Musician Pegasus R2R DAC teszt

2021. augusztus 30., hétfő, 14:30

Musician audio hifi DAC USB DAC DSD DAC R2R DAC DA konverter Musician DAC DAC teszt DA konverter teszt DSD DAC teszt USB DAC teszt Musician DSD DAC Musician DAC teszt

Az R2R DAC - ellenállás hálózatból kialakított DAC - az audiofilek szent Grálja a digitális dekódolás terén, relatíve egyszerűen megvalósítható és a megszokott Delta-Sigma átalakítók hibájától mentes. A Musician tavaly dobta piacra a Pegasus-t, amivel azonnal belopta magát a hifisták szívébe. Kívül és belül is korrekt, igényes megoldások jellemzik, felbontása pedig eléri a sztratoszférikusan magas DSD1024 és PCM1536 kHz-et (ilyeneket állítólag hallott már valaki, valahol). A Musician Pegasus beszárnyalt szerkesztőségünkbe, ahol alaposan kiveséztük.

Musician Pegasus R2R DACMusician Pegasus R2R DACMusician Pegasus R2R DACMusician Pegasus R2R DACMusician Pegasus R2R DACMusician Pegasus R2R DACMusician Pegasus R2R DACMusician Pegasus R2R DACMusician Pegasus R2R DAC hátlapMusician Pegasus R2R DAC hátlapMusician Pegasus R2R DAC hátlapMusician Pegasus R2R DAC hátlapMusician Pegasus R2R DAC talpMusician Pegasus R2R DACMusician Pegasus R2R DACMusician Pegasus R2R DACMusician Pegasus R2R DACMusician Pegasus R2R DACL-Pad

Ha valaki erős hasonlóságot vél felfedezni a Denafrips és a Musician gyártmányai között, az nem a véletlen műve, a Denafrips fészkéből kelt szárnyra a Pegasus R2R DAC. Mindkettő igényes és precíz mérnöki munka, mindössze a műszaki tartalom és a tervezői filozófia/megközelítés más.

Maga a Musician cég még alig kelt ki a tojásból, 2020-ban alapították 20-25 éves tapasztalattal rendelkező mérnökök, akik elkötelezett hifi rajongók is egyben. Egyedi és ötletes megoldásokat alkalmaznak készülékeikben, mint például a Pegasus DAC-ban a 32 BIT R2R + 6 BIT DSD (32 sorrendű FIR szűrő), saját USB kezelő a megszokott XMOS helyett.

Legelső termékük a Musician Pegasus DAC volt, de mára már egy komplett láncot kínálnak az Andromeda fejhallgató erősítő, a high end kategóriába tartozó Aquarius-R2R DAC, a Monoceros előerősítő, a budget kategóriába tartozó Draco R2R DAC és az MDP-2 digitális lejátszó.

Musician Pegasus R2R DAC

A Musician Pegasus a megjelenésekor egyből levette a lábáról tesztelők döntő részét az egészen kivételes ár/érték arányával, mondván ilyen hangot eddig csak jóval drágább készülékektől hallottak.

Most nekünk is lehetőségünk nyílt egy tesztre, ahol megnézzük mi is az igazság, valóban a mondák szárnyas lova a Pegasus, vagy csak egy ázott veréb?

Musician Pegasus R2R DAC

Kinézet, csatlakozók

Meglehetősen elegáns a Musician Pegasus kinézete, szögben lecsapott élekkel az elején, ahol szép egyenletes sorban helyezkednek el és meglehetősen diszkréten világítanak az állapotjelző LED-ek. A középső bekapcsoló gombtól balra választhatjuk a bemenetek típusát koaxiális, optikai, AES/EBU, USB és IIS LVDS a választék, ami konkrétan minden igényt kielégít.

Musician Pegasus R2R DAC

Jobb oldalon az NOS (NonOverSampling) ki/be kapcsoló, ha világít, akkor a funkció ki van kapcsolva - mi sem értjük - ha nem világít, akkor működik, azaz ilyenkor nincs túlmintavételezés. Mellette a különböző felbontások kijelzése (lenne) látható, de olyan pici és halvány a LED, hogy konkrétan csak akkor látszik valami, ha pont szemből nézzük az előlapot, valami erősen borult éjszakán. Persze a helyén kell kezelni a dolgot, az égvilágon senki sem fogja ezeket nézegetni, maximum a vásárlás után pár napig.

Musician Pegasus R2R DAC hátlap

Hátul szintén korrekt választékot találunk a csatlakozókból, egy-egy pár RCA és XLR kimenet, 5 db digitális bemenet, ami egészen meglepő módon pont ugyanaz, mint ami az előlapon kiválasztható, koaxiális, optikai, AES/EBU, USB, IIS LVDS. Van még egy szabványos, IEC tápcsatlakozó aljzat, amibe olyan spéci tápkábelt dughatunk, amilyet szeretnénk.

Musician Pegasus R2R DAC hátlap

A ház teljes egészében alumíniumból készült, ami elől 1,5 cm, körben "csak" 1 cm vastag és feketére, vagy ezüstszínűre eloxált verzióban vásárolható meg.

A ház kivételesen masszív benyomást kelt, amit a 3,9 kg tömeg is megerősít.

Távirányítót nem kapunk a Musician Pegasushoz, de nincs is rá szükség.

Musician Pegasus R2R DAC

Az R2R elv

Megpróbáljuk nagyjából tisztába tenni mi is az a mágikus R2R átalakítás, mit is takar valójában ez a kifejezés.

A szokványos D/A átalakítók egy darab chipből állnak, aminek a belsejében történik az átalakítás 2/4/8 csatornával és különböző felbontásra képes dekódolóval, ez általában 24, vagy 32 bites Delta-Sigma megoldás, amiből a sztereó jelet állítják elő. Ilyen például az összes Sabre, AKM, Burr-Brown chip.

Musician Pegasus R2R DAC

Az R2R teljesen eltérő megközelítést alkalmaz a D/A átalakításra, itt diszkrét alkotóelemek sorozata végzi el a műveletet, azaz egy soros áramkörbe párhuzamosan csatolt ellenállásokon fut végig a jel és ahogy (mondjuk 24 db) rajtuk sorban más feszültséget mérhetünk, úgy kapjuk meg az átalakításhoz szükséges, változó nagyságú feszültséget.

L-Pad

Egy egyszerű példa ennek a szemléltetésére, a hangfalak hangváltójában alkalmazott L-Pad, azaz egy sima feszültség osztó, amivel általában a magassugárzó érzékenységét illesztik a mélysugárzóhoz. Ha ezt az egy L-Pad áramkört sorban meghuszonnégyszerezzük, már meg is kaptuk a 24 bites D/A átalakítónkat.

Hátránya az ellenállások meglehetősen magas ára, ugyanis itt a technológia határait feszegető pontosságra van szükség, a megfelelően precíz D/A átalakítás érdekében, ráadásul az ellenállások értéke hőfok függő, azaz a különböző hőmérsékleten más ás más az ellenállás értéke. Igaz ez a DAC-oknál nem annyira kritikus, ugyanis a Musician Pegasus sem melegszik fel számottevően működés közben.

Musician Pegasus R2R DAC

Belül

Diszkrét, kiegyensúlyozott 24 bit létra-sín implementációval rendelkezik az alapvető R2R natív 1 bit PCM dekódoláshoz, majd külön létra a DSD dekódolásához (6 bit). Mögöttük van egy Altera Cyclone IV FPGA megvalósítás kombinálva egy FEMTO Crystal oszcillátorral a DSP vezérlés és a jitter csökkentése érdekében. XMOS helyett egy STMicroelectronics ARM Cortex-M4 alapú STM32F446 processzor vezérli és válogatja szét a különböző adatformátumokat a D/A átalakító számára, ami itt ugye ellenállás hálózat.

Az R2R átalakítás legfontosabb része a beépített ellenállások pontossága, azon áll vagy bukik a percíz D/A dekódolás és ezzel együtt értelemszerűen a kapott hang minősége is.

Musician Pegasus R2R DAC

A Musician Pegasus tervezőmérnökei azonban itt (sem) spóroltak, megkapta azokat a legmagasabb minőségű, 0,005 %-os pontosságú ellenállásokat, amelyeket a Denafrips Terminator (kb. 4500 dollár) és a Venus DAC-ok (kb. 3000 dollár) zászlóshajóiban, valamint ami a Rockna Wavedream (6600 dollár) belsejében is található.

Az analóg oldalon a Pegasus a legjobb, alacsony veszteségű tantálkondenzátorokat (a narancssárgákat) használja, amelyek jellemzően nagyon drága készülékekben találhatók. Például a Rockna Audio berakta őket a Wavedream (6600 dollár) és a Wavedream Signature (16 000 dollár) DAC-ba.

A Pegasus egyetlen árnyékolt toroid transzformátort és több beágyazott feszültségszabályozót használ (ezek a legjobbak), hogy a váltakozó áram egyenáramú ingadozásait a lehető legnagyobb mértékben csökkentse. A többi gyártóhoz képest kisebb mennyiségű elektrolit kondenzátort használtak, ami azt jelenti, hogy a tranziens átvitel a lehető legjobb lesz. A Denafrips ajánlataival összehasonlítva, amelyek több tíz olyan kondenzátort használnak, amik lelassítják a jelútvonalat, így ezeknek az egységeknek a simább és lassabb (elvileg) az impulzus átvitele.

A kimeneti fokozat nagyon erős, kissé szokatlan, hogy ilyen nagyszámú, 8 tranzisztor található, de ez elengedhetetlen a gyors, energikus zenékhez.

Musician Pegasus R2R DAC

Használat közben, szolgáltatások

A Musician honlapjáról letöltött driver telepítése után, a Pegasus máris használatra kész, a Roon és Jriver hibátlanul kezelte. Az IIS LVDS bemenet is kifogástalanul működött egy Singxer SU2 Bridge használatával, mindössze a DSD fájlok bal és jobb csatornája keveredett össze. Amit elvileg meg lehet oldani az NOS és bemenetválasztó gombok nyomkodásával (lásd kézikönyv) de inkább nem piszkáltuk mondván, ami működik azt lehetőleg ne rontsuk el.

A bemenet választás kicsit mókásra sikerült, ugyanis az apró LED-ek világítása, csak egy bizonyos szögig látható egy átlagos adottságokkal rendelkező hifista szemével. Így két megoldás marad, vagy addig nyomkodjuk a bemenet választó gombot, amíg meg nem szólal a készülék, vagy letérdelünk a Pegasus elé.

A csatlakozók masszívak és pontosan illeszkednek, a Pegasus stabilan áll, a megszokott négy helyett, mindössze három darab lábon.

A melegedés minimális, a különböző formátumok közötti váltást hibátlanul és gyorsan kezelte, zavaró mellékzörejek nélkül.

Tesztkörnyezet

Cambridge Audio 851N streamer és 851A erősítő, Musician Andromeda fejhallgató erősítő, SMSL M400 DAC, Singxer SU2 Audi Bridge az IIS LVDS csatlakozáshoz, Topping A90 fejhallgató erősítő, Sendy Peacock és Aiva, AQ Carbon NightOwl fejhallgatók, Satori hangszórókból épített hangfal, SVS Micro 3000 mélyláda, Kácsa, AudioQuest, Nordost, WireWorld kábelek.

A teljes tesztet NOS módban készítettük, természetesen pár mondat erejéig jellemezzük a túlmintavételes módot is.

Musician Pegasus R2R DAC

Hangminőség

Hosszú hónapokig volt szerencsénk a Musician Pegasust hallgatni, így alaposan sikerült kiismerni a hangját, ami az elejétől kezdve lebilincselt minket (törököt fogtam, nem ereszt) a maga természetes, nyugodt előadásmódjával.

Az első benyomás az a sziklaszilárd basszustartomány, ami hatalmas felbontással rendelkezett, árnyalt és ezer réteget volt képes megkülönböztetni, tökéletesen együtt futott a pontosság és mélység. Legyen szó bármilyen zenei stílusról, ez az alap soha nem billent ki, jött zavarba, mindig biztos alapot és súlyt adott a zenének.

A másik feltétlen megemlítendő dolog pedig a természetesség és a könnyedség, egyáltalán nem volt érezhető semmiféle digitális "mellékíz" a dalokban, nem adott hozzájuk semmi felesleges fényt vagy csillogást. Ami plusz fény elsőre csábítóan hangozhat, de egy idő után erősen fárasztó lehet. A Musician Pegasus nem esett bele ebbe a hibába, nem hangsúlyozott feleslegesen sehol, kiegyenlített és sima hangok kényeztették kritikus füleinket.

Amiben pedig szinte verhetetlen általában az R2R, az a tér és a levegő visszaadása. A legtöbb DAC/erősítő vagy bármi, ami hangot ad ki magából, az rajzol egy a hangfalak közötti teret és abban helyezi el jól/rosszul a hangszereket és az énekeseket. A Musician Pegasus viszont kicsit előrébb tolta az előadókat és mögöttük nyitott meg egy hatalmas színpadot - nem mindegy! -, ami jóval hihetőbbé tette így a zenét.

Musician Pegasus R2R DAC talp

Hans Zimmer remekül érezte magát a Musician Pegasussal, ilyenkor derül ki, hogy a felvételein jelen lévő basszus, egyáltalán nincs kiemelve, vagy túllőve, egyszerűen az adott készülék/lánc nem tudja jól kezelni ezt a tartományt. A Pegasusnak nem okozott gondot ez a frekvenciasáv, pontos és gazdagon árnyalt képet rajzolt róla, kottázhatóan és főleg hihetően borzolta a padlót és a füleinket.

Mike Oldfield harangjátékain játékosan könnyedén csilingelt, itt is a természetességen és a hihetőségen volt a hangsúly, élvezettel és főleg fáradtság nélkül hallgattuk a csengés-bongást. Az elektromos gitár finoman, mégis zúzós dinamikával adta tudtunkra a művész gitártudását, harapósan és könnyedén lebegett a térben a hang.

Nagyon nehéz bármit is kiemelni egy olyan hangból - és csak magunkat tudjuk ismételni Paul Simon felvételeit hallgatva - ami erősen közelít a valóságoshoz, azaz itt is csak természetes könnyedség és hihetőség az, ami fülbe ötlött, Paul zenéit előkotorva a HDD-ről, vagy TIDAL-ról.

Hangulatot és érzelmeket adott át könnyedén a Musician Pegasus, erőlködés nélkül.

Musician Pegasus R2R DAC hátlap

Az NOS-t kikapcsolva valamivel több magashangot és gyorsabb tranzienseket kaptunk, cserébe a természetesség enyhe csökkenésével, nekünk az NOS mód tetszett jobban, de tökéletesen megértjük, ha valakinek pont ellenkező a véleménye.

Érdekes, de az ősrégi AD1955 DAC chippel szerelt Cambridge Audio 851N állt talán a legközelebb a Musician Pegasus hangjához. A CA 851N jóval világosabbra van hangolva, a hangkép egyensúlya jóval magasabban van, mint a Musician Pegasusé, de megtart valamit az R2R könnyedségéből és természetességéből.

Az SMSL M400 már teljesen más világ, simaságban és bársonyosságban nehéz megverni az AKM4499 chipet, viszont itt kicsit könnyűsúlyú a basszus (ebben az összehasonlításban természetesen). Itt már kizárólag ízlésbeli különbségekről van szó, nem arról, hogy ez a jobb vagy az a rosszabb.

Még egy gondolat: a gyártó ajánlása szerint minimum 300 óra bejáratás kell a végleges hang eléréséhez és ezt tessék komolyan venni, frissen kicsomagolva egészen biztosan nem hozza a tudása 100 százalékát (mint ahogy más készülék sem).

Musician Pegasus R2R DAC

Konklúzió, ajánlás

A Musician Pegasus beszárnyalt hozzánk és igazolta jó hírét, valóban Pegasushoz méltó hang, nem valami ázott veréb. Van valami olyan a hangjában, amit nem sok más DAC tud, valami olyan természetesség és hihetőség, amit nem lehet megunni és soha nem lesz fárasztó. A mélytartomány példásan tökéletes, ezt a sziklaszilárd és pontos felbontást csak jóval drágább készülékek tudják így prezentálni.

Már kezdésnek nagyot alkottak a Musician mérnökei a Pegasus képében. Kaptunk tőlük egy olyan készüléket, amiben egyesül a belső tartalom minősége a kivételes hanggal, az Ajánlott Vétel címke nem kérdéses!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.