FiiO i1 Apple DAC teszt

Zseborvosság

2017. október 11., szerda, 12:15

FiiO audio hifi DAC DA konverter fejhallgató erősítő Lightning DAC iPhone DAC iPad DAC Apple DAC FiiO DAC DAC teszt FiiO teszt FiiO fejhallgató erősítő Apple fejhallgató erősítő DA konverter teszt Apple DAC teszt FiiO DAC teszt

Mostanra már tudjuk, hogy ha a számítógépből jobb hangot akarunk kihozni, akkor DAC segítségével, akár audiofil CD-játszókkal egyenértékű minőséget kaphatunk. De mi a helyzet akkor, ha Apple mobileszközzel rendelkezünk, abból is lehet így jobb hangzást előcsikarni? Hogy kérdésünkre választ kapjunk, leteszteltük a FiiO kifejezetten e célra készült, i1 nevű DAC modulját.

FiiO i1 Apple DACFiiO i1 Apple DACFiiO i1 Apple DACFiiO i1 Apple DACFiiO i1 Apple DACFiiO i1 Apple DACFiiO i1 Apple DACFiiO i1 Apple DACFiiO i1 Apple DACFiiO i1 Apple DAC mikrofonFiiO i1 Apple DACFiiO i1 iPhone DAC és Sennheiser HD 600 fejhallgatóFiiO i1 Apple DAC chipFiiO i1 iPhone DACFiiO i1 iPhone DACFiiO i1 Apple DACFiiO i1 Apple DAC

Miben más?

Az iPhone 7 láttán sokan felháborodtak, gondolván, hogy innen kezdve csak kompromisszumosan fogják tudni használni kedvenc fül- vagy fejhallgatójukat. Az Apple egy gyárilag csomagolt Lightning - Jack adapterrel oldotta meg ezt a gondot (természetesen ettől még tény, hogy az egyetlen csatlakozót vagy töltéshez, vagy zenehallgatáshoz tudjuk csak használni). A FiiO mérnökei ugyanezt az elgondolást testesítik meg, de több funkció hozzáadásával.

FiiO i1 Apple DAC

Tehát az i1 egy alaposan kikupálódott Lightning adapter, amelyen az Apple megoldásától több részletében eltér: kábele jóval hosszabb, 80 cm-es, nem fehér, hanem fekete, és csatlakozófeje valamint az elektronikát tartalmazó háza műanyag helyett fémből készült.

FiiO i1 Apple DAC

Ugyancsak található rajta egy háromgombos mikrofonos headset modul, ami jóllehet, csak szűk felhasználói rétegnek, de igazi kincset fog érni. A manapság kapható, legjobb minőségű (pl. Jerry Harves, Sennheiser és Shure fülmonitorok) hallójáratba illeszkedő fülhallgatók többnyire nem tartalmaznak telefonálásra és zenei navigációra alkalmas kezelőszerveket. Ezzel az eszközzel viszont áthidalható az említett probléma.

FiiO i1 Apple DAC

A parányi, alig 12 grammos készülékházban 192 kHz mintavételezésű DAC található, mely az Apple jelenlegi korlátozásai miatt csak 48 kHz-en ketyeg, de amint a jövőben kijjebb terjeszti határait a cégóriás (pl. azt beszélik, hogy FLAC támogatással egészülhet ki az iOS 11), az i1-ben lapuló hardver nem fog gátat szabni. A fejhallgató erősítő 30 mW teljesítményt nyújt, ami elég parányinak tűnik, de a lenti sorokból kiderül, hogy a számok alapján még korai ítélkezni. Egyébiránt a FiiO i1 19 990 forintért vásárolható meg.

FiiO i1 Apple DAC chip

Használat közben

Az eszköz csomagolását és küllemét tekintve semmiben sem marad el a FiiO sztenderdjétől. Pillanatok alatt kibontható és összedugható a mobileszközzel (ami esetünkben egy iPhone volt, de természetesen iPad is szóba jöhet), bármiféle állítgatás vagy telepítés nélkül.

FiiO i1 Apple DAC

Ha csatlakoztattuk, onnan kezdve csak az i1 saját gombjaival vezérelhetjük a hangerőt, hívásokat, ill. zenelejátszást. Ha a fülesünk kábelén is van modul, az inaktívvá válik, viszont a saját mikrofonja továbbra is használható marad, tehát telefonálás közben nem kell feltétlenül minden alkalommal szánkhoz emelni az i1 készülékházát.

FiiO i1 Apple DAC

Az i1 meglehetősen egyszerű kialakítású, ezért nehéz belekötni. Ha szőrszálhasogatók akarnánk lenni, akkor két dolgot jegyeznénk meg: egyrészt a Lightning csatlakozó feje hangyányit szélesebb, mint az Apple-féle szabvány, ezért nem minden védőtokkal lesz kompatibilis (a mi drága Manfrotto keretünk például már nem volt hajlandó befogadni). Másfelől a gombok lenyomáskor hallhatóan kattognak, ami különösen beszélgető partnerünk számára lehet zavaró, ezért tanácsos telefonálás közben nem piszkálni őket.

FiiO i1 iPhone DAC

Az eszköz fő pozitívuma, aminek tényleg sokan örülhetnek, hogy a telefonba integrált Jack kimenethez képest lényegesen nagyobb hangerőre képes. Nem volt nálunk fejmikrofon, hogy egzakt méréssel ábrázolhassuk az iPhone és az i1 közti különbséget, de tesztalanyunk kb. 20-30 %-kal könnyedén maga mögé utasította telefonunkat. A teszthez használt Sennheiser HD 600 és Focal Listen fejhallgatókat (legalábbis a mi számunkra) bőséges hangerővel ki tudta szolgálni.

FiiO i1 iPhone DAC és Sennheiser HD 600 fejhallgató

Hangminőség

A teszteléshez használt iPhone zenei könyvtárából három számot (Marcus Miller - Papa Was A Rollin' Stone, Chris Botti In Boston - Seven Days, Dave Brubeck - Take Five) indítottunk el, melyek hallgatása közben folyamatosan oda-vissza váltogattunk a telefonba integrált és az i1-en lévő kimenet között.

FiiO i1 iPhone DAC

Azt mindenképpen leszögezhetjük, hogy semmivel sem volt rosszabb a hang a FiiO adapterével. Mindazonáltal drámai javulásra sem tanácsos számítani. Apró különbségeket fedezhettünk fel, kicsit tisztábbnak tűntek a hangszínpadon elhelyezkedő részletek és a térérzet stabilabbnak tűnt, mint az iPhone kimenetén. A fejhallgatóink karakterén nem éreztünk negatív elváltozást, a telefon jelében egy kis ködösség (mi sem tudjuk ennél pontosabban megfogalmazni) volt észrevehető, amihez képest frissebb, tisztább volt az i1, mintha valami felesleges tömöttséget kivont volna a hangszerek közti térből. Erre azonban ne tessék úgy alapozni, hogy mindenki pontosan ugyanilyen jellegű változást kap majd, Listen és HD 600 fejhallgatóinkkal alaposan figyelnünk kellett, hogy ezeket a módosításokat 1-2 perc után magunk is meg tudjuk nevezni.

FiiO i1 Apple DAC

Végszó

A FiiO i1 elsősorban azoknak lesz praktikus, akik csak Apple mobileszközről szoktak zenét hallgatni és már rendelkeznek komolyabb minőségű, de mikrofonos headset nélküli fülhallgatóval, amit alkalmanként, utazásaik közben telefonálásra is szeretnének használni. Azoknak is komoly segítséget nyújthat, akik elégedetlenek az Apple készülékek által nyújtott kimeneti jelszinttel, a FiiO kétségtelenül hangosabb, különösen a régebbi telefonok (pl. iPhone 5 vagy 5s) használatával. A fentebb ecsetelt személyeknek kétségtelenül megéri 20 000 forintos árát az i1. Akik szintén sokat utaznak, de nem akarnak kompromisszumot kötni fájlformátumok tekintetében, netalán több funkcióra szomjaznak, azok értelemszerűen jobban járnak a FiiO valamelyik hordozható zenelejátszójával (pl. X3 Mark III).

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.