Hegel HD30 DAC és hálózati médialejátszó teszt

2017. február 9., csütörtök, 17:10

Hegel audio hifi DAC médialejátszó USB DAC DA konverter Hegel DAC DAC teszt médialejátszó teszt USB DAC teszt DA konverter teszt

A TEAC UD-503 után nem gondoltuk volna, hogy ilyen hamar újra lesz alkalmunk egy igazi nagyfiút tesztelnünk. A hifiben mindig mindennél van jobb, mindig van feljebb. A Hegel HD30 jelenleg a cég csúcs D/A átalakítója, amibe igyekeztek minden eddigi tudásukat beletenni. Meghallgattuk mit tud.

Hegel HD30 DACHegel HD30 DACHegel HD30 DACHegel HD30 DACHegel HD30 DACHegel HD30 DACHegel HD30 DACHegel HD30 DACHegel HD30 DAC hátlapHegel HD30 DAC hátlapHegel HD30 DAC hátlapHegel HD30 DAC belsőHegel HD30 DAC belsőHegel HD30 DAC belsőHegel HD30 DAC belsőHegel HD30 DAC belsőHegel HD30 DAC belsőHegel HD30 DAC belsőHegel HD30 DAC belsőHegel HD30 DAC belsőHegel HD30 DAC távvezérlőHegel HD30 DAC távvezérlőHegel HD30 DAC távvezérlő

Előzmények

A Hegel HD30 ugyan nem új készülék, hiszen kb. egy éve hírben beszámoltunk hazai elérhetőségéről, de csak most sikerült egy példányt megkapnunk egy kis tesztelésre. 2015-ben futott le az a projekt a Hegel-nél, melynek során megtervezték a HD30 minden egyes porcikáját a nulláról, hogy valami igazán komolyat hozzanak létre. És az eddigi sajtó visszhangok és mérések alapján ez úgy látszik sikerült is nekik. Ilyen előélet után minket is furdalt a kíváncsiság, hogy tényleg olyan jó a Hegel HD30?

Hegel HD30 DAC

Felhozatal

Ilyen árszintű készülék esetén már nem lepődtünk meg a dupla dobozos csomagoláson, amiből gyorsan ki is hámoztuk a HD30-at. Kézbe véve is sugárzik belőle a norvég minimalizmus. A masszív ház és az időtálló, nem hivalkodó dizájn könnyen illeszthetővé teszi szinte bármilyen környezetbe. Nem bonyolították túl a dolgot: szemből nézve, baloldalon a bemenetválasztó tekerő gomb, jobbra pedig az előerősítő fokozat hangerő állítója található. A kettő között nagyméretű, kék karakteres kijelző, mely távolról is jól látható.

Hegel HD30 DAC

Hátul csoportokba rendezve találjuk az analóg kimeneteket, ill. a digitális bemeneteket, melyek között már Ethernet csatlakozó is szerepel. Ezen kicsit meglepődtünk, hiszen elméletileg a Hegel HD30 egy DAC, de a hálózati képesség révén egyben egy forráskészülékünk is lesz, ami digitális média rendererként fog megjelenni az otthoni hálózatunkon. Ezzel lehetővé válik, hogy DLNA/UPnP képes eszközeinkről zenét küldjünk (streameljünk) a HD30-ra.

Hegel HD30 DAC hátlap

Ezzel az egyszerű húzással reagált a Hegel a jelenlegi trendekre, hiszen manapság - a zenei stream-szolgáltatók (Tidal, Spotify, iTunes, Deezer, Google Music, stb.) idejében - már nem szükséges otthon tárolnunk zene gyűjteményünket. Vagy ha mégis, akkor hálózati merevlemezünkről, vagy asztali számítógépünk megosztásából könnyen ráküldhetjük kedvenceinket. Ehhez a gyártó honlapján részletes útmutatókat találunk. Ha nem hálózatról szeretnénk lejátszani, akkor a C-Media chipet használó USB bemenet áll rendelkezésünkre, amihez Mac OSX és Linux esetén nem kell külön driver (ezek a rendszerek már natívan támogatják az USB Audio Class 2 eszközöket 24 bit/192 kHz-ig), Windows használata esetén viszont igen. Kivéve, ha az USB bemenet melletti kis kapcsolót "A" állásba állítjuk, viszont így 24 bit/96 kHz-re limitáljuk a támogatott felbontást. A HD30 ugyan DSD képes, de jelenleg csak Windows és Apple operációs rendszerekhez érhető el DSD meghajtó, Linuxhoz még nem. Ezzel a kiegészítéssel asztali gépünkről natív DSD64 és DSD128 fájlokat is le tudunk majd játszani. A Microchip vezérlőt használó LAN csatlakozón maximum 24 bit/192 kHz-es PCM kódolású jelet tud fogadni, úgy ahogy a többi digitális bemenetén. A RoonReady és MQA támogatás lehetőségét a Hegel jelenleg vizsgálja a HD30 mellett több más terméke esetében is.

Hegel HD30 DAC távvezérlő

Tesztkörnyezet

Sztereó rendszerünk Focal-JMlab Electra és ELAC hangfalakból, Nordost Heimdall 2 hangfalkábelből és Norma Revo IPA-140 erősítőből állt. A Hegel HD30 vagy Nordost Heimdall 2 RCA összekötővel, vagy QED Reference XLR kábellel csatlakozott az erősítőhöz. A digitális bemenetek közül az USB csatlakozáshoz Nordost Heimdall 2 vagy AudioQuest Carbon USB kábelt használtunk. Optikán a tesztek során egy plazma TV-t használtuk alap kábellel filmek, koncertek meghallgatásához, valamint egy Google Chromecast Audio-t optikai-Jack adapterrel. A teszthelyszín helyi hálózatához hagyományos CAT5e kábellel csatlakoztattuk egy switch közbeiktatásával, így létrejöhetett a kapcsolat a Synology NAS-sal, vagy a Roon szervert futtató PC-vel. Mindkét előbbi eszközön a MinimServer futott az UPnP teszteléshez. Az USB kábelek másik végén egyrészt a "zenekockánk" (SolidRun Cubox-i) teljesített szolgálatot, melyre a Roon leírása alapján telepítettük a RoonBridge programcsomagot, másrészt Linuxot (Ubuntu Server, Debian) és optimalizált Windows10 operációs rendszert futtató dedikált HTPC-t vetettünk be. A Cubox-i táplálását iFi iPower tápegységre bíztuk, a Norma mögött pedig egy IsoTek EVO3 Optimum teljesített szolgálatot. A hálózati vezérléshez Androidos telefonon BubbleUPnP alkalmazást, a Roon távirányításához pedig egy iPad mini 4-et használtunk.

Hegel HD30 DAC belső

Meghallgatás

Első bekapcsoláskor a HD30 villogással jelzi, hogy "bootol" és máris láthatjuk, hogy hangereje 20-as alapértékről indul, míg át nem állítjuk. Ez akkor hasznos, ha közvetlenül végfokra kötjük, így nem érhet bennünket kellemetlen meglepetés a relék kattanásakor. Nulla és 100, ill. 101 értékek között lehet állítani a hangerőt, a 100 és 101 esetén minden digitális hangerő szabályozó áramkört kizárunk a jelútból, a különbség csak annyi, hogy a hangerőszabályozót 101-ig túlhúzva ezen az értéken fog bekapcsolni a DAC. Hálózatra kötve kezes bárányként viselkedett a Hegel és azonnal tudtunk rá zenét küldeni. Melody Gardot - Preacherman c. számának már az első pár ütemből nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy egy igazi nagyágyúval van dolgunk. A Hegel és a Norma úgy passzoltak egymáshoz, mint a borsó meg a héja, ahogy Forrest Gump mondaná. Ketten együtt remekeltek, akármivel etettük őket. A szuper alacsony zajszint nem kamu, tényleg nagyon csendes a HD30, amit az előbújó neszeken, plusz információkon és a "sötét" háttéren értünk tetten. Kivételes előadásokban volt részünk a Scottish Chamber Orchestra jóvoltából, akik eljátszották nekünk Mozart fuvolaversenyének egyik izgalmas tételét.

Hegel HD30 DAC belső

Ha már norvég csúcstechnikát állíthattunk csatasorba, akkor szerintünk méltó dolog volt egy kis hazait is kapnia a 2L Records jóvoltából. Fred Jonny Berg kortárs zeneszerző egyik darabja a Flute Mystery nagyszerű dinamikával és játékossággal jelent meg. A Beynon nővérek fuvola és hárfa játékát nem akartuk félbeszakítani, így a szokásos teszt zenék váltogatása helyett azt vettük észre magunkon, hogy végighallgatjuk őket egytől egyig. A DSD képességet vizsgálva Windows 10 esetében tényleg zökkenőmentes akár a DSD128 felvételek lejátszása is és mi azért tettünk egy próbát Linuxon is, amiről kiderült, hogy annak ellenére, hogy nincs hivatalos driver hozzá, azért DSD64-ig elmerészkedhetünk. DSD128-nál már gyakran akadozott a lejátszás. A Roon rendszerét bevetve sikerült még egy fokkal jobb hangot kihoznunk a fentebb részletezett láncból.

Hegel HD30 DAC belső

Végszó

A Hegel a HD30 megalkotásával igazán magasra emelte a mércét. Ha tehetnénk, ez a DAC maradna nálunk referenciának, hiszen annyira tetszett nekünk, ahogy átadta azokat az érzéseket, amit a zenészek közölni akarnak velünk a felvételeiken. Tudjuk, hogy az ára miatt nem lesz egy néptermék belőle, de mi nyugodtan merjük ajánlani azoknak, akik kompromisszum nélküli hangzást szeretnének minden téren.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.