Lotoo PAW S2 USB DAC teszt

Kettes fokozat

2021. december 4., szombat, 22:35

Lotoo audio hifi DAC erősítő DA konverter Lotoo DAC mobil DAC USB DAC fejhallgató erősítő DAC teszt Lotooo teszt Lotoo DAC teszt fejhallgató erősítő teszt USB DAC teszt Lotoo fejhallgató erősítő

A Lotoo miniatűr D/A konvertere jól átgondolt szolgáltatásaival emelkedik ki a hozzá hasonló méretű riválisok táborából. Ideális azoknak, akik minőségi zenét hallgatnak okostelefonról, de tudása egyéb szituációkban, például Nintendo Switch játékkonzollal is kamatoztatható!

Lotoo PAW S2 USB DACLotoo PAW S2 USB DACLotoo PAW S2 USB DACLotoo PAW S2 USB DACLotoo PAW S2 USB DACLotoo PAW S2 USB DACLotoo PAW S2 USB DACLotoo PAW S2 USB DACLotoo PAW S2 USB DACLotoo PAW S2 USB DACLotoo PAW S2 USB DAC tartozékokLotoo PAW S2 USB DACLotoo PAW S2 USB DAC AKM 4377 851ALotoo PAW S2 USB DAC features

Univerzális partner

A Lotoo PAW S2 (110 000 Ft) sok lehetőséget kínál ahhoz képest, hogy alig nagyobb, mint egy pendrive. Fő előnye, hogy különféle operációs rendszerű forráseszközöket támogat. Nemcsak számítógéppel, hanem iOS/Android okostelefonokkal, sőt, bizonyos játékkonzolokkal is kompatibilis (PS5, Xbox, Nintendo Switch). Emellett képes DSD és MQA dekódolásra, ugyanakkor meghajtja a nagyobb impedanciájú fejhallgatókat is.

Lotoo PAW S2 USB DAC

További hab a tortán, hogy a felhasználó beépített EQ módok közül válogathat és dedikált fizikai gombokkal vezérelheti az éppen hallgatott műsor jelszintjét, bizonyos esetekben még a zene lejátszását is, tehát a PAW S2 távvezérlőként is használható. Mindezt az első generációnál megszokott, CNC-vel megmunkált elegáns fémház, valamint a 3,5 mm-es Jack mellé biztosított 4,4 mm-es Pentaconn fejhallgató kimenetek koronázzák meg. Az áramkör AKM 4377 DAC chipet és Blackfin ADI DSP-t tartalmaz. A pontos órajelet AK8142 biztosítja az USB-ről érkező Jitter megszűntetése érdekében. A fejhallgató erősítő teljesítménye a 3,5 mm-es és 4,4 mm-es kimeneteken 125/150 W 32 ohmon.

Lotoo PAW S2 USB DAC

Küllem

A Lotoo PAW S2 szinte bárhol elfér. Gyártója egy műanyagból készült, csipeszként szolgáló védőkeretet is csomagol hozzá, ami táskaszíjon vagy egyéb ruhaszegélyeken történő rögzítésre alkalmas. Doboza kétféle, irányjelölt USB-C kábelt tartalmaz: egy 65 cm és egy 8 cm hosszúságút, mindkettő kifejezetten igényes. Az íves oldalú fémház jó minőségérzetet és kellemes fogást biztosít.

Lotoo PAW S2 USB DAC tartozékok

A DAC rendelkezik egy 128x32 pixeles OLED kijelzővel, amelyen mutatja az aktuális mintavételezési frekvenciát, jelszintet és EQ módot. Gombjait a készülékház jobb szélére helyezték. Alján találhatók a fejhallgató kimenetek, felül pedig az USB-C bemenet.

Lotoo PAW S2 USB DAC

Használat közben

A Lotoo PAW S2 beüzemelése pofonegyszerű volt. Telepítés nélkül, néhány másodperc alatt sikerült megszólaltatni rajta a zenét. A kis DAC képességeit egy iMac számítógéppel és egy DELL Latitude laptoppal teszteltük. A felső "Fn" jelölésű gombbal azonnal elértük az EQ módokat, továbbá választhattunk alacsony vagy magas jelszint között.

Lotoo PAW S2 USB DAC

A teszteléshez Westone W10 és ENIGMAcoustics LOTOO Dharma D200 fülhallgatót, majd Sennheiser HD 600 fejhallgatót használtunk. A parányi DAC teljesítménye mindkettőhöz bőven elegendőnek bizonyult. Megfelelő lejjátszó szoftverrel azt is sikerült elérni, hogy a számítógépen elindított DSD/MQA fájlokat dekódolja a PAW S2. Néha előfordult, hogy a különböző mintavételű, vagy bitmélységű zeneszámok között egy rövid pattanás volt hallható. Ettől eltekintve semmilyen technikai rendellenességgel nem találkoztunk.

Lotoo PAW S2 USB DAC

Hangminőség

A Lotoo PAW S2 tudását már teljesen hétköznapi alkalmazások (YouTube, Spotify) futtatása során is érzékelni lehetett. Videók és internetről lejátszott zenék közben is hallottuk az alaplapi hangkártyához képest megnőtt dinamikai határokat és csendesebb hátteret. Természetesen az eszköz képességei akkor váltak legegyértelműbbé, ha magas minőségű, 24 bites és DSD fájlokat is tartalmazó referencia számlistánk hallgatására került sor.

Lotoo PAW S2 USB DAC

A PAW S2 tisztább érzetet teremtett, több árnyalatot tett hallhatóvá, különösen a magas frekvenciákban. Ahogy az előző bekezdésben is említettük, a sztereó színpad háttere csendesebb és mélyebb érzetet kapott. A hangszerek ábrázolása finomabb volt a Lotoo hangkimenetéről és kicsit határozottabban elkülönültek egymásról az ének és/vagy különböző hangszerek, effektek sávjai. Ezek a különbségek nem ordító szinten mutatkoztak meg, de ha fókuszunkat a zene részleteire, vagy virtuális terére irányítottuk, akkor másodperceken belül "lelepleződött" a Lotoo által hozott, minőségibb hangélmény.

Lotoo PAW S2 USB DAC

Cassandra Wilson - Red Guitar c. számát hallgatva jó rétegeltséget kaptunk, a beépített hangkártyához képest szélesebb színpaddal, élettelibb énekkel és pontosabb dinamikus részletekkel (gitárpendülés, ütős hangszerek stb.). A magas frekvenciákban volt némi extra fényesség, ami kicsit technikai hatást okozott. Az áráért cserébe ezt el kellett fogadni - igen, természetesebb magashangokat nyújtó D/A konverterek is léteznek, de azok többsége akár többször) drágább vagy nem hordozható.

Lotoo PAW S2 USB DAC features

A Lotoo PAW S2 mellé inkább semleges, neutrális karakterű fülhallgató ajánlott. A Dharma D200 kihangsúlyozta a magashangokban lévő enyhe fényességet. A Westone W10 és a Sennheiser HD 600 viszont mellőzte a technikai érzetet és jobban előtérbe hozták az áramló zenei színpadot. Érdekesség, hogy a beépített EQ módokon kicsit finomítottak a korábbi kiadáshoz képest, ráadásul az új "Vinyl" és "Kazetta", valamint "Rádió" profilok arra szolgáltak, ami a nevükből is sejthető volt. Egy csapásra nosztalgikus analóg szennyezettséget szimulálhattunk! Mi ezeket inkább csak átmeneti szórakozásra szolgáló poénnak könyveltük el. Ám a többi EQ módot (például extra szélesített hangmező vagy rockzenére optimalizált profil) is érdemes volt kipróbálni. Mindegyik egészen eltérő hangélményt és akusztikai érzetet volt képes megteremteni.

Lotoo PAW S2 USB DAC

Végszó

Az előző generációhoz képest nem változott drámai mértékben a hangminőség, ami pozitív olyan értelemben, hogy a Lotoo PAW S2 továbbra is áramló, energikus és tiszta hanggal jutalmazza meg hallgatóját. Ami esetleges hátrány, hogy jelentősen drágult a korábbi generációhoz képest, így már kicsit erősebb vetélytársakkal kell megküzdenie. Ha viszont fontosak valakinek a dedikált jelszint vezérlő (hangerőszabályzó) gombok, OLED kijelző és szimmetrikus hangkimenet, akkor a PAW S2 továbbra is megfontolandó választás marad. Egy őszinte, semlegességre törekvő audiofil füles társaságában (és természetesen minőségi zenegyűjteménnyel) stabil alapot képezhet a rendszeresen utazó vájtfülűeknek.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.