HiBy FD1 és FD3 USB DAC teszt

Kis eszköz, nagy ugrás

2022. január 8., szombat, 19:40

HiBy audio hifi DAC USB DAC DSD DAC DA konverter HiBy DAC DAC teszt HiBy teszt DA konverter teszt USB DAC teszt DSD DAC teszt HiBy DAC teszt

A HiBy megfizethető FD1 és FD3 D/A konverterei hasonló külsőn osztoznak. De miért kerül a nagyobb opció majdnem kétszer annyiba? Jöjjön a válasz egyetlen cikkbe sűrítve, melynek végére olvasónk felfedezheti a cég megfizethető eszközeinek további extráit is!

HiBy FD1 és FD3 DAC-okHiBy FD1 és FD3 DACHiBy FD1 és FD3 DACHiBy FD1 USB DACHiBy FD1 USB DACHiBy FD1 USB DACHiBy FD1 USB DACHiBy FD1 USB DACHiBy FD1 USB DAC tartozékokHiBy FD1 ES9118 DACHiBy FD1 DAC és R2 zenelejátszóHiBy FD3 USB DACHiBy FD3 USB DAC Sennheiser HD 600HiBy FD3 USB DACHiBy FD3 USB DACHiBy FD3 ES9038Q2M DAC

Telefonnal és számítógéppel is barátkoznak

A HiBy FD1/FD3 D/A konverterek közös tulajdonsága, hogy kettős DAC chippel rendelkeznek. Viszont míg a kisebb ES9118, addig a nagyobb ES9038Q2M által végzi a konverziót.

HiBy FD3 ES9038Q2M DAC

További érdekesség, hogy számítógép és okostelefon külső hangkártyájaként is használhatók. Utóbbi esetén, ha Android operációs rendszerű mobileszközről érkezik a jel, a HiBy javasolja saját Music app alkalmazásának telepítését. Az Apple Store áruházból szintén elérhető, ezért iPhone vagy iPad tulajdonosoknak is érdemes lehet használni. A kisebb 25 000, a nagyobb DAC pedig 55 000 forint körül kapható.

HiBy FD1 USB DAC

Küllem

A készülékek szélessége és magassága mindössze 61,5 mm, ugyanakkor az FD3 alig 2 milliméterrel vastagabb, mint az FD1. Méretük tehát hasonlít a korábban bemutatott HiBy R2 hordozható zenelejátszóhoz, ami pozitív, mivel így szinte bárhol elférnek. Az FD1 és FD3 csomagolása ugyanazokat a tartozékokat tartalmazza, az adott eszközzel megegyező színű kábelekkel. A dobozból rövidke USB A-C, L-alakú fejjel szerelt USB C és egyenes dugós USB C kábelek kerülnek elő, egy "varázsmatricával" (Magic sticker) egyetemben. Utóbbi arra való, hogy a DAC-ot okostelefon (vagy DAP) hátlapjához lehessen tapasztani, de mivel méretben nagyon hasonlók, az FD1/FD3 társítható az R2-höz is.

HiBy FD1 DAC és R2 zenelejátszó

Az ezüst házas FD1 alján egy 2,5 mm-es és egy 3,5 mm-es sztereó Jack kimeneten küldhető ki az analóg hang, a köztük lévő USB-C aljzathoz csatlakoztatható a forráseszköz. A készülékház jobb szélén, kapcsolóval lehet USB 1.0 és 2.0 között váltani. Bal oldalon a jelszintvezérlő (halkítás, hangosítás) gombok sorakoznak, kiegészítve egy középső lejátszás/elindítás funkciót betöltő gombbal. Az FD1 tehát vezetékes távvezérlőként is működik, ez az FD3 esetében sincsen másképp.

HiBy FD1 USB DAC

A fekete színű FD3 az FD1-től eltérően még egy 4,4 mm-es szimmetrikus Pentaconn kimenetet is kínál, amely által az USB-C aljzat átköltözött a felső oldalra. A bal oldali, vezérlésre szolgáló három gomb változatlan, viszont a jobbszélen már nincsen módválasztó. Az alumínium készülékház mindkét DAC esetében jó minőségérzetet sejtet és nem mintha fontos lenne, de jól mutatnak Mac számítógép közelében. A bal oldali gombok mellett egy állapotjelző LED ad tájékoztatást az aktuális mintavételezési frekvenciáról.

HiBy FD1 USB DAC

Használat közben

A HiBy FD1 és FD3 tesztelése Windows operációs rendszerű laptop és egy 2017-es iMac számítógéppel történt. A beüzemelés gyors és könnyű volt, nem kellett segédalkalmazást telepíteni, pillanatok alatt a zenére koncentrálhattunk. Az FD3 hardveres jelszint vezérlője kb. 30 fokozatban engedett lépkedni a leghalkabbtól a legmagasabb értékig. Kicsit ugrásszerű váltások voltak e fokozatok között, ami eleinte furcsa volt, de hamar hozzászoktunk. A zeneszám elindításra/megállításra, illetve előre/hátra léptetésre szolgáló középső gomb esetünkben Windows alatt nem, csak a Mac számítógéppel működött, de utóbbinál kifogástalanul. A modern okostelefonok nagy részével válik igazán praktikussá ez a funkció, mivel így a DAC egyben távvezérlőként is használható, a mobil kijelzőjének feloldása nélkül.

HiBy FD3 USB DAC Sennheiser HD 600

Hangminőség

A HiBy FD1 és HiBy FD3 D/A konverterek teszteléséhez Sennheiser HD 600 fejhallgatót használtunk. Jelerősségben nem volt hiányérzet, mindkét eszköz képes volt szükség esetén magabiztosan terhelni a 300 ohmos fülest.

Ami mindkét DAC-esetében kijelenthető: a számítógép(ek) beépített hangkártyájához képest tisztább érzetű, dinamikusabban ábrázolt zenei részleteket tettek hallhatóvá. Picit jobban elkülönültek egymástól a zenészek, hangsávok, énekesek és egyéb effektusok rétegei, de a mélység és elhatároltság tekintetében hallottunk további különbségeket az olcsóbb/drágább DAC között is. Összességében kellemes, határozott basszust kaptunk gazdag felbontású középső hangokkal.

HiBy FD1 ES9118 DAC

Az FD1 kicsit összetolta a hangsávokat, nem hagyta annyira szellősen és felszabadultan megszólalni a különálló részleteket, mint az FD3. Magas frekvenciák terén enyhén mesterkélt karaktert adott a jelhez, ami nagyobb hangerőn nehezen megnevezhető, természetellenes érzetet okozott. Utóbbi miatt ehhez a DAC-hoz inkább selymesebb, lágyabb fülest társítottunk volna, de semmi esetre sem száraz, analitikus, sovány basszusokra épülőt.

HiBy FD1 USB DAC tartozékok

A 30 000 forinttal drágább FD3-at egyszerűen jobb érzés volt hallgatni. Az FD1-nél tapasztalt, leheletnyi magas frekvenciás ridegség és tömörség kimaradt az FD3-ból. Marcus Miller - B's river c. számát hallgatva teltebb és természetesebb tónusokat kaptunk. A sztereó tér hátterében lévő "csendek" is sötétebb, mélyebb érzetet kaptak ahhoz képest, amit az FD1 nyújtott. Érdekességként említhető, hogy sokszor ott éreztünk jelentős különbséget, ahol nem számítottunk rá. Ilyen élmény volt Santana - Black Magic Woman c. klasszikusának hallgatása közben is. A kisebb DAC is nyújtott zeneiséget, tisztaságot és energiát. Az ütős és pengetős hangszereket élénken, lelkesen közölte. Viszont az FD3 alapvetően máshogy jelenítette meg az éneket. Az FD1 esetében inkább a fülünk irányába, a fejünk közepe felé terjedt az énekhang. Az FD3 a "befelé irányítás" helyett inkább egy független, virtuális térben hagyta megjelenni a dalszöveget. Érzékelhetően kicsit nagyobb testtel és finomabb magashangokkal szólalt meg Santana kellemesen analógos hangzású albuma.

HiBy FD3 USB DAC

Végszó

A HiBy FD1 és HiBy FD3 funkciók terén nagyon hasonlóak, de hangminőségük hosszabb távon jelentős különbségekkel jár. Az FD1 is jó választás azoknak, akiknek elsősorban a hangerő fontos, általános tisztasággal kiegészítve, egy középkategóriás füles és átlagos műsor társaságában. Viszont szubjektív megítélésünk szerint az FD3 természetesebb és pihentetőbb hangkarakterrel rendelkezik. Olyan füleseket is szépen kiszolgál, mint a Sennheiser HD 600. Ezért a kettő közül mi főleg a nagyobb modell kipróbálását javasoljuk azoknak, akik okostelefonról/számítógépről felváltva szoktak magas felbontású zenét hallgatni és idővel kihasználnák a szimmetrikus hangkimenetet is.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.