iBasso DC03 USB DAC teszt

Külső segítség

2020. november 29., vasárnap, 18:45

iBasso audio hifi DAC erősítő DA konverter iBasso DAC mobil DAC USB DAC fejhallgató erősítő DAC teszt iBasso teszt iBasso DAC teszt fejhallgató erősítő teszt USB DAC teszt iBasso fejhallgató erősítő

A vezetékes és vezeték nélküli jelátvitel közül ma még egyértelműen előbbi áll nyerésre. Az internetről letölthető, jó minőségű zenék térhódítása miatt pedig egyre nagyobb jelentőséget kap a telefonhoz csatlakoztatható USB DAC kategória. Az USB-C dugóval gyártott iBasso DC03 fő haszna ebben nyilvánul meg. Segít jó hangot kinyerni a forráskészülékből anélkül, hogy horrorisztikusan drága lenne.

iBasso DC03 USB DACiBasso DC03 USB DACiBasso DC03 USB DACiBasso DC03 USB DACiBasso DC03 USB DACiBasso DC03 USB DACiBasso DC03 USB DACiBasso DC03 USB DACiBasso DC03 USB DAC

Küllem

Tonnaszám lehet találni interneten olyan, párezer forintos USB-C-ről 3,5 mm-es Jack-re átalakító adaptereket, amelyek segítségével a telefon aljzatából analóg hang varázsolható elő. Ezek persze még közel sem biztosítanak hifi tisztaságú hangot. Az iBasso DC03 látszólag ugyanilyen kis átalakítónak tűnik (mert funkcióját tekintve az), viszont megfigyelhető rajta a drága audió komponensekről ismert Hi-Res embléma. Utóbbit kettős Cirrus Logic CS43131 MasterHIFI minőségű DAC chip készletével érdemelte ki. Az aprócska, fém készülékházon is olvasható, hogy az említett áramkörök által 384 kHz/32 bites PCM, valamint DSD256 jelfolyamok kódolására is alkalmas.

iBasso DC03 USB DAC

Az apró házból vékony, rugalmas, átlátszó köpenyű, ezüstözött vezeték halad tovább az USB-C csatlakozóig. Fotón nem annyira érzékelhető, hogy milyen parányi a DC03. Összességében az egyik legkisebb USB DAC, amivel eddig találkoztunk, nem mellesleg kb. 20 000 forintos árával az egyik legolcsóbb is. Ezüst és fekete színben is készül.

iBasso DC03 USB DAC

Használat közben

A DC03 Android 5.1 verziójú, vagy frissebb rendszerű mobileszközökkel kompatibilis (iOS támogatásról nem tudunk). Továbbá csatlakoztatható Windows vagy Mac rendszerű számítógépekhez is. Alaptartozék egy USB-A-C konverter is, amelynek köszönhetően régebbi vagy egyszerűbb gépekkel, laptopokkal is lehetségessé válik a kapcsolat.

iBasso DC03 USB DAC

Mi egy Windows 10 alapú laptoppal és egy MacOS Catalina-t futtató iMac számítógéppel egyaránt kipróbáltuk és telepítés nélkül, azonnal használatra készen állt az eszköz. Viszonyítási alapnak a gépekbe integrált hangkártyát vettük, ahhoz hasonlítottuk az iBasso DC03 karakterét. A meghallgatáshoz ENIGMAcoustics LOTOO Dharma D200 fülhallgatót (kb. 80 000 Ft) és Beyerdynamic Custom One Pro Plus fejhallgatót (kb. 60 000 Ft) választottunk. Mindkét esetben bőségesen elegendő jelszintet (hangerőt) biztosított az iBasso DC03.

iBasso DC03 USB DAC

Hangminőség

Az iBasso miniatűr USB D/A konvertere tisztább, pontosabb, mélyebb módon ábrázolta a hangokat, tehát pozitív változásokat hozott, amelyek tömörített anyagoknál (YouTube, Spotify stb.) nem voltak annyira égbekiáltóak. Magasabb bitrátájú, helyi adathordozóról visszajátszott zenével már jóval egyértelműbb volt a komolyabb chip által hozott eredmény.

A Trentemoller által remixelt TOM And His Computer - Puzzle c. számban alaposan figyeltük a dobos kíséretet, az ütemet és annak karakterét. A számítógép hangkártyája enyhén kásásan, kissé összefolyva mutatta a dobkíséret hangsávját. Az iBasso kezelésbe vette ezeket az "eltömődött" ütemeket és jobban kirajzolta, élénkebbé tette azokat. Egy csellót és zongorát tartalmazó számban (Gautier Capucon, Yuja Wang - Franck & Chopin: Cello Sonatas - Cello Sonata in A Major, FWV 8: I. Allegretto ben moderato) extra DAC nélkül összenyomot színpadot kaptunk, kicsit az élek, finom rezgések is eltompultak, halványultak. A zene vesztett energiájából, kontrasztos részleteiből. Az akusztikus, élő jelleg hangulata, szépsége nem igazán jött át, ehhez képest a DC03 beillesztésével jobban el tudtunk merülni a zenében. Kellemesen ábrázolta a hangszereket, hozzátesszük, a totális transzparenciát azért még nem érte el (amit persze nem is várhattunk el kedvező áráért cserébe).

iBasso DC03 USB DAC

Ezután énekhanggal is futottunk egy kört. Gregory Porter - In Fashion c. száma kifejezetten jó minőségű zene. Már az integrált hangkimenettel is elismerősen hümmögtünk. Az éneket ügyes módon rögzítették, testes és közvetlen módon mutatkozott meg. A hangszerek is bátor, meleg, szabadon játékos kíséretet nyújtottak. Mindez finom árnyalatokban csupán, de csak jobb lett a DC03 közreműködésével. A kettős chipkészlet lehántott egy kis digitális "zselét" az énekről, kicsivel szabadabb, lélegzőbb jellegűvé vált a színpad. Becsempészett az iBasso némi lazaságot és dinamikát, amit az integrált hangkártyánál igencsak hiányoltunk. A zongora felbontása is gazdagabbá vált, továbbá Porter énekében több tónust lehetett érzékelni.

Alternatívák

Pontosan ilyen kivitelű eszközzel még nem találkoztunk, ezért nehéz egyértelmű vetélytársat említeni. Hasonló funkciót töltött be a FiiO i1, ám az csak iOS mobileszközökkel volt kompatibilis. Említhetnénk az AudioQuest (jobb kompatibilitást nyújtó) DragonFly Black USB DAC-ját, ám az 15 000 forinttal drágább és árában még nincsen benne a mobileszközökhöz szükséges adapter. A Szitakötő azoknak lehet megfontolandó, akik Apple vizeken eveznek.

iBasso DC03 USB DAC

Végszó

Az iBasso DC03 praktikus kiegészítő azoknak, akik elsősorban telefonról szoktak zenét hallgatni. Sok zenét és jó minőségben, azaz legalább TIDAL körítéssel. Nekik érdemes kipróbálni ezt a külső hangkártyát, amely nem mellesleg a számítógépek integrált hangkártyáját is képes hosszabb távon látszólag csupán apróságokban, de zeneiség szempontjából sok tekintetben felülmúlni. Kedvező ára miatt nálunk mindenképp megérdemel egy Ajánlott Vétel plecsnit.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.