iBasso DC05 USB DAC teszt

Telefonból DAP

2022. február 4., péntek, 10:55

iBasso audio hifi DAC erősítő DA konverter iBasso DAC mobil DAC USB DAC MQA DAC DSD DAC fejhallgató erősítő DAC teszt iBasso teszt iBasso DAC teszt fejhallgató erősítő teszt USB DAC teszt iBasso fejhallgató erősítő

Az USB-C csatlakozóval szerelt iBasso DC05 bizonyítja, hogy kedvező áron is lehet kellemes minőségű D/A konvertert találni. Ideális kiegészítő kezdőknek, akik tiszta és határozott hangzást szeretnének telefonjukból, vagy számítógépükből kihozni.

iBasso DC05 USB DACiBasso DC05 USB DACiBasso DC05 USB DACiBasso DC05 USB DACiBasso DC05 USB DACiBasso DC05 USB DACiBasso DC05 USB DACiBasso DC05 USB DACiBasso DC05 USB DACiBasso DC05 USB DACiBasso DC05 USB DACiBasso DC05 USB DACiBasso DC05 USB DACiBasso DC05 USB DACiBasso DC05 USB DAC AppiBasso DC05 USB DAC ES9219C

Két DAC jobb, mint egy?

Az iBasso szerint határozottan igen. A DC05 belsejében kettős ESS Sabre ES9219C chip található, amelyek által alacsonyabb zajszint, kedvezőbb jel/zaj viszony és magasabb kimeneti jelszint valósítható meg. Az alig pendrive méretű eszköz Time Domain Jitter Eliminator technológiát is tartalmaz a digitális jelkésési hibák minimalizálása érdekében. Szolgáltatásai közé tartozik az MQA, natív DSD és legfeljebb 32 bit/382 kHz PCM támogatottság.

iBasso DC05 USB DAC ES9219C

Az iBasso DC05 egyedi, zajszint csökkentés céljából alkalmazott, 64 lépéses hardveres jelszint vezérlővel is rendelkezik. A rászerelt USB-C csatlakozó nem cserélhető, viszont a csomagolás részét képezi egy USB A-C adapter is, amelynek használatával USB-C aljzatot nem tartalmazó laptophoz vagy számítógéphez is csatlakoztatható a kis DAC. A DC05 fekete vagy zöld színben, 29 990 forintért kapható.

iBasso DC05 USB DAC

Küllem

Az alig 10 grammos iBasso DC05 meglepően apró, semmivel sem bonyolultabb használni, mint egy USB-C - Jack adaptert. Igényes fém készülékházzal rendelkezik, ami kellemes minőségérzetet nyújt. A 3,5 mm-es analóg sztereó Jack hangkimenetet tartalmazó oldalán beépített LED található, amely üzemmód, illetve mintavételezési frekvencia függvényében piros, kék, zöld vagy lila színnel világít.

iBasso DC05 USB DAC

Használat közben

Az iBasso DC05 tesztelését Anrdoid rendszerű okostelefonnal és egy Windows 10-et futtató laptoppal végeztük. Kíváncsiságból csatlakoztattuk iMac számítógéphez is, amely azonnal felismerte. Fontos tudni, hogy az eszköz iOS mobileszközökkel (iPhone, iPad) nem kompatibilis. A beüzemelés összességében pofonegyszerű, zökkenőmentes folyamat volt. A teszteléshez ENIGMAcoustics Lotoo Dharma D200 fülhallgatót és Beyerdynamic Custom One Pro, illetve Sennheiser HD 600 fejhallgatókat használtunk.

iBasso DC05 USB DAC App

A DC05 beépített jelszint vezérlőjét pontosabban is kezelhettük az ingyenesen letölthető iBasso UAC segédalkalmazás használatával. Az említett program lényegében vizuális felületet biztosított ahhoz, hogy ne a telefon "elnagyolt" csuszkájával, hanem ahhoz képest sokkal aprólékosabb, DAP-szintű fokozatokkal lehessen lépkedni.

iBasso DC05 USB DAC

Hangminőség

A kettős ES9219C DAC chip alkalmazása dinamikus, határozott, eleven hangkaraktert eredményezett. Az iBasso DC05 lényegre fókuszálóan, célirányosan fogott meg sok részletet, aminek köszönhetően izgalmas zeneélményben volt részünk. Hangkaraktere az energikusság és részletezés közti egyensúlyt inkább előbbi felé billentette olyan értelemben, hogy elsősorban erőteljes és megfogott érzetével horgonyozta le a figyelmünket zenehallgatás közben.

iBasso DC05 USB DAC

A kívülről ismert zeneszámokat feszes és határozott basszussal támasztotta alá. Aki óvatosabb, inkább steril irányba húzó IEM fülhallgatóval rendelkezik és szeretné elektronikusan kompenzálni azt, annak jó hír lehet, hogy a DC05 kicsit lelkesebb, izmosabb módon kezelte a basszusokat. A középső frekvenciák árnyalása és térbeli eligazítása egyaránt szemléletes és mozgalmas volt, viszont a magashangok, mikro-dinamikus részletek ábrázolására nem fektetett akkora hangsúlyt a DC05.

iBasso DC05 USB DAC

A rezgő, szisszenő, csilingelő, fényesebb részleteken éreztünk egy pici kerekséget, vagy inkább tömörséget, amit korábban, más (értelemszerűen többször drágább) USB DAC eszközökkel már légiesebb módon is visszakaptunk. Fontos hozzátenni, hogy egy 30 000 forintos D/A konverterhez mérten, kategóriáján belül mérlegelve az iBasso DC05 hangkarakterébe nehezen köthettünk volna bele, belépőszintű kiegészítőként rengeteg kellemes élményt nyújtott. Elsősorban azoknak lehet ideális, akik belépő vagy középkategóriás füles hajtására keresnek társat. Erőlködés nélkül meghajtotta még a 300 ohmos Sennheiser HD 600 fejhallgatót is, de hiányosságait kevésbé hangsúlyozta ki a kb. feleannyiba kerülő Beyerdynamic Custom One Pro.

iBasso DC05 USB DAC

Dave Brubeck - Take Five c. klasszikusát hallgatva élénk és határozott részletességet kaptunk. Az iBasso DC05 egyértelműen tisztább, artikuláltabb érzetet volt képes biztosítani ahhoz képest, amit például a laptop integrált hangkártyájáról kaptunk. A cintányérokban érezhető volt minimális mennyiségű tömörség. Az ilyen és hasonló hangszeres részletek nem voltak annyira pontos és levegős jellegűek, mint más (jelentősen drágább) D/A konverterek használatával, viszont az összkép és a sztereó középpont szerfelett élénk módon, energikusan tudott felépülni.

Rebecca Pidgeon - Spanish Harlem c. számát hallgatva jó atmoszférát kaptunk, ügyesen megfogott, intim éneksávval, közben a padló háttérben lévő reccsenései sem maradtak figyelmen kívül. Az iBasso jól érvényesítette tárgyilagos és lényegre törő természetét. Dinamikusan kezelte a zongorát, tiszta és határozott színpadot volt képes felépíteni. Az összkép zenei volt és életteli. A magas frekvenciák itt is lehettek volna picit szabadabb, levegősebb jellegűek, amit csak azért vettük észre, mert korábban ugyanezt a zeneszámot már sokkal drágább elektronika társaságában is hallottuk. Tekintettel a DC05 árára, nehéz volt kifogásolni az általa nyújtott jel minőségét.

iBasso DC05 USB DAC

Végszó

Az iBasso DC05 ideális USB DAC kezdők számára. Azoknak ajánlott, akik rendelkeznek már középkategóriás fülhallgatóval vagy fejhallgatóval (vagy akár egy egyszerűbb hifi rendszerrel, aktív hangfalpárral) és a telefonjuk vagy laptopjuk beépített hangkártyájához képest tisztább, dinamikusabb, erősebb analóg jelet szeretnének kapni viszonylag kedvező áron. Tonalitás és levegősség szempontjából nem annyira fejlett, mint (többször) drágább vetélytársai, de 30 000 forint alatt erősnek számító, kipróbálásra érdemes résztvevő a mai kínálatban.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.