HiBy FC3 és FC5 USB DAC teszt

Hifi hangot bármiből

2022. február 25., péntek, 07:55

HiBy audio hifi DAC USB DAC DSD DAC DA konverter HiBy DAC DAC teszt HiBy teszt DA konverter teszt USB DAC teszt DSD DAC teszt HiBy DAC teszt

A HiBy kisméretű, fejhallgató erősítővel egybeépített D/A konverterei nemcsak számítógéppel, hanem Android/iOS mobileszközökkel is használhatók. Láttunk már ilyet, ám a HiBy néhány aprósággal mégis képes picit kitűnni az átlagból.

HiBy FC3 és FC5 DACHiBy FC3 és FC5 DACHiBy FC3 és FC5 DACHiBy FC3 és FC5 DACHiBy FC3 DACHiBy FC3 DACHiBy FC5 DACHiBy FC5 DACHiBy FC5 DACHiBy Music AppHiBy Music App

Digitális forrás bármiből

Egy cikkben mutatjuk be az FC3 és FC5 D/A konvertereket, mert szolgáltatásokban nagyon hasonlók, csak apró, de számottevő részletekben különböznek egymástól. Fő céljuk ugyanaz: PC, iMac, laptop, tablet vagy okostelefon USB aljzatához csatlakoztatva külső hangkártyaként használhatók. Előnyük, hogy a forráseszköz saját analóg hangkimenetéhez képest jobb hangminőséget nyújtanak. Okostelefonok esetében ritkább a 3,5 mm-es analóg Jack hangkimenet, annak hiánya is megoldható a kis fogyasztású FC3 vagy FC5 által.

HiBy FC3 és FC5 DAC

A HiBy FC3 3,5 mm-es Jack, a HiBy FC5 pedig 4,4 mm-es szimmetrikus Pentaconn kimenettel rendelkezik. Utóbbi egy (a gyártó által mellékelt) adapterrel átalakítható 3,5 mm-es Jack verzióra. Mindkét DAC USB-C bemeneten fogadja a digitális jelet. A D/A konverter chip ugyanaz bennük: ES9281PRO. Az FC5 viszont kibővül kettős ES9603 erősítő chipekkel. Mindkét modell többszínű LED segítségével mutatja az aktuális mintavételezési frekvenciát. Az FC3 28 000, az FC5 pedig 60 000 forintért vásárolható meg.

HiBy FC3 és FC5 DAC

Küllem

Mindkét DAC-ot apró dobozba csomagolták, amely a készülékeken kívül USB-C-C OTG és USB-A-C kábeleket tartalmaz. Az FC3 kifejezetten nadrágzseb-barát, alig nagyobb, mint a mobiltelefonokhoz általában mellékelt USB-3,5 mm-es Jack adapterek. Utóbbiaktól eltérően a HiBy készülékháza nem műanyag, hanem fém. Ráadásul két hardveres, jelszint (hangerő) állításra szolgáló gomb is található rajta, ami ritkaságnak számít a kisméretű DAC kategóriában. A mindössze 45 mm hosszú FC3 natúr fémháza kellemes minőségérzetet sugall.

HiBy FC3 DAC

Ahogy a mellékelt fotókon is látható, az FC5 mérete kicsivel nagyobb, viszont a kerekített formaterv által fogása kellemesebb. A fekete, sima tapintású alumínium és a fényes tetőlap egyaránt exkluzívabb érzetet kelt, ami valahol elvárható a több mint készeres felárért cserébe. Az FC5 majdnem 6 cm hosszú, még mindig elég kicsi ahhoz, hogy kabátzsebben, akár telefonnal együtt elférjen.

HiBy FC5 DAC

Használat közben

Az FC3 és FC5 használata összességében pozitív élmény volt. Windows/Mac OS számítógéppel, továbbá iOS és Android okostelefonnal is működtek. Windows esetén még egy segédprogramot kellett letölteni a gyártó honlapjáról ahhoz, hogy a számítógép felismerje az eszközöket. Egy FiiO LT-LT1 Lightning-USB-C kábel segítségével kamera adapter nélkül is csatlakoztathattuk mindkét D/A konvertert egy iPhone aljzatához. Android okostelefonnal (Huawei és Samsung) az operációs rendszer miatt eleinte nem tudtunk mintavételezést változtatni, mindent egy frekvencián küldött át a telefon a HiBy részére. Ezt a problémát a HiBy Music alkalmazással oldhattuk meg.

HiBy Music App

A HiBy Music alkalmazással lehetőségünk volt arra, hogy az FC3 és az FC5 is dekódolja a különféle formátumokat.

HiBy Music App

A HiBy Music alkalmazást érdemes kipróbálni, mivel praktikus funkciókat tartalmaz és jó kiosztású menürendszerre épül. Felhasználói élmény tekintetében közel azonos azzal, amit a cég DAP készülékei nyújtanak. Praktikus a HiByLink vezérlő funkció megléte, amelynek köszönhetően egy másik telefonról vezérelhető a zenelejátszásra használt telefonon futtatott HiBy Music. Ehhez mindkét telefonon kell, hogy fusson az alkalmazás és mindkettőnek csatlakoznia kell a helyi hálózathoz. Tehát ezzel a programmal zenei szerverré alakítható a legtöbb okostelefon.

Használat során annyi (vállalható) kompromisszumot tapasztaltunk, hogy az FC3 és az FC5 esetében sem lehetett használni a telefon saját hangerőszabályzó gombjait, viszont a D/A konverteren lévőket igen. Videójátékok és filmek szerelmeseinek kifejezetten jó hír lehet, hogy az FC3 és FC5 sem okozott ajakszinkron késést. Ami pedig a teljesítményüket illeti: mindkét USB DAC bőven elég jelszintet biztosított ahhoz, hogy még egy 300 ohmos Sennheiser HD 600 fejhallgatót is magabiztosan hajtsanak. A tesztelés nagy része alatt Beyerdynamic Custom One Pro fejhallgatót és FiiO FA7s fülhallgatót használtunk.

HiBy FC3 és FC5 DAC

Hangminőség

A HiBy FC5 hangkarakterének alapja azonos volt az HiBy FC3-éval: ugyanazokat az artikulált részleteket és tisztaságérzet nyújtotta. Eleinte a középkategóriás Beyerdynamic fejhallgatóval nem tapasztaltunk nagy eltérést. A magasabb felbontásra képes FiiO FA7s fülhallgatónál viszont hamarabb, egyértelműen észrevettük a különbségeket. A kettős ES9603 erősítő chip hozzáadása és a szimmetrikus hangkimenettel javult a térhatás, tágasabb érzetet kapott az a virtuális hangmező, amely kiépült a fejünkben. Az FC5 frekvenciáinak egyensúlya és dinamikai arányai azonosak voltak az FC3-éval, de közvetlenebb, intimebb módon tudta megmutatni a zenét. Magasabb áráért cserébe hitelesebb jelenlétérzetet volt képes okozni, mint az FC3, de ebben természetesen kulcsszereplő volt a magas felbontásra alkalmas füles is.

Kíváncsiságból a teszteléshez használt Windows rendszerű laptop beépített hangkártyájával is összemértük az FC3 és FC5 tudását. Már az FC3 esetében is lényegesen jobb eredményt kaptunk. A DELL saját hangkimenete kissé torz magas frekvenciákat rakott a zenére és a dinamikában is kiegyensúlyozatlanság, laposság volt érzékelhető. Már az FC3 is egyértelműen arányosabb dinamika elosztást végzett és a magashangokban sem okozott olyan színeződést, mint az alaplapi hangkártya.

Cassandra Wilson - Red Guitar c. számát hallgatva könnyed, élvezetes, tisztaságra törekvő karaktert kaptunk, kellemes részletekkel. Az FC3 esetében inkább a fegyelmezett informálás, az FC5-nél pedig az információ elhelyezés és közlésmód volt előrelépés. Az énekhang és a kísérő hangszerek a kisebb DAC esetében is jó textúrával voltak hallhatók, az FC5 ahogy fentebb is említettük, tovább árnyalta a képet, kicsit "lélegzőbb" volt rajta keresztül a zene és a hangszerek picit jobban elkülönültek az énektől.

HiBy FC5 DAC

Végszó

A HiBy FC3 és HiBy FC5 is praktikus kiegészítők azoknak, akik telefonról vagy számítógépről szeretnének jó hangot, megfizethető áron. A kisebb változat ideális kezdőknek, akik kompakt, egyszerű és megfizethető D/A konvertert szeretnének fülesük vagy egyszerűbb hangrendszerük mellé. Az FC5 (különösen a szimmetrikus hangkimenet használatával és hozzá illő fülessel társítva) jobb jelenlétérzetet hoz létre, használója kicsit közelebb érezheti magát a zenészekhez, kicsit közvetlenebb élményre számíthat. Újabb bizonyíték arra, hogy nem kell feltétlenül külön DAP-ot vásárolnia azoknak, akik minőségi, mégis hordozható zeneélményre vágynak. Az FC3 és FC5 is sok esetben előnyös, összességében mindkét DAC tesztelése kellemes és tanulságos élményt jelentett számunkra.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.