Lyngdorf Audio TDAI-3400 integrált sztereó erősítő teszt

Bitből zenét

2019. december 15., vasárnap, 11:40

Lyngdorf audio hifi sztereó erősítő Lyngdorf Audio erősítő teszt hifi teszt Lyndorf erősítő hifi erősítő teszt sztereó erősítő teszt Lyndorf Audio teszt

Látványos, hogy a nagynevű hifi gyártók mennyire próbálják felvenni a lépést a hálózati szolgáltatások, vezeték nélküli hangrendszerek és applikáción keresztül vezérelhető eszközök töretlen fejlődésével. Ez nem minden esetben sikerül nekik (hiszen még a rakétagyártók is belátják, hogy nincs tökéletes elektronika, bármennyire is legyen az a mai kifejezéssel "okos"), a lényeg, hogy azért igyekeznek. De! Még hozzájuk (akiket nevezzünk most széles átlagnak) képest is olyan, mintha mérföldekkel előrébb, erőlködés nélkül lejtené győzelmi táncát a Lyngdorf Audio. És nem nehéz átérezni a tánclépéseket annak, aki egy bitang módon átgondolt és szemtelenül aktuális tudású integrált sztereó erősítőt keres.

Lyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítőLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítőLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítőLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítőLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítőLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítőLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő kijelzőLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő kijelzőLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítőLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő távvezérlőLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő távvezérlőLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő távvezérlőLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő távvezérlőLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő távvezérlőLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítőLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítőLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítőLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítőLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítőLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő mikrofonLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő mikrofonLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő hátlapLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő hátlapLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő hátlapLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő hátlapLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő hátlapLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő hátlapLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő hátlapLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő hátlapLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő hangfal csatlakozókLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítőLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő hátlapLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítőLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítőLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő HDMI modulLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő HDMI modulLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítőLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítőLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítőLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítőLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítőLyngdorf Audio TDAI-3400 hifi erősítő CD-2 CD-lejátszóLyngdorf Audio TDAI-3400 hifi rendszerLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő AppLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő controlLyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő web control

Mire is jó pontosan?

Az integrált sztereó erősítők előnye sokoldalúságukban rejlik. Azért vesz valaki ilyen készüléket, mert kényelmes és hatékony módon kívánja a forráseszközei és hangsugárzói közti szakadékot áthidalni. Ártól függően persze lehetnek akadályok hangminőség és funkcionalitás terén is. A high end gyártók feladata (kéne, hogy legyen), hogy ezeket a korlátokat eltöröljék.

Lyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő távvezérlő

Akik korábban vizsgálták már a gyártó hátterét, gondolkodásmódját, azoknak érthetővé válik, hogy a Lyngdorf Audio egyik terméke esetén sem egy "nesze, vigyed" megoldásra összpontosít. Jelen esetben a TDAI-3400 bizonyítottan megpróbál praktikus lenni, mivel sok lehetőségre előre felkészítve illeszkedik be a felhasználó rendszerébe. 5 000 eurónak megfelelő összegért a legelterjedtebb analóg és digitális bemeneteket is egészséges mennyiségben tartalmazza.

Lyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő hátlap

Moduláris a felépítése, ezáltal a nem hétköznapi, de egyesek számára kritikus fontosságú extra aljzatokkal is kiegészíthető (legyen az további analóg RCA/XLR vagy 4K-képes HDMI ki/bemenet), némi felárért természetesen.

Lyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő HDMI modul

Nézze el olvasónk, hogy nem soroljuk fel itt a gyárilag adott és vásárló által hozzárendelhető csatlakozók listáját (az utolsó oldalon amúgy is megtesszük). A TDAI-3400 rugalmassága fontos és értékes, de nem (csak) ez a fő előnye. A sok bemenet még nem nagy kunszt, mivel egy töredékáron megvásárolható sztereó "riszíverre" is rácsatlakoztathatunk mindent a telefontól a kávéfőzőig.

Lyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő hátlap

De akkor miért fizetünk ennyi pénzt? A TDAI-3400 arra szolgál, hogy a vájtfülűek mércéjével is kimagaslónak nevezhető munkát végezzen, miközben komplex rendszerünket egyetlen agyként és szívként eligazítja, egy kidolgozott recept alapján gatyába rázza, majd levizsgáztatva tovább engedi. Nincs elő/végfok, se DAC, csak egy rakás forráskészülék, internetkapcsolat és ez az erősítő.

Lyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő mikrofon

Tesztalanyunk nyerő kártyája a teljesen digitális felépítés és a gyártó saját szabadalmát képező, RoomPerfect szobaakusztika korrekció is (ezek jelentőségét kifejtettük korábbi, TDAI-2170 erősítőről készült tesztben). A benne megbúvó technológiák nem olyan legyintéssel nyugtázandó matyóhímzések, mint a nagyáruházi mikrohifi rendszer dobozán, színváltó fényezéssel kiemelt "megabass" funkció. A Lyngdorf által kidolgozott jelkezelési és feldolgozási folyamatok a hűséges zenevisszaadást, az eredeti jel megtartását, épségben történő szállítását szolgálják. Ez kéne, hogy legyen minden hifi komponens esetében a szorgalmasan elvégzett házifeladat.

Küllem

A TDAI-3400 megjelenése komoly és funkcionális, felesleges giccstől mentes, ugyanakkor ékesen példázza a skandináv minimalizmust. Egyesek talán kifogásolhatják, hogy csak feketében készül, de ez az árnyalat legalább szinte bármihez passzol. A fehér képpontos kijelző betűkészlete sokkal nagyobb, ezáltal jobban olvasható, mint a TDAI-2170 erősítőé volt.

Lyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő kijelző

A másodlagos fekete "ablakocska" valójában nem kijelző, hanem a WiFi és Bluetooth modul. Alatta USB port, fejhallgató aljzat és egy 3,5 mm-es Jack bemenet található, utóbbi kizárólag a telepítő mikrofon csatlakoztatására szolgál.

Lyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő

Megjegyzés: amikor a készüléket telepítő személy elégedetlen betolja az erősítőt és bekapcsolná, akkor jut eszébe, hogy még be is kell majd kalibrálni a mellékelt bemérő mikrofonnal. Káromkodva húzná ki megint a kábeldzsungellel megtoldott eszközt a szűkös dizájn bútorból... amikor megkönnyebbülve felsóhajthat, hiszen a mérnökök sejtették, hogy ez lesz - ezért jó, hogy előre került az a bizonyos mikrofon aljzat.

Lyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő hátlap

A hátoldal ízlésesen zsúfolt, a felhasználó által rendelt moduloktól függően közel házimozi erősítő szintű csatlakozó kavalkádot tartalmazhat. Nézze el nekünk az olvasó, hogy nem soroljuk fel az összes meglévő (és lehetséges) ki/bemenetet (a cikk végén megtesszük)!

Lyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő

Használat közben

Az első piros pontot a vezeték nélküli távvezérlő kapja, amely megkíméli használóját a nyújtott karú célozgatástól. Sokkal kényelmesebb, mint az infravörös.

Lyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő távvezérlő

A második piros pont az applikáció alapú vezérlésnek, pontosabban annak fürge működésének tulajdonítható. Milliszekundumok telnek csak el az utasítások leadása és az erősítő aktív reakciója között, ami 21. századhoz méltó teljesítmény. A hangerő (jelszint) vezérlő potméter csapágyazott, ezáltal a végtelenségig forgatható, tetszőleges sebességgel, közben jólesően, alig hallhatóan ciripel. A TDAI-2170 kicsit bátortalan fokozatokban lépett, hozzá képest a TDAI-3400 jelszintje sokkal ésszerűbb, markánsabb léptékben változtatható, ami szintén örvendetes.

Lyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő App

Ami egyelőre (azért csak egyelőre, mert remélhetőleg szoftver frissítés útján javulni fog) fekete pontot kap, az az applikáció Android rendszeren történő konok viselkedése. Ugyanis, ha lezárjuk a telefont majd újra feloldjuk, akkor az alkalmazás nem enged visszalépni oda, ahol korábban voltunk, sőt, nem enged semmilyen lépést. Ilyenkor minden esetben kell zárni és ismét meg kell nyitni a programot, ezt követően folytathatjuk a fájlböngészést, vezérlést.

Mi dönthetjük el, hogy az erősítő készenléti módból is felébreszthető legyen-e az applikációval, továbbá mobileszközön vagy számítógépen a Spotify is képes bekapcsolni. Ez a hétköznapok során egyértelműen gyorssá és kényelmessé teszi a zenehallgatást és akkor még nem került szóba a Roon. Utóbbira jelenleg nincsen licenszünk, ezért nem állt módunkban kipróbálni, de akik tekintélyes magas felbontású digitális zene gyűjteménnyel rendelkeznek, azoknak érdemes lehet belevágni. Persze nem feltétlenül muszáj, hiszen az erősítő a rá csatlakoztatott USB adathordozókról és helyi hálózatról is képes lejátszani, az applikáción keresztül. Külső merevlemezekkel válogatós lehet, de a pendrive nem okoz gondot.

Lyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő

A D osztály és a digitális felépítés előnyei közé tartozik, hogy a készülékház teljesen zárt és a viszonylag magas teljesítmény ellenére is csak elhanyagolható szinten melegszik. Ugyanakkor az össztömeg is alig több nyolc kilónál, ezért a beüzemeléshez nem kell feltétlenül konditermes háttér.

Lyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő

Hangminőség

Az erősítővel való ismerkedés több felvonásból állt. Először a Lyngdorf Audio CD-2 CD-lejátszóval hallgattunk bele néhány jól ismert lemezbe (pl. Eric Clapton - Unplugged, Joe Satriani - Black Swans and Wormhole Wizards, Olivier Latry - Midnight at Notre-Dame). Néhány filmet is végig néztünk (ezeket most nem soroljuk fel, mert hosszú lenne a lista, de többek közt a komplett Harry Potter sorozat is benne volt) valamint alkalmi Xbox játékhoz is a Lyngdorf volt fő támaszunk. Napi rendszerességgel használtuk a Spotify klienst, az optikai kábelen csatlakoztatott televízión pedig néha YouTube videókat néztünk. Természetesen nem maradhatott el 96 kHz/24 bites fájlokat is tartalmazó referencia lejátszási listánk sem, amelyet nemes egyszerűséggel egy előlapra dugott USB háttértárról játszottunk le. A teszthez a korábban bemutatott FR-1 és BW-2 2.2 csatornás szub-szat kombinációja, majd később egy pár Atlantic Technology AT-1 álló hangfal volt segítségünkre.

Lyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő hátlap

Felesleges magyarázkodásnak tűnhet az előző bekezdés, valójában viszont rámutat, hogy egy erősítőnek nem csak az a feladata, hogy fejüket vakaró, közben kíváncsian hümmögő audiofil megszállottak Hi-Res fájljait megszólaltassa. Minden műsort kezelnie kell, amit a felhasználó amúgy otthonában nézne, hallgatna. De általában ehhez hozzáadódik az erősítő karaktere, digitális jelfolyam vezérlési ügyetlenségei, egy kis jitterrel és torzítással fűszerezve. A jó hír az, hogy ezek a hibák, bajok, kivétel nélkül ott vannak a Lyngdorf Audio fekete listáján.

Lyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő

A TDAI-2170 esetében nem féltünk hosszasan ecsetelni, hogy az elektronikából milyen akusztikai kifinomultság, önkontroll és hitelesség áradt. Lappangott benne azonban egy hangyányi óvatosság és sejtelem. Finom ábrázolása mellett nem tudott annyira harapós, vad és szilárd lenni, mint egyes AB osztályú erősítők és van, aki ezt az extra energiát igényli. A TDAI-2170 teljesítménye kb. 2x170 W (4 ohmon), ugyanez a TDAI-3400 esetében 2x400 W. Ez jelentős eltérés a nagyobb modell javára, és nemcsak azt jelenti, hogy hangosabban tud szólni.

Lyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő

A TDAI-3400 alapjaiban hasonlít kisöccse, ugyanakkor mindenben kicsit jobb, ügyesebb, fejlettebb. Érzékelteti a dinamikát, de mélyebbre ás a zenében és még az egészen apró, mikro-dinamikus részleteket is a kisujjából rázza. Az effekteket, hangsávokat nem csak folyékonyan áramoltatja, hanem a térből gyengéden kiemeli, visszaengedi, impulzívan mozgatja is. A TDAI-2170 besimuló, levegős basszus kezelése a TDAI-3400 esetében több határozottsággal, térrel és pontossággal egészül ki. Magas jelszinten ez az erősítő vasfegyelemmel parancsolt rá az AT-1-eseinkre, hogy legyenek szívesek táncra perdülni, és azok felbátorodva, tiltakozás nélkül szabadjára eresztették a szobát alaposan megrázó energiát. De ez nem AB osztályos izomfeszegetés volt, hanem pillanatok alatt levezényelt, villámcsapás-szerű hadművelet.

Lyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő

Oldalakat lehetne teleírni a zenei/filmes/videojátékos tapasztalatokkal, hogy hol milyen részletekre lettünk figyelmesek és mikor milyen érzelmeket váltott ki belőlünk a műsor. De ez a fajta felfedező út legyen minden leendő tulajdonosnak a saját élménye. Térjünk inkább ki arra, hogy mit hiányoltunk? A sztereó középpont nem volt olyan hegyesen fókuszált és holografikus, mint más, hasonlóan árazott elektronikák esetében. Ez csak azoknak tűnhet fel, akik évek óta finomítgatott, eleve high end rendszer után sorolnak be a Lyngdorf sávjába. A teszteléshez használt rendszer inkább előrefelé kommunikált, a hallgató irányába építette fel a színpadot, a hátra irányuló mélységet is érzékeltette és ábrázolta, de csak szerényebb mértékben. Ezek azonban már olyan tényezők, amelyek kábelezéstől, szobaakusztikától (sokat korrigál a RoomPerfect, de nem mindent) és a rendszerben lévő hangsugárzóktól egyaránt függenek. De mindez semmit nem változtat a tényen, hogy ez az erősítő piszkosul átgondolt, hiszen minden digitális porcikájával együtt pontos, alázatos zeneiség jön belőle.

Lyngdorf Audio TDAI-3400 sztereó erősítő

Végszó

Az olyan vasak, mint a Lyngdorf Audio TDAI-3400 képesek az érme másik oldalát megmutatni, megértetni, hogy a "digitális" egy analóg-hű, művelt hallású és zenében szakbarbár analizálás nélkül is merülni képes audio-búvár számára sem szitokszó többé. A mesterkélten kifejezett bitektől hamar elfárad az agy és fájni kezd a fej. Ha nem is fajul fizikai fájdalomig az élmény, akkor is érzi minden zenében a kicsit is művelt egyén, hogy valami nem stimmel. Ez a készülék viszont a megfelelő (felbontású, bitmélységű, karakterű) műsorral képes volt fenntartani azt az illúziót, hogy a zene teljes és csak kínálkozik, áramlik, magától értetődik.

Eközben a biteket vezérlő áramkörök, a szűrést segítő, torzítás csökkentő csipek áradata annyira tudatosan beállítva és a háttérben dolgozik, hogy a hangszórókból már tényleg csak a bajok nélküli, digitális, de nem szétskálázott/jittertől béna moslék jelenik meg, hanem a vegytiszta jel. Aki tehát nullákban és egyesekben tárolja legértékesebb zenei gyűjteményét, és új anyagok vadászatára nem veti meg a netes klienseket, hálózati eléréseket, annak a TDAI-3400 sokféle utat és lehetőséget tár majd fel. Nem állítjuk, hogy ugyanezt a felhasználói élményt ne lehetne hasonló összegből, hasonló funkciókkal elérni. De az szinte biztos, hogy az eredmény nem egy ilyen flottul működő, cipősdoboznál alig nagyobb masina lesz, ami mellesleg herkulesi erőre is képes.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.