Lotoo PAW D1 USB digitális audio interfész teszt

2021. augusztus 25., szerda, 20:55

Lotoo audio hifi DAC DA konverter Lotoo DAC USB DAC DAC teszt Lotooo teszt Lotoo DAC teszt USB DAC teszt

Apple Music lossless (veszteségmentes) zene? A Lotoo PAW D1 megoldja. Spotify veszteségmentes (hamarosan eljövendő) stream? Az is kipipálva. A Lotoo PAW D1 USB-S/PDIF átalakító megoldást jelent az okostelefonokon hallgatott veszteségmentes zene hallgatására, kompromisszumok nélkül. A Lotoo új üdvöskéje minden olyan D/A átalakítóhoz csatlakoztatható, amin van digitális koaxiális bemenet, azaz gyakorlatilag mindegyikhez. Ha ez nem lenne elég, kapunk még egy AES/EBU kimenetet és DSD lejátszást is becsomagolva mindezt, egy robusztus, rozsdamentes acél házba.

Lotoo PAW D1 USB digitális audio interfészLotoo PAW D1 USB digitális audio interfészLotoo PAW D1 USB digitális audio interfészLotoo PAW D1 USB digitális audio interfészLotoo PAW D1 USB digitális audio interfészLotoo PAW D1 USB digitális audio interfészLotoo PAW D1 USB digitális audio interfészLotoo PAW D1 USB digitális audio interfészLotoo PAW D1 USB digitális audio interfész

Lotoo PAW D1 a kompromisszummentes problémamegoldó

Visszatérő jellegű gond az okoskütyükről való olyan lejátszás, ami nem tömörít (Bluetooth) és egyszerűen kezelhető. Vannak természetesen programok, amik kezelni tudják ezt a problémát (pl. USB Audio Player Pro) de ott sajnos nincs integrált Apple Music és Spotify lejátszási lehetőség.

Ebben az évben megtáltosodtak a streaming szolgáltatók, ha a szolgáltatásaik minőségét nézzük, elindult az Apple Music, az Amazon HD, az idén fog elindulni a Spotify veszteségmentes streamingje, amiknek a minőségét szeretnék kihasználni az audiofilek. Mindezt lehetőleg egyszerűen és kínlódástól mentesen, trükkök és macerák nélkül.

Mire is jó egyáltalán ez a kis doboz?

Alapesetben, ha okostelefonról hallgatunk zenét, akkor elindítjuk valamelyik szolgáltató zenelejátszó applikációját, bedugjuk a fülest és szól a zene. Ennek a hátránya a beépített DAC és fejhallgató erősítő nem igazán hifi minősége, ami erősen korlátozza az audiofilek lehetőségeit.

Lotoo PAW D1 USB digitális audio interfész

Mit tehetünk, ha netán többre vágyunk?

Több lehetőségünk is van persze, de egyik sem hoz tökéletes megoldást. Csatlakozhatunk Bluetooth segítségével - ami tömörít -, csatlakozhatunk WiFi-n, ha a többi eszköz támogatja ezt a lehetőséget (általában nem) és ott a legjobb megoldás az, ha USB-n keresztül kötjük össze az otthoni DAC-ot/streamert az okostelefonunkkal. Így a konvertálást a külső DAC végzi el, teljes mértékben kihagyva a telefon belső D/A átalakítóját.

Egyszerűnek tűnő megoldás egy OTG kábel használata, bedugni a telefonba és a külső DAC-ba, ami aztán vagy működik, vagy nem… általában nem, így az egyszeri hifista, néhány bajusz alatt elmormogott és általában nyomdafestéket nem tűrő mondat után, feladja a próbálkozást. Erre kínál elegáns és korrekt megoldást a Lotoo PAW D1 USB-S/PDIF átalakító.

Lotoo PAW D1 USB digitális audio interfész

Kinézet, csatlakozók

Elegáns fényes szürke téglalap a Lotoo PAW D1, rozsdamentes acélból készült és meglepően nagy súllyal rendelkezik, ami előrevetíti a tartósságot és a véletlen leejtések túlélését egyaránt.

Az előlapon található a két, szintén robusztus aljzattal ellátott RCA koaxiális és az AES/EBU csatlakozó, amikkel tudunk csatlakozni a külső DAC bemenetére, kapunk még egy optikai kimenetet is bónuszként. Figyelmesebben megnézve az átalakítót, találunk még rajta két apró tologatható kapcsolót, amikkel a kimenet típusát (koaxiális, AES/EBU, optikai), a lejátszás formátumát (PCM, DSD DoP) tudjuk szabályozni. Teljesen balra pöckölve a jobb oldali kapcsolót, frissíthetjük a belső firmware-t, ha elég ideig ott tartjuk a szélső állásban. Itt is erősen megfontolandó az a klasszikus rendszergazda szállóige, miszerint; ha jól működik, ne piszkáld! A rövidebbik oldalon leljük az USB-C bemenetet és felette egy apró, piros LED-et, ami visszajelzi az éppen aktuális üzemmódot, a firmware frissítést és azt, ha nem kap elég áramot az okoskütyüről. Igaz, ezt azzal is jelzi, hogy olyankor nem ad ki hangot magából. Egy "normál" USB-A, vagy B bemenetet még elviseltünk volna a C mellett, de hát semmi sem lehet tökéletes.

Lotoo PAW D1 USB digitális audio interfész

Belül

ADI Blackfin 706 sorozatú professzionális DSP-t és egy AK8142 nagy pontosságú óra chipet használ az átalakításhoz, áramot az USB csatlakozón keresztül kap.

Kezelés, szolgáltatások

Ebben rejlik a Lotoo PAW D1 egyik erőssége, bedugjuk az okoskütyübe a C-C USB, vagy a Lightning-C kábelt, a C-végét a Lotoo PAW D1-be, csatlakoztatjuk hozzá a DAC-ot a nekünk tetsző kimeneten, elindítjuk például az Apple Music-ot és szól a zene. Driver nem kell hozzá, külön program sem, marad az élvezet.

Lotoo PAW D1 USB digitális audio interfész

Működik TIDAL, Spotify, Apple Music alatt is tökéletesen. TIDAL alatt annyi a hátrány, hogy ilyenkor nincs MQA támogatás, de még ez is megoldható az Androidos USB Audio Player Pro használatával, vagy Roon alól. Egyetlen megkötés van - legalábbis nálunk ez volt - hogy először dugjuk össze a DAC-kal az okoskütyüt és utána indítsuk el az adott zene lejátszó appot, különben csak a fejhallgató kimenet volt hajlandó megszólalni.

Windows alatt is kipróbáltuk egy, a készülékhez adott USB-A/USB-C kábellel, ahol a Roon hiba nélkül felismerte és kezelte.

Lotoo PAW D1 USB digitális audio interfész

Tesztkörnyezet

Cambridge Audio 851N streamer, SMSL M400 DAC, Musician Pegasus R2R DAC, PC és Core Audio USB kártya, rakat okostelefon/tablet, TIDAL, Apple Music, Spotify.

Hangminőség

Nagyok voltak az elvárásaink a Lotoo PAW D1-gyel szemben (a név kötelez) és ez az apró fémdoboz hozta is azt a szintet, ami kötelező egy audiofil készüléktől.

Magabiztosan és jól hallhatóan más szintre emelte az okostelefonok hangminőségét, alig volt hallható "saját hangja". Érvényre juttatta a különböző DAC-ok karakterét, a Musician Pegasus terét és kifejező basszus-tartományát, az SMSL M400 és a benne lévő AKM4499 chip kivételes simaságát és tisztaságát, a Cambridge Audio 851N streamer könnyedségét és ritmikáját.

Depeche Mode volt elsőnek soron, tesztelve a zúzós basszusfutamokat és általában a tranzienseket, itt is példásan viselkedett, meggyőző energiával táplálta SVS szubládánkat, pontosan és szépen árnyalva a teljes mélytartományt. Holmi egybefolyt búgós masszáról szó sem volt, jól kivehetően meg lehetett különböztetni a mélytartomány rétegeit, megfogottan és kottázhatóan zenélt. Ez a tartomány - ha itt baj van valahol a láncban - teljesen tönkre tudja tenni az élvezetet, erős kihívás ez minden összeállításnak.

Mike fiú következett az Oldfield klánból rászabadítva a Lotoo PAW D1-re az összes létező magashangot és csilingelést, hátha itt előjön valami olyan hiba, ami miatt lehetne kritizálni ezt a mini átalakítót. Itt sem esett kétségbe, nagyvonalúan, megfelelő felbontással harangozott és csengett-bongott, tartózkodott a túlzott kiemelésektől, nem érződött se hiány, se túlzott fűszerezés ebben a frekvencia sávban.

Lotoo PAW D1 USB digitális audio interfész

Hans Zimmer folytatta a sort a maga sokhangszeres, összetett zenéivel, ahol főleg a térhatásra, a színpadképre és a nagyzenekarra figyeltünk, mennyire birkózik meg ezzel a kihívással. Meglepő módon - igaz, ha az árát nézzük, nem is annyira meglepő módon - nem csinált a szimfonikus zenekarból káoszt, egészen hihető teret rajzolt a hangszerek köré/mögé. A dinamikát - ami itt egészen kivételes - is jól kezelte, bár itt nem annyira a finomságokra helyezte a hangsúlyt, hanem kicsit lazábbra vette a dolgokat és inkább a hangszer/énekes egészére koncentrált, a mikrodinamikát kicsit hanyagolta. Igaz, így sem volt hiányérzetünk, nagyvonalúan és oldottan zenélt, kellemes perceket, illetve órákat szerzett nekünk.

Vegyesfelvágottal is megkínáltuk, azaz ráböktünk az aktuális streamer szolgáltató applikációjában a friss megjelenések menüpontra, hadd szóljon az is, ne csak a vájtfülűek részére szánt felvételek legyenek terítéken. Nos, a Lotoo PAW D1 a tucc-tucc műfajon sem botlott meg, ha kellett dörgedelmes basszussal, ha kellette kellemes felső tartománnyal ugrotta át a lécet, valamennyivel kellemesebbé téve ezeket, az általában agyon kompresszált felvételeket.

Lotoo PAW D1 USB digitális audio interfész

Konklúzió, ajánlás

A Lotoo PAW D1 elegánsan korrekt megoldást kínál a veszteségmentes zene lejátszására, főleg, ha az Apple Music szolgáltatást nézzük, az ugyanis kizárólag MAC, vagy okostelefonos alkalmazáson keresztül érhető el. Így tökéletes választás, ha kompromisszummentes lejátszást szeretnénk elérni a Lotoo PAW D1 használatával, egy külső DAC-ot rákötve. A Spotify és a TIDAL lejátszás már csak hab a tortán, ez a lehetőség is adott, ezeket is lehet használni minden további nélkül.

A hangminőség pedig teljesen vállalható a kis méret és az egyszerűség ellenére, partiban van a komolyabban kinéző és több csatlakozóval ellátott USB-S/PDIF átalakítókkal, sőt, kiegyenlített és semleges hangja prezentálja egy, árban többe kerülő átalakító kiváltására.

Nadrágzsebben - na jó, valami komolyabb nadrágzsebben - elfér, egyszerű használni, strapabíró kialakítás és jó hang.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.