FiiO E10K Olympus 2 USB DAC teszt

2014. október 27., hétfő, 12:30

FiiO E10 audio hifi DAC DA konverter FiiO DAC USB DAC FiiO E10 mobil DAC FiiO erősítő fejhallgató erősítő FiiO USB DAC FiiO fejhallgató erősítő DAC teszt USB DAC teszt fejhallgató erősítő teszt DA konverter teszt FiiO DAC teszt

Nemsokára vége 2014-nek, és még nem jöttünk rá, hogy melyik tesztalanyunknak járna az ?év terméke? díj. Aki ezt a cikket végigolvassa, valószínűleg egyetért velünk, ha azt állítjuk: a FiiO E10K-nak dobogón a helye! 

FiiO E10K DACFiiO E10K DACFiiO E10K DACFiiO E10K DACFiiO E10K DACFiiO E10K DACFiiO E10K DAC

Az Olympus 2-ről folyton az 1987-es Vérbeli Hajsza c. film jutott eszünkbe. Az említett sci-fi vígjátékban egy tengeralattjárót zsugorítanak össze miniatűr méretre, hogy élőlények véráramába tudják befecskendezni. A FiiO ugyan nem úgy néz ki, mint Dennis Quaid járműve, de tulajdonképpen az egyik legapróbb ?hifi-kinézetű? berendezés, amit eddig láttunk. Hogy pontosítsunk, nem csak úgy néz ki, hanem papíron pontosan tudja azt, amire egy vájtfülűnek szüksége lehet. De mi kell az audiofil hanghoz?

Ismerős recept, új hozzávalókkal

Fontos újítás, hogy az E10K belsejében már nem a WM8740, hanem egy PCM5102 típusú DAC található. Utóbbival érezhetően javult a készülék belső digitális szűrőjének linearitása, és a jelkésés is csökkent. Nincsen fáziseltolás, ugyanakkor a számváltások közötti csend is megszűnt (avagy elindítottunk egy zenét, és csak fokozatosan ?kapott észbe? a DAC). Az alacsonyabb zajszinthez tartozó, járulékos extra a manuális ?bass boost? billenőkapcsoló. Az E10K hátoldalán is találunk egy további gombot, mellyel a jelszintet lehet feljebb állítani, amennyiben magas impedanciájú fejhallgatónk van. Visszatérve a belvilágra, a DAC 96 kHz/24 bit mintavételezésre is képes, a műveleti erősítő típusa pedig a korábbi AD8397-ről LMH6643-ra változott. Tehát tesztalanyunk több dologban is változott elődjeihez képest, de csak jó irányba.

FiiO E10K DAC

Full metál dzseki

Ahogy a FiiO-tól megszokhattuk, a kedvező árhoz (20 990 Ft) képest nagyon jó minőségű, teljes mértékben fém készülékház társul, az átlaghoz képest lényegesen jobb potméterrel. Utóbbi az ALPS gyártmánya, és profin lehet vele állítani a hangerőt, főleg akkor, ha a kézfejünkhöz képest 90 fokban elfordítjuk az E10K-t. A készülék mindössze egy micro USB kábelt igényel, melyen a jelet és a tápfeszültséget is kapja. Aktív üzemállapotban kék LED világít a hangerőszabályzó mellett, ennek fénye szerencsére nem frusztráló, még teljesen szemből is elviselhető. A kis lámpácska után következik az előbb említett basszuskapcsoló, és egy 3,5 mm-es Jack fejhallgató kimenet. A hátoldalon található még egy vonalszintű hangkimenet, és egy digitális koaxiális csatlakozó is. Az előbb említett ?bass boost? és ?gain? gombok csak a fejhallgató hangját variálják, a vonalszintű kimeneti jel fixen és nyersen távozik. Az E10K az összes kimenetről képes egyidejűleg hangot közvetíteni. Mivel szinte súlytalan, ezért már egy kisebb kábelmozgatástól is elmozdulhat. Véletlenül lepottyanhat az asztalról, és a folyamatos húzogatás a feketére fújt alumíniumnak sem tesz jót. Hogy ne koptassuk a készülékházat, a gyártó mellékelt hozzá 4 db parányi gumitalpat, és további 2 db-ot potléknak.

Tipp: Korábban írtunk a Beyerdynamic DT 235 fejhallgatóról, mely az E10K-hoz hasonlóan, már-már valószínűtlenül jó teljesítményt produkált az áráért cserébe. Üzenjük azon olvasóinknak, akik már szereztek ilyen fülest, hogy elérkezett az ideje egy hozzáillő elektronika beszerzésének. Vicces, de igaz: egy DT 235 és E10K duóval kb. 35 ezer forintért már kellemes zeneélményben lehet részünk, tokkal vonóval.

FiiO E10K DAC

Hangminőség

A FiiO E10K Olympus 2 teszteléséhez Sennheiser HD 600 fejhallgatót használtunk, ami végig jó ötletnek bizonyult. Azt hittük, hogy a 300 ohmos füleshez mindenképp magasra kell majd kapcsolni a jelszintet, vagy legalábbis a potmétert a lehető legmagasabbra kell tekernünk, hogy egyáltalán halljunk valamit. Pont az ellenkezője történt: normál jelerősségen a 3-4 körüli fokozaton egy nagyon jó testes és dinamikus közepes hangerőt kaptunk. Ennél magasabbra lépve már olyan hangossá vált a zene, hogy elvonta figyelmünket minden másról. Egy biztos, a hangerőben nem lesz hiány. Azt feltételeztük, hogy a HD 600 mint referencia fejhallgató, kegyetlen pontossággal kihozza majd az E10K hibáit vagy hiányosságait, de a cég tervezői jó munkát végeztek, a termék tényleg nagyon szépen szól.

Dinamikai korlátokba nem ütköztünk, sőt, kedvünk szerint át is léphettük őket. Ha pl. Chet Fakert akartunk hallgatni, csak állítani kellett a basszuskapcsolón, és a HD 600 önmagát szinte meghazudtolva, nyitott fejhallgató létére jó combos mélyhangokkal állt elő. Az E10K karaktere egységes, nem borítja fel az arányokat, alapvetően lendületes és tiszta előadást produkált. Sztereó színpadban sem volt hiány, igaz, hogy a részletek beúsztatása középre kissé töményen, és nem légiesen történt, de az a bizonyos ?levegős? érzet még súlyos felárat jelentene. Ettől függetlenül a legapróbb effektusok és rezdülések is meglepően pontosan, tagoltan jelentek meg, és ami még inkább tetszett, hogy a magas frekvenciákban egyáltalán nem, vagy alig hallhattuk az USB DAC-okra jellemző digitális hidegséget. Különös, de igaz: egy húszezer forintos készülékkel szépen, élvezhetően és hifi minőségben meghajthattunk egy audiofil fejhallgatót. Volt jelenlétérzet, élethűen szólt az énekhang, és a filmekbe kevert környezeti hangokat (léptek zaja, szélfújás, vízcsobogás stb.) is hamarabb észre lehetett venni.

Kíváncsiságból rákötöttük az E10K-t egy komolyabb minőségű hifi rendszerre is (Arcam A19 erősítő Revel Concerta M12 hangfallal). Ekkorra már meggyőződésünkké vált, hogy az E10K a tisztaságért felel első sorban, a karakterisztika döntő része (dinamizmus, árnyaltság, térérzet) pedig a fejhallgatóra vagy a hangsugárzóra hárul. Nem éreztük, hogy a rendszer korábbról ismert tudásához képest gyengébben teljesítene. Ha kellett, modern zenéknél kaptunk erőt és bivalyerős mélyeket, hangszeres zenénél pedig kellemesen kitáruló, nem túl mély, de nyitott hangszínpad jött létre. Tesztalanyunk hallhatóan jobb hangot nyújtott a számítógépünk integrált hangkártyájához képest, koncentráltan és határozottan hozott elő nagyon sok olyan apróságot, ami egy jó fülű felhasználónak azonnal feltűnik.

Záró gondolatok

Az Olympus 2 külsőleg teljesen összefoglalja azokat a tulajdonságokat, amikért korábban megkedveltük a FiiO-t. Először is, kicsi. A szemléltetés sajnos nem elegendő, élőben meg kell győződni a termék meghökkentően parányi méretéről: alig nagyobb, mint egy gyufásdoboz. És még szellősen elfért rajta egy potméter, nem is akármilyen. Az, hogy remek hangminőséget produkál, és feltűnően baráti áron értékesítik, szinte csak hab a tortán. Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a FiiO E10K Olympus 2 a maga kategóriáján belül egy hibátlan termék, aki sokat hallgat zenét (beleértve az átlagos minőségű MP3-akat), és szereti a tiszta hangzást, annak erősen ajánljuk.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.