Gustard A22 DAC teszt

2021. szeptember 29., szerda, 22:25

Gustard audio hifi DAC USB DAC DSD DAC MQA DAC DA konverter Gustard DAC DAC teszt DA konverter teszt DSD DAC teszt USB DAC teszt MQA DAC teszt Gustard MQA DAC Gustard DAC teszt

A sokadik kínai (chi-fi) termék, ami számtalan jósággal van felruházva, dupla AKM 4499EQ DAC, dupla toroid trafó, teljesen szimmetrikus felépítés, rakat digitális bemenet, hardveres MQA dekódolás, DSD és egyéb jól csengő rövidítések gyűjteménye. Teszteltük a Gustard A22 DAC-ot. Kiderül, mennyit számít a dupla DAC, dupla élvezet? Mennyit számít valójában a belső D/A átalakító hangja a többi, ugyanezzel a konverterrel szerelt készülékhez képest.

Gustard A22 DACGustard A22 DACGustard A22 DACGustard A22 DACGustard A22 DAC hátlapGustard A22 DAC hátlapGustard A22 DAC hátlapGustard A22 DAC hátlapGustard A22 DACGustard A22 DACGustard A22 DACGustard A22 DACGustard A22 DACGustard A22 DACGustard A22 DACGustard A22 DAC

Mára már megkerülhetetlen tényezővé vált a kínai kütyük jelenléte a piacon, a Shenzhenaudio jobbnál jobb termékekkel kényezteti el a minőségre vágyó hifistát, jelen esetben a Gustard A22 MQA képes - igaz relatíve régebbi terméke - került sorra a tesztpadunkon.

Gustard A22 DAC

A Gustard A22 még 2019 végén jelent meg kétféle kiadásban, egy MQA dekódolás nélküli és egy teljes MQA dekódolást végző változatban. Az elsők között kezdte el használni az AKM csúcsragadozóját a 4499EQ típusszámmal jelzett D/A átalakítót, amiből egyből, egyszerre két darabot is pakolt az A22-be. Külön trafó táplálja az analóg és a digitális részleget, és ha már két darab AKM4499EQ van, akkor természetesen teljesen szimmetrikus a felépítés (mondja, maga mindenből kettőt lát?) a Gustard A22 belsejében.

Gustard A22 DAC

Kinézet, csatlakozók

A kétféle (ezüst, fekete) színben megvásárolható Gustard A22 meglehetősen szokványos kinézettel érkezett hozzánk, bal oldalon egy ki/be kapcsoló gombbal, középen egy fehér színű OLED kijelzővel, amiről leolvashatók a legfontosabb információk (mintavétel, bemenet típusa, a hangfájl formátuma DSD vagy PCM és az MQA dekódolás megléte). Jobb oldalon egy, az előlap síkjába süllyesztett multifunkciós tekerő és nyomógomb szolgál a bemenet váltásra, a hangerő állítására, ha előerősítő módban szeretnénk használni a Gustard A22-t és ezzel jutunk el a főmenübe, ahol a többi beállítást is el tudjuk végezni.

Gustard A22 DAC hátlap

A Gustard A22 a szexitől meglehetősen távol álló - bár a mai világban a fene tudja - fenekére nézve találunk egy pár XLR, egy pár RCA kimenetet, a szokásos digitális bemenetekkel fűszerezve, azaz USB, IIS LVDS, koaxiális, AES/EBU, optikai, két kapcsolót (két trafó van!) a hálózati feszültség beállítására és egy szabványos IEC tápcsatlakozót. Itt jegyezzük meg lábjegyzetben, hogy a tápcsatlakozó alatti részen található a biztosíték, amit így igen egyszerűen lehet cserélni, nem kell a készüléket megbontani hozzá.

Gustard A22 DAC hátlap

A ház CNC forgácsolt, 8 mm vastag alumínium (itt sem spóroltak a tervezők), betonstabil az érzet és az összerakás, a minőség kifogástalan.

Nem árt stabil állvány hozzá, ugyanis több mint 5 kg ez a drágaság, ezt nem rántja el egy komolyabb tápkábel, mint néhány más könnyűsúlyú versenyzőt.

A felépítés minősége kifogástalan, sok, nagyobb hírnévvel rendelkező gyártó példát vehetne róla.

Gustard A22 DAC

Belül

A Gustard A22 DAC két AK4499EQ-t használ a kettős monó digitális-analóg átalakításhoz, míg az analóg LPF továbbra is teljesen diszkrét A osztályú áramkört használ. A kétcsatornás DAC áramkörök teljesen függetlenek és önállóan földeltek is, ami zéró interferenciát eredményez az optimális teljesítmény elérése érdekében. A 8-csatornás hibrid diszkrét IV átalakító áramkör teljes mértékben megfelel az AK4499 nagy kimeneti áramára vonatkozó követelményeknek.

Gustard A22 DAC

Az A22 kiváló minőségű alkatrészeket használ, beleértve a CPLD programozható logikai chipet, a saját fejlesztésű logikai funkcióval rendelkező digitális integrált áramkört - Altera FPGA - a beépített órakezelést (Accusilicon), a 2 PLL digitális hurkot, a DOP demodulációt és a PCM/DSD depop kapcsolót. A digitális és analóg áramkörök mindegyike egy speciálisan testre szabott, 50 W-os dedikált toroid transzformátort használ, amelyek teljesen függetlenek és nem zavarják egymást.

Az XMOS USB vezérlőt, az XU208-at használja, amely akár PCM768 DSD512 szabványt is támogat. Az A22 natív, teljesen szimmetrikus architektúrával rendelkezik. Támogatja a kiváló minőségű digitális hangerő-állítást, ami akár 6 V kimeneti feszültséget is elérhet az XLR kimeneten. Ez bőven elég bármiféle végfok meghajtására.

Gustard A22 DAC

Használat közben, szolgáltatások

A már jól megszokott módon helyezhetjük üzembe a Gustard A22-t, letöltjük, telepítjük az USB drivert a gyártó honlapjáról és készen is vagyunk, a Roon/Jriver/foobar látja és kezeli is hiba nélkül.

A kellemes fényű OLED kijelző minden fontos információról értesít és igen dicsérendő módon, szabályozható a fényereje. A jobb oldali tekerentyűvel is irányítható a Gustard A22, de a szokásos módon, ezt csak azoknak ajánljuk, akik éreznek magukban némi mazochizmust és szeretik a kihívásokat. Erre a célra ott a távirányító, amivel nagyságrendileg lecsökken a félrenyomások száma, ami pedig kihatással van a tulajdonos vérnyomására, de az nem csökkenni fog.

Gustard A22 DAC

Az IIS LVDS bemeneten sajnos összeveszett a Singxer SU2 Bridge-dzsel, nem volt hajlandó együttműködni a Gustarddal. Ez az átka a szabványnak, pontosabban a szabványtalanságnak, ugyanis ahány IIS LVDS csatlakozó, annyiféle a lábkiosztás a HDMI aljzaton, ami így orosz ruletté teszi a csatlakozás használatát - így maradt az USB bemenet, azzal nem volt semmi probléma.

Kipróbáltuk a digitális szűrőket is, a PCM hat digitális szűrővel, a DSD kettővel rendelkezik, de túl nagy különbséget itt sem hallottunk, viszont remekül el lehet vele játszani.

A TIDAL MQA-t pontosan és jól felismerte, a DSD zenékkel együtt, a váltás köztük gyors és zajmentes volt.

Gustard A22 DAC

Tesztkörnyezet

Cambridge Audio 851N, Cambridge Audio 851A, Topping A90 előerősítő és fejhallgató erősítő, Core Audio USB kártya, Sendy Audio Aiva és Peacock, valamint AudioQuest Carbon NightOwl fülesek, Musician Andromeda fejhallgató erősítő, SVS 3000 Micro és SB 1000 Pro mélyládák, TIDAL, PC.

Hangminőség

Elvileg minden DAC chipnek és gyártónak megvan a maga "sajáthangja", ami jellemző a készüléken belüli DAC sorozatra. Az AKM-nek például a sima és bársonyos közepét szokták dicsérni a tesztelők, a Sabre-re jellemző a rendkívül részletes felső tartomány, ami néha túl sok a jóból. Ezek természetesen a jól megszokott sztereotípiák és előítéletek hozományai, ugyanis egy Sabre is lehet dús és meleg hangú (lásd Cocktail Audio X35) hangolás és kialakítás kérdése a végső kapott hang, függetlenül az adott gyártótól.

Az AKM 4499EQ egy teljesen áttervezett D/A átalakító, különbözik az összes eddig készült AKM DAC-tól, mégis (kisebb-nagyobb mértékben) megvannak benne azok a sajátosságok, amik az eddigiek hangját jellemezték.

Gustard A22 DAC

Hogyan is teljesített tehát a Gustard A22?

Elsősorban az igen mélyre menő, sziklaszilárd és feszes basszusokról szólt, azokat precízen adagolva és inkább a "meleg oldal" felé hajlott az összképet tekintve. A sztereó kép egészen kivételesen széles volt, köszönhetően a két, teljesen független csatornának, mélységben is elfogadható mértékű a "3D" kép. Levegős és átlátható hangot hallottunk, olyat, amit sokáig lehet hallgatni fáradtság nélkül. A felső tartomány, ha nem is érte el más DAC-kal szerelt készülék felbontását, de bőségesen elegendő információt nyújtott így is és igen magasra volt képes menni, nem okozott semmiféle hiányérzetet. A felbontás és a részletesség a másik terület, ahol kiemelkedett az A22 a tömegből, ezernyi mikro részlet és finomság került elő zenehallgatás közben, függetlenül az adott zenei formátumtól. Rendkívül megfogható és természetes hangot kaptunk, meggyőző dinamikával és stabil basszus alappal. A zenének súlya és húsa volt, testes hangszerekkel és előadókkal, ez volt mindennek az alapja, zenétől függetlenül.

Yello felvételeit játszi könnyedséggel kezelte, élmény volt hallgatni a stabil és tűpontos, a pincébe menő mélyhangokat, miközben a dinamikából sem vesztett egy cseppet sem.

A rendszert próbára tevő Hans Zimmer prágai koncertet momentán végig hallgattuk, úgy ahogy volt, nem volt szívünk más zenére váltani. Ha kellett játékosan és könnyedén zenélt a Driving Miss Daisy előadásán, ha kellett hullámoztatta a szőnyeget a Gladiátoron. Tette mindezt erőlködés nélkül, hatalmas élvezeti faktorral.

Gustard A22 DAC

A magas- és prezensz tartományt tesztelendő előadó Mike Oldfield (szegény, ha ezt tudná…) is előkerült. Itt is elkerülte azt a néha bántóan túlzott részletességet, ami miatt fárasztó hallgatni ezeket a zenéket. Itt is a természetesség dominált elsősorban, lenyűgözött minket az a magával ragadó energia, amivel a gitárok és harangok rendelkeztek. Millió részlet került elő ezekből a zenékből, mégsem lett steril az előadás. Itt azért már felfigyeltünk arra - vélhetőleg az A osztály miatt - hogy vannak gyorsabb DAC-ok, picit komótosan játszott itt a Gustard A22. Mindez persze könnyedén ellensúlyozható egy olyan erősítő/hangfal választással, ami segít ezen. Persze ezt a relatív lassúságot a helyén kell kezelni, ez nem hiba vagy probléma, egyszerűen ilyenre hangolták az A22-t, ízlés kérdése kinek, melyik tetszik jobban. A Topping D70S például könnyűsúlyúbb, ellenben valakinek vérszegény, a Cambridge Audio 851N jóval világosabb hangképet nyújtott, de azért sem fognak rajongani a basszus imádók. Ezen a szinten már nem a hang minősége a kérdés, hanem az egyéni ízlés.

Gustard A22 DAC hátlap

Előerősítőként is kipróbáltuk a Gustard A22-t és ott sem vallott szégyent, nagyon kellett figyelni, ha különbséget akartunk hallani a fix kimenet és a változtatható színtű kimenet között. Persze nyilvánvalóan jobb minőséget kapunk, ha egy dedikált előerősítő/végfok párost használunk, de akkor sem kell kétségbeesni, ha csak egy végerősítőnk van, és arra kötjük rá a Gustard A22-t.

A három fejhallgató között is szignifikáns különbséget tudott tenni a Gustard A22, ami annyit jelent, hogy bőven elég semleges hangzást nyújtott, kihozta a legjobbat a fülesekből a Topping A90-et és a Musician Andromeda-t használva.

Gustard A22 DAC

Összegzés, ajánlás

Igazi csúcskategóriás termék a Gustard A22, van egy egyéni, a meleg oldal felé hajló stílusa, betonstabil és pontos mélytartománnyal, ami mellett még bőven elég semleges, hogy rengeteg rendszerbe jól illeszkedjen. Akár előfokként is használható a maga 6 V-os kimenő feszültségével az XLR kimeneten, számtalan bemeneti csatlakozási lehetőség, példamutató kivitel és gyártási minőség.

Lehet már sokaknak túl sok a chi-fi, de a Gustard A22-re sem tudunk mást ragasztani, mint egy Ajánlott Vétel címkét.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.