay - Magic c. számának kiadását a Z350 IA USB bemenetéről hallgattuk. Átjött az a megfogott, kicsit húsos nehézség a basszusban, ami megalapozta e darab popos jellegét. Rengeteg búgó, morajló mélyhangot tartalmazott a zeneszám eredetileg is, amiket a Myryad ügyesen kontrollált. Ügyessége úgy értendő, hogy a basszus nem folyt szét erőtlenül, nem ülepedett rá a többi részletre és erőszintje épp elegendőnek érződött. Chris Martin éneke nem volt teljesen holografikusan középre igazítva, de azt részben az AT1 szétterítő karaktere okozta. A visszhangzó elektromos gitár húrpendítések lágyan úszkáltak a térben, kiszélesítve a hangsugárzók vízszintes síkját. Tetszett, hogy egyszerre tudott nyitni és feszessé válni a rendszer. Kis terhelésen logikusan nem okoztunk kihívást a két transzformátornak.

Myryad Z350 IA sztereó erősítő

Autós hasonlattal élve a nagymotoros gépjárművek biztonságérzetét kaptuk meg. Ha a Coldplay váratlanul fellobbanó mélyhangokat dobott a zenébe, akkor azok a könnyedségérzet megtartásával tudtak kibontakozni. Ahogy konstatáltuk, hogy milyen stabil erőelosztás adott kis terhelésen, a True Love c. számhoz érve kicsit feljebb emeltük a jelszintet (hangerőt). Kíváncsian figyeltük, mit reagál a Myryad az intenzívebb terhelésre. A hangszerek szeparációja megmaradt és a basszus továbbra sem vált ömlengővé. Megmaradt az angolos fegyelem, de ez nem jelenti azt, hogy keveselltük a lendületet.

Myryad Z350 IA sztereó erősítő

Mint egy tisztességesen megfőzött ebédben, minden "fogás" és "fűszer" épp elegendő mértékűnek bizonyult. Ami hallgatás során fő nehézséget okozott: összegezni a Myryad hang milyenségét. Hallottuk a hangsugárzóinkat, azokkal a tulajdonságokkal, amiket elvártunk tőlük. Kijöttek a zenei részletek, egészséges erőelosztással. De a fegyelmen kívül képtelenek voltunk rámutatni, hogy a Myryad hol, mennyire színezi a hangot. A középső és magas frekvenciákban néha lappangott egy kis buzgóság, talán az ESS DAC lenyomataként, de nem voltunk benne biztosak, hogy a konvertert hallottuk és minket egyébként sem különösebben zavart.

Myryad Z350 IA sztereó erősítő

Kiegészítés: a hangzást B&W és Atlantic Technology hangsugárzók társaságában egyaránt nehéz volt kifogásolni. Ha valamibe muszáj belekötni, akkor az előlapi fejhallgató kimenet jöhet szóba. Annak hangzása egyértelműen elmaradt a hangsugárzó kimenethez viszonyítva, szubjektív véleményünk szerint érdemelt volna még egy kis finomítást. Arra jó, hogy este ne őrjítsük meg a szomszédokat, de audiofil igényűek ez esetben jobban járnak különálló fejhallgató erősítő beillesztésével.

Myryad Z310 CD CD-lejátszó

Hangminőség (Myryad Z310 CD)

A CD-lejátszó tiszta és hiteles jelet biztosított az erősítő számára. Hitelesség alatt értendő, hogy a részletek gazdagon, erőltetettség nélkül, egészséges energiaelosztással és érzékletes színpaddal jelentek meg. A két eszközben ugyanaz a DAC chip dolgozik, ezért nem lepődtünk meg a hangzásuk egységességén. Felmerülhet a kérdés, hogy a Z310 CD-nek melyik kimenetét érdemes használni tekintettel arra, hogy bármelyiket csatlakoztatni lehet az erősítőhöz. Esetünkben AudioQuest koaxiális és XLR kábeleket vetettünk össze. Áramlóbb dinamikája és neutrálisabb magas frekvencia kezelése miatt nekünk utóbbival tetszett jobban a hang. Megjegyzendő, hogy az XLR kábel a koaxiálisnak többszörösébe került.

Myryad Z310 CD CD-lejátszó

A lejátszó nem támogat SACD lemezeket, de nem kell alábecsülni hagyományos CD réteggel való képességeit. Olivier Latry - Midnight At Notre-Dame c. orgonaalbumát hallgatva, mikor már a fotel karfája is vibrált a kezünk alatt, erős érzelmi töltetben részesültünk. A székesegyház atmoszféráját szépen kirajzolta rendszerünk, AT-1 hangfalaink pedig végre munkához láthattak, hogy visszaadják a hangszer tengernyi basszusát. Sejthető, hogy mikro dinamikus részletekben előrelépést nyújtott volna az SACD. Ugyanakkor vigasztaló tényező volt, hogy USB-ről bármikor elérhettünk CD-t túllépő felbontást is (akár DSD-t), ha arra volt igény.

Myryad Z310 CD CD-lejátszó

Végszó

A Myryad Z350 IA önmagában is helytállhat sokféle sztereó hangrendszerben. Kevésbé érzékeny hangfalakat is magabiztosan hajt, nagy basszuskapacitással rendelkező dobozokból pedig képes további energiákat kihozni. Ehhez józan dinamika elosztás és egészséges frekvencia egyensúly társul. Az összkép fegyelmezett, mégis élvezhető. Kontrollált, mégsem egyhangú. Nemcsak a dallamokat, hanem a zenei teret is engedi megmutatkozni. Eleinte angolos érzetű, de közben mégis nehéz megfogni, megfogalmazni a karakterét. A high end ott kezdődik, ahol a saját hang háttérbe szorul és a műsorra irányul a fókusz. A kijelző és a hozzá társuló menürendszer néhol valahogy túlbonyolított, de egy átlagos erősítőnél jóval több funkcióhoz enged hozzáférni, ami mindenképpen pozitív. További hab a tortán a beépített médialejátszó és a digitális bemenetek megléte. Annak való ez az erősítő, aki digitális és analóg oldalon is igényt tart a legelterjedtebb csatlakozókra, bemeneti lehetőségekre. Nem hátrány, ha lapul tarsolyában egy zenével teletöltött pendrive vagy külső SSD is.

A Myryad Z310 CD kétféle felhasználónak lehet hasznára. Az egyik, aki eleve sok CD-vel rendelkezik és elkötelezte magát a Myryad iránt. A másik, aki rendelkezik bármilyen analóg sztereó erősítővel, és annak tudását szeretné kiegészíteni egy külső DAC segítségével, ami egyébként CD-lemezeket is le tud játszani. Ha valaki Z350 IA és Z310 CD párosításban gondolkozik, akkor kétszer kell fizetnie Bluetooth vevő, USB-zenelejátszó és számítógépes USB DAC funkciókért, mivel ezek mindkét készülékben megtalálhatók. Ilyen értelemben kissé furcsa párost alkotnak, de ha a Myryad DAC nélküli erősítőket is hoz a jövőben, akkor több értelmet nyer majd a Z310 CD szolgáltatáscsomagja. Konkrétumokat nem jelenthetünk ki, de sejthető, hogy további újdonságok várhatók a gyártótól. Kíváncsian várjuk a folytatást és bízunk benne, hogy legalább olyan kiforrott hangminőséget nyújtanak majd, mint a most bemutatott eszközök!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.