Lotoo PAW S1 USB DAC teszt

Telefonból DAP-ot

2020. július 2., csütörtök, 08:05

Lotoo audio hifi DAC erősítő DA konverter Lotoo DAC mobil DAC USB DAC fejhallgató erősítő DAC teszt Lotooo teszt Lotoo DAC teszt fejhallgató erősítő teszt USB DAC teszt Lotoo fejhallgató erősítő

Sokak számára felesleges beruházást jelent külön DAP vásárlása, főleg akkor, ha egy külső hangkártyaként alkalmazható, pendrive méretű eszközzel a legtöbb okostelefon, tablet vagy számítógép digitális futóművé alakítható. A Lotoo PAW S1 éppen erre képes.

Lotoo PAW S1 USB DACLotoo PAW S1 USB DACLotoo PAW S1 USB DACLotoo PAW S1 USB DACLotoo PAW S1 USB DACLotoo PAW S1 USB DACLotoo PAW S1 USB DACLotoo PAW S1 USB DACLotoo PAW S1 USB DACLotoo PAW S1 USB DACLotoo PAW S1 USB DACLotoo PAW S1 USB DACLotoo PAW S1 USB DACLotoo PAW S1 USB DACLotoo PAW S1 USB DACLotoo PAW S1 USB DACLotoo PAW S1 USB DAC AKM4377Lotoo PAW S1 USB DACLotoo PAW S1 USB DACLotoo PAW S1 USB DAC tartozékokLotoo family

Mit tud?

A Lotoo kínálatában eddig csak hordozható zenelejátszókkal találkoztunk, részletes cikkekben foglalkoztunk is velük. Amit a modern extrákhoz szokott átlagfelhasználók kifogásolhatnak a cég DAP eszközeiben: a viszonylag magas ár és visszafogott szolgáltatás felhozatal. Sokan nehezen mondanak le az okostelefonok rugalmasságáról, ráadásul minél több elektronikus eszközt gyűjtünk magunk köré, annál bonyolultabbá válik a zenehallgatás folyamata.

Lotoo PAW S1 USB DAC

A PAW S1 alapvető koncepciója nem nevezhető forradalminak (érkezett korábban hasonló eszköz a Pro-Ject és az AudioQuest kínálatába is), de néhány szolgáltatása által mégis jelenleg egyedinek nevezhető. Általunk ismert vetélytársai ugyanis jellemzően csak egy 3,5 mm-es Jack aljzatot biztosítanak a füles/hangrendszer számára, ez a DAC azonban 4,4 mm-es Pentaconn kimenettel is rendelkezik, amely szimmetrikus hajtást tesz lehetővé. Hab a tortán még egy OLED kijelző, választható "gyári" EQ profilok és nem mellesleg dedikált hangerő szabályzó (jelszint vezérlő) gombok.

Lotoo PAW S1 USB DAC AKM4377

Az alumíniumból CNC mart készülékház belsejében AKM 4377 DAC chip és AK8142 órajel generátor dolgozik. Az eszköz frissíthető számítógépről, tápellátásához pedig elegendő mindössze az USB-n érkező feszültség, hasonlóan a többi pendrive méretű USB DAC-hoz.

Lotoo PAW S1 USB DAC tartozékok

Küllem

Az egyszerű, ugyanakkor elegáns csomagolás egy USB OTG kábelt, egy USB-C/USB-A adaptert és persze az S1-et tartalmazza. Csekély mérete és tömege által a legtöbb nadrágzsebben elfér a PAW S1, ugyanakkor fogása is kellemes, gombjai könnyen nyomhatók, kijelzője pedig viszonylag jól olvasható. Utóbbi erős napsütésben kicsit macerás lehet, de valójában nem is kell minden pillanatban látni a mintavételezést vagy az aktuális EQ/szűrő módot, mert leginkább ezeket lehet rajta nyomon követni.

Lotoo PAW S1 USB DAC

Bekapcsolást követően (ami nagyjából másfél másodperc) nosztalgikus érzést kelthet az ezredfordulót megélt zenefalókban a PAW S1, nekünk legalábbis formája és kijelzője által a korabeli hasáb formájú MP3 lejátszókat juttatta eszünkbe. Csak éppen finomabb kivitelben. Azok a régi szép idők! De hol volt akkor még a 96 kHz vagy a TIDAL?

Lotoo PAW S1 USB DAC

Használat közben

Az általunk tesztelt Lotoo PAW S1 azonnal működésbe lépett Samsung okostelefon és iMac számítógép USB portjához csatlakoztatva. Nem kellett telepíteni, állítgatni semmit, első pillanattól kezdve megszólaltatta a zenét. DSD-vel nem jártunk sikerrel, mert referencia .dff fájljainkat a JRiver lejátszó szoftveren keresztül "csak" 384 kHz/16 bit mintavételezéssel volt hajlandó dekódolni, legalábbis az OLED kijelzőn ezt olvashattuk. Más kérdés, hogy így is hallhatóan élőbb, áramlóbb, elevenebb érzettel szólalt meg a .dff anyag.

Lotoo PAW S1 USB DAC

Tetszett a 99 fokozatban léptethető jelszint vezérlés is, amellyel sokkal precízebben tudtuk állítani a hangerőt, mintha a teszteléshez használt iMac vagy Samsung okostelefon gombjait használtuk volna. A meghallgatáshoz Oriveti OH500 IEM fülhallgatót és Sennheiser HD 600 fejhallgatót alkalmaztunk.

Lotoo PAW S1 USB DAC

Hangminőség

A Lotoo PAW S1 hangkaraktere kellemes, árnyalt és dinamikus. Esetünkben a mobiltelefon és a számítógép beépített hangkártyájához képest egyaránt tisztább részleteket, mélyebb sztereó színpadot és valósághűbb hangszerábrázolást végzett. A magas frekvenciáknál még elviseltünk volna egy kis extra nyitottságot, de (lentebb részletezzük) végül azt is megkaptuk, csak át kellett hozzá váltani a 4,4 mm-es kimenetre. Még Spotify és YouTube közvetítések során is lehetett érzékelni, a PAW S1 jótékony hatását. A részleteket finomabb, pontosabb, ugyanakkor gazdagabb módon jelenítette meg anélkül, hogy zavaróan kiemelte volna azokat. Értelemszerűen minél jobb minőségű műsort indítottunk el, annál jobban lehetett érzékelni az AKM DAC képességeit. Kedvenc UNKLE, Pink Floyd vagy Röyksopp számainknál áramló részleteket, lendületességet és kellemesen határozott basszust kaptunk.

Lotoo PAW S1 USB DAC

A megadott 120 mW teljesítménynél talán többet árul el, hogy még 300 ohmos Sennheiser HD 600 fejhallgatónkat is könnyedén, bőséges jelszinttel kiszolgálta a PAW S1. Ezáltal azok is kamatoztathatják tudását, akik (csak tételezzük fel) utazáshoz IEM, otthonra pedig nagyméretű fejhallgatóval hallgatják a zenét.

Lotoo PAW S1 USB DAC

Van-e hallható különbség a 3,5 mm-es és a 4,4 mm-es Pentaconn hangkimenet között? Egyértelműen igen, nem meglepő módon a szimmetrikus aljzat javára. Rebecca Pidgeon - Spanish Harlem c. dalát hallgatva intimebb, közvetlenebb, tisztább hangot kaptunk több transzparenciával. A 3,5 mm-es Jack-re visszaváltva kicsit fátyolosabbak voltak a magas frekvenciák, bizonytalanabb dinamikával. Ennyit számít a PAW S1 szimmetrikus hangkimenete, tehát aki teheti, annak érdemes Pentaconn csatlakozós kábellel használni. A kimenetek közti különbségek felméréséhez Oriveti OH500 fülhallgatót használtunk olyan univerzális Mee Audio MMCX dugós kábellel, amelynek forrás felőli vége tetszőlegesen átalakítható az említett szabványokra.

Lotoo PAW S1 USB DAC

Alternatívák

Ha szoros vetélytársat kellene megneveznünk, akkor jelenleg az AudioQuest DragonFly Red közel azonos összegért vásárolható meg. Lehetőségünk volt összehasonlítani a két konvertert (Samsung Galaxy A8 okostelefonnal) és néhány másodperc a kedvenc hangszeres felvételeinkből elég volt ahhoz, hogy úgy véljük: a vörös szitakötő és a PAW S1 közül az utóbbi tudott tisztább, élettelibb hangkaraktert nyújtani. Ráadásul az AQ csak gyengébb jelszintet tudott kiadni. Nem szokásunk bömböltetni a fejhallgatóinkat, de még egy pici kis extra hangerőt elviseltünk volna, amikor Pachelbel kánonját hallgattuk. A Lotoo sokkal magasabb hangerőre (jelszintre) volt képes, jóllehet, a DragonFly-ból is kicsikarható több kakaó, csak ahhoz segédalkalmazást is telepíteni kellett volna a telefonra. Akárhogy is, a Lotoo PAW S1 valóságérzet és hangszerábrázolás szempontjából jobb, mint a DragonFly Red, még akkor is, ha csak a 3,5 mm-es hangkimenetet vesszük alapul. Na és a Cobalt? Igen, könnyen lehet, hogy a kék szitakötő már felülmúlná térhatásban és dinamikai árnyalásban a Lotoo karakterét, de ne feledjük, hogy előbbi kb. 35 000 forinttal drágább.

Lotoo PAW S1 USB DAC

Végszó

A Lotoo PAW S1 éppen azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket hasonló összegért megvásárolható vetélytársaiból hiányoltunk. Megfontolandó azoknak, akik a lehető legkisebb D/A konvertert keresik számítógép és/vagy mobileszköz mellé. Hangzásban talán nem éri utol a nála többször drágább akkumulátoros DAC készülékeket, de figyelembe véve, hogy referencia HD 600 fejhallgatónkat is egész magabiztosan hajtotta, saját kategóriáján belül tisztességesen teljesített. Végezetül megjegyezzük, hogy hozzánk az első Magyarországra érkezett mintadarab került. A PAW S1 hivatalosan július második felétől lesz itthon megvásárolható, bevezető akció keretein belül a "PAWS1-AVONLINE" kupon kóddal 10 % kedvezményt lehet érvényesíteni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.