Hegel SUPER USB DAC teszt

2014. augusztus 11., hétfő, 11:05

Hegel audio hifi DAC USB DAC DA konverter Hegel DAC Hegel SUPER fejhallgató erősítő DAC teszt USB DAC teszt DA konverter teszt fejhallgató erősítő teszt

A Hegel a high end sztereó világában már rengeteg nívós terméket letett az asztalra. Ezúttal nem sztereó erősítőt, CD-játszót, vagy végfokot, hanem egy USB DAC készüléket terveztek, melynek szépsége, hogy tényleg ?csak? egy USB DAC. Ráadásul az egyik legkisebb, amellyel valaha találkoztunk! De hogyan szól? Eláruljuk cikkünkben.

...mert haladni kell a korral

Bármilyen büszkék a high end hifi gyártó cégek arra, hogy tisztelik a sztereózás hagyományait, a számítógépes zenehallgatás előtt előbb vagy utóbb, minden nívós márka fejet hajt, már amennyiben kiaknáznák a trendi megoldásokat.

A Hegel SUPER funkciója a szakma érdeklődőinek, vagy rendszeres olvasóink számára nem újdonság: a számítógépre kötve ún. külső hangkártyaként használhatjuk, a benne lévő 24 bit/96 kHz-es DAC pedig a számítógépünk alaplapi chipjéhez képest lényegesen jobb minőségben fog megszólaltatni minden hangot. Különös, hogy a Hegel nem alkalmazott egyből 192 kHz-es mintavételezést, de megnyugtatásul közöljük, hogy 96 kHz is legtöbbször untig elég az audiofil minőséghez. A készülék fő előnye, hogy rettentően egyszerű használni. Fogunk egy micro USB kábelt (ugyanolyat, amilyennel manapság Androidos mobiltelefonokat lehet tölteni), rádugjuk a SUPER-t a számítógépünkre, és működik. Windows alapú operációs rendszerek maguktól felismerik, de a Hegel honlapján rövid útmutatót találunk, amennyiben Apple OS vagy Linux (Ubuntu) szoftverkörnyezetben használnánk a gyufásdoboznál alig nagyobb készüléket.

Hegel SUPER USB DAC és fejhallgató erősítő

SUPER munka

A Hegel noha norvég cég, precizitásban kezet rázhatnak a németekkel. A SUPER külsejét teljes egészében szálcsiszolt alumínium borítja, ráadásul mintegy szolid utalásként a ?nagyokra?, ugyanolyan formatervet alkalmaztak, mint amilyen a márka hagyományos hifi készülékeit jellemzi. Feketében nem gyártják, de nem baj, mert a termék így is, úgy is a minőségi hifi világból kipottyant kavicsot imitálja.

Hegel SUPER USB DAC és fejhallgató erősítő

Az egyetlen apróság, amit eleinte kicsit hiányoltunk, hogy a készülékre nem kerültek hangerőszabályzó gombok. Ezek hiánya 1-2 napos használat után megszokható, ugyanakkor a termékhez nem jár USB kábel. Ezt csak azért említjük, mert vásárláskor a megfelelő vezeték kiválasztására is ügyelni kell, a korábban említett telefontöltő zsinórral nem fog úgy szólni a SUPER, mint mondjuk egy Furutech GT-2 kábellel (tesztünk során mi ezt használtuk, egy AudioQuest gyártmányú mini USB B adapterrel megtoldva). Egyébként a SUPER a valaha nálunk járt, legszerényebb, ergo környezetbarát csomagolású USB DAC, hiszen körbetekert buborékfóliájával még saját dobozkájába is alig fért bele. Először kérdéses, hogy állapotjelző LED híján hogyan értesülünk a SUPER aktív üzemállapotáról. Kérdésünkre dupla választ kapunk, mivel bekapcsolt módban a készülék 3,5 mm-es Jack kimenetéből piros fény kúszik elő, leleplezve másik funkcióját: a fejhallgatós aljzat egyben mini optikai kimenetként is működik.

Hangminőség

A SUPER könnyedén meghajtotta a teszteléshez használt AKG K 601 (120 Ohm) és Beyerdynamic DT 880 (250 Ohm) füleseket, ezért kimeneti feszültsége nagyon jónak mondható. A gyártó közleményében lévő címszöveg magyarra fordítva annyit tesz, hogy ?halld meg, mire képes valójában a fejhallgatód!?. Miután napokon keresztül próbálgattuk a SUPER-t, a mi fejünkben is hasonló fogalmazódott meg.

Hegel SUPER USB DAC és fejhallgató erősítő

A Hegel képes a hagyományos, nála fizikailag nagyobb erősítők karakterét nyújtani. Nem is azért jó hallgatni, mert sok részletet feltár, hanem ahogy ábrázolja az apró effektusokat, árnyalatokat, azt túlzás nélkül is profin teszi. Soha nem esik túlzásokba, ha ?tiszta anyagot? tálalunk neki, dinamikailag kiegyensúlyozott, könnyed, levegős hangzásban lesz részünk. Néha olyan érzésünk támadt, mintha a készülék a basszusok erejét kicsit moderálná, ami hangszeres zenéknél az életszerűség előnyét jelenti, könnyűzenénél afféle gyengédségként ütközik ki. Mielőtt olvasónk félreértené, a SUPER alkalmas vad zenék hallgatására is. Akár kemény, zúzós metált is ráküldhetünk, igaz, ahhoz dögösebb hangzású fejhallgatót illendő használni.

Hegel SUPER USB DAC és fejhallgató erősítő

Térábrázolás szempontjából rossz szavunk nem lehet, nyílt, jól kivehető és tágas sztereóban lesz részünk, melynek még a távolra pozícionált részletei is élénken, mozgékonyan jelennek meg. Akkor tehát a SUPER hangja tökéletes? Apró, alig érezhető jellemzők árulják el csupán, hogy nem abszolút high end termékkel van dolgunk, de ezeket csak a megrögzött vájtfülű maximalisták nevezhetnék hibának. Olyanokra gondolunk, mint hogy a felvétel mélysége néha kicsit elúszik a távolba, megfoghatatlanul, és a zenét fejhallgatón keresztül hallva nem érvényesül minden esetben hibátlan jelenlétérzet. Leszögezzük, aki (zenészeket, zenerajongókat beleértve) életében nem hallgatott még minőségi D/A konvertert, a SUPER teljesítményétől is garantáltan megdöbben. Továbbá a megfogottabb hangért és az intimebb részletekért általában súlyos tíz/százezrekkel többet kell fizetnünk.

[kiegészítés] Kicsit olyan ez, mikor elhúz előttünk néhány centire egy sportautó az utcán. Fantasztikus hangja van, a motorja rázza a gyomrunkat és a menetszéltől leesik az állunk, de egész más a volán mögött ülni. A Hegel átvitt értelemben ?lebegtet minket?, folyton a kocsi közvetlen közelében.

Végszó

Aki szinte kizárólag számítógépről hallgat zenét, rendelkezik egy felsőkategóriás fejhallgatóval, tele van a merevlemeze veszteségmentes zenével és 100 000 Ft alatt keres valami ?vasat? a füleséhez, annak feltétlenül javasoljuk a SUPER kipróbálását. De (korábbi tesztjeink ezt alátámasztják) sajnos a Hegel újoncának több, nála olcsóbb vetélytárssal kell megküzdenie, ezért a Tisztelt Olvasónak kell eldöntenie, hogy mennyire nyűgözi le a Hegel SUPER alapvető adottsága: a szuper hang.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.