FiiO Q7 DAC és fejhallgató erősítő teszt

Zseberőmű

2023. április 29., szombat, 21:15

FiiO audio hifi DAC erősítő DA konverter fejhallgató erősítő USB DAC FiiO teszt DAC teszt FiiO DAC FiiO USB DAC FiiO fejhallgató erősítő FiiO DAC teszt USB DAC teszt fejhallgató erősítő teszt

A FiiO tervezői fogták a zászlóshajó M17 hordozható zenelejátszót, és a DAP részt eltávolították belőle. A megmaradt funkciók is sok módon kihasználhatók, írásunk bemutatja, hogyan. Zsebméretű DAC hallatán öngyújtó nagyságú eszköz jut eszünkbe, de a FiiO Q7 finoman szólva nagyobb. A kategória maximumát akarja megtestesíteni. Tesztje után kijelenthető, hogy van rá esélye.

FiiO Q7 DACFiiO Q7 DACFiiO Q7 DACFiiO Q7 DACFiiO Q7 DACFiiO Q7 DACFiiO Q7 DACFiiO Q7 DACFiiO Q7 DACFiiO Q7 DACFiiO Q7 DACFiiO Q7 DACFiiO Q7 DACFiiO Q7 DACFiiO Q7 DACFiiO Q7 DAC tartozékokFiiO Q7 DACFiiO Q7 Control App

Funkciók, hardver áttekintése

A szóban forgó eszköz főként asztali fejhallgató erősítőkhöz tervezett alkatrészeket tartalmaz, mégis hordozható. Teljesítménye külső tápegységgel 3000 mW, akkumulátorral 1500 mW, ami mindkét esetben bőven elég szinte bármilyen fejhallgató hajtására. A célközönséget elsősorban fejhallgatósok jelentik, de ahogy lentebb kitérünk rá, egyéb szituációkban is hasznosítható a FiiO Q7 tudása. Benne a THX AAA 788 "testvére" (melyet hagyományos hifi készülékekhez terveztek) a THX AAA 788+ fejhallgató erősítő dolgozik, mely a FiiO külön kérésére készült a THX-nél, a "mobil"eszközökbe szánva. 9200 mAh kapacitású akkumulátorával terheléstől és mintavételezéstől függően kb. 9-11 óra üzemidő érhető el egyetlen feltöltéssel. A THX erősítőn kívül QCC5124 Bluetooth vevő, XMOS XU316 USB chip és kettős ES9038 PRO DAC teszi széleskörűvé szolgáltatásait.

FiiO Q7 DAC

Küllem

A FiiO Q7 igényes doboza nagyobb és nehezebb a vártnál, nemcsak a készülék fizikai jellemzői, hanem a kiegészítők miatt is. Jár mellé többféle USB kábel, külső tápegység, esztétikus védőtok és egy ferde állvány is. Utóbbi ugyanaz, amit referencia hordozható zenelejátszója, az M17 mellé is csomagol a cég. Ahogy fotókon látható, nem minden zsebben fog elférni. 620 grammos tömegével, szögletes, futurisztikus készülékházával lenyűgöző, masszív érzetet kelt.

FiiO Q7 DAC

Felül aranyszínű jelszint vezérlő (hangerő szabályzó) látható, négy fejhallgató kimenet mellett. Utóbbiak által bármilyen analóg bemenetes hangrendszerre is lehet csatlakoztatni az eszközt. Jobb oldalán főkapcsoló és három navigációs gomb sorakozik. Beépített zenelejátszó nincs, viszont Bluetooth vevő módban e gombokkal lehet vezérelni a küldő okostelefon vagy tablet által lejátszott zenét.

FiiO Q7 DAC

Alul kapcsolóval lehet választani akkumulátoros, vagy külső tápegységes mód közül. Töltés nemcsak tápegységgel, hanem akkubankkal vagy számítógépes USB-C kapcsolattal is lehetséges. Egy USB CHARGE feliratú kapcsolóval letiltható az USB kábeles töltés. Optikai és koaxiális bemenetekkel is kihasználható a kettős ES9038PRO DAC chip tudása. Így nem kizárólag számítógép és telefon, hanem játékkonzol, digitális kimenetes CD-lejátszó, streamer vagy televízió is lehet jelforrás.

FiiO Q7 DAC

Két oldalán és a fenti vezérlőnél is RGB LED által jelez különböző állapotokat az eszköz. Mindegyik mintavételezési frekvenciához különböző szín társul. Ha éppen semmilyen jel nem érkezik, akkor gyönyörködhetünk a szivárvány minden árnyalatában. Akit zavar, telefonos alkalmazással könnyen kikapcsolhatja a LED jelzést. Színes kijelző is része a szolgáltatásoknak, amely megkönnyíti a beállításokat és bemenet választást. A készülékhez képest aránytalanul kicsinek tűnhet, de karnyújtásnyi távolságból a lényeges információkat jól olvashatóan, magas fényerővel képes megjeleníteni.

FiiO Q7 DAC tartozékok

Használat közben

Nem tudunk jelentősebb funkcionális hátrányt említeni, a beállítás és vezérlés minimális angoltudást igényelt, de könnyen elértünk minden bemenetet, menüpontot. Tetszett, hogy a jelszint vezérlő finoman megállt minden fokozatnál. Ha lejátszás közben csatlakoztattuk a fejhallgatót, akkor átmenettel hangosodott fel a zene. Külső tápegységgel, többórás zenehallgatás után melegedett a készülékház, de nem aggasztó mértékben. Akkumulátorról is csak épphogy langyossá vált. A tartozék ventilátort egyszer sem kellett használnunk. Sejtésünk, hogy a cég biztonsági tartaléknak mellékelte, ha valaki egy intenzívebb terheléssel járó filmnézős vagy játékos maratont tart.

FiiO Q7 Control App

A FiiO Control alkalmazás frissítések telepítését, hangszínszabályzást, balansz beállítást és LED sötétítést tett lehetővé. Tetszett a felület kidolgozottsága (még egyedi nevet is adhattunk az eszköznek). Egyedüli hiányérzetet az okozott, hogy a teszt során nem találtunk automatikus kikapcsolás funkciót (hogy inaktív állapot esetén bizonyos idő után kikapcsoljon). Van rá esély, hogy a gyártó idővel ilyen lehetőséggel is bővíteni fogja a szolgáltatásokat, letölthető szoftverfrissítés útján.

FiiO Q7 DAC

Hangminőség

A FiiO Q7 meghallgatása saját referencia Sennheiser HD 800 S fejhallgatónkkal történt. A lejátszási listát Cassandra Wilson - Red Guitar c. száma indította. Az első húrpendítések is kristálytisztán rajzolódtak ki. A beúszó harmonika gyengéd volt és könnyed. Az énekes hangja közvetlen volt és közeli, remek jelenlét érzettel. Az ütős hangszerek gyorsak voltak, finom dinamika árnyalással, túlsúly nélkül. A mélyhang dallamos volt, de nem túl erős. Kritikus megközelítéssel sem maradt hiányérzet. Könnyen elmerültünk az andalító, komótos ritmusú jazz műben.

FiiO Q7 DAC

Pink Floyd - Time c. klasszikusa sem maradt ki. Minden egyes óra kattogása és csörgése a fejünk közepéből szólalt meg, hibátlan lecsengésekkel, teljesen elkülönülő részletekkel. A bevezető dermedt csendjéből feltámadó dobok és szintetizátor zúgások azonnal libabőrt váltottak ki. Mély, tágas színpadot kaptunk, a FiiO egyáltalán nem fogta vissza a Sennheiser tudását atmoszféra teremtésben sem. Az énekhang sajátosan száraz jellege megmaradt, a basszus pedig kellemes kerekséget adott a műnek, de eltúlzott nehézség nélkül. Fantasztikusan gazdag textúrával jelent meg az angol rockegyüttes megunhatatlan darabja. Fontos szerepet játszott benne a fejhallgató is, de nyugtató volt annak ténye, hogy nem érződött visszafogottnak, kevésnek az összkép.

FiiO Q7 DAC

Post Malone - Staring At The Sun c. száma nem kimondottan hifi tesztelésre való. Az énekes hangját, melyhez szokás szerint hatalmas mennyiségű autotune korrekciót adtak hozzá, teljesen más élmény volt visszakapni ahhoz képest, ahogy eredetileg megismertük: nagyáruházak hangszóróiból, plázák folyosóin játszódó élettelen moslékként. A Q7 segített felfedni a darab művészi tónusait, a váratlan zongora foszlányokat, a szintetizált énekben lappangó érzelmességet és a térmélységet. A HD 800 S miatt itt a basszus inkább visszafogottan jelent meg. Referenciánkról korábban is tudtuk, hogy nem szándéka a legalsó basszus kiemelése (részben ezért használja egyre több hangmérnök is), de örömmel konstatáltuk, hogy a FiiO nem akarta kozmetikázni a mélyhangjait. A Röyksopp - Do It Again albumát meditatív hangulatban, bármilyen hiányérzettől mentesen hallgattuk végig. A Post Malone számtól eltérően, a mélyhangok pont elegendő intenzitással érkeztek. A FiiO és Sennheiser páros gyönyörű textúrával, teljes pompájában adta vissza a lemez szabadságérzetét, melankóliáját és mély energiáit.

FiiO Q7 DAC

Megjegyzés: a külső tápegységgel nem egyszerűen hangosabban szólt a zene. Tisztábbá váltak a részletek és a dinamikai árnyaltság is gazdagodott. Kíváncsiságból egy AudioQuest Carbon USB kábelre váltottunk a gyári helyett. A transzparenciát, a színpadkép háromdimenziós érzetét és a basszus integrációját javította. Mint bármelyik D/A konverter vagy fejhallgató erősítő esetén, a Q7-ben lévő lehetőségek is rendszerszintű gondolkodással hozhatók elő leghatékonyabban. Ez nem azt jelenti, hogy frissen kicsomagolva nem ad tiszta, minőségi hangzást. Mondanivalónk, hogy aki a legtöbbet akarja kihozni belőle, annak érdemes hozzá illő környezetet biztosítani.

FiiO Q7 DAC

Alternatívák

Ha megfizethetőbb opció szükséges, ami kisebb méretű, akkor az iFi Audio xDSD Gryphon cikket érdemes elolvasni. Funkciókban hasonló, hangja a saját kategóriájában kiváló. Relatív hiányossága, hogy magas jelszintű üzemmódja nincsen, továbbá a FiiO különálló optikai és koaxiális csatlakozóival licitálja túl. Ha nem fontos a hordozhatóság, akkor az SMSL M200 Bluetooth DAC és SP200 fejhallgató erősítő, vagy FiiO K7 DAC teszt elolvasása ajánlott. Az említett szett szolgáltatásokban megközelíti a FiiO Q7-et, ráadásul távvezérelhető, de akkumulátort nem tartalmaz. Leszögezzük: pontosan ezeket a funkciókat, az említett chipekkel, adott összegért, tudomásunk szerint csak a Q7 képes felmutatni.

FiiO Q7 DAC

Végszó

A FiiO Q7-ben megmutatkozik a gyártó haladó szelleme és újszerű látásmódja. Aki az M17 DAP funkcióját nem tudja kihasználni, csak a DAC részre és magas teljesítményű fejhallgató erősítőre tart igényt, féláron kap ahhoz hasonló hangélményt. Igen, lehetne kisebb, de legalább hordozható, akkumulátorról is lehet élvezni tudását. A színes LED nem mindenkinek tetszik, de bármikor kikapcsolható. A ventilátor továbbra sem kimondottan halk, de esztétikus állványt képez. Az audiofil hang, könnyű használat és gyártási minőség miatt jár egy Ajánlott Vétel cédula.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.