FiiO K3 USB DAC teszt

Kis eszköz, nagy előrelépés

2019. január 14., hétfő, 18:50

FiiO audio hifi DAC erősítő DA konverter fejhallgató erősítő FiiO DAC FiiO teszt DAC teszt FiiO DAC FiiO fejhallgató erősítő FiiO DAC teszt fejhallgató erősítő teszt

Aki sokat hallgat zenét számítógépről és javítani akar a hangminőségen, az előbb vagy utóbb találkozni fog az USB DAC nevezetű készülékekkel. Árakat tekintve a határ itt is a csillagos ég, ám az újonc hifi építők elsősorban megfizethető megoldás után kutatnak. A témában régóta szakértő FiiO sokadik ilyen elgondolását mutatja be, amelyet látszólagos egyszerűsége ellenére nem érdemes alábecsülni.

FiiO K3 USB DACFiiO K3 USB DACFiiO K3 USB DACFiiO K3 USB DACFiiO K3 USB DACFiiO K3 USB DACFiiO K3 USB DACFiiO K3 USB DACFiiO K3 USB DACFiiO K3 USB DACFiiO K3 USB DACFiiO K3 USB DACFiiO K3 USB DACFiiO K3 USB DACFiiO K3 USB DACFiiO K3 USB DACFiiO K3 USB DACFiiO K3 USB DAC

Asztalon a helye

Rendszeres olvasóinknak bizonyára nem szorul bemutatásra a FiiO név. Akik először találkoznak vele, és egyelőre csak annyit tudnak, hogy jó minőségű külső hangkártyára van szükségük, azok pedig csak olvassanak tovább. Hordozható DA konverterei és zenelejátszói által nemzetközileg elismertté vált a FiiO. A K3 esetében nem vetettek be forradalmi újításokat, csak olyan szolgáltatásokat és chip-összeállítást igyekeztek egy fedél alá vonni, amelyeket az asztali felhasználók garantáltan örömmel fogadnak.

FiiO K3 USB DAC

A FiiO K3 tehát egy ún. külső hangkártya, Type-C USB kábelen keresztül képes adatként fogadni, majd feldolgozni és analóggá alakítani a számítógépről érkező digitális jeleket. Nem csak fül- és fejhallgatók hajtására alkalmas, rendelkezik digitális koaxiális és optikai, ill. vonalszintű analóg kimenetekkel is. Utóbbi ráadásul vezérelhető jelű, így pl. aktív hangfalpárhoz előerősítőként is csatlakoztatható. Mindez komoly előnyt jelenthet azoknak, akik a jövőben még tervezik, hogy irodai fejhallgatós arzenáljukat kiegészítsék az íróasztal környékén lévő, hangsugárzó alapú hangrendszerrel is.

FiiO K3 USB DAC

A nadrágzsebben is elférő, alumínium házas készülék ideális lehet azoknak, akik sok időt töltenek laptop/számítógép előtt és munkaidejüket zenehallgatással szokták hatékonyabbá tenni. Jelenlegi fogyasztói ára kb. 40 000 Ft, amiért cserébe nem csak praktikus csatlakozókat (2,5 mm-es Jack fejhallgató kimenetének szintén sokan örülni fognak), hanem minőségi chipkészletet is kapunk. A professzionális minősítésű TI OPA1612 műveleti erősítő és az AKM AK4452 DAC chip nem kis szerepet töltenek be a tiszta hang létrehozásában.

FiiO K3 USB DAC

Küllem

A megépítettség és anyaghasználat olyan, mint bármely FiiO termék esetében. A kicsi és könnyű, fekete alumínium készülékházat könnyedén elhúzhatják a rácsatlakoztatott kábelek. Erre a gyártó is felfigyelt, ezért csúszásgátló alátéteket mellékelt. A feszültségkapcsolóval egybeépített potméter látszólag túl laposnak tűnt. Az oldalán lévő 45 fokos barázdáknak köszönhetően azonban egész könnyen tudtuk forgatni. A tárcsa mögötti háttérvilágítás különböző színekkel jelez vissza, attól függően, hogy PCM vagy DSD jelfolyamot hallgatunk.

FiiO K3 USB DAC

Használat közben

Kétállású kapcsolók segítségével vezérelhetünk basszus, ill. jelszint kiemelést, továbbá az USB sávszélességét is szabályozhatjuk 1.0 és 2.0 között. Utóbbit használva a mi iMac számítógépünk azonnal felismerte a K3-at. Az 1.0 beállítást azoknak javasolja a FiiO, akik PC-t használnak és meghajtó program telepítése nélkül kívánják használni az eszközt.

FiiO K3 USB DAC

Eleinte furcsának találtuk, hogy a potméter apró mozdulatokra is jelentős jelszint változással reagált. Végül beállítottunk egy általunk hangosnak vélt magasságot és onnan kezdve a számítógépről állítottuk a jelerősséget. Így el is feledkezhettünk a K3-ról és élvezhettük a zenét. Pozitívumként könyveltük el, hogy a vonalszintű kimenet jelszintjét is lehetett változtatni, mert így pl. stúdió monitorokat is tudtunk volna csatlakoztatni a K3-hoz. A teszteléshez Sennheiser HD 600 fejhallgatót és KEF LSX aktív hangfalakat használtunk.

FiiO K3 USB DAC

Hangminőség

A Mozart - Piano Concertos No. 23 in a Major, K. 488: II. Adagio c. számot meghallgatva döbbenettel vegyes elismerést váltott ki belőlünk a K3. Eddig is megszokhattuk, hogy a FiiO termékek relatív kedvező árukat meghazudtoló teljesítményt nyújtottak és ezúttal sem volt másképp. Nehéz megfogalmazni azt a döbbenetet, amit átéltünk, amikor ebben a bizonyos zeneszámban meghallottuk a zongoristát hümmögni. A szólórészeknél szinte végig halkan dudorászott a háttérben (hogy képzeli!), néha még a hirtelen lélegzetvételeire is felfigyeltünk. A zenekar felől érkező mocorgások, halk neszek ugyancsak hozzáadtak a valóságérzethez. Mindehhez erős, stabil sztereó színpad és meleg, áramló közlésmód társult.

FiiO K3 USB DAC

Eliane Elias - I Thought About You c. unalomig ismert számában az énekhang mézédesen ugrott be középre, kicsit testesen, de jó jelenlét érzettel. A zongora lazán és könnyedén kísérte a háttérből, a nagybőgő pedig bátran, dinamikusan támasztotta alá az egész zenét. Az összetevők egészen enyhén értek csupán össze, amitől kicsit puha és lágy érzetünk támadt, ettől függetlenül a részleteket könnyen el tudtuk különíteni egymástól. Úgy tűnik, hogy a DAC gyártók évről évre a kevésbé analitikus, inkább meleg és lágy karakter felé közelítenek. Ez a hosszú távú hallgathatóság szempontjából egyértelműen kedvező. Hozzá kell tennünk viszont azt is, hogy a fejhallgató/hangrendszer karaktere is 50 %-ban befolyásolja az eredményt.

FiiO K3 USB DAC

Akik a kemény, zúzós műfajokat (pl. dubstep, rap stb.) részesítik előnyben, azoknak is új dinamikai határok nyílhatnak meg. Saját HD 600 fejhallgatónk nyitott kialakítása ellenére combos, testes basszusokat tudott biztosítani sok esetben még akkor is, ha békén hagytuk a basszuskiemelő kapcsolót. Ha azonban engedélyeztük az extra mélyfrekvenciákat, a jól ismert számok (pl. Massive Attack - Angel) eszelős mennyiségű basszussal gyarapodtak. Nem igénytelenül tolongó, szabálytalanul brummogó ütemeket, hanem kemény, feszes, bivalyerős taktusokat kaptunk.

FiiO K3 USB DAC

Megjegyzés: akik szeretnének egy kis pluszt kicsikarni a K3-ból, azoknak nem árt tudni, hogy egyes hifi kábelgyártók kínálatából Type-C kábelt is lehet már rendelni. Néha (persze a jóval drágább D/A konverterekhez képest) picit túl lágynak éreztük a magas frekvenciákat, a színpad mélységei pedig kissé homályban maradtak, de könnyen lehet, hogy egy extra minőségű kábellel ezeket is orvosolni tudtuk volna.

FiiO K3 USB DAC

Végszó

A FiiO K3 ismét egy termék, ami a maga kategóriájában makulátlanul teljesíti a felhasználók elvárásait. Kis méretéhez és relatív kedvező árához jó szolgáltatás felhozatal és dinamikus, magával ragadó, élvezetes hang társul. Megpróbáltunk belekötni, de nem sikerült, ezért kénytelenek vagyunk Ajánlott Vétel cédulát ráaggatni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.