Moon ACE all in one hifi rendszer teszt

2019. június 3., hétfő, 12:50

Moon audio hifi erősítő DAC high end hifi erősítő sztereó erősítő Moon erősítő erősítő teszt Moon erősítő teszt hifi erősítő teszt sztereó erősítő teszt high end sztereó erősítő

Még meg sem száradt virtuális tintánk a legutóbbi Moon tesztünk óta, és máris itt a következő delikvens. Magabiztosan álltunk neki a Moon ACE vizsgálatának, hiszen ez a készülék nem más, mint egy hálózati lejátszóval ellátott 240i integrált sztereó erősítő, ami a legutóbbi alkalommal levett minket a lábunkról, így vélhetően itt sem vár- ránk semmi negatívum.

Minden egyben

A kanadai vállalat "belépő" erősítőjére épített hálózati lejátszó nagyon jó ötletnek tűnt már első ránézésre is. A Moon 240i külső és belső felépítése egyaránt minőségi részleteket mutat, tehát egy rendkívül jó alapot biztosít a lejátszó részére.

Külsőre lényegében semmi eltérést nem lehet észrevenni a két készülék között, egy apró ACE/240i felirattól eltekintve a bal alsó sarokban. Méreteik, a vezérlő gombok és a kijelzők is tökéletesen megegyeznek, de természetesen az ACE kijelzője valamivel több információ közlésére képes.

Moon ACE all in one hifi rendszer

A hátlapon is hasonló a helyzet, hiszen a 240i már alapból is nagyon jól el van látva digitális és analóg csatlakozókkal, ám az ACE természetesen meg lett fejelve egy Ethernet aljzattal, egy WiFi antennával, valamint egy WiFi Setup és egy Reset gombbal is, melyek a hálózathoz való kapcsolódást hivatottak támogatni.

Moon ACE all in one hifi rendszer hátlap

A motorháztető eltávolítása után szintén ismerős látvány fogadott minket, de a hálózati lejátszás miatt itt találkoztunk a legtöbb eltéréssel a 240i-hez képest. Az erősítő része a jól bevált, csatornánként 50 W (8 Ohm) teljesítményre képes, ESS9010K2M D/A konverterrel felvértezett, számos analóg és digitális bemenettel rendelkező A/B osztályú gépezet a korábbi modellből. A készülék agyát egyszerűen az erősítő áramkörei felé a hátlaphoz helyezték el, megfelelőnek tűnő elcsatolással, de természetesen ettől még egy ilyen all-in-one hifi rendszer soha nem maradhat olyan kompromisszum-mentes, mintha ezeket az egységeket külön-külön házban kapnánk meg, de nem is ez a lényegük.

Moon ACE all in one hifi rendszer

Az előbb említett vezérlő központ a manapság már átlagosnak mondató elvárásokat elégíti ki a hálózati lejátszás terén, ami azt jelenti, hogy egy nagyon jól megálmodott applikációnak hála, száműzhetjük az amúgy jó minőségű távvezérlőt is. A Moon MiND App majdnem minden modern, minőségi zenehallgatásra alkalmas platformot felkínál, mint a Quobuz, Deezer és legfőképpen az MQA-t is támogató TIDAL-t is. Tüske volt a szemünkben, hogy e nemes lista ellenére a Moon ACE nemkívánatosnak tekinti a Spotify-t, illetve az AirPlay és Chromecast sem szerepel az erényei közt. Tisztában vagyunk vele, hogy ezek közül egyiknél sem a makulátlan hangminőség a fő szempont, de ha már Bluetooth van, akkor egy igazi all-in-one lejátszó tudja kiszolgálni a család vagy az esetleges vendégek igényeit is, ne csak a vájtfülű tulajdonosát, arról nem is beszélve, hogy mostanra a népes számú konkurenciával szemben ezek bizony mínusz pontok lehetnek a választásnál.

Moon MiND App

Működés közben

Amíg nem töltjük le a Moon MiND alkalmazást, lényegében egy 240i boldog tulajdonosi vagyunk némi extrával, de abban a pillanatban, ahogy élesítettük az applikációt, kinyílt a világ. A számos streaming platformon túl megszámlálhatatlan mennyiségű internet rádió is rendelkezésre áll, melyek közül szép számmal találtunk jó minőségű (HiRes) műsorforrásokat is, több mint meglepő hangzással.

Moon MiND App

Az alkalmazás nagyon jól átgondolt, logikusan felépített és könnyen kezelhető, ami alapvetően nem kellene, hogy említésre méltó legyen, de többször is ért már minket csalódás más gyártók esetében.

Moon MiND App

A meghallgatás során lényegében ugyanazokat az albumokat hallgattuk végig, amit korábban a 240i tesztelése során. Nagy meglepetést nem okozott, hogy a hangzása megegyezett a 240i erősítővel, ezért annak a részleteit nem ismételjük újra, ugyanolyan aprólékosan. Ugyanaz a részletező, higgadt, kiegyensúlyozott zenei hangzás, amit korábban is tapasztaltunk, de itt már jóval több lehetőség akadt házon belül, mint a Sabre DAC által nyújtott nagyfelbontású (32 bit/384 kHz) zenék élvezete külső forrásokból. Hálózatunkról elérhető zenei anyagokon felül a TIDAL Masters is rendkívüli minőségben prezentálta kedvenc albumainkat, és sokaknak a Roon képesség is pozitív pont lehet a Moon tarsolyában. Az A/B osztályú erősítő nagyon kellemes, hosszan hallgatható szellős hangzást biztosított, de ez alkalommal is az volt az érzésünk, hogy nagyobb méretű álló hangfalakkal (esetünkben a Focal Aria 936) hagyott némi hiányérzetet dinamikában és feszességben. Ezzel szemben több állványos (ELAC, DALI, Usher Audio) és álló (GoldenEar, Monitor Audio, Triangle) hangsugárzót is problémamentesen, magabiztosan szolgált ki a csatornánkénti 50 W teljesítmény, tehát a Moon ACE nem feltétlenül a 30 négyzetméter feletti helységekben elhelyezett álló monstrumok meghajtására lett kitalálva, de kisebb nappaliban, egy jól eltalált hangfallal nagyon kellemes órákat szerezhet hallgatójának.

Moon ACE all in one hifi rendszer

Összegzés

A Moon ACE a sokadik all-in-one készülék, ami megfordult a kezeink közt, és remélhetőleg nem is az utolsó, hiszen pillanatnyilag ezek a "svájci bicskák" nagyon széles rétegnek kínálnak kompakt és intelligens megoldást a minőségi zenehallgatáshoz. Azon a néhány negatívumon kívül, amit cikkünkben felsoroltunk, egy elképesztően jó eszközt ismerhettünk meg benne. Példás megépítés, átlagon felüli digitális és analóg csatlakozási lehetőségek, nagyon jó minőségű DAC, phono fokozat, jó vezérlő app és még sorolhatnánk az ACE erényeit. Ha belegondolunk abba, hogy a Moon ezzel a készülékkel lép be az audiofil zenehallgatás világába, rettentő kíváncsian várjuk a nagyobb modellek vizsgálatát is a jövőben.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.